Yazar "Dellal, Gürsel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Border Leicester x Booroola ( ff ) x Merinos melezi koyunlarında anestrus dönemi esnasında farklı dozlarda pmsg uygulamasının döl verimi üzerine etkileri(1999) Dellal, Gürsel; Öztürk, A.KemalAraştırmada anestrus dönemindeki Border Leicester x Booroola (ff) x Merinos melezi koyunlarda farklı dozlardaki PMSG uygulamasının döl verimi özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda; gebelik ve kuzulama oranı bakımından 400 l.U. PMSG uygulamasının olumlu (P<0.01) etki yaptığı saptanmıştır. Toplam çoğuz doğum oranı bakımından ise, önemli olmamasına karşın, 600 l.U. PMSG uygulamasının olumlu etki gösterdiği belirlenmiştir.Öğe GAP Bölgesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapısal özellikleri, ekonomik analizi ve hayvansal ürünlerin pazara arzı(2001) Eliçin, Ayhan; Tekel, Nihat; Erkuş, Ahmet; Dellal, Gürsel; Dellal, İlkay; Keskin, GülşenBu araştırmada GAP Bölgesinde küçükbaş hayvancılığa yer veren tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, ekonomik analizi ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünlerin pazara arzı incelenmiştir. Araştırma materyalini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 251 örnek işletmeden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Örnek işletmeler hayvan sayılarının ortaya koyduğu dağılım dikkate alınarak 3 tabakaya ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, aktif sermaye içinde arazi sermayesinin payı %62,95, hayvan sermayesinin payı %9,84'dür. Hayvansal üretim değerinin %83,39'u koyun ve keçi yetiştiriciliğinden elde edilmektedir. Koyunculukta üretim değerinin %30,70'i, keçi yetiştiriciliğinde ise %55,73'ü süt üretim değerinden elde edilmektedir. Gayri safi üretim değerinin %43,34'ünü bitkisel üretim değeri, %55,66'smı hayvansal üretim değeri oluşturmaktadır. Gayri safi üretim değeri içinde en büyük payı koyun yetiştiriciliği (%39,92) almaktadır, işletmelerde elde edilen toplam aile gelirinin %96,33'ü tarımsal gelir, %3,67'si tarım dışı gelirdir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen ürünler içinde en büyük payı süt almaktadır. İşletmelerde elde edilen sütün pazarlama oranı %68,57'dir. İşletme büyüklüğü arttıkça süt üretimi ve sütün pazarlama oranı da artmaktadır. Öyle ki birinci büyüklük grubunda pazarlama oranı %51,44 iken, en büyük işletmelerde %82,48'dir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütün %52,51'i peynir, %27,39'u yoğurt, % 10,23'ü içme sütü ve %9,87'si ise tereyağı olarak değerlendirilmektedir. Elde edilen ürünlerin ise; içme sütünün %66,02'si, peynirin %86,91'i , yoğurdun %43,17'si, tereyağının %44,05'i pazara arz edilmektedir. İşletme büyüklüğü arttıkça ürünlerin pazara arzı artmaktadır.Öğe Ile de France IF X Akkaraman AK G 1 Erkek Kuzularının Testis Özelliklerine Ait Katılım Dereceleri(Ankara Üniversitesi, 2002) Dellal, Gürsel; Tatar, Ali MuratBu araşt ı rmada, Ile de France IF x Akkaraman AK G İ erkek kuzularda baz ı testis özelliklerine ait kal ı t ı m dereceleri tahmin edilmi ştir. Kesimden önce saptanan testis özelliklerinden sol ve sa ğ testis çap ı , sol ve sa ğ testis uzunluğu, sol ve sa ğ testis hacmi ve skrotum çevresine ili şkin kal ı t ı m dereleri s ı ras ı yla 0,21, 0,24, 0,04, 0,00, 0,31, 0,15 ve 0,00 olarak tahmin edilirken, kesimden sonra saptanan testis özelliklerinden sol ve sa ğ testis hacmi, iki testis a ğı rl ığı , sol ve sağ testis çevresi ve iki testis çevresine ait kal ı t ı m dereceleri s ı ras ı yla 0,05, 0,00, 0,00, 0,33, 0,27 ve 0,00 olarak tahmin edilmi ştir.Öğe İle de France x Akkaraman G 1 Melezi Erkek Kuzularda Kesim ve Karkas Özelliklerine İlişkin Fenotipik ve Genetik Parametreler(Ankara Üniversitesi, 2000) Dellal, Gürsel; Eliçin, Ayhan; Tatar, Ali MuratBu araşt ı rmada Ile de France IF x Akkaraman AK G 1 melezi erkek kuzularda kesim ve karkas özelliklerine ilişkin tan ı mlay ı c ı değerler ve kal ı tim dereceleri hesaplanm ışt ı r. Elde edilen verilere göre, kesim ve karkas özelliklerine ili şkin tan ı mlay ı c ı değerler yeterli düzeyde, kal ı tı m dereceleri ise çoğ u özellik için s ı fı ra yak ı n veya kuram d ışıÖğe The Phenotypic Correlations Between Fattening, Slaughtering and Carcass Characteristics of Ile de France IF x White Karaman WK Bi Crossbred Male Lambs(Ankara Üniversitesi, 2003) Dellal, Gürsel; Tatar, Ali Murat; Cedden, FatinThis research was carried out in Ile de France IF x White Karaman WK B i male lambs. In the research, the phenotypic correlations were calculated among fattening and carcass characteristics, between fattening and slaughtering, fattening and carcass, slaughtering and carcass characteristics.