Yazar "Cengiz, Elif İpek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The effects of dietary fatty acids on the fatty acid composition in the phospholipid fraction of gambusia affinis(2003) Ünlü, Erhan; Başhan, Mehmet; Cengiz, Elif İpekBu çalışmada, Dicle Üniversitesi kampus alanında bulunan küçük bir su kaynağında yaşayan, küçük bir tatlı su balığı Gambusia affinis'in fosfolipit fraksiyonundaki yağ asidi bileşimine, besinsel yağ asitlerinin etkileri araştırılmıştır. $omega6$/$omega3$ olan yapay balık yemleri ile 30 gün boyunca beslenen ve ayrıca bir tatlı su kaynağından toplanan balıkların fosfolipit fraksiyonundaki yağ asitleri bileşimleri gaz kromatografisi yöntemiyle analiz edilmiştir. Otuz gün süre ile yapay balık yemi ile beslenen balıkların fosfolipit fraksiyonundaki $omega3$ yağ asit yüzdelerinde, araziden getirilenler ile karşılaştırılınca bir artış gözlenmiştir. Çalışma sonucunda, balık lipitlerinin $omega6$/$omega3$ oranlarının diyet lipitlerinin $omega6$/$omega3$ oranı tarafından büyük bir şekilde etkilendiği sonucuna varılmıştır.Öğe Effects of seasonal variations on the fatty acid composition of total lipid, phospholipid and triacylglicerol in the dorsal muscle of mesopotamian catfish (Silurus triostegus heckel, 1843 ) in tigris river (Turkey)(2012) Uysal, Ersin; Ünlü, Erhan; Cengiz, Elif İpek; Satar, Ali; Başhan, MehmetSilurus triostegus’un dorsal kasındaki total lipit, triaçilgliserol ve fosfolipitin yağ asit kompozisyonu üzerindeki mevsimsel etkiler, gaz kromatografisi ile (GC) belirlendi. Total çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ve tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), total lipitin en önemli gruplarıydı ve istatistiksel olarak (p<0.05) sırasıyla %33.88‘den %55.85’e ve %23.37’den %38.71’e değişti. Bütün mevsimlerde total lipitin en önemli yağ asitleri; doymuş yağ asitlerinde (SFA) palmitik asit (16:0), MUFA’da oleik asit (18:1), n-6 PUFA’da linoleik asit (18:2) ve n-3 PUFA’da dokosahekzaenoik asit (22:6, DHA) idi. Bu çalışmada, total lipitin n-3/n-6 oranları bahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde sırasıyla 2.47, 1.20, 1.03 ve 1.40 idi. MUFA ve PUFA’nın, triaçilgliserolün en önemli grupları olduğu ve istatistiksel olarak (p<0.05) sırasıyla %34.09’dan %47.02’ye ve %33.13’den %46.12’ye değiştiği belirlendi. Triaçilgliserolün temel yağ asitleri; SFA’da palmitik asit, MUFA’da oleik asit ve PUFA’da linoleik asitti. PUFA, yaz mevsimi dışında fosfolipitin en önemli grubuydu. Fosfolipitin total PUFA yüzdeleri, istatistiksel olarak (p<0.05) %38.12’den %65.75’e değişti. Tüm mevsimlerde, fosfolipitte tayin edilen en önemli yağ asitleri SFA’da palmitik asit, MUFA’da oleik asit, n-6 PUFA’da araşidonik asit (20:4, AA) ve n-3 PUFA’da DHA idi. DHA kış mevsiminde çok yüksek bulundu (%30.41). Balıkların kas dokusundaki yağ asit kompozisyonlarının, mevsimlerden önemli ölçüde etkilendiği gösterildi.Öğe Thiodan'ın Gambusia affinis (Cyprinidontiformes) ve gammarus pulex (Amphiopoda) üzerindeki toksik etkileri(2018) Cengiz, Elif İpek; Ünlü, Erhan[Özet Yok]