Anoxybacillus sp. SO-B1 ile modifiye edilmiş amberlit XAD-16 kullanılarak Cu(II) iyonunun biyosorpsiyonu ve önderiştirilmesi

dc.authoridTR145492en_US
dc.contributor.authorAksoy, Zehra
dc.date.accessioned2015-05-06T13:05:05Z
dc.date.available2015-05-06T13:05:05Z
dc.date.issued2015
dc.departmentDicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Cu(II) iyonlarının katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle zenginleştirilmesi ve alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Amberlit XAD-16 reçinesine immobilize edilmiş Anoxybacillus sp. SO-B1 bakterisi mini bir kolona doldurulmuş ve katı faz olarak kullanılmıştır. Yöntemin optimizasyonu için, çözelti pH'sı, çözelti ve elüent akış hızları elüent tipi, derişimi ve hacmi, örnek çözelti hacmi ve yabancı iyonların etkisi gibi analitik parametrelerin Cu(II) iyonlarının geri kazanım verimleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bakır için biyosorbentin adsorpsiyon kapasitesi araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar boyunca pH 7.0'de çalışılmış ve 5 mL 1 M HCl ile elüasyon gerçekleştirilmiştir. Cu(II) iyonlarının kolonda tutunmasında ve elüasyonunda kantitatif değerler elde edilmiştir. Deneysel olarak belirlenen optimum çalışma koşullarında Cu(II) iyonlarının geri kazanım verimleri 100,88 ± 1.57 olarak belirlenmiştir (N=5). Alevli AAS ile tayinlerde gözlenebilme sınırı Cu(II) için 0.16 µg/L olarak bulunmuştur (N=10). Yöntemin gerçek numunelere uygulanabilirliğini araştırmak için Na+, K+, Mg2+, Cl- ve NO3- gibi bazı matriks iyonlarının geri kazanım verimine etkisi incelenmiştir. Geliştirilen metod, Dicle Nehir suyu, Elazığ Maden Çayı suyu, Hazar Gölü suyu ve musluk suyu gibi gerçek örneklerde Cu(II) iyonlarının tayini için uygulanmıştır. Geliştirilen metodun doğruluğu standart referans madde analiz edilerek kontrol edilmiştir.
dc.description.abstractIn the present study, Cu(II) ions were enriched by solid phase extraction method and determined by Flame Atomic Absorption Spectroscopy. For this aim, Anoxybacillus sp. SO-B1 bacterium, immobilized in Amberlite XAD-16 resin, was filled in a mini column and this was used as the solid phase. In order to optimize the method, effect of some analytical parameters, such as pH of the solution, flow rate of the solution and the eluent, type, concentration and volume of the eluent, volume of the sample solution on recovery yield of Cu(II) ions were investigated. Furhermore, adsorption capacity of the biosorbent was studied for copper. Experimental studies was caried out at pH 7.0 and eluation was performed with 5 mL of 1 M HCl. Quantitative values were obtained in adsorption of Cu(II) ions and also in its eluation. In the optimum conditions, recovery yields of Cu(II) ions were found to be 100.88 ± 1.57 (N=5). In determination by AAS, limit of detection for Cu(II) was found to be 0.16 µg/L (N=10). In order to investigate applicability of the method to real samples, influence of several matrix ions Na+, K+, Mg2+, Cl- and NO3- etc. on recovery yield was studied. The developed method was applied to real samples such as Tigris River water, Elazığ Maden Stream water, Hazar Lake water and tap water for determination of Cu(II) ions. Accuracy of the method was checked by analysing standard reference material.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11468/1076
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.urihttp://kutup.dicle.edu.tr/ekitap/0045761.pdf
dc.institutionauthorAksoy, Zehra
dc.language.isotren_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectAlevli atomik soğurma spektrometresien_US
dc.subjectFlame atomic absorption spectrometryen_US
dc.subjectAmberliten_US
dc.subjectAmberliteen_US
dc.subjectAmberlit reçinesien_US
dc.subjectAmberlit resinen_US
dc.subjectBiyosorpsiyonen_US
dc.subjectBiosorptionen_US
dc.titleAnoxybacillus sp. SO-B1 ile modifiye edilmiş amberlit XAD-16 kullanılarak Cu(II) iyonunun biyosorpsiyonu ve önderiştirilmesien_US
dc.typeMaster Thesisen_US

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Anoxcybacillus sp. SO-B1 ile modifiye edilmiş amberlit XAD - 16 kullanılarak....pdf
Boyut:
2.34 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ X ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: