Yazar "Aslan, Zindar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bingöl Sıcak Su Kaplıcalarından İzole Edilen Bakterilerin Tanımlanması, Proteaz ve Amilaz Enzimlerinin Karakterizasyonu(2021) Güven, Kemal; Bekler, Fatma Matpan; Aslan, ZindarBingöl İli Binkap sıcak su kaynaklarından izole edilen bakteriler karakterize edilerek, bunlara ait endüstriyel alanda önem arz eden proteaz ve amilaz gibi enzimleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada su ve toprak örneklerinden iki bakteri suşu izole edildi. Bu bakterilerin çeşitli biyokimyasal testleri ile morfolojik ve fizyolojik analizleri yapıldı. İzole edilen 4NK bakterisinin çubuk şeklinde Gram pozitif olduğu, 5NK bakterisinin de Gram pozitif ve çubuk şeklinde olduğu belirlenmiştir. İzole edilmiş bu iki bakteri için optimum pH değerinin 6.0 olduğu tespit edildi. Optimum üreme sıcaklıkları ise sırasıyla 40 ve 45 °C olarak belirlenmiştir. İzole edilen bakterilerin optimum koşulları belirlendikten sonra bunların ürettikleri enzimlerin optimum koşulları belirlendi. Buna göre 4NK bakterisinin proteaz ve amilaz enzimlerini üretim açısından optimum süreleri sırasıyla 18. saatte (195.80 U mg-1) ve 15. saatte (428.33 U mg-1) olduğu belirlenmiştir. Proteaz ve amilaz enzimlerinin optimum pH’sı 8.0, optimum sıcaklıkları sırasıyla 40-50 °C ve 50-60 °C olarak bulunmuştur. Ayrıca, 5NK bakteri varyetesi için proteaz ve amilaz enzimlerini üretim açısından optimum süresi, proteaz için 260.93 U mg-1ve amilaz için 380.58 U mg-1olmak üzere 24. saat olarak belirlenmiştir. Proteaz ve amilaz enzimlerinin optimum pH’ları 8.0, optimum sıcaklıkları 50 °C olarak bulunmuştur. İzolasyonu yapılan 4NK ve 5NK bakterilerinin 16S rRNA dizi analizi yapılmış, buna göre 4NK bakterisinin Bacillus subtilis türüne yakın, 5NK bakterisinin ise Bacillus paralicheniformis türüne filogenetik olarak yakın olduğu tespit edilmiştir.Öğe Termal kaynaklardan izole edilen bakterilerin enzimleri üzerine çalışmalar(2019) Aslan, Zindar; Güven, KemalBu çalışmada sıcak su kaynaklarından izole edilen bakterilere ait enzimlerin endüstriyel alanda önem arz etmelerinden dolayı Bingöl İli Ilıcalar beldesinden getirilen su örneklerinden bakteriler izole edilmiştir. İzole edilen bu bakterilerin endüstriyel açıdan önemli olan enzimleri üretme durumları araştırılıp bu enzimler üzerine çalışmalar yapılması amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmada izole edilen su ve toprak örneklerinde 2 bakteri izole edildi. Bu bakterilerin çeşitli biyokimyasal testleri ile morfolojik ve fizyolojik analizleri yapıldı. İzole edilen 4NK bakterisinin çubuk şeklinde gram pozitif olduğu, 5NK bakterisinin de gram pozitif ve çubuk şeklinde olduğu tespiti yapılmıştır.İzole edilmiş bu iki bakteri için optimum pH değerinin 6 olduğu tespit edildi.Optimum üreme sıcaklıkları ise sırasıyla 40 ve 45 oC olarak belirlenmiştir. İzole edilen bakterilerin optimum koşulları belirlendikten sonra bunların ürettikleri enzimlerin optimumları belirlenmeye çalışılmıştır. Buna göre 4NK bakterisinin proteaz ve amilaz enzimlerini üretim açısından optimum süreleri sırasıyla 24. ve 15. saatler olduğu belirlenmiştir. Proteaz ve amilaz enzimlerinin optimum pH’ları sırasıyla 8 ve 4-11; optimum sıcaklıkları sırasıyla 40 ve 60 oC olarak bulunmuştur. 5NK bakterisinin ise proteaz ve amilaz enzimlerini üretim açısından optimum süreleri sırasıyla 24. ve 12.saat olarak belirlenmiştir. Bu bakteri varyetesinin proteaz ve amilaz enzimlerinin optimum pH’ları 8 ve 4-11; optimum sıcaklıkları 50 oC olarak bulunmuştur. İzolasyonu yapılan 4NK ve 5NK bakterilerinin 16S rRNA dizi analizi yapılmış, buna göre filogenetik olarak hangi tür ve alt türlere yakın olduğu tespiti yapılmıştır. Analiz sonucu 4NK bakterisinin Bacillus subtilis türüne yakın, 5NK bakterisinin ise Bacillus paralicheniformis türüne filogenetik olarak yakın olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Amilaz, proteaz, sıcak su kaynakları, enzim, Bacillus