Yazar "Kaçar, Semra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 12 / 12
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Atatürk Baraj Gölü'ndeki tatlısu balıklarının lipid içeriği ve yağ asidi profilinin karşılaştırılması(Türk Biyokimya Derneği, 2016) Kaçar, Semra; Başhan, MehmetAmaç: Bu çalışmanın amacı Atatürk Baraj Gölü'ndeki bazı tatlısu balıklarının lipit miktarlarını, yağ asidi profilini (Koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, romatoid artrit, meme ve kolon kanseri, Alzheimer hastalığı, yangı ve otoimmün hastalıklar gibi birçok hastalığın önlenmesinde rol oynayan EPA ve DHA) ve n-3/n-6 oranını incelemektir.Metod: Atatürk Baraj Gölü'nden (Türkiye) 12 balık türünün yağ içeriği ve yağ asidi kompozisyonu araştırıldı (Aspius vorax, Carasobarbus luteus, Carassius gibelio, Liza abu, Acanthobrama marmid, Barbus xanthopterus, Cyprinion macrostomum, Carassius auratus, Calcalburnus mossulensis, Capoeta trutta, Mastacembelus simack, Chondrostoma regium). Total lipitler, 10 ml kloroform-metanol (2/1v/v) çözeltisi ile ekstrakte edildi. Kas lipitlerini içeren örnekler asitli metanol ile ester haline getirildi. Yağ asidi metil esterleri hekzan ile ekstrakte edildi. Yağ asitleri gaz kromatografi (GC) ile tespit edildi.Bulgular: Türlerin lipid içeriği %0.78'den %2.51'e kadar değişti. En yüksek lipit içeriği dişi C. trutta (%2.51)'da bulundu. Major SFA'ları miristik asit (C14:0), palmitik asit (C16:0) ve stearik asit (C18:0)'dı. Oleik asit (C18:1 n-9) ve palmitoleik asit (C16:1 n-7) belirgin MUFA'larıydı. Baskın PUFA'lar linoleik asit (LA, C18:2 n-6), linolenik asit (ALA, C18:3 n-3), arakidonik asit (AA, C20:4 n-6), eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5 n-3) ve dokosahekzaenoik asit (DHA, C22:6 n-3)'lerdi. N-3/n6 PUFA'lar 1.22'den 4.71'e değişti.Sonuç: Bu çalışmada, yağ asidi kompozisyonu farklı türler arasında farklılık gösterdi Ilaveten, en yüksek n-3/n-6 oranı, dişi C. trutta, C. mossulensis, C. regium ve A. vorax'da saptandı. Bu yüzden, bu türler içerdikleri n-3 yağ asitleri ve n-3/n-6 oranı ile ekonomik olarak önemlidir.Öğe Atatürk Baraj Gölü’ndeki bazı tatlısu balıklarının total lipit ve yağ asitlerinin mevsimsel değişimi(2015) Kaçar, SemraBu çalışmada, Cyprinus carpio, Tor grypus ve Silurus triostegus’un kas, karaciğer ve gonatlarının total lipidi ile fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonundaki yağ asidi bileşiminin, eşeye ve mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Balık örnekleri Atatürk Baraj Gölü’nden Mayıs 2008-Mart 2009 tarihlerinde ikişer aylık periyotlarla alınmıştır. C. carpio, T. grypus ve S. triostegus’un total lipit içeriği yıl içinde dişilerin kas dokusunda % 0.53-4.88, erkeklerin kas dokusunda % 0.41-5.31, dişilerin gonatlarında % 0.54-5.04, erkeklerin gonatlarında % 0.97-4.62, dişilerin karaciğerinde % 0.74-4.84, erkeklerin karaciğerinde % 0.50-3.71 aralığında değişmiştir. T. grypus kaslarının, S. triostegus ve C. carpio’ya oranla daha fazla total lipit içerdiği saptanmıştır. Üç balık türünün dokularındaki total lipit miktarı; üreme zamanı ve mevsime bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Örneğin, C. carpio ve S. triostegus dişi bireylerinin kaslarında total lipit içeriği, yumurtlamadan sonra haziran ayında azalmıştır. Üç balık türünün karaciğerindeki total lipit miktarı, ocak ve eylül aylarında azalmıştır. S. triostegus’un karaciğer total lipit miktarı, aynı türün kas dokusundan daha fazla; T. grypus karaciğer total lipit miktarı ise aynı türün kas dokusundan daha az lipit içermiştir. C. carpio ve T. grypus’un her iki eşeyinde gonat total lipit miktarı eylül ayında artmıştır. Balıkların; kas, gonat ve karaciğerlerindeki total lipit ile fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarındaki yağ asidi içerikleri; yağ asidi standartları kullanılarak, gaz kromatografi ile belirlenmiştir. Bu çalışmada, ?SFA (Saturated Fatty Acids: Doymuş Yağ Asitleri), ?MUFA (Monounsaturated Fatty Acids: Tekli Doymamış Yağ Asitleri) ve ?PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids: Aşırı Doymamış Yağ Asitleri) düzeylerinin, balık türleri ve aynı balığın dokuları arasında değiştiği belirlenmiştir. Üç balık türünün dokularından ekstrakte edilen total lipitlerinde SFA oranı % 24.02-46.06, MUFA % 12.08-46.83 arasında değişmiştir. Dokuların total lipidinde PUFA yüzdesi, % 21.55-60.94 arasında bulunmuştur. Üç balık türünün karaciğerindeki total lipidin ?PUFA yüzdeleri, aynı balıkların kaslarından daha yüksek bulunmuştur. Tüm mevsimlerde, C. carpio, S. triostegus ve T. grypus’un doku lipitlerindeki total lipit, fosfolipit (PL) ve triaçilgliserol (TAG) fraksiyonlarındaki SFA, MUFA ve PUFA dağılımları farklı bulunmuştur. Triaçilgliserol, fosfolipide oranla daha az oranda PUFA, daha fazla oranda MUFA ve SFA; TAG ile karşılaştırıldığında PL daha fazla oranda PUFA ve daha az oranda MUFA ve SFA içermiştir. Gaz kromatografi sonuçlarına gore; balıkların kas, gonat ve karaciğer gibi dokularında doymuş yağ asitlerinden lavrik asit (12:0), tridekanoik asit (13:0), miristik asit (14:0), pentadekanoik asit (15:0), palmitik asit (16:0), heptadekanoik asit (17:0) ve stearik asit (18:0); tekli doymamış yağ asitlerinden palmitoleik asit (16:1n-7), oleik asit (18:1n-9) ve eikosenoik ix asit (20:1n-9); aşırı doymamış yağ asitlerinden linoleik asit (18:2n-6), linolenik asit (18:3n-3), eikosatrienoik asit (20:3n-6), arakidonik asit (20:4n-6), eikosapentaenoik asit (20:5n-3), dokosapentaenoik asit (22:5n-3) ve dokosaheksaenoik asitler (22:6n-3) tespit edilmiştir. Tüm mevsimlerde üç balık türünün dokularındaki total lipitlerde SFA içinde temel bileşen 16:0 (% 15.61-31.83), tekli doymamış yağ asitleri içinde 18:1n-9 (% 8.83-33.64), PUFA içinde 22:6n-3 (% 4.42-27.08) ve 20:5n-3 (% 1.74-9.21)’tir. C. carpio, T. grypus ve S. triostegus’un dokularında yüzde dağılımda en fazla bulunan yağ asitlerinin oranları; üreme zamanı, sıcaklık ve mevsime bağlı olarak değişmiştir. Üç balık türünün her iki eşeyinin kas total lipidindeki 16:0 yüzdesinin, diğer aylarla karşılaştırıldığında haziran ve eylül aylarında daha yüksek olduğu; buna karşılık 22:6n-3 yüzdesinin, diğer aylarla karşılaştırıldığında mayıs ayında düşük olduğu bulunmuştur. C. carpio ve T. grypus’un kas lipitlerinin PL fraksiyonunda ?SFA ve 16:0’ın oranın yumurtlama öncesi dönem olan mart ayında düştüğü, buna karşılık üç balık türünde ?SFA ve 16:0 oranın yumurtlama sonrası eylül ve kasım aylarında yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışılan türlerin her iki eşeyinin total lipitlerinde n-3/n-6 oranı; kasta 1.15-4.05, karaciğerde 1.30-3.50, gonatlarda 1.22-3.79 aralığında tespit edilmiştir. C. carpio ve S. triostegus ile karşılaştırıldığında, T. grypus’un kaslarında n-3/n-6 oranının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Üç balık türünün dokularındaki TAG ve PL yağ asidi kompozisyonları farklı bulunmuştur. Triaçilgliseroller; yüksek oranda MUFA, 16:0, 16:1n-7, 18:2n-6 ve 18:3n-3; fosfolipitler ise yüksek miktarda PUFA, 20:3n-6, 20:4n-6, 20:5n-3, 22:5n-3, 22:6n-3 ve SFA’ler içinde 18:0 içermiştir. Anahtar Kelimeler: Atatürk Baraj Gölü, C. carpio, T. grypus, S. triostegus, Mevsimsel Yağ, Asidi İçeriği.Öğe Capoeta trutta’nın kas ve karaciğer dokusu total lipid fosfolipit ve triaçilgliserol yağ asidi kompozisyonu capoeta trutta’nın yağ asitleri(Iğdır Üniversitesi, 2017) Kaçar, Semra; Başhan, MehmetBu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü'ndeki Capoeta trutta'nın lipid içeriği ve total lipid, fosfolipit (PL), triaçilgliserol (TAG) yağ asidi profili incelendi. Major doymuş yağ asitleri (DYA) palmitik (C16:0) ve stearik (C18:0) asittir. Oleik asit (C18:1n-9) ve palmitoleik asit (C16:1n-7) belirgin tekli doymamış yağ asitleri (TDYA)'ndendir. Her iki dokuda dominant çoklu doymamış yağ asitleri(ÇDYA) eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n-3) ve dokosaheksaenoik (DHA, C22:6n-3) asittir. ?DYA, ?TDYA ve ?ÇDYA oranlarının dağılımları fosfolipit (PL) ve triaçilgliserol (TAG) fraksiyonları arasında farklı bulunmuştur. TAG, PL'ye oranla daha az oranda ?ÇDYA içerirken, daha fazla oranda ?TDYA ve ?DYA içermiştir. Kas dokusunda, n-3/n-6 oranı 5.95 bulunmuştur. C. trutta içerdiği n-3 yağ asitleri ve n-3/n-6 oranı ile ekonomik olarak önemlidir.Öğe Chondrostoma regium’un kas ve gonad dokusu total lipit, fosfolipit ve triaçilgiserol yağ asidi kompozisyonu(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2018) Başhan, Mehmet; Oymak, S. Ahmet; Kaçar, SemraBu çalışmada, bir tatlı su balığı olan Chondrostoma regium’nın kas ve gonad lipitleri, gaz kromatografisi ile incelendi. En önemli yağ asitleri; doymuş yağ asitlerinde (DYA); palmitik asit (C16:0) (% 23.29-26.58) ve stearik asit (C18:0) (% 9.69-11.33), tekli doymamış yağ asitlerinde (TDYA); oleik asit (C18:1n-9) (% 16.91-19.96) ve palmitoleik asit (C16:1n-7) (%5.30-8.76), n-6 aşırı doymamış yağ asitlerinden (ADYA); arakidonik asit (C20:4n-6) (% 4.45-9.32) ve n3 aşırı doymamış yağ asitlerinden (ADYA), eikosapentaenoik asit (C20:5 n-3, EPA) (% 3.42-11.56) dokosahekzaenoik asit (C22:6n-3, DHA) (% 4.20-13.10) idi.Öğe Cyprinus carpio karaciğer dokusu yağ asidi içeriğinin mevsimsel değişimi(Giresun Üniversitesi, 2022) Kaçar, Semra; Başhan, MehmetBu çalışmada, dişi ve erkek C. carpio’nun karaciğer dokusu yağ asidi bileşiminin mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır.Balıkların kas dokusu total lipit yağ asidi kompozisyonları; yağ asidi standartları kullanılarak tespit edilmiştir. Tüm mevsimlerde C. carpio’nun karaciğer dokusundaki total lipitlerde SFA (doymuş yağ asitleri) içinde temel bileşen 16:0, MUFA (tekli doymamış yağ asitleri) içinde 16:1n-7 ve 18:1n-9, PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri) içinde EPA ve DHA olmuştur. Balığın karaciğer dokusundaki TAG (triaçilgliserol) ve PL (fosfolipid) yağ asidi içeriklerinin farklı olduğu bulunmuştur. Balıkların karaciğer dokusunda baskın yağ asitleri; üreme, sıcaklık ve mevsime bağlı olarak değişmiştir. C. carpio’nun her iki eşeyinin total lipitlerinde n-3/n-6 oranı; karaciğer dokusunda 1.33-2.55 aralığında tespit edilmiştir.Öğe Dişi Salmo Trutta Macrostigma (Dumeril, 1858) ’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi(2021) Başhan, Mehmet; Kaçar, Semra; Kayhan, HacerBu çalışmada, dişi Salmo trutta macrostigma’nın kas dokusunun yağ asidi bileşiminin mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Dişi balıkların kas dokusu total lipit yağ asidi içerikleri; standart kullanılarak, gaz kromatografi ile belirlenmiştir. S. trutta macrostigma’nın toplam lipit içeriği yıl içinde % 1,44-1,90 arasında değişmiştir. S. trutta macrostigma’nın bileşiminde toplam 18 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Palmitik asit her mevsimde başlıca doymuş yağ asidi olarak bulunmuştur. Oleik asit bütün mevsimlerde başlıca tekli doymamış yağ asidi (MUFA) olarak bulunmuştur (%16,47-24,13). Dokosahekzaenoik asit-DHA(22:6 n-3), linolenik asit(18:3 n-3), linoleik asit (18:2 n-6) ve eikosapentaenoik asit-EPA (20:5 n-3) çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) arasında en baskın olanlarıdır.Dişi kas dokusundan ekstrakte edilen total lipitlerde SFA % 29,26- 35,75, MUFA % 22,17-37,48 arasında değişmiştir. PUFA yüzdesi, % 31,36-43,83 arasında bulunmuştur. Genel olarak n-3 yağ asitleri yüzdeleri, n-6 yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksek belirlenmiştir. Tüm mevsimlerde kas dokusundaki toplam lipitlerde PUFA içinde EPA (% 6,41-9,70) ve DHA (% 7,27-22,55) olmuştur. Çalışmada, balığın kas toplam lipitlerinde n-3/n-6 oranı; 2,79 - 5,34 arasında tespit edilmiştir. Dişi S. trutta macrostigma’nın kas dokusunda yağ asitleri; üreme, sıcaklık ve mevsime göre değişmiştir.Öğe Modicogryllus truncatus'ta (Tarbinsky,1940) (Orthoptera: Gryllidae) aşırı doymamış yağ asitlerinin biyosentezi(2017) Kaçar, Semra; Başhan, MehmetBu çalışmada, Modicogryllus truncatus'ta (Orthoptera:Gryllidae) linoleik, linolenik asitler gibi 18 karbonlu aşırı doymamış yağ asitleri ile eikosatrienoik, eikosatetraenoik ve eikosapentaenoik asitler gibi eikosanoid öncül maddeleri olan 20 karbonlu aşırı doymamış yağ asitlerinin biyosentezi araştırıldı. Bunun için nimfler ergin oluncaya kadar, marul içeren stok kültür ortamı, yağsız sentetik besin ve buğday tohum yağı içeren sentetik besin üzerinde yetiştirildiler. Bu farklı besinler üzerinde yetiştirilen M. truncatus'un bir günlük ergin erkek ve dişi bireylerinin fosfolipit ve triaçilgliserol yağ asiti kompozisyonları gaz kromatografi ve kütle spektrometresi ile ayrı ayrı analiz edilmiştir. Böceklerin fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarında palmitik, oleik ve linoleik asitler yüzde dağılımında en yüksek miktarda bulunmuştur. Ayrıca çalışmada pentadekanoik (15:0) ve heptadekanoik (17:0) asitler gibi tek karbonlu yağ asitleri de tespit edilmiştir. Linolenik (18:3n-3) asit ile eikosanoidlerin öncül maddeleri olan eikosatetraenoik (20:4n-6) ve eikosapentaenoik (20:5n-3) asit gibi 20 karbonlu aşırı doymamış yağ asitleri hem fosfolipit hem de triaçilgliserol fraksiyonunda az miktarda da olsa tespit edilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre M. truncatus'ta linoleik (18:2n-6), linolenik (18:3n-3), eikosatetraenoik (20:4n-6) ve eikosapentaenoik asitin (20:5n-3) de novo biyosentezi ve eikosatetraenoik asitin zincir uzatma- desaturasyonu tespit edilmiştir.Öğe Seasonal effect on fatty acid composition in phospholipid classes and triacylglycerols of male Capoeta umbla(CSIC Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, 2023) Kaçar, Semra; Kaya, Hacer Kayhan; Başhan, MehmetThe seasonal changes in muscle tissue, total lipids and fatty acid composition of phospholipids (PL), triacylglycerol (TAG), and phospholipid classes of male Capoeta umbla were investigated in this study. Phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanolamine (PE), phosphatidylinositol (PI), and phosphatidylserine (PS) were identified as the major phospholipids (PLs) in the muscle tissue (PS). Triacylglycerols showed high contents of MUFA, 14:0, 16:1n-7, 18:1n-9, 18:2n-6, and 18:3n-3; while phospholipids presented high contents of AA, DHA, and 18:0. Myristic acid, 16:1n-7, 18:1n-9, monounsaturated fatty acids (MUFA), linoleic acid (18:2n-6), and linolenic acid (18:3n-3) were shown to be present in larger concentrations in TAG than in PL classes. In PL classes, 16:0, 18:0, arachidonic acid (20:4n-6) (AA), eicosapentaenoic acid (EPA) (20:5n-3), docosahexaenoic acid (DHA) (22:6n-3) and polyunsaturated fatty acid (ΣPUFA) were higher than the TAG fraction. The fatty acid composition of total lipid and lipid classes (TAG and PL) were affected by the seasonal variations and lipid fraction.Öğe Seasonal variations in the fatty acid composition of phospholipids and triacylglycerols of brown trout(Wiley, 2015) Kayhan, H.; Başhan, Mehmet; Kaçar, Semra; 0000-0002-9869-9045; 0000-0002-1228-9548Seasonal variations on phospholipid (PL) and triacylglycerol (TG) fatty acid (FA) compositions in muscles of Salmo trutta macrostigma were investigated by gas chromatography (GC) using the method described by Folch. The total lipid of the muscle was extracted using chloroform/methanol (2: 1, v/v) and was separated into TG and PL using thin layer chromatography (TLC). A total of nineteen and sixteen different fatty acids were determined in TG and PL, respectively. The distributions of Sigma SFAs (saturated fatty acids), Sigma MUFAs (monounsaturated fatty acids) and Sigma PUFAs (polyunsaturated fatty acids) proportions were found to be different among PL and TG fractions in all seasons. TG contained a lower proportion of Sigma PUFA, but a higher proportion of Sigma MUFA and Sigma SFA than PL. The major components were palmitic acid (16: 0), oleic acid (18: 1 n-9), eicosapentaenoic acid (EPA, 20: 5 n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22: 6 n-3) in PL, 16: 0, palmitoleic acid (16: 1 n-7), 18: 1 n-9, linoleic acid (LA, 18: 2 n-6), linolenic acid (ALA, 18: 3 n-3), 20: 5 n-3 and 22: 6 n-3 in TG extracted from muscle of S. trutta macrostigma in all seasons. The total lipid content varied seasonally from 1.44% to 1.90% in female muscle of wet weight for S. trutta macrostigma. N-3/n-6 ratios of PL and TG were found to be 5.19-12.0 and 1.09-2.62, respectively.Öğe Silurus triostegus’un gonat dokusu yağ asidi içeriğinin mevsimsel değişimi(Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2022) Kaçar, Semra; Başhan, MehmetBu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü'nden toplanan (Mayıs-Mart ayları arasında) Silurus triostegus'un (Heckel, 1843) gonat dokusu yağ içeriği ve yağ asidi (FA) kompozisyonunun belirlenmesi amaçlamıştır. Gonat dokusu toplam lipid miktarı, dişi ve erkek balıklarda sırasıyla Mayıs ve Eylül aylarında maksimuma ulaşmıştır. Tüm mevsimlerde en fazla bulunan yağ asitleri; doymuş yağ asitleri (SFA) içinde palmitik asit, tekli doymamış yağ asitleri içinde oleik asit, çoklu doymamış yağ asitleri içinde (PUFA); 22:6n-3 (dokosaheksaenoik asit, DHA), 18:3n-3 (linolenik asit), 18:2 n-6 (linoleik asit) ve 20:5n-3 (eikosapentaenoik asit, EPA)’dır. Erkek ve dişi balık türlerinin gonat dokularındaki TAG ve PL yağ asidi bileşimleri farklı bulunmuştur. Dişi ve erkek örneklerde PL'ye kıyasla tüm mevsimlerin TAG'lerinde PUFA'ların oranı daha düşük bulunmuştur. Genel olarak n-3 yağ asitleri yüzdeleri, n-6 yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksek belirlenmiştir. Cinsiyete bağlı olarak, incelenen gonad dokusunda bireysel FA'ler arasında nicel farklılıklar vardır.Öğe Triacylglycerol and phospholipid classes of capoettaumbla(Taylor and Francis Ltd., 2023) Kaçar, Semra; Kaya, Hacer Kayhan; Başhan, MehmetIn this study, seasonal changes in the muscle tissue, total lipid, and fatty acid composition of phospholipid (PL), triacylglycerol (TAG), and phospholipid classes of female Capoeta umbla were investigated. Fatty acid compositions of TAG and PL classes were found to be different in C. umbla muscle. Percentages of myristic acid, 16:1n-7, 18:1n-9, monounsaturated fatty acid (ΣMUFA), linoleic acid (18:2n-6), and linolenic acid (18:3n-3) were found to be higher in TAG than the values determined in PL classes. In PL classes, 16:0, 18:0, arachidonic acid (20:4n-6, AA), EPA (20:5n-3), DHA (22:6n-3), and polyunsaturated fatty acid (ΣPUFA) were higher than TAG fraction.Öğe Variations in the fatty acid compositions of the liver and gonad tissue of spiny eel (Mastacembelus mastacembelus) from Atatürk Dam Lake(Turkish Biochemistry Society, 2017) Kaçar, Semra; Başhan, MehmetObjective: The aim of the study was to investigate quantitative and qualitative fatty acid profiles of the gonad and liver tissue of female Mastacembelus mastacembelus (spiny eel). Methods: Total lipids were extracted with 5 mL of chloroform-methanol (2:1 v/v). Samples containing gonad and liver lipid were transesterified with acidified methanol. The fatty acid methyl esters were extracted with hexane. Fatty acids were detected by gas chromatography (GC). Results: The major saturated fatty acids (SFAs) were myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) and stearic acid (C18:0) in both gonad and liver tissue. Oleic acid (C18:1 ω-9) and palmitoleic acid (C16:1 ω-7) were the prominent monounsaturated fatty acid (MUFA). The dominant polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were linoleic acid (LA, C18:2 ω-6), arachidonic acid (AA, C20:4 ω-6), docosapentaenoic acid (C22:5 ω-3) and docoesahexaenoic acid (DHA, C22:6 ω-3). The ratio of ω-3/ω-6 ranged from 1.55 to 3.44 and 1.18 to 2.71 in the gonad and liver tissue, respectively. Conclusion: The findings of this study will be useful for understanding the seasonal distribution of fatty acid composition in the liver and gonad of spiny eel.