Yazar "Kaplan, Oktay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri(2017) Kaplan, Oktay; Gül, Hüseyin; Avcı, MehmetBu çalışma, mısır silajı ve yonca kuru otuna ilave edilen, farklı oranlarda çörek otu (kontrol, %0.46, %0.92), çörek otu yağı (%0.15, %0.3), kekik otu (kontrol %4.3, %8.6) ve kekik yağının (%0.15, %0.3) invitro metan gazı üretimi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Farklı seviyelerde çörek otu, çörek otu yağı ile kekik otu ve kekik yağı ilave edilen yemler 4'er tekerrür olacak şekilde in vitro gaz tekniği ile 24 saatlik inkubasyona bırakılarak hazırlanmıştır in vitro gaz üretim tekniği ile 24 saatte meydana gelen toplam gaz miktarına dayanılarak in vitro organik madde sindirilebilirliği (İVOMS) hesaplanmış, toplam gaz içerisindeki metan gazı yüzdesi ise bilgisayar destekli metan gazı ölçüm cihazı yardımıyla belirlenmiştir.Yapılan çalışmada yem maddeleri içinde en yüksek İVOMS değeri yonca kuru otuna %0.3 çörek otu yağı ilave edilen grupta gözlenirken en düşük metan gazı mısır silajına %4.3 oranında kekik otu ilave edilen grupta elde edilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak mısır silajına ilave edilen %4.3 oranında kekik otunun metan üretimini azalttığı ancak İVOMS derecesini etkilemediği, çörek otu yağının ise genel olarak İVOMS derecesini arttırdığı, gözlenmiştir. Ayrıca sunulan çalışmada kullanılan katkı maddelerinin ruminant beslemede hayvan performansı üzerine etkisinin belirlenmesi için in vivo çalışmalar gerekmektedirÖğe Bazı kaba yemlere ilave edilen probiyotiklerin in vitro organik madde sindirimi ve metan üretimi üzerine etkileri(2019) Kaplan, Oktay; Bozkaya, Faruk; Güler, Ali MuratBu çalışma ruminantlarda yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlere katılan probiyotiklerin (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis ve Saccharomyces boulardii) in vitro ortamda metan gazı oluşumuna etkisini tespit etmek için yapılmıştır. Bu amaçla %0.1 oranında probiyotik ilave edilen öğütülmüş kaba yem örnekleri rumen sıvısı içeren özel cam tüpler içerisinde 39 °C’de 24 saat inkube edilmiştir. İnkubasyon sonunda oluşan toplam gaz içerisindeki metan (CH4) gazı ve karbondioksit (CO2) yüzdesi CH4 ölçüm cihazı yardımıyla belirlenmiştir. Ayrıca her bir deneme grubundaki in vitro organik madde sindirilebilirliği (IVOMS), amonyak azotu miktarı (NH3-N), metabolik enerji (ME) ve pH değerleri belirlenmiştir. Buğday samanına ilave edilen B. lactis’in oluşan toplam gaz, CH4 ve CO2 hacmini ve IVOMS’ni düşürdüğü, S. boulardii’nin ise CH4 yüzdesini yükseltirken, CO2 yüzdesini düşürdüğü gözlenmiştir. Çayır kuru otuna ilave edilen L. rhamnosus oluşan toplam gaz miktarını, CH4 miktarını ve IVOMS’ni yükseltirken CH4 yüzdesini etkilememiştir. Silaj ve yonca kuru otuna ilave edilen probiyotikler CH4 ve CO2 düzeylerini etkilememiştir. Sonuç olarak çalışmada buğday samanına katılan B. lactis dışındaki probiyotik mikroorganizmalar CH4 üretimini arttırmış ya da etkilememiştir. Buğday samanına ilave edilen B. lactis’in CH4 miktarını azaltması, Çayır kuru otuna ilave edilen L. rhamnosus’un ise CH4 miktarını arttırmasının söz konusu yemlerin IVOMS’ni etkilemesinden kaynaklandığı, bu nedenle sunulan çalışmada kullanılan probiyotiklerin CH4 miktarını azaltmakta etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.Öğe The Determination of Nutrient Value, Digestibility and Energy Levels of Compound Feeds Used for Ruminant Nutrition by in Vitro Methods(2017) Deniz, Suphi; Baran, Murat Sedat; Kaplan, Oktay; Altaçli, SelçukThere are small number of tables that show digestibility and energy contents of compound feeds produced by feed factory in different regions of Turkey. Thus, in this paper, four different compound feed types (dairy cattle, beef cattle, calf and lamb growing feeds), totalling 78 compound feeds were analysed to determine their feeding value, dry matter (DM), organic matter (OM) digestibility and energy content (digestible energy (DE), metabolisable energy (ME) and net energy for lactation (NEL). As a result of this study, the crude fiber (CF) levels were higher than standard values in calf and lamb compound feeds and beef cattle compound feeds; however, in the dairy cattle and calf and lamb compound feeds, the crude protein (CP) values were lower than standard values. These findings are considered highly important for the region’s animal feeding. According to our results, the compound feeds for dairy cattle and lamb being used for ruminant nutrition in Diyarbakir Province of Turkey were found to have low nutrient qualities; however, in the calf feed both the metabolisable energy level and nutrient quantities were low.Öğe Effect of chia oil addition to quail (Coturnix coturnix japonica) diets on growth performance, blood antioxidant status, caecal concentrations of short-chain fatty acids, and biomechanical properties of bones(South African Journal Of Animal Sciences, 2024) Onk, Kadir; Durna, Ozlem; Yildiz, Gultekin; Merhan, Oguz; Elibol, Fatma Kubra Erbay; Perdeci, Elif Naz; Kaplan, OktayThe aim of this study is to investigate the effect of chia oil supplementation in quail diets on tibia-femur biomechanical properties. A total of 180, one-day-old quail chicks were randomly divided into three groups of 60 chicks each. Each group was randomly divided into six subgroups, each containing 10 chicks. All chicks were fed a diet based on corn and soybean meal. While the control group was fed with the basal ration, the experimental groups were fed with the basal ration and were given 0.2 g/kg and 0.4 g/kg chia oil in addition to the basal ration. The use of chia oil in quails did not affect growth performance parameters. Malondialdehyde and glutathione exhibited a linear response to the increase in dietary chia oil. The superoxide dismutase value exhibited a quadratic response to chia oil use; the glutathione peroxidase value showed a linear and quadratic response to the use of chia oil. Catalase, ceruloplasmin, albumin, total protein, and globulin were not affected by the addition of chia oil. Acetic acid, propionic acid, and total SCFA were linearly affected by the graded level of chia oil. No statistical difference was found in the concentrations of butyric, isobutyric, valeric, isovaleric, isocaproic, and caproic acids and BCFA in quails fed with different levels of chia oil. Feeding a diet therefore concluded that diets containing chia oil could be used to improve antioxidant status and caecal short-chain fatty acid values in quails.Öğe Effects of essential oil mixtures on expression of genes involved in lipogenesis and fatty acid oxidation in geese (Anser anser)(Springer Science and Business Media B.V., 2024) Aydın, Özlem Durna; Hitit, Mustafa; Usta, Zafer; Yıldız, Gültekin; Saçaklı, Pınar; Kaplan, Oktay; Merhan, OğuzThe use of essential oils has recently increased in the poultry sector. The aim of this study was to investigate the effects of essential oil mixture (juniper, mint, oregano and rosemary oil) on fatty acid oxidation and lipogenic gene expression in geese. Research groups were formed as C (control; no additives), EK1 (0.4 ml/l essential oil mixture supplemented) and EK2 (0.8 ml/l essential oil mixture supplemented). Relative expression levels of genes included in lipogenesis (ACCα, ChREBP, FASN, LXRα and SREBP-1) expression levels of genes included in fatty acid oxidation (ACOX1, CPT1, CPT1A, PPARα and PPARγ) were measured using RT-qPCR. Group EK1 upregulates the mRNA expression levels of genes involved in lipogenesis such as ACCα, ChREBP and SREBP-1, while it downregulates the mRNA expression in levels of all genes involved in fatty acid oxidation. Group EK2 increases the mRNA expression levels of genes involved in lipogenesis such as ACCα, FASN and SREBP-1, while it decreased mRNA expression at the levels of all genes involved in fatty acid oxidation, as in the other group. In the study, adding an essential oil mixture to drinking water is predicted to increase fatty liver because it upregulates genes related to fat synthesis (lipogenesis) and downregulates genes related to fat degradation (fatty acid oxidation).Öğe EFFECTS OF MOLASSES, BARLEY, OAK TANNINS EXTRACTS AND PREVIOUSLY FERMENTED JUICE ADDITION ON SILAGE CHARACTERISTICS, IN VITRO ORGANIC MATTER DIGESTIBILITY AND METABOLISABLE ENERGY CONTENT OF GRASS SILAGE(Parlar Scientific Publications (P S P), 2020) Arslan, Cavit; Tufan, Tuncay; Avci, Mehmet; Kaplan, Oktay; Uyarlar, CangirThis study was carried out to evaluate molasses (M), barley (B), oak tannins extracts (OTE) or previously fermented juice (PFJ) addition as silage additives on nutrient contents, fermentation characteristics, in vitro organic matter digestibility (IVOMD), metabolisable energy (ME), methane (CH4) and ammonia N (NH3-N) production of grass silage. The M, B, OTE added 25 or 50 mg/kg, and PFJ 7.5 or 15 ml/kg to silage for compare to nothing added Control silage. Organic matter content was higher in Control silage than 50 g/kg M added silage. Addition of 25 and 50 g/kg OTE, or 15 ml/kg PFJ to silages decreased crude protein contents as compared to Control silage. Addition of 25 and 50 g/kg M or B, and 50 g/kg OTE decreased pH of silages as compared to 25 g/kg OTE and, 7.5 and 15 ml/kg PFJ added silages. Addition of 25 and 50 M or B, and 50 g/kg OTE increased lactic acid concentration as compared to other silages. Addition of 25 and 50 g/kg M increased IVOMD, CH4 and ME of silages as compared to other silages (except for GS + 50 g/kg B for ME). Generally, OTE or PFJ addition induced a decrease IVOMD, ME and CH4 production. Addition of 25 or 50 mg/kg OTE and 25 g/kg M increased NH3-N concentration as compared to 25 g/kg B added silage. In conclusion, the study showed that adding of M improved fermentative quality, OMD, and ME values of pasture grass silage, and the second most effective silage additive was B, but addition of OTE and PFJ have little effect on improving the silage quality as compared to Control silage.Öğe Effects of molasses, barley, oak tannins extracts and previously fermented juice addition on silage characteristics, in vitro organic matter digestibility and metabolisable energy content of grass silage(Parlar Scientific Publications, 2020) Arslan, Cavit; Tufan, Tuncay; Avcı, Mehmet; Kaplan, Oktay; Uyarlar, CangirThis study was carried out to evaluate molasses (M), barley (B), oak tannins extracts (OTE) or previously fermented juice (PFJ) addition as silage additives on nutrient contents, fermentation characteristics, in vitro organic matter digestibility (IVOMD), metabolisable energy (ME), methane (CH4) and ammonia N (NH3-N) production of grass silage. The M, B, OTE added 25 or 50 mg/kg, and PFJ 7.5 or 15 ml/kg to silage for compare to nothing added Control silage. Organic matter content was higher in Control silage than 50 g/kg M added silage. Addition of 25 and 50 g/kg OTE, or 15 ml/kg PFJ to silages decreased crude protein contents as compared to Control silage. Addition of 25 and 50 g/kg M or B, and 50 g/kg OTE decreased pH of silages as compared to 25 g/kg OTE and, 7.5 and 15 ml/kg PFJ added silages. Addition of 25 and 50 M or B, and 50 g/kg OTE increased lactic acid concentration as compared to other silages. Addition of 25 and 50 g/kg M increased IVOMD, CH4 and ME of silages as compared to other silages (except for GS + 50 g/kg B for ME). Generally, OTE or PFJ addition induced a decrease IVOMD, ME and CH4 production. Addition of 25 or 50 mg/kg OTE and 25 g/kg M increased NH3-N concentration as compared to 25 g/kg B added silage. In conclusion, the study showed that adding of M improved fermentative quality, OMD, and ME values of pasture grass silage, and the second most effective silage additive was B, but addition of OTE and PFJ have little effect on improving the silage quality as compared to Control silage.Öğe Influence of humic acid addition to drinking water on laying performance and egg quality in Japanese quails(Agricultural Research Communication Centre, 2018) Kaplan, Oktay; Avci, Mehmet; Denek, Nihat; Baran, Murat Sedat; Nursoy, Huseyin; Bozkaya, FarukThe experiment was performed to investigate the effect of humic acid to drinking water on the laying performance and quality of eggs in Japanese quails. Hundred and forty, 9-weeks old female Japanese quails (Coturnix coturnix japanica) were randomly designated to four treatment groups forming 5 replicates each containing seven birds. Group I was the control group. Group II, III, IV were administered 250 ml/ton, 350 ml/ton, 450 ml/ton humic acid into drinking water, respectively. The egg characteristics were determined after 8th and 10th weeks of experiment. Addition of humic acid had a positive effect on the live weight change (p < 0.05) and yolk weight (p < 0.01). Egg shell thickness, albumen weight and yolk color were significantly (p < 0.01) lower in the experimental groups than that of control group. However humic acid had no effect on egg production, feed consumption, feed efficiency and other egg quality. In conclusion, data of our study demonstrated that liquid humate applied in drinking water has significantly improved live weight change and yolk weight. The positive effects of liquid humates, possibly related to improved nutrient utilization through various metabolic activities in the body are yet to be further investigated.Öğe Japon bıldırcınlarının rasyonlarına çörek otu (Nigella sativa L.) tohumu veya çörek otu yağı ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametrelerine etkisi(Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2015) Tufan, Tuncay; Arslan, Cavit; Sarı, Mehmet; Kaplan, OktayBu çalışma, bıldırcın rasyonlarına çörek otu tohumu ya da çörek otu yağı ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada, 180 adet bir günlük yaşta Japon bıldırcını civcivi kullanıldı. Civcivler 45 hayvandan oluşan 4 ana gruba, her ana grup ise 15 civcivden oluşan 3 alt gruba ayrıldı. Gruplardan birisi başlangıç (1-21. gün) ve büyütme (22-35. gün) dönemlerinde temel yemlerle beslendi (Kontrol). Diğer gruplar aynı yeme %0.1 oksitetrasiklin (Pozitif Kontrol: PK), %1 çörek otu tohumu (ÇOT) veya %0.1 çörek otu yağı (ÇOY) ilave edilerek beslendi. Deneme bitiminde her ana gruptan 15 bıldırcın kesilerek karkas verim özellikleri ve kan serum parametreleri belirlendi. Araştırma sonunda, PK ve ÇOT gruplarının canlı ağırlık ortalaması Kontrolden önemli derecede yüksek bulundu. Araştırma geneli dikkate alındığında ortalama canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Karkas ağırlığı; Kontrol grubunda diğer tüm gruplardan önemli derecede düşük bulunurken, karkas randımanı, göğüs, but ve kanat oranları bakımından gruplar arasında farklılık oluşmadı. Serum kolesterol konsantrasyonu ÇOY grubunda Kontrol grubundan önemli derecede düşük tespit edilirken, Ca, P, VLDL, HDL, LDL, ALT, ALP, albumin, globulin ve total protein konsantrasyonu bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Sonuç olarak; bıldırcın rasyonlarına %1 oranında çörek otu tohumu ilavesinin antibiyotik ilaveli grupta olduğu gibi canlı ağırlığı önemli derecede artırdığı, %0.1 oranında çörek otu yağı ilavesinin hipokolesterolemik etki gösterdiği tespit edilmiştir.Öğe Şanlıurfa doğal barınak besiciliğinde zeolit mineralinin hayvan refahı üzerine etkisi(Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2018) Aksoy, Gürbüz; Avcı, Mehmet; Biricik, Halil Selçuk; Kaplan, Oktay; Yertürk, MuğdatSunulan çalışmada; Şanlıurfa yöresinde yaygın bir şekilde yapılan doğal barınak/mağara besiciliğinde hayvan refahının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Şanlıurfa yöresi mağara hayvancılığında yeme katılan ve altlık olarak kullanılan Zeolit mineralinin kan serumu ve rumen parametreleri, hayvanların canlı ağırlıkları ve ahır havası üzerine etkisi araştırıldı. Çalışma; mağara şartlarında sığır besiciliği yapılan işletmelerde yürütüldü. Her birinde 40-50 baş kültür melezi ve 1-1.5 yaşları arasında sağlıklı erkek besi sığırı bulunan, 40 mağara kullanıldı. Bu mağaralar; her bir grupta 10 adet mağara olacak şekilde toplam 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda, yemlerine zeolit katılmadı, altlık olarak zeolit kullanılmadı. Grup I’de altlık olarak zeolit kullanıldı, yemlerine zeolit katılmadı. Grup 2’de, yem katkısı olarak %2 zeolit içeren rasyon uygulandı, altlık olarak zeolit kullanılmadı. Grup 3’te ise hem %2 zeolit içeren rasyon uygulandı, hem de altlık olarak zeolit kullanıldı. Her gruptan 10 hayvan olmak üzere, toplam 40 hayvanda kan serumu biyokimyasal analizleri (total protein, üre, kolesterol, trigliserit, NEFA (Esterleşmemiş yağ asitleri), Ca, P, Mg, Na, K), rumen sıvısı analizleri (uçucu yağ asitleri, amonyak, pH) ve ahır amonyak gazı ölçümleri yapıldı. Deneme ortası ve sonunda rumen sıvısı amonyak düzeyi Grup 2 ve 3’te, rumen pH’sı ise Grup 3’te belirgin derecede düştü. Deneme ortası ve sonunda Grup 2’de serum kolesterol ve fosfor, Grup 3’te ise serum potasyum düzeyinde azalma gözlendi. Mağara ortamı amonyak gazı değerleri açısından Grup 1 ve 3’te, Kontrol ve Grup 2’ye göre azalma görüldü. Böylece, Grup 1 ve 3’te ahır kokusu önemli derecede azaldı (P<0.01). Sonuç olarak, besi sığırlarında yem katkı maddesi ve altlık olarak kullanılan zeolitin incelenen hematolojik ve biyokimyasal parametreler açısından önemli düzeyde bir değişiklik yapmadığı; hayvanların sağlığı, canlı ağırlıkları, ahır havası ve kokusuna olumlu etki yaparak hayvan refahına katkısı olduğu belirlendi.