Yazar "Eliçin, Ayhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe GAP Bölgesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapısal özellikleri, ekonomik analizi ve hayvansal ürünlerin pazara arzı(2001) Eliçin, Ayhan; Tekel, Nihat; Erkuş, Ahmet; Dellal, Gürsel; Dellal, İlkay; Keskin, GülşenBu araştırmada GAP Bölgesinde küçükbaş hayvancılığa yer veren tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, ekonomik analizi ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünlerin pazara arzı incelenmiştir. Araştırma materyalini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 251 örnek işletmeden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Örnek işletmeler hayvan sayılarının ortaya koyduğu dağılım dikkate alınarak 3 tabakaya ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, aktif sermaye içinde arazi sermayesinin payı %62,95, hayvan sermayesinin payı %9,84'dür. Hayvansal üretim değerinin %83,39'u koyun ve keçi yetiştiriciliğinden elde edilmektedir. Koyunculukta üretim değerinin %30,70'i, keçi yetiştiriciliğinde ise %55,73'ü süt üretim değerinden elde edilmektedir. Gayri safi üretim değerinin %43,34'ünü bitkisel üretim değeri, %55,66'smı hayvansal üretim değeri oluşturmaktadır. Gayri safi üretim değeri içinde en büyük payı koyun yetiştiriciliği (%39,92) almaktadır, işletmelerde elde edilen toplam aile gelirinin %96,33'ü tarımsal gelir, %3,67'si tarım dışı gelirdir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen ürünler içinde en büyük payı süt almaktadır. İşletmelerde elde edilen sütün pazarlama oranı %68,57'dir. İşletme büyüklüğü arttıkça süt üretimi ve sütün pazarlama oranı da artmaktadır. Öyle ki birinci büyüklük grubunda pazarlama oranı %51,44 iken, en büyük işletmelerde %82,48'dir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütün %52,51'i peynir, %27,39'u yoğurt, % 10,23'ü içme sütü ve %9,87'si ise tereyağı olarak değerlendirilmektedir. Elde edilen ürünlerin ise; içme sütünün %66,02'si, peynirin %86,91'i , yoğurdun %43,17'si, tereyağının %44,05'i pazara arz edilmektedir. İşletme büyüklüğü arttıkça ürünlerin pazara arzı artmaktadır.Öğe Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması(2002) Tatar, Ali Murat; Eliçin, AyhanBu çalışmada, Polatlı Tarım İşletmesinde (Ankara) yetiştirilmekte olan Ile de France x Akkaraman (G1) melezi erkek kuzunun süt emme dönemi özellikleri ile besi dönemi özellikleri arasındaki ilişkiler kanonik korelasyon metodu ile analiz edilmiştir. Bu iki döneme ait özellikler arasında önce iki set halinde doğrudan doğruya kanonik korelasyon hesaplanmış ve daha sonra sözü edilen dönemlere ait özelliklerle anlamlı setler oluşturularak kanonik korelasyonlar hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, süt emme dönemindeki; doğum tipi, kuzu doğum ağırlığı ve ananın doğumdaki ağırlığı özelliklerinin oluşturduğu set ile besi dönemindeki 20 özellikten oluşan set arasındaki I. kanonik korelasyon r = 0.730 olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Bu sonuçtan kuzunun doğum tip,doğum ağırlığı ve ananın doğumdaki ağırlığı yardımıyla kuzularda besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut özelliklerine göre erken bir dönemde seleksiyon yapılabileceği anlaşılmaktadır.Öğe İle de France x Akkaraman G 1 Melezi Erkek Kuzularda Kesim ve Karkas Özelliklerine İlişkin Fenotipik ve Genetik Parametreler(Ankara Üniversitesi, 2000) Dellal, Gürsel; Eliçin, Ayhan; Tatar, Ali MuratBu araşt ı rmada Ile de France IF x Akkaraman AK G 1 melezi erkek kuzularda kesim ve karkas özelliklerine ilişkin tan ı mlay ı c ı değerler ve kal ı tim dereceleri hesaplanm ışt ı r. Elde edilen verilere göre, kesim ve karkas özelliklerine ili şkin tan ı mlay ı c ı değerler yeterli düzeyde, kal ı tı m dereceleri ise çoğ u özellik için s ı fı ra yak ı n veya kuram d ışıÖğe Ile de France x Akkaraman G, Melezi Erkek Kuzularında Süt Emme ve Besi Dönemindeki Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçüleri Arasındaki ilişkinin Kanonik Korelasyon Metodu ile Araştırılması(Ankara Üniversitesi, 2002) Tatar, Ali Murat; Eliçin, AyhanBu çal ışmada, Polatl ı Tarı m işletmesinde Ankara yeti ştirilmekte olan Ile de France x Akkaraman G ı melezi erkek kuzunun süt emme dönemi özellikleri ile besi dönemi özellikleri aras ı ndaki iliş kiler kanonik korelasyon metodu ile analiz edilmi ştir. Bu iki döneme ait özellikler aras ı nda önce iki set halinde do ğ rudan doğruya kanonik korelasyon hesaplanm ış ve daha sonra sözü edilen dönemlere ait özelliklerle anlaml ı setler oluşturularak kanonik korelasyonlar hesaplanm ışt ı r. Araşt ı rma sonucunda, süt emme dönemindeki; do ğ um tipi, kuzu doğ um ağı rlığı ve anan ı n doğumdaki ağı rl ığı özelliklerinin olu şturduğu set ile besi dönemindeki 20 özellikten oluşan set aras ı ndaki I. kanonik korelasyon r = 0.730 olarak önemli bulunmu ştur pÖğe İvesi kuzularında doğum ağırlığının kalıtım derecesinin tahmininde baba familya sayısının önemi üzerinde araştırmalar(2004) Eliçin, Müge; Eliçin, Ayhan; Tekel, NihatBu araştırmada ivesi ırkı kuzularda doğum ağırlığına ait kalıtım derecesinin tahmininde baba familya sayısının etkisi araştırılmıştır. Doğum ağırlığına ait veriler 17 baş damızlık koça ait 1062 baş tekiz kuzudan elde edilmiştir. Kalıtım derecesi tahminleri farklı sayıdaki (10, 15 ve 17) baba bir üvey kardeş familyasına ait verilerden hesaplanmıştır. Kalıtım derecesinin tahmini Bireysel Hayvan Modeli (Animal Model) esas alınarak, MTDFREML programı ile yapılmıştır. Familya sayısının 10, 15 ve 17 olması durumunda kalıtım derecesi tahminleri sırasıyla 0,15; 0,22 ve 0,31 olarak tahmin edilmiştir.