Akut strokta oluşan kardiyak hasar ve bunun prognoz üzerine olan etkisi

dc.contributor.advisorApak, İsmail
dc.contributor.authorKaya, Nurettin
dc.date.accessioned2020-08-19T06:31:23Z
dc.date.available2020-08-19T06:31:23Z
dc.date.issued2002
dc.date.submitted2002
dc.departmentDicle Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalıen_US
dc.description.abstractSerebrovasküler Hastalıklar Beynin en sık görülen hastalıklarıdır. Mortalite ve Morbiditesi yüksek olan hastalık grubudur. Ancak Mortalite ve Morbiditedeki oranın yüksek olmasının en büyük nedeni strok sonrası gelişen komplikasyonlardır. Strok sonrası gelişen en önemli komplikasyonlardan biri de Kardiyak komplikasyonlardır. Bu amaçla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil ve ilk Yardım Servisine başvurup Nöroloji Servisine Strok tanısı ile yatırılan 60 hasta üzerinde Strok sonrası gelişen Kardiyak komplikasyonlar ve bunların prognoz üzerine olan etkisini araştırmak için bir çalışma yaptık. Çalışmaya alınan hastaların 32 tanesi (%53.33) kadın, 28 tanesi (%46.7) erkekti. Yaşlar 28 ile 80 arasında değişmekteydi ve yaş ortalaması 61.20 idi. Çalışmaya alınan hastaların kardiyak enzimlerine bakıldı. Elektrokardiyografileri (EKG), Ekokardiyografileri (EKO) ve BBT (Bilgisayarlı Beyin Tomografisi)'leri çekildi. CK (Kreatin Kinaz) hastalarımızın % 35'inde yüksek bulundu. CK-MB hastalarımızın %65'inde yüksek bulundu. Troponin-T hastalarımızın % 27.6'sında yüksek bulundu. EKG hastalarımızın % 86.7'sinde patolojik bulundu. Ekokardiyografi hastalarınızın % 86'sında patolojikti. Serebrovasküler Hastalıktan ölüm Oranımız % 28.33 idi. Bu sonuçlara bakılarak strok sonrası simpatik aktivitenin aşırı artması sonucu miyokard hasar olabileceği ve bunun prognozda, mortalite ve morbiditede önemli rol oynayacağı sonucuna varıldı.
dc.description.abstractCerebrovasculer disease most common brain disease. Have high morbidity and mortality ratio however this high morbidity and mortality ratio related to post stroke complication. One of the most important complications after post stroke is cardiac complication. We are a study group of DUTF illustrates our own observation on DUTF emergency service 60 patient which have acute stroke. We observed on the 60 patient cardiac destruction occurred at acute stroke and effect of it on the prognosis. In our observation 32 (%53.33) female, 28 (%46.77) male patient and their age between 28 to 80 years. Their average age is 61.2.we performed EKG, ECHO, Cardiac marker, CCT on them.At the result of our study we observed this parameter. CK is high at % 35 our patient. CK-MB is high at % 65 our patient. Cardiac destruction occurred and acute stroke and effect of it on the prognosis. Troponin-T is high % 27.6 patients. We estabiliched at % 86.7 patient pathologic EKG and % 86 pathologic ECHO. In our study which is Cerebrovasculer Disease patient mortality ratio is % 28.3. Our study demonstrate due to post stroke increase sympatical activity myocardial damage. High morbidity and mortality ratio. Subject to increase sympatic activity.
dc.identifier.citationKaya, N. (2002). Akut strokta oluşan kardiyak hasar ve bunun prognoz üzerine olan etkisi. Doktora tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11468/6078
dc.institutionauthorKaya, Nurettin
dc.language.isotren_US
dc.publisherDicle Üniversitesi, Tıp Fakültesien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectStroken_US
dc.subjectKardiyak hasaren_US
dc.subjectStrokeen_US
dc.subjectCardiac destructionen_US
dc.titleAkut strokta oluşan kardiyak hasar ve bunun prognoz üzerine olan etkisien_US
dc.title.alternativeCardiac destruction occurred at acute stroke and effect of it on the prognosisen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ X ]
İsim:
111930.pdf
Boyut:
2.01 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tez Dosyası
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ X ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: