Yazar "Rezzukoğlu, İhsan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Laktik asit bakterisinden α-amilaz izolasyonu ve karakterizasyonu(2015) Rezzukoğlu, İhsanBu çalışmada, Diyarbakır'daki peynirciler çarşısından peynir altı suyu örnekleri alınarak laktik asit bakterileri izole edildi. İzole edilen bu bakteriler morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal testler yardımıyla tanımlandı ve PS-2A, PS-3B, PS-3C ve PS-4B olarak adlandırıldı. Daha sonra bu bakterilerin ekstraselüler ?-amilaz üretme yeteneği araştırılarak en iyi aktivite gösteren PS-2A bakterisi seçildi. PS-2A bakterisinin kok (yuvarlak) şekilli, Gram pozitif, katalaz negatif, hareketli olduğu belirlendi. Bu bakterinin üremesi için; optimum inkübasyon süresinin 16. saat, optimum pH'nın 7.0 ve optimum üreme sıcaklığının 35°C olduğu belirlendi. PS-2A'nın ?-amilaz aktivitesini; optimum 20. saatte (1847 U/mg), LB besi yerinde gerçekleştirdiği ve ?-amilaz aktivitesinin optimum pH ve sıcaklık değerlerinin sırasıyla 7.0 ve 35°C olduğu belirlendi. PS-2A'nın üretim ortamına değişik karbon (glukoz, galaktoz, fruktoz, çözünebilir nişasta, maltoz ve sükroz) ve azot kaynakları (pepton, tripton, üre, amonyum sülfat, amonyum klorür ve kazein) eklenerek ?-amilaz üretimi üzerine etkisi araştırıldı. Karbon kaynaklarında; %1'lik çözünebilir nişastanın ?-amilaz üretimini iki kat (4743 U/mg) arttırdığı, glukoz (1392 U/mg), fruktoz (468 U/mg) ve maltoz (1158 U/mg) ilavesiyle de enzim üretiminin azaldığı saptandı. Azot kaynaklarında; %1'lik pepton (2550 U/mg), tripton (3527 U/mg), amonyum sülfat (3463 U/mg) ve amonyum klorür (4166 U/mg) ile ?-amilaz üretiminin arttığı, üre (1241U/mg ) ve kazein (1960 U/mg) ilavesi ile de enzim üretiminin azaldığı tespit edildi.Öğe Peynir altı suyundan izole edilen laktik asit bakterisinden ? -amilaz üretimi ve karakterizasyonu(2018) Rezzukoğlu, İhsan; Fincan, Sema Agüloğlu; Enez, BarışBu çalışmada, peynir altı suyundan, ekonomik ve biyoteknolojik olarak fayda sağlamak amacıyla laktik asitbakterileri izole edildi. İzole edilen bakteriler morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal testler yardımıyla tanımlandı.Bakterilerin ekstraselüler ?-amilaz üretme yeteneği araştırıldı. En iyi ? -amilaz aktivitesi gösteren Lactococcus sp. PS2Aile çalışmalara devam edildi.Lactococcus sp. PS-2A bakterisinin kok (yuvarlak) şekilli, Gram pozitif, katalaz negatif, hareketli olduğubelirlendi. Bakteri üremesinin optimum koşulları pH 7.0, 35°C ve 16. saat olarak tespit edildi. Lactococcus sp. PS2A’nınen yüksek ?-amilaz aktivitesini; LB besi yerinde, pH 7.0, 35°C ve 20. saatte gösterdiği belirlendi. Karbonkaynaklarında %1’lik çözünebilir nişastanın ?-amilaz üretimini iki kat arttırdığı saptandı. Azot kaynaklarından %1’likamonyum klorür ile ?-amilaz üretiminin arttığı tespit edildi.