Sarcophaga sp.’nin sebep olduğu nazofarengeal miyaz olgusu

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Galenos Yayınevi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Miyazis, Diptera sınıfı larvaların omurgalı doku ve vücut boşluklarını istila etmesi anlamına gelen bir terimdir. Nazal miyaz çoğunlukla Sarcophagidae ve Calliphoridae ailesi üyelerinin neden olduğu bir enfestasyondur. Bulaşında birçok predispozan faktörün rol aldığı hastalığın tedavisinde mekanik temizleme ile beraber antiseptiklerin kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu olguda, 75 yaşında yoğun bakımda yatan bir hastada görülen nazofarengeal miyaz sunuldu. Hastanın burnunda dokuz adet larva tespit edilmiştir. Larvalar bölgeden uzaklaştırılarak üç gün boyunca bölge %5’lik iodin solüsyonuyla temizlendi. Makroskobik ve mikroskobik incelemeler sonunda etkenin Sarcophaga sp.’nin üçüncü evre larvaları olduğu belirlendi. Miyaz enfestasyonlarını engellemek için yoğun bakım ünitelerini gibi hastanın bilincinin kapalı olduğu yerlerde görev yapan personeller hastaların burun, ağız ve kulak boşluğu gibi vücut boşluklarını günlük olarak kontrol etmeli, bakım ve temizliğini en uygun şekilde yapmalıdır.
Myiasis is a parasitic infestation of tissues and body cavities of vertebrates by Diptera larvae. Nasal myiasis is mostly caused by the Sarcophagidae and Calliphoridae families. Many predisposing factors play a role in the appearance of nasal myiasis. In the treatment of the disease, the use of antiseptics together with mechanical cleaning is recommended. In this report, a case of nasopharyngeal myiasis in a 75-year-old patient hospitalized in the intensive care unit is presented. Nine larvae were detected in the patient's nose. Larvae were removed from the area and were cleaned with iodine solution for three days. As a result of macroscopic and microscopic examination, the larvae were identified as the third stage of Sarcophaga sp. in order to prevent myiasis infestations, personnel working in places where the patient is unconscious, such as intensive care units, should daily check the patient's body cavities such as nose, mouth and ear cavities, and perform their care and cleaning.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Miyazis, Sarcophaga sp., Nazofarengeal miyaz, Yoğun bakım, Myiasis, Nasopharyngeal myiasis, Intensive care

Kaynak

Türkiye Parazitoloji Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Q3

Cilt

47

Sayı

2

Künye

Çiçek, M., Çakır, F., İpek, D. N. S., Bilden, A. ve Akıl, E. (2023). Sarcophaga sp.’nin sebep olduğu nazofarengeal miyaz olgusu. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 47(2), 124-126.