Yazar "Demirel, Ramazan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 31
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BEYAZ YENİ ZELANDA, KALİFORNIYA VE ŞİNŞİLLA IRKI TAVŞANLARDA PROTEIN KAYNAĞI OLARAK KULLANILAN ÜRENİN EKONOMİK VE BİYOLOJİK ETKİNLİK ÜZERİNDE ETKİLERİ(Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1999) Demirel, Ramazan; Fidan, HalilBu çalışmada, Beyaz Yeni Zelanda, Kaliforniya ve Şinşilla tavşanlarının yüksek protein, düşük protein ve düşük proteinli rasyona ürenin ilave edilmesiyle hazırlanan bir rasyonla beslenmesinin etkisi incelenmiştir. Denemede 3 ana grup oluşturulmuttur(I.Rasyon, II.Rasyon, III.Rasyon Grubu). Her bir grup 3 alt gruba (Beyaz Yeni Zelanda, Kaliforniya, Şinşilla tavşan ırkları) ayrılmış ve her bir alt grupda her ırk için 12 tavşan bulundurulmuştur.Alt gruplardaki canlı ağırlık artışı, günlük yem tüketimi ve yem değerlendirme sayıları tespit edilmiştir.Ele alınan bu kriterler bakımından alt gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Üre katılmış rasyonla iki aylık sütten kesilmiş tavşanlar , altı haftalık besiye alındığında canlı ağırlık artış katsayıları ; Kaliforniya tavşan ırkında % 55.6, Beyaz Yeni Zelanda tavşan ırkında % 49.7 ve Şinşilla tavşan ırkında % 47.0 olmaktadır. Ele alınan üç deneme grubunda Şinşilla tavşan ırkının diğer ırklara göre canlı ağırlık kazancının düşük olduğu tespit edilmiştir. Besi performansı yüksek olan ırk Kaliforniya ve Beyaz Yeni Zelanda tavşanlarıdır. Üre katılmış rasyon tipi ile beslenmesi tercih edilecek ırk ise Kaliforniya tavşanıdır. Bu tavşandan 1 TL yem masrafına karşılık 2.69 TL gelir elde edilmektedir.Öğe COMPARE THE PERFORMANCE AND EGG QUALITY OF TWO STRAINS OF LAYING HENS HOUSED IN FURNISHED CAGES(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2018) Denli, Muzaffer; Demirel, Ramazan; Tutkun, MuhittinThis study was carried out to compare indices of production and egg quality of two strains of laying hens (Lohmann Brown and Atak-S) housed in furnished cages. Lohmann Brown (LB) and Atak-S (AS) hens were housed in furnished cages (n= 700; 14 cages; 25 hens per cage; floor space 600 cm2/hen) from 18 to 50 wk. Furnished cages included nests, perches and sandbathes. The hen day egg production, feed intake and egg weight of LB hens were higher than AS hens at week 40 and 50 (P<0.05). The AS had a significantly higher body weight (2074.1 g and 1900.2 g respectively) and lower mortality rate (7.1% and 12.7 % respectively); than LB hen at week 50 (P<0.05). However, no significant differences on egg quality parameters were noticed between LB and AS hens throughout the experiment (P > 0.05). In conclusion, our results showed that strain selection is important for productivity of laying hens rearing in furnished cages. Furthermore it can be concluded that performance of LB hens was better than AS hens in furnished cages.Öğe The determination of qualities in different whole-plant silages among hybrid maize cultivars(Academic Journals, 2011) Demirel, Ramazan; Akdemir, Fatih; Saruhan, Veysel; Demirel, Dilek Senturk; Akinci, Cuma; Aydin, FiratThis study was conducted in order to determine the effects of 12 maize hybrids (Goldeclat, Falkner, Maverik, Tivak 6661, Tivak 678, Bora, Consur, DK 626, Ada 9510, Pioneer 3167, TTM 815, and LG 55) on the nutrient composition (that is, dry matter - DM, crude ash - CA, organic matter - OM, crude protein - CP, ether extract - EE, crude fiber - CF), pH, Fleig point (FP) values, and the mineral contents of maize silages. The maize hybrids were harvested at the milk-line maturity stage and ensiled as whole plant in 5-L plastic jars without additives. The jars were stored at 25 +/- 2 degrees C under standard laboratory conditions. the silages were uncovered and sampled for chemical analyses 60 days after they were ensilaged. There were statistically significant differences among maize hybrid silages for DM, CA, OM, CP, EE, CF contents, pH, and FP values (P<0.05). The DM content of silages were ranged from 25.67% in LG 55 to 32.41% in Falkner; CP (4.07% in Bora and LG 55 to 6.91% in Tivak 678); CA (4.64% in Maverik to 7.94% in LG 55); OM (17.07% in LG 55 to 27.64% in Falkner); EE (2.68% in DK 626 to 4.40% in Tivak 678); CF (17.96% in Pioneer 3167 to 27.28% in TTM 815); pH value (3.76 in TTM 815 to 4.05 in Pioneer 3167); FP (95.68 in LG 55 to 112.64 in Consur). The result of the study indicated that fermentation characteristics and nutrient contents were affected by the hybrids that were studied. However, there were no significant differences among dry matter mineral contents for As, B, Cr, Fe, Sn, Cu, Mn, and Zn (P>0.05); but there were significant differences among hybrids for Al (P<0.05).Öğe Determination of some agronomical and quality properties of wild alfalfa (Medicago sativa L.) clones in Turkey(Wfl Publ, 2009) Basbag, Mehmet; Demirel, Ramazan; Avci, MustafaThis research was carried out to determine some agronomical and quality properties of alfalfa clones in Turkey. Research material included 11 alfalfa clones, collected from Southeastern and Eastern Regions of Turkey and syn DU (as control). There were statistically significant differences among alfalfa clones for all agronomical properties which were investigated (P <= 0.01). At the end of research, agronomical properties of alfalfa clones ranged for plant height 43.2-73.2 cm, leaf width 4.33-14.21 mm, leaf length 13.58-30.03 mm, stem thickness 1.86-4.76 mm, green herbage yield 108.3-258 g plant(-1) and dry herbage yield 21.7-56.6 g plant(-1). Quality properties of alfalfa clones ranged for acid detergent fiber (ADF) 16.8-33.3%, digestible dry matter (DDM) 63.0-75.8%, neutral detergent fiber (NDF) 20.3-35.2%, crude ash 8.0-18.6% and crude protein 17.3-23.2%.Öğe Determination of the Feeding Values of Feedstuffs and Mixed Feeds Used in the Southeastern Anatolia Region of Turkey(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2008) Baran, Murat Sedat; Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek Sentuerk; Sahin, Tarkan; Yesilbag, DeryaIt is very important to know the feeding value and metabolizable energy content of feedstuffs for balancing animal diets. Feeding value and energy content of animal feeds change according to maturity stage, soil conditions, fertilization, climate, processing methods, etc. There are no adequate tables that show the basic feeding values of feedstuffs grown in different regions of Turkey; therefore, the present study analyzed 8 different feedstuffs and 56 dairy and beef cattle mixed feeds to determine their feeding value and energy content. Additionally, the possibility of using these feedstuffs for ruminant nutrition is discussed. Crude protein content of the dairy cattle mixed feeds and cotton seed values were lower than standard values. This finding is very important for animal feeding in the region.Öğe Determination of the feeding values of feedstuffs and mixed feeds used in the southeastern Anatolia Region of Turkey(2008) Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, Ramazan; Baran, Murat Sedat; Yeşilbağ, Deya; Şahin, TarkanYeterli ve dengeli bir rasyon hazırlayabilmek için, karma yeme girecek yem hammaddelerinin besin maddeleri ve enerji kapsamlarının bilinmesi çok önemlidir. Yemlerdeki besin maddeleri ve enerji miktarları; hammaddenin olgunluk derecesi, yetiştiği toprak, gübreleme, iklim ve işlenme metotları gibi bir takım faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ülkemizde değişik bölgelerde yetiştirilen ve üretilen yem ham maddelerinin temel besin maddeleri ve enerji içeriklerini gösteren çok az sayıda tablo bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu araştırmada ruminant ve kanatlı beslenmesinde yaygın olarak kullanılan 8 farklı yem hammaddesi ile et ve süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan 56 adet karma yemin temel besin maddeleri ve enerji içerikleri saptanmış ve bunların ruminant beslenmesinde kullanılma olanakları tartışılmıştır. Sığır süt yemlerinde ve pamuk tohumu küspesinde ham protein değerleri standart değerlerin altında tespit edilmiştir. Bu durum bölge hayvancılığı açısından oldukça önemlidir.Öğe Diyarbakır ili hayvansal üretime dayalı gıda sanayisinin durumu(Iğdır Üniversitesi, 2016) Denli, Muzaffer; Demirel, Ramazan; Sessiz, AbdullahBu çalışma Diyarbakır ili hayvansal gıda (et, süt ve yumurta) işleme tesislerinin mevcut durumu, ham madde temini, üretim, kalite, teknik altyapı, kapasite kullanım durumu ve pazarlama koşulları ile kamu otoritesinden beklentileri ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma kapsamında, Diyarbakır 'da bulunan toplam 16 gıda ürünleri imalat ve işleme tesisi ziyaret edilerek, işletme sahipleri veya sorumlu yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplam 34 sorudan oluşan anket soruları işletmelerdeki yetkililere yöneltilmiş ve elde edilen veriler kayıt altına alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada; Diyarbakır'da hayvansal gıdalarla ilgili tesislerden 8'inin süt ve süt ürünleri işleme, 7'sinin yumurta paketleme tesisi ve birinin et ve et ürünleri işleme tesisi olduğu saptanmıştır. Bu mevcut tesislerde toplam 115 kişinin istihdam edildiği belirlenmiştir. Tesislerin kapasite kullanım oranları (KKO) yoğurtta %16.6, ayranda %49.1, peynirde %11.7, tereyağında %25 ve yumurta paketlemede %46.1 seviyesinde oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Haksız rekabet sorununun işletmelerin %85.7'si için en önemli sorun olduğu, %14.3'ü için ise bunun ikinci sırada önem arz ettiği saptanmıştır. Sonuç olarak, Diyarbakır'da hayvansal ürün işleyen tesislerin düşük kapasiteyle çalıştıkları ve firmalar arası haksız rekabetin, bu sonucun ortaya çıkmasında etkili olduğu belirlenmiştir.Öğe Diyarbakır İli Karma Yem Endüstrisinin Durumu(2015) Demirel, Ramazan; Sessiz, Abdullah; Denli, MuzafferBu çalışma, Diyarbakır ilinde bulunan toplam 14 yem fabrikası ziyaret edilerek, ham madde temini, üretim, kalite, teknik altyapı, kapasite kullanım durumu, pazarlama koşulları ve mevcut sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulması ile kamu otoritesinden beklentilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. İşletme sahipleriyle yapılan yüz yüze görüşmelerde, toplam 34 sorudan oluşan anket yapılmış ve elde edilen verilen kayıt altına alınarak daha sonra değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Diyarbakırdaki yem fabrikalarının kurulu yem üretim kapasitelerinin 388.800 Ton/yıl, faal durumdaki yem fabrikalarının ise 230.400 ton/yıl düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Faal durumdaki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranları (KKO) %50,3, ortalama yem üretim kapasiteleri 11,9 Ton/saat ve günlük yem üretim miktarının 403 ton olduğu tespit edilmiştir. Yem fabrikalarının %85,7si yetiştiricinin bilinçsiz olmasını, %75i yem hammadde fiyatlarının yüksek olmasını ve %62,5si haksız rekabet ve kayıt dışı üretimin kendileri için önemli sorun teşkil ettiğini belirtmişlerdir. Tahıl, kepek ve pamuk tohumu küspelerinin bölgeden temin edildiği, diğer yem ham maddeleri ve yem katkı maddelerinin ise bölge dışından sağlandığı belirlenmiştir. Yem fabrikalarının yem hammaddesi teminindeki önceliklerinin sırasıyla %50 kalite, %31 kolay ulaşılabilirliği ve %19unun da ucuzluğu olduğu saptanmıştır. Yemlerin sırasıyla %34ü bayiler aracılığıyla, %33ünün bayi ve fabrikada perakende, %22sinin doğrudan üreticiye ve kalan %11inin ise diğer yöntemlerle pazara sunulduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak yem fabrikalarının teknik donanımlarının yeterli olduğu, laboratuvar altyapılarının bulunmadığı ve laboratuvar kurma isteklerinin bulunduğu, kurulu kapasitelerinin yeterli olduğu fakat bir tanesi hariç, diğerlerinin tek vardiya üretim yaptıkları tespit edilmiştir.Öğe Diyarbakır ili sığır besiciliği işletmelerindeki yem kullanımı ve besleme uygulamaları(Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2016) Denli, Muzaffer; Demirel, RamazanBu araştırma; Diyarbakır ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren sığır besiciliği işletmelerindeki hayvan besleme uygulamaları ve kullanılan yem kaynaklarının çeşitleri ile kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; Diyarbakır ili merkez Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde sığır besiciliği yapan 60 adet işletme ziyaret edilerek, işletme sahipleriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş, işletmelerde kullanılan yem kaynaklarından örnekler alınarak laboratuvarda besin madde analizleri gerçekleştirilmiştir. Yöneltilen anket sorularına işletme sahiplerinin vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda işletmelerin % 91’inin karma yemi ve % 88’inin de kaba yemi dışarıdan satın almak yoluyla temin ettikleri saptanmıştır. İşletmelerde kaba yem kaynağı olarak % 90 buğday samanı, % 6 mısır silajı ve % 4 kuru ot kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca işletmelerin % 88’inin karma yem olarak satın alınan besi yemi ve arpa kırmasını belirli oranlarda karıştırarak kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonunda Diyarbakır ili merkez ilçelerinde bulunan sığır besiciliği işletmelerinde kullanılan kaba yem kaynaklarının büyük ölçüde kalitesiz olduğu ve uygulanan pratik rasyon uygulamalarının hayvanların besin madde gereksinimlerini karşılamaktan çok uzak olduğu tespit edilmiştir.Öğe Diyarbakır’da ilköğretim öğrencilerinin hayvansal kaynaklı protein tercih ve tüketimlerinin belirlenmesi(Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 2021) Demirel, Ramazan; Tatar, Ali Murat; Demirel, Dilek ŞentürkAraştırma, Diyarbakır merkeze bağlı 4 ilçede (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) öğrenim gören 478 ilköğretim öğrencisi ile gerçekleştirildi. Her bir ilçede önceden belirlenen okullardan, ilköğretim 4., 6. ve 7. sınıf öğrencileri ile yüz yüze yapılan anketlerden sağlanan veriler kullanılarak bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Anket verileri khi kare testiyle değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, yaşadığı ilçe, sınıfı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta tüketimleri arasındaki istatistiksel ilişki araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, bağlı olduğu ilçe, sınıfı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile hayvansal proteinle beslenme tercihleri arasında istatiksel olarak farklılık olduğu saptanmıştır.Öğe Doğal zeolitlerin hayvancılıkta kullanım olanakları(2010) Doran, İlhan; Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, RamazanÜlkelerin gelişmesine paralel olarak alım gücü yüksek bir tüketici kitlesi meydana gelmektedir. Daha önceleri artan nüfusun beslenebilmesi için entansif üretim teşvik edilirken, günümüzde özellikle bebeklerin beslenmesinde tamamen doğal şartlarda üretilen, herhangi bir katkı maddesi içermeyen ürünler tercih edilmektedir. Gerek bebek maması üreticilerinin ve gerekse yüksek gelire sahip kitlelerin doğal gıdalara yönelik talebi organik tarımı ve dolayısıyla organik hayvansal ürünlere olan talebi artırmıştır. Organik hayvansal üretimde; hayvan ırkları, yetiştirme koşulları, barınaklar ve kullanılan yemlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Organik tarım yönetmeliğinin izin verdiği istisnalar hariç antibiyotik, hormon vb. katkı maddesi hayvan yemlerinde kullanılmaz. Kalıntı bırakan bu tarz yem katkı maddeleri yerine yeni nesil yem katkı maddeleri (antibiyotik yerine kekik, toksin bağlayıcı yerine zeolit vb.) organik hayvansal üretimde kullanılmakta, birim alandaki hayvan yoğunluğu seyreltilip, zorunlu aşılar yapılmaktadır. Son yıllarda toksin bağlayıcı, kötü koku giderici, performans artırıcı, yumurta kabuk kalitesini iyileştirici etkilerinden dolayı henüz herhangi bir olumsuz etkisi tespit edilmeyen doğal zeolit çeşitleri organik hayvansal üretimde de güvenle kullanılmaktadır.Öğe Effect of Crop Maturity Stages on Yield, Silage Chemical Composition and In vivo Digestibilities of the Maize, Sorghum and Sorghum-Sudangrass Hybrids Grown in Semi-Arid Conditions(Medwell Online, 2008) Gul, Ismail; Demirel, Ramazan; Kilicalp, Numan; Sumerli, Mehdi; Kilic, HasanThe effect of different harvesting times on some silage quality of maize, sorghum and sorghumxsudangrass hybrids grown as in a split plot design with 3 replicates during second crop in semi and condition were evaluated. In this research, whole plant silage chemical composition and DM digestibilities on different times, measured in vivo were determined. For this purpose, 2 maize (DK 711, TTM 815), 2 sorghum (Sucro sorgo 506, FS 5) arid 2 sorghum-sudangrass hybrids (P 988, Grazer N2) cultivars were harvested at 3 different maturity stages (mid-flowering-MF, milkline-ML and hard dough-HD). The chopped materials were ensilaged in 10 L anaerobic jars, for 60 days. Silage samples were dried (CP, FP, pH, ADF, NDF contents were measured) and incubated in fistulated 3 Holstein Friesian heifers for determining dry matter digestibility. Significant differences were found between plant cultivars and harvesting Stages for all investigated parameters. The dry matter yields varied between 12654.2 and 25340.1 kg ha(-1). The highest dry matter yield was obtained from Sucro Sorgo 506 with ML and HD. Dry matter content of silages were changed from 20.63% (in silage sorghum cv. FS 5) to 27.36% (in sorghum-sudangrass hybrids cv. Grazer N2), pH (3.84 in FS 5 and 3.98 in TTM 815), Fleig point (FP) (90.87 in TTM 815 arid 104.6 in Grazer N2), Crude Protein (CP) was 3.92% in GrazerN2 and 6.64% in FS 5, ADF was 44.56% in DK 711 arid 49.33% in SS 506, NDF was 59.56% in DK 711 and 65.70% in P 988, whereas in vivo DM digestibility at 12 h was 32.82% in SS 506 arid 38.91% in TTM 815. Crop maturity increased satistically significantly, silage DM varied from 20.43-25.92% and in vivo digestibility of DM at 12 h varied from 32.56-37.66%, however significantly decreased. ADF decreased from 50.17-42.56%, NDF decreased from 64.71-59.62%), WSC (Water Soluble Carbohyrates) increased from (24.59-30.24%). CP decreased from 5.59-5.05%. pH was between 3.78-4.10 arid Fleig point was between 94.66-97.58. These Values were not changed statistically, when crop maturity increased. Incubation periods were 0, 12, 24, 48 arid 72 11 for determining dry matter digestibility by using nylon bag technique. Silage NDF values were decreased from flowering to milkline stages. It was concluded that silages in vivo DM digestibility were increased with maturity at 12 h rumen incubation.Öğe Effects of clinoptilolite on the digestibility of nutrients and relative organ weights in rat diets(Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2018) Demirel, Ramazan; Baran, Murat Sedat; Demirel, Dilek Şentürk; Ketani, Aydın; Yokuş, BeranThis study was conducted to compare the effects of dietary clinoptilolite on nutrient digestibility and relative organ weights in rats. In this study, 24 adult male Sprague-Dawley rats were divided into 4 groups with 3 replicates, according to a randomized split plots design. In addition to a control group (0% clinoptilolit), 3 levels of clinoptilolite (2%, 4%, and 6%) were used in the diets, and the rats were fed (individually in cages) these diets for 56 days. Statistically significant differences were found among the groups for the digestibility rates of nutrients (P<0.05), except for crude fibre (CF) and acid detergent fibre (ADF). The addition of clinoptilolite in rats’ feeds reduced the digestibility of crude fibre, crude ash (CA), neutral detergent fibre (NDF) and acid detergent fibre (ADF), but increased the digestibility of other nutrients. Slaughter live, organs (liver, kidney, heart, and stomach) and relative organ weights were not affected significantly by the clinoptilolite contents (P>0.05). In conclusion, clinoptilolites can be used in animal feed as natural toxin binders when stored under suitable conditions.Öğe Effects of dietary natural zeolite on the testicular weight, body weight and spermatological characteristics in rats(2007) Ketani, M. Aydın; Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, Ramazan; Cirit, Ümüt; Bacınoğlu, Süleyman; Kurt, Doğan; Taş, MuzafferZeolitler iyon değişim özelliğine sahip doğal veya sentetik kristalize aliminyum slikat bileşikleridir. Kırk yılı aşkın süredir hayvanlarda yem katkı maddesi olarak kullanılmalarına rağmen zeolitlerin spermatolojik özellikler üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmada, erkek ratlarda zeolitin vücut ağırlığı, testis ağırlığı ve spermatolojik özellikler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada 24 adet 8 haftalık Sprague–Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar çalışma başlangıcında tartılarak rastlantısal olarak dört gruba ayrıldı. Yüzde yirmi dört protein içeren standart toz rat yemine %0 (kontrol), %2, %4 ve %6 oranında zeolit karıştırılarak besleme grupları oluşturuldu. Daha sonra hazırlanan bu toz karışım pellet haline getirilerek 8 hafta süre ile ratların beslenmesinde kullanıldı. Çalışma sonunda ratların canlı ağırlıkları kaydedildi ve sodium thiopental anestezisi uygulandı. Daha sonra testisler, epididimisler, vesicula seminalisler ve ventral prostat çıkarılarak çevre dokularından temizlendi ve testis ağırlıkları kaydedildi. Kauda epididimis sıvısı pipet aracılığı ile aspire edilerek spermatozolojik muayeneler yapıldı. Çalışma süresince elde edilen ortalama canlı ağırlık artışı kontrol (%0), %2, %4 ve %6 zeolit gruplarında sırasıyla 49.37±17.18, 44.84±10.25, 39.45±5.98 ve 47.09±11.49 g olarak tespit edildi (P>0.05). Testis ağırlığı ve spermatozoon motilitesi bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılık bulunamadı (P>0.05). Ancak diğer bütün gruplar ile karşılaştırıldığında, %6 zeolit grubunun şekilsiz baş (P<0.001), boyun-orta kısım bağlantı hataları (P<0.01), ve toplam morfolojik bozukluk (P<0.001) oranları önemli derecede yüksek bulundu. Bu çalışmadan, yüksek oranlardaki zeolitin erkek hayvanlarda spermatozoon morfolojisini olumsuz yönde etkileyebileceği ve çiftlik hayvanlarında zeolitin reprodüksiyon üzerindeki etkilerinin incelenmesinin gerektiği sonuçları çıkarıldı.Öğe The Effects of Dietary Wheat Straw, Red Lentil Straw and Equal Mixtures of Straws as ad libitum on Intensive Fattening Performance, Some Serum Minerals and Economic Efficiency in Awassi Lambs(Medwell Online, 2012) Demirel, Ramazan; Ipek, Polat; Tatar, Ali Murat; Demirel, Dilek SenturkThe objective of this study was to compare the effects of wheat and red lentil (Lens esculenta) straw on the growth performance, feed intake and its efficiency, serum minerals and economic efficiency in Awassi lambs. The project was carried out in the birth season of 2010 in the experimental unit of sanliurfa GAP Agricultural Research Institute with 30 male fat-tailed Awassi breed lambs in 3 groups after weaning period (approximately 3 months of age). Animals were grouped based on their initial live weights. Lambs, straws, concentrate lamb feed and remaining of both feeds were weighed for 14 days intervals. At the beginning, middle and end of the trial, blood samples were collected. Thirty Awassi lambs were randomly assigned to three experimental groups with three diets as follows; D1: Wheat Straw (WS-ad libitum) + Lamb Mixed Feed (LMF-ad libitum); D2: Red Lentil Straw (RLS-ad libitum)+ Lamb Mixed Feed (LMF-ad libitum); D3: 50% wheat straw +50% red lentil straw (WRWS-ad libitum) + Lamb Mixed Feed (LMF-ad libitum). The result of the study indicated that the live weight, live weight gain and serum minerals of lambs were not different among the feeding groups. In conclusion red lentil straw or red lentil + wheat straw mixtures as ad libitum are used much successfully than that of wheat straw for economic lamb production of Awassi breed.Öğe Effects of Dietary Zeolite on Serum Contents and Feeding Performance in Rats(Friends Science Publ, 2011) Demirel, Ramazan; Yokus, Beran; Demirel, Dilek Senturk; Ketani, M. Aydin; Baran, M. SedatThe objective of the present study was to determine the effects of dietary natural clinoptilolite on serum contents, health status and feeding performance of rats. Adult male Sprague-Dawley rats (n=24) were randomly divided into four groups with three replicates including a control group (without zeolite) and three doses of natural zeolite (2, 4 & 6%) in the diets. All rats were fed the above concentrates during the whole experimental period for 56 days. Blood samples were collected from each animal at the end of the experiment. Dietary clinoptilolite increased in serum albumin, triglyceride and VLDL levels (P < 0.05). However, the differences among treatment groups were not significant for serum minerals (Ca, P, Mg, K, Na, Cl, Fe), urea, Fe binding, LDL, alkaline phosphatase, glucose, uric acid, total Fe, total protein, globulin, cholesterol, HDL cholesterol, creatinin; metabolizable energy and crude protein consumption for 1 g live weight gain of rats (P > 0.05). The results showed that the supplementation of clinoptilolite did not have positive effect on serum concentrations of the investigated parameters apart from albumin, triglyceride and VLDL, but they had no negative effect on the health status of animals. (C) 2011 Friends Science PublishersÖğe Effects on Performance, Skin and Liver Histology of Different Clinoptilolite Levels in Rat Diets#(2015) Balcı, Kadri; Ketani, Muzaffer Aydın; Şentürk, Dilek Demirel; Demirel, RamazanBu araştırma rat yemlerine ilave edilen doğal zeolitin (klinoptilolit) performans, deri ve karaciğer histolojisi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, hayvan materyali olarak 24 adet on haftalık yaştaki, yaklaşık 306 ? 18,93 g canlı ağırlığındaki sütten kesilmiş erkek yetişkin Spraque-Dawley rat kullanılmıştır. Ratlar tesadüf parselleri deneme desenine göre üçer tekerrürlü, 4 gruba (klinoptilolit içermeyen grup kontrol grubunu oluştururken, %2, %4, and %6 düzeylerinde klinoptilolit ilavesinin yapıldığı gruplar muamele gruplarını oluşturacak şekilde) rastgele dağıtılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür. Deneme bireysel paslanmaz çelikten yapılmış kafeslerde yürütülmüştür. Primer ve sekonder folikül sayıları bakımından gruplar arasında istatistiki olarak önemli düzeyde farklılık tespit edilmemekle beraber, her iki folikülün çap değerleri ise önemli bulunmuştur. Primer ve sekonder folikül sayıları ve çapları en yüksek ve en düşük değerler olarak sırasıyla 2,00-2,33; 4,50-7,17 ve 11,53-20,42; 57,63- 102,12?m, olarak tespit edilmiştir. Önemli düzeydeki farklılık control grubuyla, IV. grup (%6 klinoptilolit içeren) arasında meydana gelmiştir. Ayrıca, derinin ve karaciğerin histolojik olarak incelenmesi sonucunda gruplar arasında önemli düzeyde farklılık tespit edilmemiştir.Öğe Farklı oranlarda ak üçgül (Trifolium repens ) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının silolanma özelliklerinin belirlenmesi(Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2010) Demirel, Ramazan; Saruhan, Veysel; Baran, M. Sedat; Andiç, Nuray; Demirel, Dilek ŞentürkBu çalışmada, arpa hasılı (Hordeum vulgare L.) ile ak üçgülün (Trifolium repens) çiçeklenme dönemlerinde farklı seviyeleri karıştırılarak silolanma özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede; %20, 30, 40, 50, 60, 70 üçgül + %80, 70, 60, 50, 40, 30 arpa karışımları kullanılmıştır. Silajlar, ağzı kapaklı hava almayacak şekilde sıkıştırılan plastik kavanozlarda 2’şer lt (3‘er tekerrürlü) olarak hazırlanmıştır. Kavanozlar 60 gün sonra açılarak fiziksel muayeneleri (renk, koku, strüktür) ve pH değerleri tespit edilmiştir. Örnekler hayvan besleme laboratuarındaki analizler için hazır hale getirildikten sonra besin maddesi analizleri yapılmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda; kuru madde (KM), organik madde (OM) ve nitrojensiz öz madde (NÖM) ortalamaları arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsizken; ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS) oranları ile, pH ve fleig puanı (FP) değerleri arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Elde edilen KM, HK, OM, HP, HY, HS, NÖM, pH ve FP değerleri sırasıyla (%27.53 – 31.38, 9.34 – 10.39, 78.46 – 79.86, 10.17 – 13.63, 1.92 – 2.36, 30.75 – 36.09, 42.02 – 43.05, 5.05 – 5.34 ve 47.00 – 65.75) arasında değişmiştir.Öğe Farklı Yetiştirme Sistemlerinde Barındırılan Atak-S Yumurtacı Tavukların Yumurta Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması(2020) Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek ŞentürkBu araştırma, zenginleştirilmiş kafes (ZK) ve serbest sistemde (SS) yetiştirilen Atak-S yumurtacı hatların yumurta iç ve dış kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; 400 adet 31 haftalık yaştaki yumurta tavukları, 6 hafta süreyle beslenmişlerdir. Deneme süresince haftalık olarak her bir sistemde yetiştirilen tavukların yumurtalarından 15’er adet alınarak dış (şekil indeksi, kabuk özellikleri) ve iç (ak ve sarı genişliği, yüksekliği ve sarı rengi) kalite özellikleri belirlenmiştir. Deneme sonunda, Haugh birimi (2. hafta), ak indeksi (6. hafta), yumurta kabuk oranı (1., 2. ve 3. hafta), kabuk kalınlığı (6. hafta), yumurta sarısı rengi L için (3. hafta), a için ise (1. ve 3. hafta) verileri arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Belirtilen haftaların dışındaki diğer haftalardaki ve genel ortalama değerler arasındaki farklılıklarla, yumurta ağırlığı, şekil indeksi ve sarı indeksi değerleri arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur.Öğe Feed using and feeding practices in beef cattle farms in Diyarbakir province(Centenary University, 2016) Denli, Muzaffer; Demirel, RamazanThis research was carried out in order to determine feding – managing practises, feed kinds and their qualities at the beef cattle breeding farms in Diyarbakır province. In the study, total 60 beef cattle farms were visited in Bağlar, Sur and Yenişehir towns of Diyarbakır. A survey was applied in each farm by face to face interview with the farms ownerships and feed samples were collected in order to get nutrition analysis in the animal nutrition laboratory. According to survey results; bought concentrated feed and roughage leves were determined as 91 % and 88 % respectively in the farms. Used roughage sources were determined as wheat straw, corn silage, and dryed hay as follows: 90 %, 6 % and 4 % respectively. Additionally, most of the farms were used some mixtures of beef cattle concentrate feed and grounded barley as 88 %. At the end of the study, roughage sources that used at the farms in Diyarbakır province were found poor quality and feeding practises were found insufficient to meeting of the nutrient requirements of the beef cattles.