Yazar "Demirel, Dilek Şentürk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of the feeding values of feedstuffs and mixed feeds used in the southeastern Anatolia Region of Turkey(2008) Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, Ramazan; Baran, Murat Sedat; Yeşilbağ, Deya; Şahin, TarkanYeterli ve dengeli bir rasyon hazırlayabilmek için, karma yeme girecek yem hammaddelerinin besin maddeleri ve enerji kapsamlarının bilinmesi çok önemlidir. Yemlerdeki besin maddeleri ve enerji miktarları; hammaddenin olgunluk derecesi, yetiştiği toprak, gübreleme, iklim ve işlenme metotları gibi bir takım faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ülkemizde değişik bölgelerde yetiştirilen ve üretilen yem ham maddelerinin temel besin maddeleri ve enerji içeriklerini gösteren çok az sayıda tablo bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu araştırmada ruminant ve kanatlı beslenmesinde yaygın olarak kullanılan 8 farklı yem hammaddesi ile et ve süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan 56 adet karma yemin temel besin maddeleri ve enerji içerikleri saptanmış ve bunların ruminant beslenmesinde kullanılma olanakları tartışılmıştır. Sığır süt yemlerinde ve pamuk tohumu küspesinde ham protein değerleri standart değerlerin altında tespit edilmiştir. Bu durum bölge hayvancılığı açısından oldukça önemlidir.Öğe Diyarbakır’da ilköğretim öğrencilerinin hayvansal kaynaklı protein tercih ve tüketimlerinin belirlenmesi(Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 2021) Demirel, Ramazan; Tatar, Ali Murat; Demirel, Dilek ŞentürkAraştırma, Diyarbakır merkeze bağlı 4 ilçede (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) öğrenim gören 478 ilköğretim öğrencisi ile gerçekleştirildi. Her bir ilçede önceden belirlenen okullardan, ilköğretim 4., 6. ve 7. sınıf öğrencileri ile yüz yüze yapılan anketlerden sağlanan veriler kullanılarak bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Anket verileri khi kare testiyle değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, yaşadığı ilçe, sınıfı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta tüketimleri arasındaki istatistiksel ilişki araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, bağlı olduğu ilçe, sınıfı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile hayvansal proteinle beslenme tercihleri arasında istatiksel olarak farklılık olduğu saptanmıştır.Öğe Doğal zeolitlerin hayvancılıkta kullanım olanakları(2010) Doran, İlhan; Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, RamazanÜlkelerin gelişmesine paralel olarak alım gücü yüksek bir tüketici kitlesi meydana gelmektedir. Daha önceleri artan nüfusun beslenebilmesi için entansif üretim teşvik edilirken, günümüzde özellikle bebeklerin beslenmesinde tamamen doğal şartlarda üretilen, herhangi bir katkı maddesi içermeyen ürünler tercih edilmektedir. Gerek bebek maması üreticilerinin ve gerekse yüksek gelire sahip kitlelerin doğal gıdalara yönelik talebi organik tarımı ve dolayısıyla organik hayvansal ürünlere olan talebi artırmıştır. Organik hayvansal üretimde; hayvan ırkları, yetiştirme koşulları, barınaklar ve kullanılan yemlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Organik tarım yönetmeliğinin izin verdiği istisnalar hariç antibiyotik, hormon vb. katkı maddesi hayvan yemlerinde kullanılmaz. Kalıntı bırakan bu tarz yem katkı maddeleri yerine yeni nesil yem katkı maddeleri (antibiyotik yerine kekik, toksin bağlayıcı yerine zeolit vb.) organik hayvansal üretimde kullanılmakta, birim alandaki hayvan yoğunluğu seyreltilip, zorunlu aşılar yapılmaktadır. Son yıllarda toksin bağlayıcı, kötü koku giderici, performans artırıcı, yumurta kabuk kalitesini iyileştirici etkilerinden dolayı henüz herhangi bir olumsuz etkisi tespit edilmeyen doğal zeolit çeşitleri organik hayvansal üretimde de güvenle kullanılmaktadır.Öğe Effects of clinoptilolite on the digestibility of nutrients and relative organ weights in rat diets(Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2018) Demirel, Ramazan; Baran, Murat Sedat; Demirel, Dilek Şentürk; Ketani, Aydın; Yokuş, BeranThis study was conducted to compare the effects of dietary clinoptilolite on nutrient digestibility and relative organ weights in rats. In this study, 24 adult male Sprague-Dawley rats were divided into 4 groups with 3 replicates, according to a randomized split plots design. In addition to a control group (0% clinoptilolit), 3 levels of clinoptilolite (2%, 4%, and 6%) were used in the diets, and the rats were fed (individually in cages) these diets for 56 days. Statistically significant differences were found among the groups for the digestibility rates of nutrients (P<0.05), except for crude fibre (CF) and acid detergent fibre (ADF). The addition of clinoptilolite in rats’ feeds reduced the digestibility of crude fibre, crude ash (CA), neutral detergent fibre (NDF) and acid detergent fibre (ADF), but increased the digestibility of other nutrients. Slaughter live, organs (liver, kidney, heart, and stomach) and relative organ weights were not affected significantly by the clinoptilolite contents (P>0.05). In conclusion, clinoptilolites can be used in animal feed as natural toxin binders when stored under suitable conditions.Öğe Effects of dietary natural zeolite on the testicular weight, body weight and spermatological characteristics in rats(2007) Ketani, M. Aydın; Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, Ramazan; Cirit, Ümüt; Bacınoğlu, Süleyman; Kurt, Doğan; Taş, MuzafferZeolitler iyon değişim özelliğine sahip doğal veya sentetik kristalize aliminyum slikat bileşikleridir. Kırk yılı aşkın süredir hayvanlarda yem katkı maddesi olarak kullanılmalarına rağmen zeolitlerin spermatolojik özellikler üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmada, erkek ratlarda zeolitin vücut ağırlığı, testis ağırlığı ve spermatolojik özellikler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada 24 adet 8 haftalık Sprague–Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar çalışma başlangıcında tartılarak rastlantısal olarak dört gruba ayrıldı. Yüzde yirmi dört protein içeren standart toz rat yemine %0 (kontrol), %2, %4 ve %6 oranında zeolit karıştırılarak besleme grupları oluşturuldu. Daha sonra hazırlanan bu toz karışım pellet haline getirilerek 8 hafta süre ile ratların beslenmesinde kullanıldı. Çalışma sonunda ratların canlı ağırlıkları kaydedildi ve sodium thiopental anestezisi uygulandı. Daha sonra testisler, epididimisler, vesicula seminalisler ve ventral prostat çıkarılarak çevre dokularından temizlendi ve testis ağırlıkları kaydedildi. Kauda epididimis sıvısı pipet aracılığı ile aspire edilerek spermatozolojik muayeneler yapıldı. Çalışma süresince elde edilen ortalama canlı ağırlık artışı kontrol (%0), %2, %4 ve %6 zeolit gruplarında sırasıyla 49.37±17.18, 44.84±10.25, 39.45±5.98 ve 47.09±11.49 g olarak tespit edildi (P>0.05). Testis ağırlığı ve spermatozoon motilitesi bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılık bulunamadı (P>0.05). Ancak diğer bütün gruplar ile karşılaştırıldığında, %6 zeolit grubunun şekilsiz baş (P<0.001), boyun-orta kısım bağlantı hataları (P<0.01), ve toplam morfolojik bozukluk (P<0.001) oranları önemli derecede yüksek bulundu. Bu çalışmadan, yüksek oranlardaki zeolitin erkek hayvanlarda spermatozoon morfolojisini olumsuz yönde etkileyebileceği ve çiftlik hayvanlarında zeolitin reprodüksiyon üzerindeki etkilerinin incelenmesinin gerektiği sonuçları çıkarıldı.Öğe Farklı oranlarda ak üçgül (Trifolium repens ) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının silolanma özelliklerinin belirlenmesi(Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2010) Demirel, Ramazan; Saruhan, Veysel; Baran, M. Sedat; Andiç, Nuray; Demirel, Dilek ŞentürkBu çalışmada, arpa hasılı (Hordeum vulgare L.) ile ak üçgülün (Trifolium repens) çiçeklenme dönemlerinde farklı seviyeleri karıştırılarak silolanma özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede; %20, 30, 40, 50, 60, 70 üçgül + %80, 70, 60, 50, 40, 30 arpa karışımları kullanılmıştır. Silajlar, ağzı kapaklı hava almayacak şekilde sıkıştırılan plastik kavanozlarda 2’şer lt (3‘er tekerrürlü) olarak hazırlanmıştır. Kavanozlar 60 gün sonra açılarak fiziksel muayeneleri (renk, koku, strüktür) ve pH değerleri tespit edilmiştir. Örnekler hayvan besleme laboratuarındaki analizler için hazır hale getirildikten sonra besin maddesi analizleri yapılmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda; kuru madde (KM), organik madde (OM) ve nitrojensiz öz madde (NÖM) ortalamaları arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsizken; ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS) oranları ile, pH ve fleig puanı (FP) değerleri arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Elde edilen KM, HK, OM, HP, HY, HS, NÖM, pH ve FP değerleri sırasıyla (%27.53 – 31.38, 9.34 – 10.39, 78.46 – 79.86, 10.17 – 13.63, 1.92 – 2.36, 30.75 – 36.09, 42.02 – 43.05, 5.05 – 5.34 ve 47.00 – 65.75) arasında değişmiştir.Öğe Farklı Yetiştirme Sistemlerinde Barındırılan Atak-S Yumurtacı Tavukların Yumurta Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması(2020) Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek ŞentürkBu araştırma, zenginleştirilmiş kafes (ZK) ve serbest sistemde (SS) yetiştirilen Atak-S yumurtacı hatların yumurta iç ve dış kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; 400 adet 31 haftalık yaştaki yumurta tavukları, 6 hafta süreyle beslenmişlerdir. Deneme süresince haftalık olarak her bir sistemde yetiştirilen tavukların yumurtalarından 15’er adet alınarak dış (şekil indeksi, kabuk özellikleri) ve iç (ak ve sarı genişliği, yüksekliği ve sarı rengi) kalite özellikleri belirlenmiştir. Deneme sonunda, Haugh birimi (2. hafta), ak indeksi (6. hafta), yumurta kabuk oranı (1., 2. ve 3. hafta), kabuk kalınlığı (6. hafta), yumurta sarısı rengi L için (3. hafta), a için ise (1. ve 3. hafta) verileri arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Belirtilen haftaların dışındaki diğer haftalardaki ve genel ortalama değerler arasındaki farklılıklarla, yumurta ağırlığı, şekil indeksi ve sarı indeksi değerleri arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur.Öğe Hayvansal ürünlerde yem kaynaklı toksik maddeler(Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 2020) Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek ŞentürkGünümüzde tarım alanları, artan ve genişleyen yollar, fabrikalar ile insan yerleşimi nedeniyle giderek azalırken, ayrıca erozyon ve bilinçsiz tarım uygulamaları nedeniyle de arazilerin verimliliği de azalmaktadır. Bu durumda hızla artan nüfusun, sağlıklı ve dengeli olarak beslenmesindeki güçlükler de artmaktadır. Özellikle sezon dışı ürünlerde aroma, renk, kıvam vb. özellikler de olumsuz şekilde değişmiştir. Zamanla tüketiciler bilinçlendikçe ve gelirleri arttıkça, doğal olarak yetiştirilen ürünlerin talebi artmaktadır. Ancak artan bu ilginin başlıca nedenlerinden birisi de karma yem tüketen hayvanların ürünleri hakkındaki olumsuz yargılardır. Toplumun bir kesimi karma yem tüketen hayvanların ürünlerinin insanlarda sağlık problemleri oluşturacağını iddia etmektedirler. Basın yayın organları da konu uzmanı olmayan kişilerin görüşlerine yer vererek bu olumsuz algıyı körüklemektedir. Toplumu yönlendirebilme potansiyeli olan kişilerin bilimsel gelişmeler ışığında mevcut teknolojik bilgi ve tecrübeleri herhangi bir çıkar grubuna destek olmaksızın nesnel olarak aydınlatma zorunluluğu bulunmaktadır.Öğe Organik tavukçulukta metiyonin esansiyel amino asidi ihtiyacının karşılanması(Iğdır Üniversitesi, 2017) Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek ŞentürkArtan nüfusla gıda ihtiyacı da artmakla birlikte, gelir durumu iyi olan kesimin genetik yapısı değiştirilmemiş olan yerli bitki ile hayvan tür ve hatlarının kullanıldığı, gübre, ilaç kullanılmadan üretilen gıda kaynaklarına talebi de giderek artmaktadır. Organik üretim için toprak, bitki, hayvan, üretim ve daha sonraki işlemlerde belirlenen standartların uygulanması gerekmektedir. Üretimin her aşamasında kontrol ve setifikalandırma işlemleri yapılmaktadır. Organik üretim, geleneksel olana kıyasla uzun zaman alan, hassas, karlılığı düşük fakat çevre dostu, hayvan refahının gözetildiği bir üretim şeklidir. Organik tavuk üretiminde en önemli problem, organik olarak üretilen yem bileşenlerinin yeterli miktarlarda tedarik edilememesi veya metiyonin esansiyel amino asidinde olduğu gibi miktar ve etkinlik bakımından organik veya doğal kaynakların sentetikleriyle rekabet edememesidir. Bu makale ile organik tavuk üretiminde karşılaşılabilecek çeşitli problemler, alternatif metiyonin kaynakları ve etkinlikleri hakkında bilgi verilecektir.Öğe Sarı çiçekli gazal boynuzu (Lotus corniculatus) ve arpanın (Hordeum vulgare) farklı düzeylerdeki karısımlarının silolanma özelliklerinin belirlenmesi(2011) Baran, M. Sedat; Saruhan, Veysel; Demirel, Dilek Şentürk; Demirel, RamazanBu çalısmada, arpa hasılı (Hordeum vulgare L) ile sarı çiçekli gazal boynuzunun (Lotus corniculatus) farklı seviyeleri karıstırılarak silolanma özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Denemede, %20, 30, 40, 50, 60, 70 lotus + %80, 70, 60, 50, 40, 30 seviyelerinde arpa kullanılmıstır. Silajlar hava almayacak sekilde sıkıstırılan ağzı kapaklı plastik kavanozlarda 2’ser lt (3’er tekerrürlü) olarak hazırlanmıstır. Kavanozlar 60 gün sonra açılarak fiziksel muayeneleri (renk, koku, strüktür) yapılmıs ve pH değerleri tespit edilmistir. Örneklerde gerekli besin maddesi analizleri yapılmıstır. Yapılan varyans analizi sonucunda; organik madde (OM) oranları ve azotsuz öz madde (N ÖM) değerleri arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS), pH ve nitrojensiz öz madde (NÖM) oranları Fleig puanı (FP) değerleri arasındaki farklılıklar ise önemli bulunmustur. Elde edilen KM, HK, OM, HP, HY, HS, NÖM, pH ve FP değerleri sırasıyla %28.08 – 32.60, 9.22 – 9.57, 79.13 – 81.33, 10.08 – 12.20, 1.98 – 2.60, 32.61 – 36.57, 30.50, 34.43, 4.76 – 5.11 ve 56.62 – 79.94 arasında değismistir. Sarı çiçekli gazal boynuzu ile arpanın değisik oranlarda karıstırılmaları sonucu elde edilecek olan karısım silajlarında ham protein içeriğinin arttırılması amacıyla silaj karısımına katılan baklagil oranı en fazla %50 olacak sekilde ayarlanmalıdır. Daha yüksek oranlarda baklagil ilavesi silaj kalitesinin bozulmasına neden olabilir.Öğe Stres, Hayvan Sağlığı, Ürün Kalitesi ve Helal Gıda Üretim Süreci Arasındaki İlişkiler(2022) Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek ŞentürkGünümüzde modern üretim sürecinde evcilleştirilen, ıslah edilerek sürekli verimleri artırılan çiftlik hayvanları değişen çevre koşullarına ve hastalıklara karşı hassas hale gelmişlerdir. Hayvanlardan beklenen yüksek verimin alınabilmesi için ihtiyaç duydukları besin maddelerini iyi kaliteli yemlerle uygun miktar ve oranlarda alabilmeleri, barınak koşullarının iyileştirilerek üzerlerindeki stres yükünün azaltılması gerekir. Stres, canlıların yeryüzünde karşılaştıkları çeşitli sorunlarla baş edebilmesi için gösterdikleri tepkidir. Hayvanlar doğada ve çiftlik koşullarında her türlü değişikliklere uyum sağlama yeteneğine sahiptirler. Hayvanların alışkanlıkları dışındaki her değişiklik üzerlerinde stres oluşturur. Yem değişiklikleri, içinde bulundukları fizyolojik durum (gebelik, laktasyon vb), bakım idaredeki farklılıklar, aşı uygulamaları hatta bakıcının elbise rengi vb. önemli stres kaynaklarıdır. Hayvanları stressiz bir ortamda yetiştirmek neredeyse olanaksızken, stres faktörlerinin zamana yayılmasıyla kayıplar azaltılabilir. Stres halinde vücut salgılarının (enzimler, hormonlar vb.) miktarları değişmektedir. Uzun süren stres faktörleri hayvanın verimi ve sağlığı üzerine doğrudan etki ederken, diğer yandan ürün kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Helal gıda üretiminin, insan sağlığı için en uygun gıda üretimini amaçlaması nedeniyle çiftlik hayvanlarının çeşitli stres etmenlerinden korunarak yetiştirilmesi günümüzde uluslararası pazarda rekabet avantajı da sağlayacaktır.Öğe Tek hücre proteinlerinin insan ve hayvan beslemede kullanımı(Iğdır Üniversitesi, 2018) Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek Şentürkİnsan ve hayvan beslemede protein, günlük hayatta ihtiyaç duyulan en önemli besin maddelerindenbirisidir. Protein üretimi hem emek yoğun ve hem de maliyeti yüksek bir işlemdir. Ekonomisi nispeten zayıf olangelişmekte olan ülkelerde yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı sağlık problemleri, hızla artan nüfusla birliktedaha da şiddetlenmektedir. Özellikle biyolojik değeri yüksek olan hayvansal protein üretiminde doğal kaynakların(su, gübre, yem vb.) aşırı tüketimine ilave olarak, üretim maliyeti de yüksektir. İnsan ve tek mideli hayvanlar(kanatlı kümes hayvanları, domuz, pet hayvanları, etçil kürk hayvanları ve balıklar) esansiyel amino asitleribakımından hayvansal proteinlere bağımlıdırlar. Hayvansal kaynaklara yakın düzeyde protein içeren alternatifprotein kaynaklarının gıda ve yemlerde kullanımıyla ilgili çalışmalar uzun süreden beri yapılmaktadır. Bakteri,maya, su yosunu ve mantarlar gibi mikrobiyel canlılar, tarımsal ve endüstriyel atıkları karbon kaynağı olarakkullanarak oldukça kaliteli proteine dönüştürebilmektedirler.Öğe Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi(Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 2023) Demirel, Dilek Şentürk; Tatar, Ali Murat; Demirel, Ramazanİnsanların fiziksel ve mental olarak gelişimleri için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük öneme sahiptir. Sağlığın korunmasında bağışıklık sisteminde görev alan çeşitli amino asitlerinin rolü bulunmaktadır. Gelişmemiş ülkelerde ekonomik nedenlerden dolayı, kişi başına protein tüketimi düşüktür. Araştırma materyalini Dicle Üniversitesi’ne bağlı bazı Fakülte ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri oluşturmuştur. Öğrencilere yöneltilen hayvansal proteinlerle ilgili 27 soruluk anketten elde edilen verilerle çalışma tamamlanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler ki kare testi ile değerlendirilerek, sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri ile yumurta tüketimleri arasında istatistiksel bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğrencilerin yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile besin tercihleri arasında istatiksel olarak önemli ilişki tespit edilmiştir.Öğe Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi(2023) Demirel, Dilek Şentürk; Tatar, Ali Murat; Demirel, Ramazanİnsanların fiziksel ve mental olarak gelişimleri için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük öneme sahiptir. Sağlığın korunmasında bağışıklık sisteminde görev alan çeşitli amino asitlerinin rolü bulunmaktadır. Gelişmemiş ülkelerde ekonomik nedenlerden dolayı, kişi başına protein tüketimi düşüktür. Araştırma materyalini Dicle Üniversitesi’ne bağlı bazı Fakülte ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri oluşturmuştur. Öğrencilere yöneltilen hayvansal proteinlerle ilgili 27 soruluk anketten elde edilen verilerle çalışma tamamlanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler ki kare testi ile değerlendirilerek, sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri ile yumurta tüketimleri arasında istatistiksel bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğrencilerin yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile besin tercihleri arasında istatiksel olarak önemli ilişki tespit edilmiştir.