Yazar "Altaş, Sevcan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Assessment of the antioxidant activity of silybum marianum seed extract and its protective effect against DNA oxidation, protein damage and lipid peroxidation(University of Zagreb, 2016) Serçe, Aynur; Toptancı, Bircan Çeken; Tanrıkut, Sevil Emen; Altaş, Sevcan; Kızıl, Göksel; Kızıl, Süleyman; Kızıl, MuratAntioxidant properties of ethanol extract of Silybum marianum (milk thistle) seeds was investigated. We have also investigated the protein damage activated by oxidative Fenton reaction and its prevention by Silybum marianum seed extract. Antioxidant potential of Silybum marianum seed ethanol extract was measured using diff erent in vitro methods, such as lipid peroxidation, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and ferric reducing power assays. The extract significantly decreased DNA damage caused by hydroxyl radicals. Protein damage induced by hydroxyl radicals was also efficiently inhibited, which was confirmed by the presence of protein damage markers, such as protein carbonyl formation and by sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The present study shows that milk thistle seeds have good DPPH free radical scavenging activity and can prevent lipid peroxidation. Therefore, Silybum marianum can be used as potentially rich source of antioxidants and food preservatives. The results suggest that the seeds may have potential beneficial health eff ects providing opportunities to develop value-added products.Öğe Cedrus libani (sedir) ve Abies clicia (köknar) reçine özütlerinin antimikrobiyal ve antioksidant aktivitelerinin araştırılması(2017) Altaş, Sevcan; Aytekin, M. ÇetinGıdaların üretimi ve saklanması sırasında kullanılan sentetik antioksidantlar çeşitli metabolizma hastalıkları ve kansere neden olmaktadır. Günümüzde antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların arttığı gözlenmektedir. Bunlarla mücadele etmek için yeni ilaçların araştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Sentetik ilaçların etkinliklerinin yanında pahalı olmaları, mikroorganizmalarda direnç oluşturmaları ve zehirli etkilerinin bulunmasından dolayı dikkatler bitkisel ilaçlara yönelmiştir. Bitkisel ilaçlar, hem sentetik ilaçlarla birlikte tedavide kullanılırlar hem de tek başlarına alternatif tıpta kullanılırlar. Cedrus libani ve Abies cilicia'nın yaprak, kozalak ve reçinelerinin halk arasında iyileştirici etkisi olduğuna inanılmakla birlikte bunlar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar. Bu amaçla, Cedrus libani ve Abies cilicia reçinelerinin in vitro antioksidant ve antimikrobiyal aktiviteleri test edildi. Cedrus libani (Sedir) ve Abies cilicia (Köknar) reçinelerinin ham ekstraktları, metanol ve hegzan eksraktları ve metanol ekstraktından elde edilen bütün fraksiyonların (SFr1, SFr2, SFr3, SFr4 ve SFr5 ile KFr1, KFr2, KFr3, KFr4 ve KFr5) toplam fenolik ve toplam flavonoid bileşen miktarları incelendi. Gallik asit ve quercetin standart fenolikler olarak kullanıldı. Bunlardan; SFr2 (315.51 ± 13.36 µg GAE/mg reçine) ile Köknar (Ham) (56.52 ± 4.60 µg GAE/mg reçine) en fazla toplam fenolik bileşen ve SFr5 (4.47 ± 0.07 µg QUE/mg reçine) ile KFr5 (2.87 ± 0.03 µg QUE/mg reçine) en fazla toplam flavonoid bileşen içermekteydi. Sedir ve Köknar reçinelerinin metanol ekstraktları ile SFr2, SFr3, SFr4, SFr5 ve KFr5 fraksiyonlarına 2,2-difenil-1-pikril-hidrazil (DPPH.) radikalini söndürme aktivitesi, metal şelatlama aktivitesi ve indirgeme gücü, in vitro, antioksidant testleri uygulandı. Butillenmiş hidroksianisol (BHA) ve butillenmiş hidroksitoluen (BHT) standart antioksidant ve EDTA standart metal şelatlayıcı olarak kullanıldı. SFr2 fraksiyonu en yüksek indirgeme gücü ve DPPH radikalini söndürme aktivitesi (% 92.10 ± 3.78) gösterdi. Metal şelatlama aktivitesi Köknar (MeOH), KFr5, SFr4 ve SFr5 dışındaki test numunelerinde gözlenemedi. Bu testte KFr5 (% 63.06 ± 0.78) fraksiyonu en yüksek metal şelatlama aktivitesi gösterdi. Sedir ve Köknar reçinelerinin ham, metanol ve hegzan ekstraktları ile bütün fraksiyonlarının (SFr1, SFr2, SFr3, SFr4, SFr5 ve SFr6 ile KFr1, KFr2, KFr3, KFr4 ve KFr5) antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ile test edildi. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis ve Streptococcus pyogenes standart bakteri suşları ile Candida albicans klinik izolatı ve İmipenem, Ofloksasin, Netilmisin, Amoksisilin ile Amfoterisin B standart antibiyotikleri kullanıldı. Reçine örneklerinin (40, 60 ve 80 µg/kağıt disk) standart mikroorganizmaların büyümesi üzerinde 8-16 mm inhibisyon çapı oluşturduğu gözlendi. Anahtar sözcükler: Cedrus libani, Abies cilicia, Antioksidant aktivite, Antimikrobiyal aktivite.Öğe Diyarbakır Karpuzu'nun in vivo ve in vitro antioksidan aktivitelerinin araştırılması(2016) Altaş, Sevcan; Kızıl, GökselKarpuz, Dünya'da ve Türkiye'de üretim ve tüketim değeri yüksek olan bir meyvedir. Ülkemizde karpuz üretimi Çukurova Bölgesi'nin yanı sıra, iklimin uygun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de geniş çaplı yapılmaktadır. Diyarbakır karpuzu olarak ünlenen yöre karpuzu Citrullus lanatus türüne ait "Sürme" çeşididir. Bu çeşit, diğerlerine göre bol lifli olmasından dolayı tıbbi değeri bulunmaktadır. Diyarbakır karpuzu, Dicle nehri kıyısında yetiştirilen yöresel bir çeşittir. Bunun antioksidan aktivitesi ve organizma üzerine olan etkileri hakkında literatürde veri bulunmamaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, Diyarbakır karpuzunun suyu ve liyofilizatının in vitro antioksidan özellikleri incelenip vitamin, şeker ve element analizleri yapıldı. Liyofilizatın hücre canlılığı ve toksisitesi üzerine etkisi MTT (3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difenil tetrazolyum bromür) ve mikrotoks deneyleri ile test edildi. Ayrıca, As(III) ile doku hasarı oluşturulmuş sıçanlarda karpuz suyu ve liyofilizatının in vivo lipid peroksidasyonunu önleme etkileri, karaciğer fonksiyon testleri ve katalaz aktivitesine olan etkisi araştırıldı. Sonuç olarak, Diyarbakır karpuz suyu ve liyofilizatının in vitro çalışmalarda antioksidan aktivitesinin olduğu, çalışılan kanser hücre hatlarına karşı inhibisyon etkisinin bulunduğu, in vivo çalışmalarda ise sıçanlarda oluşturulan arsenik toksisitesi sonucu meydana gelen protein karboksilasyonu ve lipid peroksidasyonuna karşı koruyucu etkiye sahip olduğu sonucuna varıldı. Bununla birlikte, Diyarbakır karpuzunun vitamin ve insan vücudu için gerekli olan ana grup elementler Na, K, Ca ve Mg ile eser elementler olan Fe, Mn, Zn, Co, Cu ve Se bakımından zengin olduğu tespit edildi. Anahtar kelimeler: Diyarbakır karpuzu, antioksidan aktivite, likopen, arsenik toksisitesi, MTTÖğe Fe(III)-VALEX KOMPLEI_(SİNİ_N SENTEZ_İ, _KARAKTERİZASYONU VE ANTIOKSIDAN AKTIVITESI(2016) Altaş, Sevcan; Tanrıkut, Sevil Emen; Erdem, Pelin; Kızıl, Murat; Yurdakoç, MürüvvetPalamut meşesi (Quercus ithaburensis sp. macrolepis), palamut ağacının meyvesi olup Türkiye'nin Batı Anadolu bölgesinde geniş ölçüde yetişir ve tanen açısından zengindir. Bu meyvelerde pek çok alanda kullanılan ve Valex adı verilen hidrolizlenebilir tanenler bulunmaktadır. Valex'in demir(III) kompleksi sentezlenmiş ve çeşitli teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Kompleksin stokiyometrisinin pH 4,4'de MZL olduğu ve kararlılık sabiti (K)'nin 1,5 108 Lzmol'2 olduğu bulunmuştur. Fe(III)-Valex kompleksinin antioksidan, antimikrobiyal ve antifungal aktivitesi çalışılmıştır. Fe(III)-Valex kompleksinin antioksidan aktivitesi 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme aktivitesi ile ve butillenmiş hidroksianisol (BHA) ile butillenmiş hidroksitoluen (BHT) karşısındaki aktivitesi ile bulunmuştur. Kompleksin antimikrobiyal aktivitesi beş farklı bakteriyel kültür ve bir mantar kültürü kullanılarak disk diffüzyon testi ile belirlenmiştir. Fe(III)-Valex kompleksinin antioksidan aktiviteye sahip olduğu, ancak denenen mikroorganizmalara karşı herhangi bir antimikrobiyal ve antifungal aktivite göstermediği bulunmuştur.