Yazar "Sessiz, Abdullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 45
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bağ Artıklarının Parçalanmasında Kullanılan Bir Makinanın Bazı Çalışma Parametrelerine Bağlı Olarak Güç Tüketiminin Belirlenmesi(Tarım Makinaları Derneği, 2024) Sessiz, Abdullah; Demirel, İlyasBu çalışmanın amacı, budama artıklarının parçalanmasında kullanılan bir makinanın parçalayıcı bıçak sayısı ve bıçakların dönü sayısına bağlı olarak üç farklı üzüm çeşidi için güç gereksinimini belirlemek ve seçilen parametrelere bağlı olarak bağcılık yapan işletmeler için satın alınacak makinalar için uygun güç seçimini yapmaktır. Bu amaçla, çalışmada bitkisel materyal olarak Diyarbakır ili Dicle ilçesinde bir üreticiye bağ alanlarından Boğazkere (şaraplık), Öküzgözü (şaraplık) ve Mazurmi (şıralık) üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin budama artıklarından yararlanılmıştır. Bağ budama artıklarının değerlendirilmesine ve devam eden sorunların çözümüne yönelik yürütülen bu çalışmada; dal öğütme amacıyla üretimi yapılan bir makinada ikili, üçlü ve dörtlü kıyıcı bıçak kullanılarak, üç farklı bıçak devir (1500 d/d, 2000 d/d ve 2500 d/d) sayısında ve sabit besleme miktarlarında gerçekleştirilmiştir. Üç üzüm çeşidi için parçalayıcı bıçak sayısının ve kıyıcı bıçak devir sayısının güç tüketimine olan etkisi belirlenmiştir. Sonuçlarına göre güç tüketim açısından çeşitler arasında istatistiksel olarak fark önemli bulunmuştur (pÖğe Bağ ve Bahçe Atıklarının Değerlendirilmesinde Kullanılan Mekanik Yöntemler(Tarım Makinaları Derneği, 2022) Öngören, Nurgül; Sessiz, AbdullahDünya’da ve ülkemizde bağ ve bahçe tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Tarımsal üretim ile birlikte budama, bakım ve hasat işlemleri sırasında fazla miktarda tarımsal atık meydana gelmektedir. Tarımsal atıklar arazide büyük sorunlar yaratmaktadır. Bağ ve bahçelerde meydana gelen tarımsal atıkların arazide bırakılması veya yakılması ve başarılı bir atık yönetiminin uygulanmaması hem çevre kirliliğine hem de hastalık zararlı artışına neden olmaktadır. Bu yüzden etkili çözüm yolları ile atıkların yarayışlı hale getirilebilmesi önemli ölçüde avantaj sağlayacaktır. Kaynakları etkin kullanabilmek için tarımsal atıkları araziden toplayacak gerekli makinaların olması ve uygun depolama alanlarının bulunması gerekmektedir. Bu amaçla, tarımsal atıklarının geri dönüşümünün sağlanmasında farklı makinalar ve ekipmanlar kullanılmaktadır. Bağ ve bahçelerdeki tarımsal atıkların işlenmesinde genellikle dal parçalama ve öğütme makinaları kullanılmaktadır. Bu amaca yönelik makina ve ekipmanlar, tarımsal atıkları parçalayarak atıkların yarayışlı hale getirilmesini sağlamaktadır. Böylelikle, parçalanan tarımsal atıklar başarılı bir atık yönetimi ile yeniden kullanılarak tarımda sürdürülebilirlik sağlanacaktır.Öğe Bazı Yerli Tip Üzüm (Vitis Vinifera L.) Çeşitlerinin Budama Sürgünlerinin Kesme Özelliklerinin Belirlenmesi(2020) Pekitkan, Fatih Göksel; Eliçin, Ahmet Konuralp; Sessiz, AbdullahBağcılıkta budama ve hasat işlemleri işgücü temini, zamanın etkin kullanımı, ürün kayıpları, kalite veüretim maliyetleri açısından en kritik olanlardır. Bağ budama işlerinde kullanılacak mekanik araçlar veyabudama makaslarının tasarımı ve enerjinin etkin kullanımı için budaması yapılacak asma çeşidinin sürgün kesmekuvveti, kesme gerilmesi ve kesme enerjisi gibi özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Bu çalışmada, bağçubuklarının kesme işlerinde kullanılabilecek bir makinanın tasarımında veya bir budama makasının, kesmedetemel parametreler olan kesme kuvveti, kesme gerilmesi ve enerji gereksiniminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buamaç doğrultusunda başta Diyarbakır ili ve çevresi olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilenŞire, Öküzgözü ve Boğazkere üzüm çeşitlerinin bıçak tipi, kesme açısı ve kesme hızına bağlı olarak asmalarınsürgün kesme özellikleri incelenmiştir. Deneylerde kullanılan asmaların sürgünleri Diyarbakır ilindeki şaraplıküzüm üreten üreticilere ait bağlardan temin edilmiştir. Sürgünlerin kesme özelliklerinin belirlenmesinde LlyodLRX plus, 2500 N kapasiteli biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, her üç çeşitiçin kesme özellikleri, bıçak tipi, kesme açısı ve yükleme durumuna göre değişikliklikler göstermiştir. Kesmekuvveti ve enerji gereksinimi her çeşit ve bıçak tipi için ayrı olmuştur. Genel olarak tırtıklı ağza sahip bıçaklardakesme kuvveti ve enerji değeri düz-ince ağza sahip olan bıçak tipinde daha yüksek olmuştur. Bıçak kesme açısıarttıkça kesme kuvveti ve kesme enerjisi azalmıştır. En yüksek kesme kuvveti ve enerji değerleri 0º düşey yöndeyapılan kesmede gerçekleşmiştir. Kesme hızlarının artışı kesme kuvveti, kesme gerilmesi, kesme enerjisi vespesifik kesme enejisini hafif bir şekilde arttırmıştır. Tüm çeşitlerde en düşük değerler 2 mm s-1’lik yüklemehızlarında elde edilmiştir.Öğe Bazı yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinde sürgünlerin kesme kuvveti ve enerjisinin belirlenmesi(Mevlüt AKÇURA, 2018) Sessiz, Abdullah; Güzel, Emin; Bayhan, YılmazBu çalışmada, bağ çubuklarının kesme işlerinde kullanılabilecek bir makinanın tasarımında temel parametreler olan kesme kuvveti, kesme gerilmesi ve enerji gereksiniminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 8 farklı üzüm çeşidi için sürgün çapına ve neme bağlı olarak kesme özelliklerinin değişimi incelenmiş ve istatiski olarak değerlendirilmiştir. Deneylerde kullanılan asmaların sürgünleri Diyarbakır ilindeki şaraplık üzüm üreten üreticilere ait bağlardan temin edilmiştir. Sürgünlerin kesme özelliklerinin belirlenmesinde, Llyod LRX plus, 5000 N kapasiteli biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bitkinin kesme özelliklerinin sürgün kesit alanıyla doğrudan ilişkili olduğunu gözlenmiştir. Kesilen sürgünlerin çaplarının aynı olsa bile kesme özellikleri bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Çapa bağlı olarak elde edilen maksimum kesilme kuvveti değerleri yabancı üzüm çeşitlerinde elde edilirken, en düşük değerler ise yerli şaraplık üzüm çeşitlerinde saptanmıştır. Yabancı çeşitler için elde edilen en yüksek kesme değerleri ise sırasıyla Cabernet Franc, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot ve Tannat çeşidinde elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre maksimum kesme kuvveti 2084 N ve kesme enerjisi 662 Ncm olarak % 42 Nem içeriğinde, 10 mm sürgün çapında Cabernet Franc çeşidinde bulunurken, aynı sürgün çapında en düşük kesme kuvveti 1595 N ve kesme enerjisi 531 Ncm olarak Tannat çeşidinde elde edilmiştir. Dolaysıyla bir budama veya kesme makinasının tasarımında ve imalatında çeşitlerin bu kesme özellikleri önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, budama ve benzeri kesme işlerinde kullanılacak bir makina tasarımında mutlaka üzüm çeşidinin kesme özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu da makina imalatçılarının bir yandan daha modern budama makinalarının imalatının yapılmasına yapmasına olanak sağlayacaktır.Öğe Biçerdöverle Mısır Hasadında Dane Kayıplarının Belirlenmesi(Tarım Makinaları Derneği, 2021) Sessiz, Abdullah; Demirel, İbrahimBu çalışmada; mısır hasat sezonunda biçerdöverle yapılan I. ürün mısır hasadında biçerdöver çalışma hızının dökülme kayıplarına, batör devir sayılarının ise kırık taneye ve çimlenmeye olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda biçerdöverle 4 farklı ilerleme hızında (3, 4, 5 ve 6 m/h) ve 4 farklı batör devir hızında (470, 570,670,770 d/d) denemeler yapılmıştır. Denemeler, Diyarbakır ili Çınar ilçesinde 2020 yılı I. ürün mısır hasat sezonunda Pioneer P2105 tohum çeşidinin ekili olduğu bir üreticiye ait tarlada gerçekleştirilmiştir. Hasat denemeleri için New Holland firmasına ait TC–56 model biçerdöveri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre biçerdöverin hasat sırasındaki çalışma hızının artışıyla tarlada kalan tane miktarı önemli oranda artmıştır. Hızların hasat kayıplarına etkisi istatistiksel olarak da önemli bulunmuştur (PÖğe Bir Dal Öğütme Makinası İçin Dal Parçalama Kapasite İle Kesme Özellikleri Arasındaki İlişkisinin Değerlendirilmesi(Mevlüt AKÇURA, 2022) Sessiz, Abdullah; Öngören, NurgülBağ budama artıklarının değerlendirmesine yönelik yapılan bu çalışmada termik bir motordan hareket alarak çalışan bir dal parçalama makinasının farklı çalışma şartlarında kapasitesi ve dal kesme özellikleri ile aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmada Diyarbakır yöresinde yetiştiriciliği yapılan üç yerel üzüm çeşidinden Boğazkere, Öküzgözü ve Şire üzüm çeşitlerinin budama atıkları kullanılmıştır. Çalışma; motorun üç farklı devir sayında (1500, 2000, 2500 d/d ) yürütülmüştür. Tüm çeşitlerde en yüksek kapasite değerleri 2500 d/d' da elde edilmiştir. En yüksek değer Şire çeşidinde 549.81 kg/h olarak elde edilirken, onu sırasıyla 529 kg/h ile Öküzgözü ve 439.20 kg/h ile Boğazkere çeşidi izlemiştir. En yüksek kesme kuvveti 701.297 N olarak Boğazkere çeşidinde elde edilirken, onu sırasıyla 627.359 N ile Öküzgözü, 490.280 N ile de Şire çeşidi takip etmiştir. Kesme enerjisi bakımından incelendiğinde en yüksek kesme enerjisi değeri Boğazkere çeşidinde 6.343 Nm olarak edilirken, Öküzgözü ve Şire çeşitleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz olmuştur. Çap değeri azaldıkça kesme kuvveti ve kesme enerjisinde azalma meydana gelmiştir. Sonuç olarak dalların paralanma kapasitesi ile kesme özellikleri arasında önemli bir ilişki olduğun görülmüştür. En yüksek kapasite değeri Şire çeşidinde elde edilirken, en düşük kapasite değeri Boğazkere çeşidine elde edilmiştir. Aynı şekilde Boğazkere çeşidinde kesme kuvveti, kesme gerilmesi ve enerjisi en yüksek olurken, en yüksek kapasite değerine sahip olan Şire çeşidinde kesme kuvveti ve enerjisi en düşük olmuştur. Dolaysıyla kesme direncinin yüksek olması makine parçalama kapasitesini düşürmüştür.Öğe Bir Dal Parçalama Makinasının Modifikasyonu ve Bağ Budama Artıkları için Bazı İşletmecilik Değerlerinin Belirlenmesi(2024) Demirel, İlyas; Sessiz, AbdullahBu çalışma Diyarbakır ili Dicle ilçesinde bir üreticiye ait modern telli terbiye sistemli ve geleneksel serpene sistemli bağ alanlarında Haziran 2023 yılında yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak Boğazkere (şaraplık), Öküzgözü (şaraplık) ve Mazurmi (şıralık) üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin budama artıkları kullanılmıştır. Çalışmada, dal öğütme amacıyla üretimi yapılan bir makinada ikili, üçlü ve dörtlü kıyıcı bıçak kullanılarak, üç farklı kıyıcı bıçak devir (1500 d d-1, 2000 d d-1 ve 2500 d d-1) sayısında ve besleme miktarlarında gerçekleştirilmiştir. Üç üzüm çeşidi için kıyıcı bıçak sayısının, kıyıcı bıçak devir sayısının ve besleme miktarının yakıt tüketimi ve parçacık boyutlarına olan etkisi belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, en yüksek yakıt tüketimi Mazurmi (Şire) üzüm çeşidinde 1.260 l h-1 (1.685 kg h-1) olarak elde edilirken, Boğazkere 1.075 l h-1 (1.439 kg h-1) ve Öküzgözü 1.088 l h-1 (1.454 kg h-1) çeşitlerinde aynı olmuştur. Kıyıcı bıçak sayılarının yakıt tüketimi üzerine etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunurken, kıyıcı bıçakların devir sayılarının, yakıt tüketim değerlerine etkisi her üç devir sayısında da elde edilen veriler arasındaki farklar istatiksel açıdan önemli bulunmuştur (p<0.001). Bu değerler sırasıyla 1500 d d-1, 0.987 l h-1, 2000 d d-1, 1.332 l h-1 ve 2500 d d-1’da 1.303 l h-1 bulunmuştur. Her üç çeşit için bıçak sayısı ve devir sayısının artışına bağlı olarak parçacık boyutlarında önemli oranda küçülme olmuştur. İkili bıçak ile dörtlü bıçak arasında yaklaşık iki kat küçülme meydana gelmiştir. En küçük parçacık boyutu dört bıçaklı kıyıcı ile 2500 d/’da yapılan parçalamada % 50’nin üzerinde yüksek bir parçalanma oranı elde edilmiştir.Öğe THE CHANGE OF SHEAR FORCE AND ENERGY OF COTTON STALK DEPEND ON KNIFE TYPE AND SHEAR ANGLE(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2018) Pekitkan, F. Goksel; Esgici, Reat; Elicin, A. Konuralp; Sessiz, AbdullahThe shear force and energy values of biological materials are very important data for suitable design of a cutting and pruning machines and related equipment. The objective of this study was to determine shearing force and shearing energy of cotton (Gossypium hirsutum L.) stalk at different shoots diameter as a function of knife type and knife edge angle. Dependent variables were maximum cutting force and cutting energy. The samples were obtained from the cotton experimental field at vegetation season for each plot. A universal test machine was used to measure the cutting force and the energy. The cutting energy was calculated by measuring the surface area under the cutting force-deformation curve. As a result, the main effect of the knife edge angle on the cutting force and energy were found significant. The best and minimal results were determined at serrated 2 knife types to be 69.61 N and 25.61 Ncm, respectively, followed by the serrated 1 and flat knife. The highest values were observed at flat knife type. Nevertheless, the cutting force and cutting energy increased with an increase in the knife edge angle from 50 degrees to 90 degrees. The maximum values were obtained at 90 degrees both cutting force and cutting energy. At this angle, while the maximum cutting force and cutting energy were determined to be 93.18 N and 31.60 Ncm, respectively. The main minimum values were obtained at 50 degrees angle. Cutting force and energy values of cotton stalk were found highly correlated with the stalk diameter. Cutting force and energy increased with increase diameter of stalk. The maximum cutting force and cutting energy were obtained at 29.20 mm(2) cross-sectional area as 102.30 N and 41.97 Ncm, respectively, while the minimum values of cutting force and cutting energy were obtained at 13.84 mm(2) cross-sectional area as 47.28 N and 16.76 Ncm, respectively.Öğe Chickpea threshing efficiency and energy consumption for different beater-contrbeater combinations(Farm Machinery Industrial Research Corp, 2007) Koyuncu, Turhan; Peksen, Erkut; Sessiz, Abdullah; Pinar, YunusThreshing efficiency, specific energy consumption and power requirements of different beater (drum) and contrbeater (concave) types in chickpea threshing were investigated in this experimental research. The purpose was to define the effect of beater and contrbeater types made of different materials on the threshing of various chickpea varieties. The trials used six beater-contrbeater combinations of three types of beaters (spike-tooth, lama (flat)-tooth and peg-tooth) and two types of contrbeaters (PVC and chromium) with a stationary thresher. Rotational speed of threshing drum, contrbeater clearance and feeding rate were 12.5 m/s, 25 mm and 720 kg/h, respectively. ln order to determine the appropriate peripheral speed, contrbeater clearance and feeding rate serial preliminary experiments were conducted. Five rotational drum speeds (19.0, 14.5, 12.5, 10.50 and 8.0 m/s), five contrbeater clearances (150, 200, 250, 300 and 350 mm) and four feeding rates (360 kg/h, 540 kg/h, 720 kg/h, and 900 kg/h) were selected for the preliminary studies. According to the results of these experiments and observations during these trial periods, the appropriate values were chosen. Three chickpea varieties (K Usmen, Koylu and Akcin) were also selected because these chickpea varieties are largely cultivated in all regions of Turkey. The results showed that threshing efficiency significantly changed with chickpea variety while the specific energy consumption and power requirement was slightly affected by the beater- contrbeater combination and chickpea variety. The highest threshing efficiency and appropriate specific energy consumption were achieved with pegtooth beater - chromium contrbeater, spike-tooth beater - PVC contrbeater and lama-tooth beater - PVC contrbeater combinations with values of 67.06%, 0.71 kWh/t, 89.11%, 0.60 kWh/t, 95.29% and 0.68 kWh/t for Kusmen, Koylu and Akcin varieties, respectively.Öğe CORRELATION BETWEEN RICE STEM CUTTING RESISTANCE AND CRACKING FORCE OF RICE KERNEL(Parlar Scientific Publications (P S P), 2019) Esgici, Resat; Pekitkan, F. Goksel; Sessiz, AbdullahTwo important rice varieties, Karacadag Karakilcik (dark) and Karacadag Beyaz (white) rice varieties are grown in the upper Mesopotamia region in Southeastern Turkey. Although the physical and mechanical characteristics of these rice varieties are different from each other, they are harvested using the same combine-harvester and thresher. Thus, high kernel losses and energy consumption occur during the harvesting stage. The rice stem cutting and kernel cracking properties have to be known for each variety for reducing grain losses and energy consumption. The exact knowledge of rice stem cutting energy and kernel cracking energy are the main parameters for optimizing design of cutting elements in harvesting, threshing, sorting, transporting and milling machines. The purpose of this study was to compare the relationships between rice stem cutting properties and kernel cracking force under load position for two local rice varieties of Karacadag Karakilcik and Karacadag Beyaz. The experiments in this study were conducted at stem moisture contents of 70.81 %, 41.60 % and 7.5 w.b, and kernel moisture contents of 24.10 %, 19.30 % and 8.7 % w.b. The cutting energy of stems were examined at three internode positions as lower (IN1), medium (IN2) and higher (IN3) mm down from the panicles for Karacadag Karakilcik and Karacadag Beyaz rice varieties. The stem cutting and kernel cracking forces were measured via Llyood Universal Testing Machine. The results indicate that the energy requirement of Karacadag Karakilcik variety is greater than that of the Karacadag Beyaz variety. Differences with regard to the cracking force and energy were determined between the horizontal and vertical sides. The cracking force of rice at horizontal orientation was determined to be higher than the cracking force at vertical orientation.Öğe CUTTING FORCE AND ENERGY REQUIREMENT OF 'BOGAZKERE' GRAPE (VITIS VINIFERA L) CANE(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2019) Sessiz, Abdullah; Elicin, Konuralp; Bayhan, YilmazIn this study, cutting and energy properties of canes of 'Bogazkere' grape variety (Vitis vinifera L. cv.) were determined at spring pruning season in 2018. Cutting and energy properties were measured by the biological materials testing machine. According to test results, the best and lowest cutting force, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy results were obtained at type of flat-edge knife as 263.50 N, 9.34 MPa, 2.70 J and 0.1056 J mm(-2), respectively. The highest values of cutting force, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy were obtained from the serrated 1(knife-edge thick) type knife as 440.5 N, 15.59 MPa, 3.57 J and 0.1264 J mm(-2), respectively. Measured these properties gradually decreased with increase knife-cutting angle from 0 degrees to 40 degrees. Also, the cutting force, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy decreased with increase knife-cutting speed from 1 mm s(-1) to 5 mm s(-1). There were found significant differences between 1 m s(-1) and the other cutting speeds. However, there were not significant different among 2, 3, 4 and 5 mm s(-1) loading speed as statistically.Öğe CUTTING PARAMETERS OF SOME GRAPE VARIETIES SUBJECT TO THE DIAMETER AND AGE OF CANES(Parlar Scientific Publications (P S P), 2019) Esgici, Resat; Pekitkan, F. Goksel; Ozdemir, Gultekin; Guzel, Emin; Sessiz, AbdullahGrape is an important product for the economy of Turkey and it will continue to play an important role in worldwide grape production due to its large number of varieties, favorable ecological conditions and large production areas. However, pruning and harvesting of grape berries are performed manually with a labor intensive procedure. Therefore, production cost is very high and labor efficiency is low in vineyards. However, pruning and harvesting are the most critical operations in vineyard management. Information regarding the cutting of canes of different grape varieties is very important for a proper harvest machine design as well as the efficient use of energy. In this study, cutting force and cutting energy were measured by considering the factors of grape canes diameter and age of canes. One and two year old grape canes from the Genc Mehmet, Bogazkere and Okuzgozu local varieties were used as experimental material. The canes were obtained from a commercial vineyard in the Diyarbakir province located in southeastern Turkey. Lloyd, LRX plus series, materials testing machine was used for cutting tests. Statistically significant differences were determined between the cutting properties of grape varieties. The cutting force and cutting energy increased with increasing diameter and age of canes.Öğe CUTTING PROPERTIES OF WINE GRAPE CULTIVARS(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2015) Ozdemir, Gultekin; Sessiz, Abdullah; Esgici, Resat; Elicin, Ahmet KonuralpThis study was carried out to determine the cutting properties of different wine grape canes as a function of moisture content, canes' diameter and variety. Cutting properties of cutting force, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy were measured in eight different wine grape varieties. Canes of 'Tannat', 'Merlot', 'Cot', 'Chardonnay', 'Viograier', 'Cabernet Sauvignon', 'Shiraz' and 'Cabernet Franc' were profiled for their cutting properties during the dormant season. The results of data analysis showed that there was a significant difference between mean values of cutting properties varying based on variety. The results demonstrated that the maximum cutting force, cutting strength and cutting energy for 'Cabernet Franc' grape variety were 1397.60 N, 21.68 MPa and 3.68 J, respectively. The minimum cutting force, cutting strength and cutting energy were obtained at 'Tannest' grape variety and it was 981.65 N, 13.94 MPa, and 2.39 J, respectively. Whereas, the maximum specific cutting energy obtained at 'Chardonnay' was 0.256 Jmm-2, while the minimum specific cutting energy obtained at 'Tannat' grape variety was 0.219 Jmm(-2). In conclusion, findings demonstrated that the cutting properties were related to the physiological, physical and mechanical properties of the grew. branches. Therefore, the grape variety should be taken into account for the design of a suitable pruner machine.Öğe Design, prototype manufacturing and performance of a drone for vineyard spraying(Int. Comm. of Agricultural and Biosystems Engineering, 2023) Ezin, Sercan; Sessiz, AbdullahThe application of pesticides in vinyard areas is of crucial importance for grape yields. Field sprayers and atomizers are commonly used for pesticide applications in vinyards. The aim of this research is to develop a drone that will be an alternative to ground vehicles, to expand its use, to reduce the use of pesticides, as well as safer production with less pesticides in the environment, in vinyards area. In accordance to this purpose, a drone (unmanned aerial vehicle) with 6 motors and a multi-copter system (Hexacopter) was designed and prototype manufactured by using open source software program. The flight tests were carried out in the vineyard areas of Dicle University. In the experiments, water sensitive papers and filter papers were used to measure the amount of trace substance deposite rate and coverage rate. These papers were placed in the upper, middle and lower parts of the vine before started of the tests. Spraying experiments were then carried out at 0.5 m s-1, 1.0 m s-1 and 2.0 m s-1 flight speeds and at different flight altitude such as 30 cm, 60 cm and 90 cm and different part of vine as upper, middle and lower part. Each test was carried out triplicated. According to results, spray deposition and coverage rates were found to decrease with increased flight speed of drone and flight altitudes. At all flight speeds and altitudes, the highest amount of deposite and coverage rate were found in the upper part of the vine, while this ratio decreased towards the lower region. The increase in the spray altitude was negatively affected the penetration of the droplets into the plant. In general, the best amount of trace material deposite and coverage rate were was obtained at 0.5 m s-1 flight speed of drone, 30 cm flight altitude and upper section of vine. While the amount of deposite in the plant at 0.5 m s-1 flight speed was obtained 19.62 µg cm-2, this value decreased to 11.21 µg cm-2 at 60 cm altitude and 6.05 µg cm-2 at 90 cm flight altitude. As a result, we can argued that droplet distribution will be more homogeneous, droplet deposition effect well, and environmental pollution will be reduced, in the application of the remote-control drone and low ltitude sprayin, it also will play a very important role in the vinyard pest control.Öğe Determination of fuel and power requirement of a branch shredder for different vineyard pruning wastes(2023) Öngören, Nurgül; Sessiz, AbdullahThe aim of the study was to determine the fuel consumption, torque and power requirement of a shredder machine used in the shredding of vineyard pruning wastes of different grape varieties. In the study, pruning wastes of Boğazkere, Öküzgözü and Şire grape cultivars, which are widely grown in Diyarbakır region, were used for tests. The experimens were carried out at three different rotation speeds of the engine (1500, 2000, 2500 rpm) and feeding rates (kg/h). Depending on these parameters fuel consumption, moment values and power were measured. The branch shredder machine has a 15 HP powerful. There are three chopper blades on the machine. The blades are driven by gasoline engine with the a belt and pulley system. According to obtained test results, per hour fuel consumption, power requirement and moment values increased for all three cultivars depending on the increase in the number of rotation of the blades, both at unloaded and under load. The highest fuel consumption was observed in Boğazkere cultivar, followed by Öküzgözü and Şire varieties, respectively. While the highest fuel consumption value was found as 1.535 kg/h in Boğazkere cultivar, the lowest value was obtained as 0.918 kg/h in Şire cultivar. A similar situation was obtained for power values. The power also increased with the increase in the number of blade revolutions While the highest power consumption value was obtained as 5.560 kW in Boğazkere cultivar, the lowest value was obtained as 3.326 kW in Şire cultivar. Here, there was no statistical difference between Boğazkere and Öküzgözü cultivars, but there was a significant difference between these cultivars and Şire cultivar. When the moment values of the cultivars were examined, the difference between cultivars was found to be very significant (p<0.01). The highest value was obtained as 26.26 Nm in Boğazkere variety, the variety with the highest Power and Fuel consumption value, while the lowest value was obtained as 15.65 Nm in Şire variety, which also had low fuel and power requirements.Öğe Determination Size Distribution of Shredded Vineyard Pruning Residues According to Variety(Çanakkale Onsekiz Mart University, 2024) Sessiz, Abdullah; Öngören, NurgülIn this study, it was aimed to determine the particle size distribution of vineyard pruning residues shredded with a shredding machine according to grape variety. Pruning residues of three grape varieties, respectively, Boğazkere, Öküzgözü and Şire were used for the experiments. For shredding experiments, a wood chipper machine powered by a 15 HP thermal engine was used. Trials were conducted at three different engine speeds (1500 rpm, 2000 rpm, 2500 rpm). There are 3 shredding blades on the chopper unit of the machine. The blades are driven by gasoline engine with the a belt and pulley system. The study was carried out at three different blade rotation speed. Particle size distribution was determined for each rotation speed and grape variety. Sieves with diameters of 12.5-50 mm were used to calculate the particle size distribution. According to the results, an inverse relationship was obtained between the blade rotation speed and the size length of the shredded branches for all varieties. The ratio of the size and length of the chopped/chopped residues passing through the sieves varied according to the blade speeds. Also, the significant difference were found between varieties (pÖğe Diyarbakır ili hayvansal üretime dayalı gıda sanayisinin durumu(Iğdır Üniversitesi, 2016) Denli, Muzaffer; Demirel, Ramazan; Sessiz, AbdullahBu çalışma Diyarbakır ili hayvansal gıda (et, süt ve yumurta) işleme tesislerinin mevcut durumu, ham madde temini, üretim, kalite, teknik altyapı, kapasite kullanım durumu ve pazarlama koşulları ile kamu otoritesinden beklentileri ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma kapsamında, Diyarbakır 'da bulunan toplam 16 gıda ürünleri imalat ve işleme tesisi ziyaret edilerek, işletme sahipleri veya sorumlu yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplam 34 sorudan oluşan anket soruları işletmelerdeki yetkililere yöneltilmiş ve elde edilen veriler kayıt altına alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada; Diyarbakır'da hayvansal gıdalarla ilgili tesislerden 8'inin süt ve süt ürünleri işleme, 7'sinin yumurta paketleme tesisi ve birinin et ve et ürünleri işleme tesisi olduğu saptanmıştır. Bu mevcut tesislerde toplam 115 kişinin istihdam edildiği belirlenmiştir. Tesislerin kapasite kullanım oranları (KKO) yoğurtta %16.6, ayranda %49.1, peynirde %11.7, tereyağında %25 ve yumurta paketlemede %46.1 seviyesinde oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Haksız rekabet sorununun işletmelerin %85.7'si için en önemli sorun olduğu, %14.3'ü için ise bunun ikinci sırada önem arz ettiği saptanmıştır. Sonuç olarak, Diyarbakır'da hayvansal ürün işleyen tesislerin düşük kapasiteyle çalıştıkları ve firmalar arası haksız rekabetin, bu sonucun ortaya çıkmasında etkili olduğu belirlenmiştir.Öğe Diyarbakır İli Karma Yem Endüstrisinin Durumu(2015) Demirel, Ramazan; Sessiz, Abdullah; Denli, MuzafferBu çalışma, Diyarbakır ilinde bulunan toplam 14 yem fabrikası ziyaret edilerek, ham madde temini, üretim, kalite, teknik altyapı, kapasite kullanım durumu, pazarlama koşulları ve mevcut sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulması ile kamu otoritesinden beklentilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. İşletme sahipleriyle yapılan yüz yüze görüşmelerde, toplam 34 sorudan oluşan anket yapılmış ve elde edilen verilen kayıt altına alınarak daha sonra değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Diyarbakırdaki yem fabrikalarının kurulu yem üretim kapasitelerinin 388.800 Ton/yıl, faal durumdaki yem fabrikalarının ise 230.400 ton/yıl düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Faal durumdaki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranları (KKO) %50,3, ortalama yem üretim kapasiteleri 11,9 Ton/saat ve günlük yem üretim miktarının 403 ton olduğu tespit edilmiştir. Yem fabrikalarının %85,7si yetiştiricinin bilinçsiz olmasını, %75i yem hammadde fiyatlarının yüksek olmasını ve %62,5si haksız rekabet ve kayıt dışı üretimin kendileri için önemli sorun teşkil ettiğini belirtmişlerdir. Tahıl, kepek ve pamuk tohumu küspelerinin bölgeden temin edildiği, diğer yem ham maddeleri ve yem katkı maddelerinin ise bölge dışından sağlandığı belirlenmiştir. Yem fabrikalarının yem hammaddesi teminindeki önceliklerinin sırasıyla %50 kalite, %31 kolay ulaşılabilirliği ve %19unun da ucuzluğu olduğu saptanmıştır. Yemlerin sırasıyla %34ü bayiler aracılığıyla, %33ünün bayi ve fabrikada perakende, %22sinin doğrudan üreticiye ve kalan %11inin ise diğer yöntemlerle pazara sunulduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak yem fabrikalarının teknik donanımlarının yeterli olduğu, laboratuvar altyapılarının bulunmadığı ve laboratuvar kurma isteklerinin bulunduğu, kurulu kapasitelerinin yeterli olduğu fakat bir tanesi hariç, diğerlerinin tek vardiya üretim yaptıkları tespit edilmiştir.Öğe Diyarbakır ili süt sığırcılığı işletmelerindeki besleme uygulamaları(Ege Zootekni Derneği, 2014) Denli, Muzaffer; Tutkun, Muhittin; Sessiz, AbdullahBu çalışmada, Diyarbakır ili ve ilçelerinde süt sığırı işletmelerindeki hayvan besleme ve yem kaynaklarının kullanımı ile ilgili uygulamaların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Diyarbakır merkez ilçeler dâhil olmak üzere toplam 17 ilçede bulunan 25 baş ve üzeri toplam 192 adet sığırcılık işletmesi ziyaret edilerek, işletme sahipleriyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Hazırlanan anket sorularına işletme sahiplerinin vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda işletmelerin % 27’sinin yem temininde sorun yaşadıkları gözlenmiştir. İşletmelerin % 65’inin kaba ve % 87’inin ise kesif yemini dışarıdan satın alarak temin ettikleri saptanmıştır. Ayrıca işletmelerin sadece % 10'nun yem bitkisi yetiştirdiği belirlenmiştir. İşletmelerde kaba yem kaynağı olarak sırasıyla saman, kalitesiz kuru ot, silaj ve diğer yemlerin sırasıyla % 71, % 16, % 13 ve % 1 düzeyinde kullanıldığı saptanmıştır. Rasyon hazırlama teknikleri, beslenmeye bağlı hastalıklar ve yem kalitesi konularında çiftlik sahiplerinin büyük bir bölümünün (sırasıyla % 85, % 81 ve % 77) yeterli bilgiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca üreticilerin % 56’sının hayvanları beslerken gruplandırma (süt verimi, laktasyon dönemi ve yaş) yapmadığı görülmüştür. Sonuç olarak işletme sahiplerinin yem üretimi ve kullanımı hakkında yetersiz bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Hayvan besleme uygulamalarındaki ciddi hatalar ile bilinçsiz besleme uygulamalarının sonucunda işletmelerde ciddi düzeyde verim kayıplarının meydana geldiği saptanmıştır.Öğe Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi(2017) Sessiz, Abdullah; Denli, Muzaffer; Tutkun, MuhittinBu araştırma, Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinin yapısalözelliklerinden, işletme bilgileri, bakım ve yetiştiricilik uygulamaları, üretim değerleri ilesüt ve süt ürünlerinin pazarlanması durumlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma kapsamında, Diyarbakır merkez ilçeler dâhil olmak üzere toplam 17 ilçedebulunan 25 baş ve üzeri toplam 192 adet sığırcılık işletmesi ziyaret edilerek, işletmesahipleriyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarına göre, yöredekiişletmelerin %90'ı aile işletmesi, %7'si kooperatif ve %3'ü ise büyük kapasitedekimodern oluşmaktadır. Mevcut sığır ırklarının %63'ü kültür ırkı, %25'ni kültür ırkımelezleri ve %12'si ise yerli ırklardan oluşmaktadır. İl genelinde işletmelerdeki hayvanvarlığını %59,7'sini inek, %11,8'si düve, %17,9'unu buzağı, % 8,2'sini dana ve %2,4'ünüboğa oluşturmaktadır. İşletme başına ortalama büyükbaş hayvan sayısı 46,7 baş veortalama sağmal inek sayısı ise 27,8 baş olarak hesaplanmıştır. Barınakların %3'ü açık,%8'i yarı-açık ve %89'u ise kapalı ahır olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin %56'sınınarazi varlığı 50 dekarın altında bulunmuştur. İşletmelerin %92'sinin sığırcılıktan eldeettikleri gelirlerin yetersiz olduğunu, %86'sı ise sığırcılık yapmaktan memnunolmadıklarını beyan etmişlerdir. İşletmelerin sadece %23'ünün suni tohumlama yaptığıtespit edilmiştir. İşletmelerin %71'inde elle ve %29'unda makine ile sağım yapıldığı veüretilen sütün sadece %6'sının süt fabrikasına satıldığı saptanmıştır. Bu araştırmaDiyarbakır ili merkez ilçeye bağlı köy ve beldelerdeki sığır işletmeleri hakkında önemlibir veri tabanı oluşturması açısından önemli bir çalışmadır.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »