Firma kaldıracı, vekalet maliyetleri ve firma performansı: Türkiye’de hizmet firmaları üzerinde ampirik bir araştırma

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Mustafa Süleyman ÖZCAN

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Agency teorisi, borçlanmanın hissedarlar-yöneticiler agency problemini azaltarak (hissedarlar-borç verenler agency problemini arttırarak) firmanın performansını artırabileceğini (azaltabileceğini) önermektedir. Bu çalışma kaldıracın yüksek ve düşük agency maliyetlerine sahip olan firmaların performansı üzerinde etkisini analiz etmiştir. En küçük kareler yönetimi (OLS) ve Borsa İstanbul’da (BİST) hizmet sektöründe hisse senetleri işlem gören 52 firmanın 2008-2017 yıllarına ait verilerini kullanarak kaldıracın firma karlılığı üzerindeki etkisi negatif, ve bu negatif etki yüksek borcun agency maliyetlerine sahip firmalar için (yüksek büyüme fırsatları ve daha az maddi duran varlıklara sahip firmalar) daha yüksek, serbest nakit akışlarının agency maliyetlerine sahip firmalar için (yüksek serbest nakit akışlarına sahip firmalar) ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
The agency theory suggests that loan can reduce the agency problem of shareholders-managers (enhance the agency problem of shareholderslenders) and increase (decrease) the performance of a firm. This article analyzes the impact of firm leverage on the performance of firms with high and low agency costs. Using the ordinary least squares (OLS) method and the 2008-2017 data of 52 firms whose stock certificates are processed in the service sector in Istanbul Stock Exchange; it was determined that leverage had a negative impact on firm profitability and that impact was higher for firms with higher agency costs (firms with higher growth opportunities and fewer tangible assets) and lower for firms with agency costs of free cash flows (firms with higher free cash flows).

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaldıraç, Agency maliyetleri, Firma performansı, Hizmet firmaları, Türkiye, Leverage, Agency costs, Firm performance, Service firms, Turkey

Kaynak

İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

8

Sayı

1

Künye

Kalash, İ. (2019). Firma kaldıracı, vekalet maliyetleri ve firma performansı: Türkiye’de hizmet firmaları üzerinde ampirik bir araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(1), 624-636.