Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 20 / 20
  • Öğe
    Authentication of meat species in sucuk by multiplex PCR
    (Istanbul University, 2015) İlhak, Osman İrfan; Güran, Hüsnü Şahan
    The identification of meat species used in meat products is important by reason of economic considerations, religious factors, verification of label, and prevention of unfairmarket competition. In this paper, multiplex PCR method was experienced for routine detection of equine (horse and donkey), poultry (chicken and turkey), pig and cattle meat in sucuk (sausage). The primers used for these animals generated specific fragments, and they did not show cross reactions with the DNA from the other genus of animal. After multiplex PCR was successfully optimized, a field study was carried out to investigate the presence of horse, donkey, chicken, turkey and pig meat in 50 sucuks (30 beef and 20 beef + poultry) collected from markets. The result of the field study indicated that 23.3% of 30 beef sucuk samples were containing poultry meat. None of the 50 sucuk samples was containing pig meat, but one (2%) of the samples generated equine fragment. The present study showed that the multiplex PCR method can be used for routine analysis of meat species identification, verification and control of label information of meat products.
  • Öğe
    Prevalence and antimicrobial susceptibility pattern of methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolates from retail raw meats in Turkey
    (Universiti Putra Malaysia, 2022) Güran, Hüsnü Şahan; Bayrak, A. R. Bozan; Alali, Walid Q.; Yeşiloğlu, Cihan
    The transmission of Staphylococcus aureus and methicillin-resistant S. aureus (MRSA) through food products of animal origin may pose a public health concern. Therefore, the objectives of the present work were to determine the prevalence of S. aureus and MRSA in raw meat samples (beef, chicken, turkey, and duck) at retail level, and to determine the antimicrobial resistance profile of the MRSA isolates. Between September 2018 and January 2019, a total of 325 raw meat samples were collected from retail stores, and analysed for the presence of S. aureus and MRSA using primary enrichment method as well as using secondary selective enrichment methods for MRSA detection. All the suspected S. aureus and MRSA colonies obtained from the samples were confirmed by both phenotypic and genotypic methods. The MRSA isolates were tested against various antimicrobials, and the minimal inhibitory concentration (MIC) of vancomycin was determined. Macrolide-lincosamide-streptogramin B (MLSB) resistance phenotypes were also screened using the double-disk diffusion test. The overall prevalence of S. aureus was 57.2%, whereas the food-specific prevalence in beef, turkey, duck, and chicken samples was 75, 53, 48, and 46%, respectively. The overall prevalence of MRSA was 1.2%, whereas it was 3, 1, 0, and 0% in beef, turkey, chicken, and duck samples, respectively. All MRSA isolates were detected by the secondary selective enrichment method. These MRSA isolates had a variety of MLSB resistance phenotypes (i.e., iMLSB, cMLSB, and MS-MLSB) with vancomycin MIC values ranging between 1 - 2 μg/mL. These findings are important for developing interventions to reduce raw meat contamination with S. aureus and MRSA, and to improve public health.
  • Öğe
    Elazığ'da tüketime sunulan fermente sucukların mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi
    (Fırat Üniversitesi, 2011) Öksüztepe, Gülsüm; Güran, Hüsnü Şahan; İncili, Gökhan Kürşad; Gül, Saime Betül
    Bu çalışmada Elazığ’da satışa sunulan 100 adet fermente sucuk örneği mikrobiyolojik ve kimyasal kalite yönünden incelendi. Ortalama olarak toplam mezofilik aerob bakteri sayısı 8.75 log10 kob/g, koliform grubu bakteri sayısı 1.32 log10 kob/g, maya-küf sayısı 3.08 log10 kob/g, StaphylococcsMicrococcus sayısı 3.99 log10 kob/g, laktik asit bakteri sayısı 8.56 log10 kob/g ve Cl. perfringens sayısı 1.94 log10 kob/g olarak tespit edildi. İncelenen örneklerin % 15’de E.coli, % 10’da koagulaz (+) Staphylococcus aureus, % 3’de Salmonella spp., % 4’de Listeria monocytogenes, % 2’ de Listeria welshimeri ve % 3’de Listeria seeligeri bakterisine rastlanıldı. Kimyasal analiz sonucuna göre ise ortalama rutubet miktarı % 38.75, tuz % 4.36, kül % 5.39, protein % 21.92, yağ % 35.22 ve pH: 5.18 olarak bulundu. Sonuç olarak sucuk örneklerinin tamamının (% 100) incelenen mikroorganizma grupları yönünden TS 1070 ve Türk Gıda Kodeksi standardına uymadıkları ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğu saptandı.
  • Öğe
    Gıda kaynaklı botulizm ve önemi
    (Fırat Üniversitesi, 2012) Güran, Hüsnü Şahan; Öksüztepe, Gülsüm
    Küreselleşen dünyada gıda güvenliği ve gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Botulizm nedenleri içinde insidansı en yüksek olan gıda kaynaklı botulizm, nadir ancak ölümcül ve paralizlerle sonuçlanan hastalık durumlarından biri olarak bilinir. Hastalık; Clostridium botulinum ve nadiren botulinal toksin üreten Clostridium baratii ve Clostridium butyricum ile kontamine olan gıda maddelerinin sindirim yolu ile alınması sonucu oluşur. Günümüzde ticari amaçlı gıda üretimi yapan işletmelerin uluslararası kabul gören ve birbirinden bağımsız düşünülemeyen kritik kontrol noktasında tehlike analizleri (HACCP; hazard analyses and critical control point), iyi üretim uygulamaları (GMP; good manufacture practices) ve iyi hijyen uygulamaları (GHP; good hygiene practices) gibi sistemleri yeterli düzeyde uygulaması sanayi tipi konservelerden veya gıdalardan kaynaklanabilecek botulizm salgınlarının minimum seviyeye indirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İdeal muhafaza ve üretim yöntemlerinin uygulanmadığı ev ve sanayi tip konserveler ile geleneksel gıda ürünleri gıda kaynaklı botulizm salgınları/vakaları bakımından halk sağlığı açısından önemini korumaktadır.
  • Öğe
    Elazığ’da satışa sunulan bazı sütlü tatlıların mikrobiyolojik kalitesi
    (Fırat Üniversitesi, 2013) Öksüztepe, Gülsüm; Güran, Hüsnü Şahan; İncili, Gökhan Kürşad
    Elazığ’da farklı pastanelerden ve sütlü tatlıları satan satış merkezlerinden temin edilen 100 adet sütlaç, kazandibi, keşkül, tavukgöğsü ve supangile örneği incelendi. Sütlaç, kazandibi, keşkül, tavukgöğsü ve supangile örneklerinde log10 kob/g olarak ortalama toplam mezofilik aerob bakteri sayısı 2.30, 2.74, 3.00, 4.05, 4.55, maya-küf sayısı 0.39, 1.02, 1.10, 1.44, 1.13; Staphylococcus-Micrococcus sayısı 1.19, 1.15, 2.18, 1.81, 2.25; laktik asit bakterileri 1.03, 3.54, 2.95, 3.15, 4.19; Pseudomonas spp. ise 0.12, 0.19, 1.02, 1.15 ve 1.80 değerlerinde bulundu. Enterobakteriler sütlaç örneklerinde ˂log10 kob/g olarak bulundu. Ancak kazandibi, keşkül, tavukgöğsü ve supangile örneklerinde ise sırasıyla 0.21, 2.10, 1.64 ve 2.26 log10 kob/g olarak saptandı. Ayrıca 1 adet sütlaç 3 adet supangile örneğinde Escherichia coli bakterisine rastlanırken, incelenen sütlü tatlı örneklerinin hiç birinde Staph. aureus, Salmonella spp. ve Listeria spp.’ye rastlanmadı. Sonuç olarak örneklerin tamamında Staph. aureus, Salmonella spp. ve Listeria spp. bakterilerinin bulunmaması halk sağlığı ve gıda güvenliği için önemli bir durumdur. Fakat incelenen tüm örneklerdeki indikatör mikroorganizmaların varlığı göstermiştir ki; bu ürünler hijyenik şartlarda üretilmemekte ve halk sağlığı için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır.
  • Öğe
    Effects of chitosan and some essential oils (thyme, clove, rosemary), individually or in combination, on inactivation of salmonella typhimurium in cig kofte (Turkish raw meatball)
    (Fırat Üniversitesi, 2014) Güran, Hüsnü Şahan; Öksüztepe, Gülsüm
    This study was undertaken to determine the effects of chitosan and some essential oils on the inactivation of Salmonella Typhimurium bacteria in “cig kofte” (raw meatball). For this purpose, cig kofte was inoculated with Salmonella Typhimurium and divided into 8 portions, such that they were treated differently in 8 groups, including Groups C (control), I (250 mg/kg thyme essential oil), II (250 mg/kg clove essential oil), III (250 mg/kg rosemary essential oil), IV (500 mg/kg chitosan), V (500 mg/kg chitosan + 250 mg/kg thyme essential oil), VI (500 mg/kg chitosan + 250 mg/kg clove essential oil) and VII (500 mg/kg chitosan + 250 mg/kg rosemary essential oil). The eight cig kofte portions were stored at 4±1 °C for 24 hours, and analyses for the numbers of Salmonella Typhimurium, pH value, and water activity (aw) were performed at 0, 3, 6, 12 and 24 hours of storage. At the end of the storage period (at the 24th hour), the highest level of pathogen reduction was determined in group V (1.60 log10 CFU/g), while the level of pathogen reduction in groups I, II, III, IV, VI and VII were determined as 0.57, 0.55, 0.54, 0.88, 0.58 and 0.68 log10 CFU/g respectively.
  • Öğe
    Organik süt ve süt ürünlerinden izole edilen Staphylococcus spp.’nin tür düzeyinde dağılımı ve antibiyotiklere duyarlılığının belirlenmesi
    (Fırat Üniversitesi, 2023) Tanaman, Emine; Vural, Aydın
    Bu çalışmada 104 adet organik süt ve süt ürününde Staphylococcus spp.’nin tür düzeyinde tespiti, tespit edilen izolatlarda enterotoksin varlığının, antibiyotik duyarlılığının ve biyofilm oluşumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Klasik yöntemlerle tespit edilen izolatların tanımlanmasında Vitek 2 kompakt bakteri tanımlama sistemi kullanılmıştır. Staphylococcal enterotoksin varlığının belirlenmesi ELFA yöntemi ile VIDAS cihazında gerçekleştirilmiştir. Staphylococcus izolatlarında biyofilm üretiminin belirlenmesinde tüp metodu, antibiyotik duyarlılığının belirlenmesinde disk difüzyon metodu kullanılmıştır. S. aures sadece beyaz peynir örneklerinden izole edilmiştir. Beyaz peynir örneklerinde S. equorum, S. hominis subsp. hominis ve S. sciuri; dil peyniri örneklerinde S. saprophyticus ve S. xylosus; kaşar peyniri örneklerinde S. carnosus subsp. carnosus ve S. caprae; keçi peyniri örneklerinde S. haemolyticus ve S. hominis subsp. hominis türleri bulunmuştur. Süt, yoğurt, tereyağı ve kefir örneklerinde ise KNS varlığı tespit edilememiştir. Tespit edilen izolatlarda %1.92 düzeyinde stafilokokal enterotoksin saptanmıştır. S. aureus izolatlarında sefoksitin (metisilin) ve gentamisin direnci %50 ve %25 düzeyinde bulunmuştur. S. aureus, S. sciuri, S. carnosus, S. hominis ve S. xylosus izolatlarında en az iki ve daha fazla antibiyotiğe karşı direnç (çoklu direnç) saptanmıştır. S. aureus izolatlarının zayıf ve orta düzeyde biyofilm oluşturma oranları %75 ve %25 iken; KNS’lerde bu değerler %53.8 ve %46.2’dir. İzolatların hiçbiri güçlü düzeyde biyofilm oluşturamamıştır. Süt, yoğurt, keçi peyniri, tereyağı ve kefir örneklerinde ise biyofilm oluşumu saptanmamıştır. Bu çalışmada insan sağlığı açısından risk oluşturabilen Staphylococcus spp. ve enterotoksinlerinin organik süt ve ürünlerinde bulunabildiği ortaya konulmuştur. Organik süt ürünlerindeki risk analizlerinde bu sonuçlar kullanılabilecektir.
  • Öğe
    Bacterial metagenome profiling of hand-made herby cheese samples utilizing high-throughput sequencing to detect geographical indication and marketing potential
    (Elsevier Ltd., 2023) Rüstemoğlu, Mustafa; Erkan, Mehmet Emin; Cengiz, Gazal; Hajyzadeh, Mortaza
    Food safety has been a major concern for consumers. Origin of food products matter for consumers such that the quality, reputation, or other special characteristics can be attributed essentially to that origin. While a geographical indication informs consumers for the origin of the product, it develops a competitive advantage for the markets. To detect distinguishing features of dairy products, the microbial composition of its microbiota is one of the emerging areas of interest. Utilizing novel approaches such as Next Generation Sequencing (NGS) technology to decipher the genetic code of 16s rRNA genes to characterize the bacterial population is widely applied. The bacterial microbiota of the herby cheese samples which were collected from S¸ırnak province in the South Eastern region of Turkey was examined by an NGS approach for purpose of finding geographical indication possibilities. In brief, Firmicutes is the dominant phyla where Lactobacillaceae and Streptococcaceae are abundant families across the analyzed herby cheese microbiota. The most prominent species is Companilactobacillus ginsenosidimutans detected as the dominant member of the bacterial consortia in 16 herby cheese samples. Another remarkable finding reported here is the Weissella jogaejeotgali which was detected in 15 cheese samples. Albeit the abundance of Levilactobacillus koreensis is low at the microbiome level it was identified in four herby cheese samples. As expected, lactic acid bacteria such as Lactobacillus delbrueckii, Lactococcus raffinolactis and Tetragenococcus halophilus were also identified. On the other hand, bacterial diversity and microbial composition among cheese samples are not significantly affected by mixing different herbs on the manufacturing of herby cheeses. To the best of our knowledge, C. ginsenosidimutans, W. jogaejeotgali and L. koreensis are identified and reported for the first time in a dairy product and the bacterial richness and evenness of herby cheese are higher than those of most other cheeses. These findings make the cheeses in the geography where the samples were produced more valuable and provide opportunities for them to receive geographical indications. Thus, it will create added value while marketing the products.
  • Öğe
    Sirke ve limon suyunun tavuk yumurta kabuğu dış yüzeyinde Salmonella’nın yaşamı üzerine etkisi
    (Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2022) Uçar, Uğur; Güran, Hüsnü Şahan
    Bu araştırmada deneysel olarak Salmonella ile kontamine edilen yumurtalar kontrol (K) grubu hariç, distile su (DS), limon suyu (L), sirke (S) ve limon suyu+sirke (LS) yıkama sıvılarına daldırılıp 3 dakika bekletildikten sonra i) 4°C’de 28 gün, ii) 25 °C’de 28 gün, iii) 25 °C’de 18 gün ve sonrasında 4°C’de 10 gün olmak üzere üç farklı koşulda muhafaza edildi. K ve DS gruplarında 0. günde Salmonella sayısı sırasıyla 3,2±1,0 ve 3,6±0,4 log kob/yumurta kabuğu, L, S ve LS gruplarında ise sırasıyla 1,7±0,5, 1,9±0,8 ve 1,8±0,8 log kob/yumurta kabuğu olarak saptandı. L ve LS gruplarında 0. günde Salmonella sayısındaki azalma K ve DS gruplarına göre istatistiksel açıdan önemli bulundu (P<0,05). Salmonella sayısının 25 °C ve 25 °C (18 gün)+4 °C (10 gün) muhafazası sırasında L ve LS gruplarında muhafazanın 18. gününde, S grubunda ise 21. gününde tespit seviyesinin altına düştüğü belirlendi. Muhafaza sırasında (4 °C) Salmonella sayıları arasındaki farklılık DS ile S ve LS grupları arasında muhafazanın 6. gününde istatistiksel açıdan önemli bulundu (P<0,05). Tarayıcı elektron mikroskop görüntülerine göre L, S ve LS uygulamasının yumurtalarda kütikül tabakasında hasarlara neden olduğu saptandı. Bu çalışma; limon suyu ve sirkenin yumurtalarda Salmonella sayısında önemli derecede azalmalara neden olduğunu göstermektedir.
  • Öğe
    Elazığ yöresel ürünlerinden cevizli sucuğun (Orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi
    (Fırat Üniversitesi, 2023) Demir, Pelin; Güran, Hüsnü Şahan; İncili, Gökhan Kürşad; Patır, Bahri
    Bu çalışma, Elazığ’da satılan cevizli sucukların (orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalite parametrelerini saptamak amacıyla yapıldı. Araştırmada 35 adet orcik örneği incelendi. İncelenen örneklerdeki ortalama pH değeri 5.28±0.66, asidite (tartarik asit cinsinden) %0.03±0.01, aw değeri 0.65±0.07, kuru madde %82.30±4.18, kül %1.44±0.55 ve %10'luk HCl'de çözünmeyen kül ise %0.47±0.32 değerlerinde tespit edildi. İncelenen örneklerde ortalama olarak toplam mezofilik aerob bakteri (TMAB), koliform, Staphylococcus-Micrococcus ve maya-küf sayısı sırasıyla 3.44±1.24, 1.12±0.59, 1.64±1.00 ve 1.81±0.89 log10 kob/g değerlerinde tespit edildi. Örneklerin 7 tanesinde (%20) TMAB sayısının 5.0 log10 kob/g’dan fazla olduğu saptandı. Örneklerin 32’sinde (%91.4) koliform bakterilerin, 20’sinde (%57.1) Staphylococcus-Micrococcus’ların, 14’ünde (%40.0) ise maya ve küf mikroorganizmalarının <1.0 log10 kob/g’dan daha az oldukları gözlemlendi. Örneklerin hiç birinde Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Salmonella spp. bakterilerine rastlanmadı. Sonuç olarak, incelenen orcik örneklerinden elde edilen kimyasal ve mikrobiyolojik değerler göz önüne alındığında; standart bir üretimin olmadığı, üretiminde ya da satışa arz edilmesi sırasında yeterince hijyen kurallarına riayet edilmediği, dolayısıyla bazı parametreler açısından ilgili evsafına uygun olmadığı ortaya konuldu. Bu nedenle ürünün, standart kalitede ve güvenilir olması için, aile bazında yapımı yerine, modern işletmelerde, hijyenik şartlarda üretilerek, uygun ambalaj materyalleri içerisinde satışa sunulmasının sağlanması amacıyla alınacak tedbirler ve çalışmalar önem arz etmektedir.
  • Öğe
    İnek ve Anadolu manda çiğ sütlerinde aflatoksin M1 düzeyinin belirlenmesi
    (Fırat Üniversitesi, 2023) Duman, Berna Aydın; Çelik, Ahmet; Güran, Hüsnü Şahan
    Bu araştırma Diyarbakır ilinde toplanan çiğ inek ve Anadolu manda sütlerinde aflatoksin M1 (AFM1) seviyesini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla Diyarbakır ilinde bulunan küçük ölçekli aile işletmelerinden 42 adet çiğ inek sütü ve 42 adet çiğ Anadolu manda sütü olmak üzere toplam 84 süt örneği materyal olarak kullanıldı. Süt örneklerinde AFM1 seviyesi Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) yöntemi ile belirlendi. Analiz edilen çiğ inek sütü örneklerinde AFM1 miktarının 36 (%85.7)’sında 5 ile 100 ng/L arasında ortalama 24.80±15.89 ng/L, 4 (%9.5) tanesinde ise 100 ng/L’den yüksek olduğu saptandı. AFM1 miktarı manda sütlerinin 16 (%38.1)’sında 5 ile 50 ng/L arasında ve ortalama 10.22±4.25 ng/L olarak bulunurken, örneklerin tamamının (%100) 50 ng/L seviyesinin altında olduğu belirlendi. İnek sütlerindeki ortalama AFM1 miktarının manda sütlerinden daha fazla olduğu ve bu farklılığın istatiksel açıdan önemli olduğu belirlendi (P<0.05). İnek sütlerinin 7 (%16.6)’sinde AFM1 miktarı Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği direktiflerinde belirtilen maksimum limitlerin (50 ng/L) üstünde saptandı. Bu çalışma sonuçları Anadolu manda sütlerinin AFM1 açısından inek sütlerine göre daha az riskli olduğunu ve inek sütlerinin AFM1 açısından önemli bir kaynak olmaya devam ettiğini ortaya koymaktadır.
  • Öğe
    Diyarbakır ilinde tüketime sunulan bazı baharatların mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması
    (Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2004) Vural, Aydın
    Bu çalışmada Diyarbakır'da tüketime sunulan bazı baharat türlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Baharat örnekleri (90 adet) toplam Mezofilik Aerob Bakteri, Enterobakterler, Koliform Bakteri, E. coli, Stafilokok, Sülfit İndirgeyen Anaerob Bakteri ve Küf-Maya sayılan açısından değerlendirilmiştir. İncelenen karabiber, kimyon, yenibahar, acı toz biber, kırmızı pul biber ve siyah pul biber örneklerindeki ortalama Toplam Mezofilik Aerob Bakteri sayıları sırasıyla 6.6 x 106, 4.8 x 106, 5.5 x 106, 1.0 x 107, 8.5 x 106 ve 3.9 x 106 kob/g olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre örneklerin sırasıyla % 66.67, % 60.01, % 53.34, % 100.00, % 53.34 ve % 26.68'i Kodeks'e göre kabul edilebilir değerlerin üzerinde mikroorganizma içermektedir. Bu sonuçlar baharat örneklerinin yüksek düzeyde kontaminasyona maruz kaldığını ve dolayısıyla mikrobiyolojik kalitelerinin de oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Bu durum insan sağlığı için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Sonuç olarak ışınlama ve mikrodalga gibi sterilizasyon yöntemlerinin hijyenik üretim teknikleriyle kombine bir şekilde kullanılmasının baharatların oluşturduğu riski önemli ölçüde azaltacağı düşünülmektedir.
  • Öğe
    Diyarbakır yöresindeki çiğ koyun sütlerinin mikrobiyolojik, fiziko-kimyasal ve organoleptik özelliklerinin araştırılması
    (Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2019) Çelik, Mehmet Nesip; Vural, Aydın; Erkan, Mehmet Emin
    Bu çalışmada Diyarbakır İlinde 100 farklı çiftlikten toplanan koyun sütlerinin bileşimi ve kalite özellikleri ile muhtemelhalk sağlığı risklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Koyun sütü örneklerindeki ortalama toplam mezofilik aerob bakteri,toplam psikrofilik aerob bakteri, koliform, Escherichia coli, Staphylococcus-Micrococcus spp., laktobasil, laktikstreptokok, küf-maya ile sülfit redükte eden anaerob bakteri sayıları sırası ile 7.83, 6.92, 4.55, 3.61, 4.50, 6.23, 7.95,4.27 ve 2.71 log10 kob/ml olarak saptanmıştır. Analiz edilen koyun sütlerinde ortalama yağ, yağsız kuru madde, protein,laktoz ve mineral madde miktarları ile yoğunluk, donma noktası ve pH değerleri ise sırası ile %7.93, %11.88, %4.96, %5.99, %0.77, 1.035, -0.615 °C ve 6.55’tir. Koyun sütü örneklerindeki ortalama somatik hücre sayısı 5.77 log10 hücre/ml;kıvam, görünüm-renk, tat ve koku puanları ise sırasıyla 5.0, 4.0, 5.0 ve 4.5 olarak tespit edilmiştir (5’li skala). Diyarbakır’dantemin edilen koyun sütlerinin beslenme ve endüstriyel açıdan önemli bir potansiyel oluşturduğu, ancak hijyenikkalitelerinin düşük olduğu saptanmıştır. Koyun yetiştiricilerinin sağım hijyeni ve sütün muhafazası hakkında eğitilmesineihtiyaç bulunduğu kanaatine varılmıştır.
  • Öğe
    Microbiological quality of organic chicken meat
    (Afyon Kocatepe University, 2019) Çiftçi, Reşat; Güran, Hüsnü Şahan
    Organic chicken production in the world increases every year according to the consumer demands. Therefore, ahigher awareness of the microbial quality of organic poultry meat is important for public health, food safety andproduct shelf life. In this study was used 240 of frozen organic chicken meat, drumstick (n:80), breast (n:80) andleg quarter (n:80) as the material. Microbiological analyses were conducted to determine the counts of totalmesophilic aerobic bacteria (TMAB), total psychotropic aerobic bacteria (TPAB), Pseudomonas spp., coliforms, E.coli, molds, and yeasts in all samples. It was determined that 100%, 100%, 100%, 81.6%, 54.1%, 34.1%, and 83.3%of the analyzed samples (N:240) were contaminated with TMAB, TPAB, Pseudomonas spp., coliforms, E. coli,molds and yeasts, respectively. Moreover, the mean counts of TMAB was 4.99±0.80 log10 cfu/g, the TPAB was5.29±0.96 log10 cfu/g, the coliforms were 3.53 ± 0.92 log 10 cfu/g, E. coli was 2.45±0.65 log10 cfu/g, Pseudomonasspp. was 4.63±1.10 log10 cfu/g, mold was 2.03±0.42 log10 cfu/g and yeast was 3.68±1.13 log10 cfu/g. Theseresults indicate that organic chicken meat can be contaminated with various microorganisms that affect the shelflife and hygienic quality.
  • Öğe
    Bebek ve küçük çocuk gıdalarında bakteriyel sağlık riskleri
    (Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, 2021) Genç, Emine; Vural, Aydın
    Bebek ve küçük çocukların bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu dönemde beslenme hem büyüme hem de sağlık açısından önem taşımaktadır. Birçok bilimsel çalışmada devam formülleri ve ek gıdalarda patojen veya fırsatçı patojen varlığı belirlenmiştir. Hammadde, üretim, koruma ve tüketim aşamalarında bu gıdaların mikroorganzimalarla kontaminasyonunun engellenmesi gerekmektedir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarındaki mikroorganizmaların belirlenmesi olası halk sağlığı riskleri açısından önemlidir. Bu çalışmada, bebek ve küçük çocuk gıdalarında saptanan patojen, fırsatçı patojen mikroorganizmalar ve halk sağlığı riskleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
  • Öğe
    Hygienic quality features in baby formulas, follow-on formulas, and some supplementary foods
    (AVES Yayıncılık, 2022) Vural, Aydın; Genç, Emine
    In this study, baby formulas, follow-on formulas, cereal-based supplementary foods, fruit purees, vegetable purees, menus and mixtures, rice pudding and milk pudding, snacks, and beverages were investigated to determine the presence of various pathogenic bacteria and their hygienic qualities. The antibiotic resistance of isolates was determined by disc diffusion method. In the samples examined, Enterobacteriaceae, coliform, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, mold, and yeast contamination levels were found to be 42.96%, 0.74%, 2.22%, 0.74%, 23.70%, and 2.96%, respectively. The presence of Pantoea spp. (2.96%), Klebsiella pneumonia (5.19%), Enterobacter cloacae (0.74%), Serratia plymuthica (0.74%), Sphingomonas paucimobilis (0.74%), Bacillus pumilus (0.74%),Staphylococcus hominis (2.96%), Staphylococcus epidermidis (2.96%),Enterococcus casseliflavus (2.96%), and Enterococcus faecium (0.74%) was also found in analyzed samples. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7, E. coli, Cronobacter sakazakii, and sulfitereducing anaerobic bacteria were not found in any sample. Pantoea spp., K. pneumonia, E. cloacae, S. paucimobilis, B. cereus, S. hominis, and S. epidermidis isolates showed multiple resistance to three or more antibiotics. The determination of multiple antibiotic resistance in some isolates with the presence of pathogen and potential pathogenic bacteria was found to be important in terms of public health.
  • Öğe
    Assessment of the microbiological profile, species diversity and antimicrobial susceptibility of recovered bacteria from retail honeys in Turkey
    (Hellenic Veterinary Medical Society, 2021) Güran, H.S.; Durukan, G.; Mann, D.
    The aim of this study was to assess the microbiological profile, coliform and staphylococcal species diversity, and the antimicrobial susceptibility of coliform and other Gram-negative bacteria recovered from retail honeys in Turkey. A total of 150 honey samples, including extracted honey and comb honey samples, were purchased from honey sellers. The honey samples were analyzed for total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total mesophilic anaerobic bacteria (TMAnB), coliforms, Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus spp., lactic acid bacteria (LAB), yeasts, and molds. All presumptive coliform and Staphylococcus isolates were identified at species level and then Gram-negative isolates were screened for antimicrobial susceptibility. TMAB, TMAnB, LAB, yeasts and molds mean counts (log cfu/g) in the samples were 3.26 +/- 1.08, 3.0 +/- 0.89, 2.93 +/- 0.52, 2.90 +/- 0.83, 1.80 +/- 0.53, respectively. Eighteen point seven percent and 15.3% of extracted and comb honey contained coliform and Staphylococcus spp., respectively, with a mean count (MPN/g) of 8.06 +/- 1.23 and 0.71 +/- 0.66. TMAB, Staphylococcus spp. and yeast contamination rates were significantly higher in the extracted honeys (P<0.05). Presumptive coliform and Staphyloccus spp. isolates were mostly identified as Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Serratia marcescens, and Staphylococcus hominis and Staphylococcus epidermidis, respectively. Among coliform and non-coliform Gram-negative recovered isolates, antimicrobial resistance was highest against ceftriaxone (92.4%) and cefepime (91.5%) followed by tigecyclin (46.2%). The results obtained in this study provide insight on the microbiological profile of honey and the diversity of coliform and Staphylococcus species in honey samples. Moreover, these results show that honey, which is considered beneficial for human health, may contain antibiotic-resistant bacteria.
  • Öğe
    Effect of biopreservative cultures on the shelf life of modified atmosphere packaged chicken cocktail sausage
    (Scientific Technical Research Council Turkey-TUBITAK, 2021) Ataş, Sevgi; İncili, Gökhan Kürşad; Durmuşoğlu, Halil; Çalıcıoğlu, Mehmet
    Abstract: The present study was undertaken to extend the shelf life of modified atmosphere packaged chicken cocktail sausages by using biopreservative cultures (Lactobacillus sakei (B-2) and Lactobacillus curvatus (B-LC-48)). According to the results, cocktail sausages in control group stored either at 4 °C or 10 °C were spoiled as of day 28 due to a decrease in average flavor score and general acceptance score and increases in mesophilic and psychrotrophic colony counts (p < 0.05). In bioprotective cultures treated groups, no spoilage was detected throughout the 60-day storage at 4 °C, whereas those products stored at 10 °C spoiled as of day 42. Results of this study indicated that the bioprotective cultures tested were able to control the spoilage bacteria by establishing bacterial predominance starting from the first day of the shelf life (p < 0.05). It was concluded that these cultures can be useful in chicken cocktail sausages production, especially when a proper cold chain cannot be guaranteed during transportation and at retail.
  • Öğe
    Assessment of microbiological load of small ruminant carcasses, livers, some lymph nodes, tools and knife samples in slaughterhouse
    (University of Ljubljana - Veterinary Faculty, 2020) Durmuşoğlu, Halil; İnci̇li̇, Gökhan Kürşad; Güngören, Alper; İlhak, Osman İrfan
    The aim of this study was to determine the microbiological loads of small animal carcasses, carcass lymph nodes, whole liver surface, liver lymph nodes and some tools contacting with carcass and offal. Total 630 samples taken from small animal carcasses, livers, hepatic lymph nodes, subiliac and prescapular lymph nodes, staff knives and slaughterhouse tools samples (stainless steel table, plastic crates, offal carts) were investigated for mesophilic aerobic bacteria, Enterobacteriaceae, Escherichia coli counts and Salmonella spp. The mean total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), Enterobacteriaceae and E. coli numbers of the carcasses were 3.6, 0.6, and 0.1 log10 CFU/cm2, respectively, and the most contaminated region among the carcass sampling points was flank. The mean TAMB, Enterobacteriaceae and E. coli counts of the liver surfaces were 6.0, 3.7, 2.9 log10 CFU/liver, respectively. The average TAMB, Enterobacteriaceaeand E. colinumbers of the knives were found as 6.3, 2.9 and 2.1 log10 CFU/blade, and the average TAMB, Enterobacteriaceaeand E. coli counts of the slaughterhouse surfaces were 5.1, 1.6, 0.5 log10 CFU/cm2. Salmonellaspp. was detected in 4% of the liver samples and 10% of the knives samples. Consequently, the presence of Salmonella on the surface of livers and blades, and high number of E. coli on the livers, blades and tools show that a public health risk may arise at any time, and staff should pay extra attention to the “Good Hygiene Practices” and Food Safety Management Systems (such as HACCP) applied in slaughterhouses.
  • Öğe
    Evaluation of forage yield and silage quality of sweet sorghum in the eastern mediterranean region
    (Pakistan Agricultural Scientists Forum, 2020) Yücel, Celal; Erkan, Mehmet Emin
    Different sweet sorghum varieties were ensiled and silage quality attributes were determined in the present study. M81-E, Ramada, Roma, Topper-76, UNL Hybrid and No91 sweet sorghum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) genotypes were used as the plant material for the study. Field experiments were conducted at the experimental fields of Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute (Dogankent-Adana) in the years 2016 and 2017 under second-crop conditions (June-October) in a randomized complete block design with four replications. Average green herbage yield, dry matter yield, crude protein yield, crude protein (CP) ratio, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter intake (DMI) and relative feed value (RFV) varied between 151.5-188.7 Mg ha−1; 46.6-61.2 Mg ha−1; 2166-2905 kg ha−1; 4.08-5.22%, 39.11-43.10%, 24.31-28.36%, 2.81-3.11%, and 148.3-168.4. Present findings revealed that M81-E, Topper-76, UNL hybrid and No91 varieties were higher with herbage and DM yield while Ramada and Roma were higher with silage quality attributes. It was observed that the sweet sorghum varieties at second-crop growing period (June-October) under Eastern Mediterranean (Adana) conditions for 100-120 days had green herbage, dry matter and crude protein yields more than 180 Mg ha−1, 50 Mg ha−1 and 2300 kg ha−1, respectively. These varieties had RFV of above 150. Such a value was greater than the RFV of several other forage crops.