Yenilenebilir enerji ile istihdam arasındaki ilişki: Türkiye için ARDL sınır testi yaklaşımı

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Yapılan bu çalışmanın amacı Türkiye’de yenilenebilir enerji tüketimi ile istihdam arasındaki ilişkiyi ampirik olarak analiz etmektir. Bu çerçevede söz konusu ilişkinin varlığı 1980-2019 dönemine ait yıllık istihdam, yenilenebilir enerji tüketimi, birincil enerji tüketimi ve sermaye hasıla katsayısı verileri yardımıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki Peseran vd. (2001) tarafından geliştirilen ARDL sınır testi yaklaşımı ile ampirik olarak analiz edilmiştir. Elde edilen ARDL sınır testi sonuçlarına göre, uzun dönemde yenilenebilir enerji tüketimi ile istihdam arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğu yani serilerin uzun dönemde birlikte hareket ettiğine ulaşılmıştır. Ayrıca elde edilen uzun dönem katsayılarına göre, yenilenebilir enerji tüketimindeki %1’lik bir artışın istihdamı %0.1 arttırdığı ifade edilebilir. Nitekim Türkiye’de gelecek yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımların ve talebin artması ile birlikte bu durumun istihdam üzerinde daha etkili olacağı düşünülmektedir.
The aim of this study is to empirically analyze the relationship between renewable energy consumption and employment in Turkey. In this context, the existence of the said relationship is discussed with the help of annual employment, renewable energy consumption, primary energy consumption and capital output coefficient data for the period of 1980-2019. In this context, the long-term relationship between the variables Peseran et al. (2001) was analyzed empirically with the ARDL bounds test approach. According to the ARDL bounds test results obtained, it has been found that there is a cointegration relationship between renewable energy consumption and employment in the long run, that is, the series move together in the long run. In addition, according to the long-term coefficients obtained, it can be stated that a 1% increase in renewable energy consumption increases employment by 0.1%. As a matter of fact, it is thought that this situation will be more effective on employment with the increase in investments and demand for renewable energy sources in Turkey in the coming years.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yenilenebilir enerji, İstihdam, ARDL sınır testi, Türkiye, Renewable energy, Employment, ARDL bounds test, Turkey

Kaynak

Alanya Akademik Bakış

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

7

Sayı

2

Künye

Ordu, S. ve Songur, M. (2023). Yenilenebilir enerji ile istihdam arasındaki ilişki: Türkiye için ARDL sınır testi yaklaşımı. Alanya Akademik Bakış, 7(2), 741-754.