Yazar "Akcan, Nurullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Alpha-Amylase Production by Bacillus subtilis RSKK96 in Submerged Cultivation(Kafkas Univ, Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011) Akcan, Nurullah; Uyar, Fikret; Guven, AyselThe bacterial strain Bacillus subtilis RSKK96 was shown to produce extracellular alpha-amylase. Enzyme synthesis occurred at 72 h with an optimum of 37 degrees C. Effects of various carbon, nitrogen, amino acid sources and chemicals on alpha-amylase production were examined. FeSO4, ZnSO4 and CuSO4 inhibited bacterial growth as a result, amylase production. Maximum alpha-amylase production (858.6 +/- 41.9 U/mg) was obtained in a medium containing 0.5% cotton stalk in 72 h.Öğe Bazı Bacillus türlerininin ekstrasellüler enzimlerinin araştırılması(2017) Akcan, Nurullah; Uyar, FikretBacillus türlerinin birçoğu yüksek miktarda enzim sentezleme yeteneğine sahip olmaları ile endüstriyel enzimlerin önemli kaynağıdırlar. Bu özellikleri biyoteknolojideki önemlerini daha da arttırmaktadır. Bu araştırmada yöremizde doğal olarak bulunan mevcut bazı tarım atıkları katı faz fermantasyonu (KSF) tekniğinde substrat olarak kullanılarak Bacillus licheniformis ATCC12759 ve Bacillus licheniformis’in yabani suşundan ?- galaktosidaz üretimi, Bacillus subtilis RSK96’dan katı faz fermantasyonu (KSF) ve submerged (SmF) yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak ?-amilaz ve proteaz üretimleri üzerine çeşitli parametrelerin etkisi incelenmiştir. Bacillus licheniformis ATCC12759 ve Bacillus licheniformis’in yabani suşu ?-galaktosidaz üretimi için pirinç kabuğu, Bacillus subtilis RSK96’dan ?-amilaz üretimi için pamuk sapı ve proteaz üretimi için mercimek kabuğu katı faz fermantasyon (KSF) ortamında en iyi indükleyici bitkisel atıklar olarak kullanılmıştır. Katı faz fermantasyon (KSF) koşullarında pirinç kabuğu katı subtrat olarak kullanıldığında yabani suş Bacillus licheniformis ve Bacillus licheniformis ATCC12759’dan elde edilen en yüksek ?-galaktosidaz aktivitesi sırasıyla 48. saatte 3509 U/mg ve 120. saatte 5064 U/mg olarak elde ölçülmüştür. Pamuk sapının katı substrat olarak kullanıldığı katı faz fermantasyon koşullarında (KSF) Bacillus subtilis RSK96’dan en yüksek ?-amilaz aktivitesi 72. saatte 2029 U/mg, mercimek kabuğunun katı substrat olarak kullanılması ile en yüksek proteaz akvititesi 120. saatte 9566 U/mg olarak elde edilmiştir. SmF ortamlarında Bacillus subtilis RSK96 kültür edildiğinde en yüksek ?-amilaz ve proteaz aktiviteleri 72. saatte sırasıyla 669 U/mg ve 1903 U/mg olarak elde edilmiştir. Yapılan çalışmada pamuk sapı, mercimek kabuğu ve pirinç kabuğunun enzim aktivitelerini indüklediği belirlenmiştir. Kullandığımız Bacillus türleri ile bu bitkisel atıkların biyoteknolojik uygulamalarda değerlendirilmesi durumunda faydalı olacağını söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: Bacillus, ?-Galaktosidaz, ?-Amilaz, Proteaz, Pamuk Sapı, Mercimek Kabuğu, Pirinç kabuğu, BiyoteknolojiÖğe Bazı baharat uçucu yağlarının antimikrobiyal etkileri üzerine araştırma(2016) Akcan, Nurullah; Uyar, FikretBu çalışmada Diyarbakır çevresinden toplanan Thymus kotseyanus (kekik), Thymbra spicata (kekik-zahter), Satureja hortensis (tek yıllık kekik), Cuminum cyminum (kimyon), Anethum gravenoles (dereotu), Coriandrum sativum (kişniş), Pimpinella anisum (anason), Mentha spicata (nane), Hyssopus officanils (çödrük otu), Foenicum vulgare (rezene), Organium onites (İzmir kekiği) bitkilerinden elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Bu etkinin çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki etkisini saptamak için Bacillus cereus, Bacillus polymxa, Bacillus megaterium, Bacillus thrungiensis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli K12, bakterileri ile Candida albicans 74 fungusu kullanılmıştır. Test antibiyotiği olarak Teicoplanin 30 peg, Vancomycin 30 jug, Imepenem 10 jugve Gentamicin 10 jig kullanılmıştır. Test antibiyotiklerinin mikroorganizmalara karşı etkisi gözlenmiş ve bu sonuçlar bitkisel ekstrelerin etkileriyle karşılaştınlmıştır. Bu sonuçlara göre çalıştığımız bitkilerin çoğunun antimikrobiyal etkisi olduğu görülmüştür.Öğe Katı faz fermantasyon tekniği ile Bacillus circulans ATCC 4516’dan ekstrasellüler ?-Galaktosidaz üretimi(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2019) Serin, Besi; Akcan, NurullahÇoğu mikrobiyal enzim, derin fermantasyonu ile üretilmesinerağmen, katı faz fermantasyonu (KFF) ile tarımsal atıkların substratolarak kullanılmasıyla enzimlerin üretimi daha ekonomik hale gelir.Enzim üretim sürecini KFF açısından kayda değer ölçüde ucuz hale getirmek için, maliyeti düşük substratların kullanımı büyük ilgigörmektedir. Bu çalışmada, KFF yönteminde substrat olarak pirinçkepeği kullanılarak Bacillus circulans ATCC 4516’dan βgalaktosidaz üretimi ve enzim üretimine etki eden bazıparametrelerin etkisi incelendi. İnkübasyon zamanı, inkübasyon sıcaklığı, inokülüm seviyesi, başlangıç pH’sını içeren belirlifermantasyon parametreleri ayrı ayrı incelendi. Maksimummiktarda β-galaktosidaz üretimi; %35 inokülüm oranı, pH 7.5,37°C'de ve 48. saatte elde edildi. Ayrıca fermantasyon ortamınaçeşitli karbon ve azot kaynakları eklenerek β-galaktosidaz üretimiüzerine etkisi incelendi. Elde edilen sonuçlara göre ortama eklenenkarbon ve azot kaynakları enzim üretimini baskıladı. Sonzamanlarda endüstriyel önemi olan enzimlerin daha ekonomik birşekilde üretilmesine yönelik çalışmalara olan ilgi artmaktadır. Eldeedilen sonuçlara göre pirinç kepeği substrat olarak kullanılarakBacillus circulans ATCC 4516’dan düşük maliyetle β-galaktosidazenzimi üretilebilir.Öğe OPTIMIZATION OF ?-AMYLASE PRODUCTION BY Bacillus subtilis RSKK96: USING THE TAGUCHI EXPERIMENTAL DESIGN APPROACH(Taylor & Francis Inc, 2011) Uysal, Ersin; Akcan, Nurullah; Baysal, Zubeyde; Uyar, FikretIn this study, the Taguchi experimental design was applied to optimize the conditions for alpha-amylase production by Bacillus subtilis RSKK96, which was purchased from Refik Saydam Hifzissihha Industry (RSHM). Four factors, namely, carbon source, nitrogen source, amino acid, and fermentation time, each at four levels, were selected, and an orthogonal array layout of L-16(4(5)) was performed. The model equation obtained was validated experimentally at maximum casein (1%), corn meal (1%), and glutamic acid (0.01%) concentrations with incubation time to 72 h in the presence of 1% inoculum density. Point prediction of the design showed that maximum alpha-amylase production of 503.26 U/ mg was achieved under optimal experimental conditions.Öğe Production and optimization of ?-amylase from Bacillus circulans ATCC 4516 with solid state fermentation(2012) Uyar, Fikret; Akcan, Nurullah; Serin, BesiBu çalışmanın amacı Bacillus circulans ATCC 4516 tarafından üretilen ?-amilazın belirli üretim parametrelerini incelemektir. ?-Amilazın optimizasyon parametreleri katı faz fermantasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Katı atık besin kaynağı olarak pirinç kepeği kullanılmıştır. Karbon ve metal tuz kaynakları eklenmesi ile enzim üretimi azalmıştır. İnkübasyon zamanı, inkübasyon sıcaklığı, inokülüm düzeyi, başlangıç pH ve ekstraksiyon ortamı gibi belirli fermantasyon parametreleri ayrı ayrı incelenmiştir. Maksimum ?-amilaz üretim miktarı (2716.9 ± 35.9 U/mg) amonyum klorür eklenmesi ile 48. saatte 37ºC’de inokülüm düzeyi %25, başlangıç pH’ı 7.5 olarak elde edilmiştir.Öğe Production and Optimization of ?-Amylase from Bacillus circulans ATCC 4516 with Solid State Fermentation ?(Hacettepe Üniversitesi, 2012) Serin, Besi; Akcan, Nurullah; Uyar, FikretThe aim of this paper is to study influence of the certain production parameters of ?-amylase by Bacillus circulans ATCC 4516. Optimization parameters of ?-amylase were carried out with solid state fermentation SSF . Solid waste from rice bran used as the basic nutrient source. Supplementation with carbon and metal salt sources decrased the enzyme production. Certain fermentation parameters involving incubation time, incubation temperature, inoculum level, initial pH and extraction medium were studied separately. Maximal amount of ?-amylase production 2716.9 ± 35.9 U/mg was obtained inoculum level 25%, initial pH 7.5 at 37oC for 48 h with supplementation of ammonium chloride.Öğe Production of extracellular alkaline protease from Bacillus subtilis RSKK96 with solid state fermentation(2011) Uyar, Fikret; Akcan, NurullahBu çalismada, kati faz fermantasyonu ile Bacillus subtilis RSKK96'dan ekstrasellüler alkalin proteaz üretimi incelenmistir. Enzim üretimi için farkli tarim atiklari substrat olarak kullanilmistir. Tarim atiklari arasinda mercimek kabugu proteaz üretimini (3937.0 U/mg) desteklemistir. Üretim parametleri inkübasyon zamani 120 saat, ekstraksiyon medyumu %1 triton-X100, baslangiç nem içerigi %30, baslangiç pH 9.0 olarak optimize edilmistir. Arabinoz, içeren ortamda yüksek alkalin proteaz üretimi gerçeklesmistir, bunu laktoz, galaktoz ve fruktoz izlemistir. Farkli azot kaynaklari arasinda et özütü alkalin protez üretimini en iyi sekilde indüklemis iken diger azot kaynaklari enzim üretimini baskilamistir. Metal tuzlari arasinda $FeSO _4.7H _2O$ ve $MgSO _4.7H _2O$ proteaz üretimini arttirmistir. En yüksek enzim üretimi (5759.2 U/mg) 1000 mL fermantasyon ortaminda gerçeklesmistir.Öğe Solid State Fermentation for Cultural Conditions Optimization and Production of ?-Amylase from Bacillus licheniformis ATCC 12759(2017) Serin, Besi; Akcan, NurullahThe aim of this paper is to study influence of the certain production parameters of ?-amylase by Bacillus licheniformis ATCC 12759. Various agroresidues as substrate were studied for enzyme production. The highest enzyme production was expressed with rice bran as units per mass of dry substrate (1399.8±6.6 U/mg). Optimization parameters of ?-amylase production were carried out with solid state fermentation (SSF). Solid waste from rice bran used as the basic nutrient source. Supplementation with carbon and metal salt sources decrased the enzyme production. Certain fermentation parameters involving incubation time, incubation temperature, inoculum level, moisture level, extraction medium, initial pH and medim volume were studied separately. Maximal amount of ?-amylase production (2094.9±53.1 U/mg) was obtained inoculum level 30%, moisture level 20%, initial pH 6.5 at 37ºC for 48 h with supplementation of ammonium cloride.Öğe Submerged Kültürü ile Bacillus subtilis RSKK96'dan ?-Amilaz Üretimi(2011) Uyar, Fikret; Güven, Aysel; Akcan, NurullahBakteriyel tür Bacillus subtilis RSKK96'nın ekstrasellüler ?-amilaz ürettiği gözlenmiştir. Enzim sentezi 72. saatte optimum 37°C'de elde edilmiştir. Çeşitli karbon, azot ve aminoasit kaynakları ve kimyasalların ?-amilaz üretimi üzerine etkileri incelenmiştir. FeSO4, ZnSO4ve CuSO4 bakteriyel büyümeyi ve dolayısıyla ?-amilaz üretmini inhibe etmiştir. Maksimum ?-amilaz üretimi (858.6±41.9 U/mg) %0.5 pamuk sapı bulunan ortamda 72. saatte elde edilmiştir.