Yazar "Gül, Ertuğrul" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Modelling of hydrogenotrophic denitrification process in a venturi-integrated membrane bioreactor(Taylor and Francis Ltd., 2022) Gül, Ertuğrul; Kayaalp, NecatiThe aim of this study is to model a hydrogenotrophic denitrification process in a venturi-integrated submerged membrane bioreactor (MBR) system. The MBR was operated in batch mode using feed concentrations of 100 and 150 mg NO3-N/L. In contrast to most of the denitrification process models that represent the mixed culture with one composite biomass parameter, the biomass was subdivided into two main categories in this modelling study: mainly nitrate-reducing biomass and mainly nitrite-reducing biomass. The determination coefficients (r 2) in the range of 0.97–0.99 indicate that the model successfully simulates the concentrations of nitrate- and nitrite-nitrogen in the bioreactor. The maximum specific growth rate of nitrite-reducing biomass (0.06 h−1) was found to be higher than that of nitrate-reducing biomass (0.0002 h−1). Similarly, the growth yield coefficient of nitrite-reducing biomass was higher than that of nitrate-reducing biomass (0.44 vs. 0.31 g biomass/g substrate). The kinetic and stoichiometric coefficients obtained from this modelling study suggest that the limiting step determining the overall conversion rate of hydrogenotrophic denitrification process is the conversion of nitrite to nitrogen gas.Öğe Su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi ve çevresel etkileri- Elazığ ili örneği(2018) Gül, Ertuğrul; Aslan, SibelSu ürünleri yetiştiriciliği sucul hayvanların ve bitkilerin kontrollü veya yarı kontrollü şartlar altındayetiştirilmesidir. Su ürünleri yetiştiriciliği dünyanın balık ihtiyacının yaklaşık %50’sini temin etmektedir. 2015yılında dünyada su ürünleri üretimi bir önceki yıldan %4 oranında artışla 76.6 milyon olmuştur. Türkiye’de2016 yılında deniz ve iç sularda su ürünleri üretimi sırasıyla 151794 ton ve 101601 tondur. Elazığ ili sahipolduğu su kaynakları nedeniyle Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği için büyük bir potansiyele sahip illerdenbiridir. Su ürünleri yetiştiriciliği Elazığ ilinin kalkınması için önemli bir sektördür. 2016 yılı TÜİK verilerinegöre Elâzığ ilinde 159 adet su ürünleri tesisi mevcuttur ve bu tesislerin toplam üretim kapasitesi 17300ton/yıldır.Dünya çapında en hızlı gelişen gıda üretim sektörlerinden biri olan su ürünleri yetiştiriciliğinin gıda temini,gelişmiş beslenme ve sağlığa katkı, kazanç ve istihdam oluşturma, birincil üretimin çeşitlenmesi, yüksekdeğerli ürünlerin ithalatı sayesinde döviz girdisi gibi birçok sosyal ve ekonomik faydaları vardır. Bununlabirlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin hızlı ve plansız gelişmesi ötrofikasyon, farmasötikler, organikler vemetallerin yanlış kullanımı nedeniyle kimyasal kirlenme, biyolojik çeşitlilikte azalma gibi önemli çevreselproblemleri de beraberinde getirmiştir.Öğe Su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi ve çevresel etkileri-Elazığ ili örneği(Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 2018) Aslan, Sibel; Gül, ErtuğrulSu ürünleri yetiştiriciliği sucul hayvanların ve bitkilerin kontrollü veya yarı kontrollü şartlar altında yetiştirilmesidir. Su ürünleri yetiştiriciliği dünyanın balık ihtiyacının yaklaşık %50’sini temin etmektedir. 2015 yılında dünyada su ürünleri üretimi bir önceki yıldan %4 oranında artışla 76.6 milyon olmuştur. Türkiye’de 2016 yılında deniz ve iç sularda su ürünleri üretimi sırasıyla 151794 ton ve 101601 tondur. Elazığ ili sahip olduğu su kaynakları nedeniyle Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği için büyük bir potansiyele sahip illerden biridir. Su ürünleri yetiştiriciliği Elazığ ilinin kalkınması için önemli bir sektördür. 2016 yılı TÜİK verilerine göre Elâzığ ilinde 159 adet su ürünleri tesisi mevcuttur ve bu tesislerin toplam üretim kapasitesi 17300 ton/yıldır. Dünya çapında en hızlı gelişen gıda üretim sektörlerinden biri olan su ürünleri yetiştiriciliğinin gıda temini, gelişmiş beslenme ve sağlığa katkı, kazanç ve istihdam oluşturma, birincil üretimin çeşitlenmesi, yüksek değerli ürünlerin ithalatı sayesinde döviz girdisi gibi birçok sosyal ve ekonomik faydaları vardır. Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin hızlı ve plansız gelişmesi ötrofikasyon, farmasötikler, organikler ve metallerin yanlış kullanımı nedeniyle kimyasal kirlenme, biyolojik çeşitlilikte azalma gibi önemli çevresel problemleri de beraberinde getirmiştir.