Klasik dönem Türk şiirinde atasözü ve deyim kullanımı bir akımın göstergesi midir?

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

01.06.2007

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Hacettepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Şiirde atasözü ve deyimlere yer vermek, konuşma dili unsurlarını kullanmak, hayat sahnelerini ve reel tabiat unsurlarını şiire yansıtmak, he ce ölçüsüyle şiir yazmak, bütünüyle veya çoğunlukla Türkçe kelimelerle örülmüş şiir söylemek, tarihi olaylardan bigane kalmayıp bunları da şiire yansıtmak gibi özellikler, genellikle bir akıma bağlılık olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu edilen edebi bir akımsa bunu oluşturan ve akım olarak kabul edilmesini sağlayan bazı temel ölçütlerin mevcudiyeti kaçınılmazdır. Bu ölçütler de belli başlı temsilciler, teorik altyapı ve sanatkarı o akıma bağlayabilecek ve musahibi olarak kabul edip manevi desteğini arkasında hissettirebilecek hususlar gibi belli başlı maddeler olarak özetlenebilir. Birçok değerlendirmede Mahallileşme Cereyanı olarak nitelendirilen bu konuyu değerlendirmenin ve tartışmanın gerekliliği açıktır. Bu çalışmada klasik edebiyatımızın mahalli yönü üzerine genel bir değerlendirmeden sonra Necati Bey örneğinden yola çıkarak şiirde atasözü ve deyim kullanımının, bir akıma tebaiyet olup olmadığı tartışılmaya çalışılacaktır.

Use of proverbs and idioms, and the elements of spoken language in apoem, reflecting the scenes taken from the life and the elements of real nature in apoem, writing a poem in syllabic meter, reading a poem composed of all or mostly pure Turkish words, and reflecting historical facts on a poem have usually been associated with a tradition. If the concem is a literary tradition, the presence of some basic standards that compose and provide it as a tradition is inevitable. These basic standards may well be summarized as major representatives, theoretical foundation and tlıe elements and features that can be associated with the poet and the tradition. The need to discuss and evaluate this subject, which is named as 'Localization Trend' in many sources, is self-evident. In this study after an overall evaIuation of the local aspect of Turkish Classical Literature, by the help of Necati Bey, the question of whether the use of proverbs and idioms in poetry is an indication of a particular tradition is going to be discussed.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Mahallileşme, Atasözü ve deyim, Necati Bey, Localization, Proverb and ıdiom, Necati Bey

Kaynak

Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

6

Künye

Tanyıldız, A. (2007). Klasik dönem Türk şiirinde atasözü ve deyim kullanımı bir akımın göstergesi midir?. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)(6), 93-105.