Hızlı Islah Sisteminin Optimizasyonu: İdeal Hasat Zamanı

[ X ]

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Ordu University

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Amaç: Bu çalışmada hızlı ıslah koşullarında yetiştirilen bitkilerde çiçeklenmeden sonra 10 farklı hasat tarihi kullanılmış ve erken tohum hasadının toplam generasyon süresine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2020 yılında yarı kontrollü sera ortamında gerçekleştirilmiş ve materyal olarak TBT16-9 makarnalık buğday genotipi kullanılmıştır. Tohumlar her gözde bir bitki olacak şekilde 28 gözlü fide viyollerine ekilmiştir. Her viyol 1 tekerrür olacak şekilde her bir hasat zamanı için çalışma 4 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuştur. Çalışmada toprak materyali olarak hazır torf kullanılmıştır. Araştırmada 22 saat ışık 2 saat karanlık olacak şekilde (gece ve gündüz sıcaklığı 17/22 °C) hızlı ıslah protokolü uygulanmış ve ardından çiçeklenmeden sonra 10 farklı tarihte hasat yapılmıştır. Hasat edilen bitkilerde bazı morfolojik özellikler incelenmiş ve elde edilen başaklar 35 °C’de 7 gün boyunca etüvde kurutulmaya bırakılmıştır. Ardından tohumlar 4 tekerrürlü olarak 24 °C’de 96 saat doğrudan çimlendirmeye alınmış ve çimlenme oranı (%) değerleri belirlenmiştir. Araştırma Bulguları: Araştırmada incelenen morfolojik özelliklerin hasat tarihleri ile uyumlu bir artış veya azalış göstermediği belirlenmiştir. Buğday için uygulanan hızlı ıslah protokolü ile çiçeklenmeden 20 gün sonra (Ç-20) yapılan erken tohum hasadının başarılı çimlenme sonuçları (%61.07) gösterdiği ve bu metot ile hızlı ıslah koşullarında bir yılda yaklaşık 5 generasyon alınabileceği saptanmıştır. Sonuç: Hızlı ıslah koşullarında hem bitkilerin uzun ışıklanma süresine tepkisinin bir sonucu olarak erken çiçeklenmenin hem de erken tohum hasadının generasyon süresini kısaltmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Objective: In this study, 10 different harvest dates were used after flowering in plants grown under speed breeding conditions and it was aimed to determine the effect of early seed harvest on total generation time. Materials and Methods: The research was carried out in 2020 in a semi-controlled greenhouse environment and TBT16-9 durum wheat genotype was used as material. Seeds were sown in 28-well seedling trays with one plant per tray. The study was established according to the randomised plots experimental design with 4 replicates for each harvest time, with 1 replicate in each tray. Peat was used as soil material in the study. In the study, a speed breeding protocol was applied with 22 hours of light and 2 hours of darkness (day and night temperature 17/22 °C) and then harvested on 10 different dates after flowering. Some morphological characteristics of the harvested plants were examined and the spikes obtained were dried in an oven at 35 °C for 7 days. Then, the seeds were directly germinated at 24 °C for 96 hours in 4 replicates and germination rate (%) values were determined. Results: It was determined that the morphological traits examined in the study did not show an increase or decrease in accordance with the harvest dates. With the speed breeding protocol applied for wheat, it was determined that early seed harvesting 20 days after flowering (Ç-20) showed successful germination results (61.07%) and with this method, approximately 5 generations can be obtained in one year under speed breeding conditions. Conclusion: As a result, it was determined that both early flowering as a result of the response of the plants to the long light period and early seed harvesting were effective in shortening the generation period under speed breeding conditions.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Hızlı ıslah, çiçeklenme, generasyon süresi, erken tohum hasadı, buğday, Speed breeding, flowering, generation time, early seed harvest, wheat

Kaynak

Akademik Ziraat Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

13

Sayı

2

Künye