Epilepsili hastalarda serum paraoksonaz-1 aktivitesi ve malondialdehit düzeyleri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2012

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Amaç: Amacımız epilepsili hastalarda serumda antioksidan olarak paraoksonaz-1 (PON-1) aktivitesi ve malondialdehit (MDA) (oksidatif stres parametresi) düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya kırk beş epilepsi hastası alındı ve kontrol sağlıklı 45 kişi ile karşılaştırıldı. Serum MDA düzeyleri ve PON-1 aktiviteleri sırasıyla Ohkawa ve Eckerson metodları ile ölçüldü. Bulgular: Serum MDA seviyeleri hasta grubunda (3,97±0,71 nmol/mL) kontol grubuna (3,52±0,95 nmol/mL) göre anlamlı yüksek (p = 0,015) iken, PON-1 aktiviteleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu (45,17±29,70 U/L ve 66,50±46,15 U/L, p= 0,011). Sonuç: Epilepside reaktif oksijen türlerinin seviyelerinin artması oksidatif stresin bir sonucu olabilir. Bu sebeple antioksidan olarak PON-1 aktivitesi azalırken, MDA düzeyleri artabilir.
Objectives: We aimed to evaluate antioxidant paraoxonase-1 (PON-1) activity together with malondialdehyde (MDA) (an oxidative stress parameter) levels in patients with epilepsy. Materials and methods: Forty-five epilepsy patients were included in the study and compared with healthy controls (n = 45). The levels of serum MDA and PON-1 activities were measured by the Ohkawa method and the Eckerson method, respectively. Results: Serum MDA level was significantly higher (P = 0.015), whereas PON-1 activity was sigificantly lower (P = 0.011) in the patient group than the controls. Conclusions: Increased reactive oxygen species levels in epilepsy may result in a oxidative stress, which in turn could result in decreased antioxidant PON-1 activity and increased MDA levels.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Epilepsi, Oksidatif stres, Malondialdehit, Paraoksonaz-1, Epilepsy, Oxidative stress, Malondialdehyde, Paraoxonase-1

Kaynak

Dicle Tıp Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

39

Sayı

4

Künye

Çevik, M.U., Varol, S., Yücel, Y., Akıl, E., Çelepkolu, T., Arıkanoğlu, A. ve diğerleri. (2012). Epilepsili hastalarda serum paraoksonaz-1 aktivitesi ve malondialdehit düzeyleri. Dicle Tıp Dergisi, 39(4), 557-560.