Yazar "Karataş, Hakan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı bitki atıklarından katı faz fermantasyon (SSF) tekniği ile ekstraselüler enzim üretimi(2017) Karataş, Hakan; Tolan, VeyselSSF (Katı Faz Fermantasyonu) son yıllarda enzim üretiminde sıkça kullanılan bir tekniktir. Biyoteknolojide enzimlerin kullanım alanları gittikçe artmaktadır. Bu enzimlerin en önemlilerinden olan amilaz ve proteaz enzimleri deterjan, gıda, tekstil, kâğıt endüstrisi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada Van Gölü kıyısından izole edilen Bacillus licheniformis bakterisinin amilaz ve proteaz enzim üretimi üzerine çeşitli parametrelerin etkisi incelendi. Pirinç kabuğu, buğday kepeği, mercimek kabuğu, elma kabuğu, muz kabuğu, küspelik mısır, darı ve pamuk parçaları katı substrat olarak kullanılarak amilaz ve proteaz üretimi ve aktivitelerine bakıldı. Çalışmamızda amilaz ve proteaz enzimi için en uygun substrat olarak pirinç kabuğu seçildi. SSF tekniği ile Bacillus licheniformis pirinç kabuğunu substrat olarak kullanarak değişik inkübasyon sürelerinde amilaz ve proteaz aktiviteleri ölçüldü. Amilaz için optimum inkübasyon süresi 24. saat, proteaz için ise 48. saat olarak belirlendi. Optimum aktivite pH’sı amilaz için 6,0, proteaz için 8,5 olarak belirlendi. Aktivite sıcaklığı amilaz için 40ºC, proteaz için 45ºC olarak belirlendi. İnokülüm hacminin enzim aktivitesine etkisini belirlemek için yapılan çalışmada amilaz için 2 ml, proteaz, için 3 ml olarak belirlendi. Ekstraksiyon ortamının etkisini araştırmak için yapılan çalışmada bütün sonuçlar kontrolden daha düşük tespit edildi. Enzim aktivitesi üzerine azot ve karbon kaynaklarının etkisini araştırmak için yapılan çalışmada, amilaz için %1 amonyum sülfat ve %2 nişastalı ortamda, proteaz için %1 bacto casamino asit ve %1 maltoz bulunan ortamda maksimum aktivite elde edilmiştir. Kepek miktarı ve kepek karışım oranlarının etkisinin incelenmesi için yapılan çalışmada, amilaz için %30 kepek (%20 pirinç kabuğu+%10 buğday kepeği), proteaz için %30 kepek (%15 pirinç kabuğu+%15 buğday kepeği) bulunan ortamda yüksek aktiviteye sahip olduğu belirlendi.Öğe Diyarbakır çevresinde yetişen bazı tıbbi bitkilerin antimikrobiyal etkileri üzerine araştırma(Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000) Karataş, Hakan; Ertekin, A. SelçukBu çalışmada Diyarbakır çevresinden toplanan Thymbra spicata var. spicata, Alcea hohenackeri, Salvia palaestina Salvia ceratophyla, Salvia multicaulis, Salvia syriaca, Achillea aleppica subsp. aleppica, Achillea biebersteinii ve Hypericum triequitrifolium, bitkilerinden elde edilen ekstraktların antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Bu etkinin çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki etkisini saptamak için Esherishia coli K12, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes ve Bacillus subtilis bakterileri ile Candida albicans 74 fungusu kullanılmıştır. Kontrol olarak çözücü olarak kullandığımız n-hegzan denenmiş ve mikroorga nizmalar üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Test antibiyotiği olarak Amoxicilin 25 u.g, İmepenem 10 u,g, Eritromycin 15 u.g ve Ampicillin/Sulbactam 20 u.g kullanılmıştır. Test edilen ekstrelerin mikroorganizmaların gelişmelerini değişik oranda engellediği gözlenmiş ve kontrol antibiyotiklerine göre kıyaslanmıştır. Bu sonuçlara göre kullandığımız ekstreler 0.4 OD' deki bakterilerin gelişmelerini, 2 OD'deki bakterilere oranla daha fazla engellediği görülmüştür. 0.4 OD' deki bakterilerin gelişmesni en fazla engelleyen bitkiler Achillea aleppica subsp. aleppica ve Achillea biebersteinii, en az engelleyen ise Salvia palestina ve Salvia ceratophyla olarak gözlemlenmiştir. 2 OD' deki bakterilerin gelişmesni en fazla engelleyen bitkiler Thymbra spicata var. spicata ve Achillea biebersteinii, en az engelleyen ise Salvia multicaulis ve Salvia ceratophyla olarak gözlemlenmiştir. Candida albicans 74' ün gelişmesini en fazla engelleyenler ise 0.4 OD' de Thymbra spicata var spicata 2 OD ' de Achillea aleppica subsp aleppica'dır. Diğerlerinin etkilemediği görülmüştür. Test antibiyotiklerinin mikroorganizmalara karşı etkisi gözlemlenmiş ve bu sonuçlar bitkisel ekstrelerin etkileri ile karşılaştırmıştır. Bu sonuçlara göre çalıştığımı/ bitkilerin çoğunun anlibakleriyel etkisi olduğu saptanmış, antifungal etkilerinin az olduğu görülmüştür.