Yazar "Özdemir, Gültekin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 15 / 15
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı organik gübre uygulamalarının asmanın (Vitis vinifera L.Çiloreş) fenolojik gelişmesi ile salkım, tane ve şıra özellikleri üzerine etkisi(2007) Çakır, Atilla; Özdemir, Gültekin; Gürsöz, Sadettin; Tangolar, Gök Serpil; Tangolar, SemihBu araştırmada, organik bağcılıkta önerilen çiftlik gübresi, yeşil gübre bitkileri, saman malçı ve asmanın öğütülmüş budama artıkları ile bunlarla oluşturulan kombinasyonlar uygulanmıştır. Bu uygulamaların bağlarda herhangi bir ticari gübre kullanılmaksızın Çiloreş üzüm çeşidinde fenolojik gelişme tarihleri ile salkım, tane ve şıra özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla asmaların fenolojik gelişme tarihlerinden; uyanma, tam çiçeklenme, ben düşme ve olgunluk, salkım özelliklerinden; salkım ağırlığı (g), salkım hacmi (ml), tane özelliklerinden; tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), kabuk oranı (%), şıra özelliklerinden ise şıra oranı (%), SÇKM (%) ve asitlik (%) değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde, yapılan uygulamalar arasında fenolojik devrelere gelme bakımından önemli farklılıkların olmadığı saptanmıştır. Deneme sonucunda organik bağda ortalama salkım ağırlığının 198.9 g, salkım hacminin 216.4 ml, tane ağırlığının 2.59 g, tane hacminin 2.50 ml, kabuk oranının %12.8, şıra oranının %70.5, SÇKM %14.1 ve asitliğin %0.501 olduğu belirlenmiştir. Denemenin yapıldığı her iki yılda da incelenen salkım, tane ve şıra özelliklerinden salkım ağırlığı, salkım hacmi, tane ağırlığı, tane hacmi ve kabuk oranında uygulamalar arasında önemli bir farklılık olmazken ikinci yılda SÇKM ve asitlik değerleri uygulamalara göre önemli farklılık göstermiştir.Öğe Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin fenolojik dönemleri ile salkım ve tane özelliklerinin saptanması(2006) Ekbiç, Hatice Bilir; Tangolar, Semih; Özdemir, GültekinÇukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZ-MER) bünyesinde 2002-2003 yıllarında yürütülen bu çalışmada, önemli bazı yerli ve yabancı sofralık üzüm çeşitlerinden, Tilki Kuyruğu, Zevük, Ata Sarısı, Kayırcık, Muscat de Alexandria, Razakı, Hönüsü, Italia, Alphonse Lavallee, Hamburg Misketi, Sultani Çekirdeksiz, Pembe Çekirdeksiz, Perlette, King’s Ruby ve Hatun Parmağı çeşitlerinin fenolojik dönemleri ile salkım, tane ve şıra özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda deneme yıllarında çeşitler arasında fenolojik gelişme tarihleri bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Çeşitlerde uyanma; 12-24 Nisan, tam çiçeklenme; 4-11 Haziran, ben düşme; 7-14 Ağustos ve olgunluk; 24 Ağustos - 29 Eylül tarihleri arasında tamamlanmıştır. Çeşitler arasında salkım, tane ve şıra özellikleri bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Hönüsü, Italia, Alphonse Lavallee ve Ata Sarısı çeşitlerinin Pozantı ekolojisi için ümitvar çeşitler olabileceği belirlenmiştir.Öğe Demir klorozu üzerine farklı demir uygulamalarının etkisi(2006) Tangolar, Semih; Özdemir, GültekinBu araştırmada materyal olarak kirece dayanımları farklı olan Yalova İncisi üzüm çeşidi ile 140 Ru ve 1103 P Amerikan asma anaçları kullanılmıştır. Genotipler, hazırlanan %10, %30 ve %50 kireç içeriğine sahip topraklarda denemeye alınmıştır. Her ortamda 1) 20 ppm Fe (FeSO4 olarak) + Çiftlik gübresi (100 g/saksı/5 kg toprak) 2) 20 ppm Fe (Fe-EDDHA olarak) 3) 20 ppm Fe (FeSO4 olarak) + Sitrik asit (uygulanan FeSO4’ın %10’u olacak şekilde) 4) Kontrol (Fe uygulaması yok) olmak üzere 4 farklı Fe uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulamaların demir klorozuna olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla genotiplerde kloroz şiddeti ve klorofil konsantrasyonları incelenmiştir. Sonuçta denemeye alınan bütün genotiplerin yapraklarında kireç içeriğinde meydana gelen artışa bağlı olarak kloroz oluşumunun arttığı, buna karşın klorofil konsantrasyonunun azaldığı belirlenmiştir. Kloroz şiddetini azaltma bakımından yapılan bütün Fe uygulamalarının benzer etkide bulunduğu saptanmıştır. Uygulamaların yaprakların klorofil konsantrasyonlarına etkileri bakımından Fe-EDDHA ve FeSO4 + Sitrik asit uygulamalarının en etkili uygulamalar oldukları belirlenmiştir.Öğe Diyarbakır koşullarına uygun Tarabzon hurması çeşitlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar(2002) Aktürk, Zafer; Yıldırım, Bilge; Yıldırım, Hakan; Özdemir, Gültekin; Hızal, Ali Yılmaz; Tuzcu, ÖnderTrabzonhurması (Diospyros kaki L.) dünyada çoğunlukla subtropik iklim koşullarında yetiştiriciliği yapılan bir meyve türüdür. Çin orijinli bir meyve türü olmasına karşın, en çok Japonya'da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bununla birlikte ABD, Brezilya, İtalya, İsrail, Yeni Zellanda ve Güney Kore sınırlı miktarlarda Trabzonhurması üretimini gerçekleştiren ülkelerdir (KITAGAWA ve GLUCINA, 1984; ALISTAR ve ark., 1993). Yetiştirilme yelpazesi çok geniş olan trabzonhurmasının farklı bölgelerdeki performansı değişik olabilmektedir. Bu nedenle bu meyve türünün yetişebileceği bölgelerde uygun çeşitlerin belirlenmesi araştırmalarına gereksinim duyulmaktadır. Bu proje ile D. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü araştırma alanında "Trabzonhurması Adaptasyon Parseli" oluşturulmuştur. Projede İtalya, Japonya, Fransa, Pakistan ve İsrail'den çeşit introdüksiyonları ile elde edilmiş olan modern çeşitler ile ülkemizde yapılan seleksiyon çalışmaları ile elde edilen tiplere öncelik verilmiştir. Adaptasyon parseline ileriki yıllarda farklı çeşitlerin introdüksiyonu da yapılabilecektir. Proje sonucunda bölgeye önemli ekonomik katkılarda bulunabilecek bir meyve türü kazandırılacağı düşünülmektedir.Öğe The effects of different irrigation levels on yield and quality of some early grape cultivars grown in greenhouse(Asian Network for Scientific Information, 2007) Tangolar, Serpil Gök; Tangolar, Semih; Bilir, Hatice; Özdemir, Gültekin; Sabır, Ali; Çevik, BahriFive years old grapevines of Early Cardinal, Trakya ilkeren, Ergin cekirdeksizi and Yalova Incisi grown in greenhouse were used. During three years, the effects of three different evaporation coefficient factors (kp1 = 1.0, kp2 = 1.3, kp3 = 1.6) on vines were investigated. Irrigation amounts calculated with respect to each evaporation factor were applied in 4-6 days intervals. In general, cluster weight and berry size were slightly increased with kp2 application while different irrigation levels had no significant effect on bud-break and berry ripening date both in cultivars and years. Considering earliness, grape yield, cluster and berry size, cultivars Early Cardinal and Yalova Incisi with irrigation level kp2 could be recommended for early grape production under greenhouse conditions.Öğe GAP Bölgesinde organik üzüm yetiştiriciliği(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 2018) Özdemir, Gültekin; Çakır, AtillaGAP Bölgesi Türkiye yüzölçümünün %9.5’ini, nüfusun ise %9.2’sini oluşturmaktadır. GAP, Adıyaman,Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsamaktadır. Bölgegerek sahip olduğu ekolojik yapı ve uygulanan kültürel uygulamalarda kullanılan sentetik kimyasalgirdilerin azlığı ve gerekse sahip olduğu yerel üzüm çeşit zenginliği ve yöresel üzüm ürünleri üretimininyaygınlığı nedeniyle önemli bir organik tarım havzasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ülkemiz bağalanlarının yaklaşık %25’i ve üzüm üretiminin yaklaşık %15’ini karşılaması dolayısıyla önemli birbölgesidir. Bu bildiri ile GAP bölgesi illerinde organik üzüm yetiştiriciliğinin mevcut durumu,uygulamada yaşanan sorunlar ve geliştirilmesine yönelik önerilerin sunulması amaçlanmıştır. GAPBölgesinde organik üzüm yetiştiriciliğinin en fazla Adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Kilis illerindeolduğu belirlenmiştir. Bu illeri Şanlıurfa izlemektedir. Batman, Gaziantep, Siirt ve Şırnak illerindeorganik üzüm üretim miktarının yok denecek kadar düşük miktarlarda olduğu dikkat çekmektedir. GAPbölgesi bağlarının gerek yetiştirilen üzüm çeşitleri ve uygulanan yetiştirme teknikleri gerekse üzümdenelde edilen pekmez, pestil gibi yöresel üzüm ürünlerinin üretimi ve pazarlanması bakımından önemli birorganik tarım potansiyeline sahip olduğu saptanmıştır. Bağlarda gerçekleştirilen toprak ve bitki beslemeile bitki koruma uygulamalarının genellikle organik tarım kapsamında izin verilen uygulamalar düzeyindeolduğu belirlenmiştir.Öğe Hevsel Bahçelerinin NDVI değerlerinin uzaktan algılama teknikleri kullanarak uzun dönem için incelenmesi(Institut Français D’études Anatoliennes (IFEA), 2015) Kavak, Mehmet Tahir; Karadoğan, Sabri; Özdemir, Gültekin; Assénat, MartineKentin güneyinde nehrin en geniş menderesli akışını yaptığı kesimde killi depoların daha kolay ve çabuk aşındırılmasından dolayı vadi oldukça genişlemiş ve Hevsel bahçeleri adı verilen genç alüvyal dolgu malzemeli menderes yeniği taraçalarının oluşumuna neden olmuştur. Kentten deşarj edilen atık suyun ve bazalt akiferden boşalan sularla sulanan bu bahçelerin hem kentli nüfusun uzun yıllar sebze ve meyve ihtiyacının karşılanmasındaki önemi hem de görsel ve rekreatif açıdan bir doğal peyzaj alanı olarak rolü büyüktür. Nitekim söz konusu alan değişik çevrelerce farklı kullanım amaçları doğrultusunda sıkça gündeme gelmekte ve ciddi değişikliklere uğramaktadır.Öğe Influence of BAP concentrations and nutrient medium composition on in vitro regeneration of ‘Öküzgözü’ and ‘Boğazkere’ (Vitis vinifera L.) cultivars(Springer Verlag, 2018) Yıldırım, Hakan; Özdemir, GültekinThis study has been conducted with the aim to determine the type of nutrient medium that can be used in micropropagation studies for ‘Öküzgözü’ and ‘Boğazkere’ and to specify BAP concentrations. In the study where ejectors with a length of 0.7–0.8 cm that are obtained with single-node culture are used, it was focused on four different nutrient media such as MS, DKW, QL and WPM and on six different concentrations such as 0.2–0.4–0.6–0.8–1.0–1.5 mg l−1 BAP. Single-node suspension explants which will be used in initiating the culture, are taken into culture in MS nutrient medium and the nutrient medium is supported with 30 g l−1 sucrose, 6 g l−1 agar and 1 mg l−1 BAP. In the trial environment, parameters such as number of shoots, shoot length (cm), number of nodes and callus ratio have been investigated. For both grape varieties, the best outcome was obtained with MS nutrient medium with respect to number of shoots, shoot length, and number of nodes. These values were found as 4.66, 1.24 and 6.39 for ‘Öküzgözü’ variety respectively, whereas they are determined as 6.28, 1.15 and 6.81 for ‘Boğazkere’ variety respectively. In both grape varieties in DKW nutrient medium, starting from the 2nd week of culture, obscuration began to appear on the shoots and after this stage no other development has taken place.Öğe Investigating vineyard areas of Eğil county of Diyarbakır using remote sensing and GIS techniques(T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2014) Kavak, Mehmet Tahir; Karadoğan, Sabri; Özdemir, GültekinDünya’nın bağcılık için en uygun ekolojik koşullarına sahip olan ülkemizde, Diyarbakır ili yaklaşık 22 500 ha üzüm üretim alanı ile iller sıralamasında sekizinci, 123 000 ton üzüm üretimi ile ise dokuzuncu sırada yer almaktadır. Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olan ve kuru tarımın yaygın olduğu Diyarbakir ilinde, tahıllardan sonra bağcılık en önemli tarım kollarından birisi durumundadır. Bu çalışmada Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde üzüm yetiştirilen alanların uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Landsat-TM (Thematic Mapper), Landsat-ETM+ (Enhanced Thematic Mapper plus) uydularının üzüm vejetasyonunun en yoğun olduğu Mart ve Kasım ayları arasındaki görüntülerinden faydalanılmıştır. Ayrıca 1/25000 ve 1/100000 ölçekli topoğrafya haritalarından ve arazide koordinat ölçümleri için GPS cihazından yararlanılmıştır. Öncelikle uydu görüntüsü üzerinde ilçe sınırları çizilmiş, daha sonra seçilen bant desenine bağlı olarak bitki örtüsü ve özellikle üzüm yetiştirilen alanlar tespit edilmiştir. Bilgisayar ortamında, Ermapper ve Pancroma yazılımları yardımıyla üretilen bulgu ve analizler arazi çalışmaları ile birlikte yürütülerek elde edilen veriler karşılaştırılmıştırÖğe Öküzgözü Boğazkere ve şire üzüm çeşitlerine ait tanelerin farklı olgunluk dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlerin belirlenmesi(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 2018) Özdemir, Gültekin; Sessiz, AbdullahÖküzgözü, Boğazkere ve Şire üzüm çeşitleri Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illerinde yaygın olarakyetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleridir. Bu çalışma ile ben düşme, ben düşmeden 15 gün sonra ve hasatzamanı olmak üzere üç farklı olgunluk döneminde üzüm tanelerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasaldeğişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla üzüm tanelerinde; tane uzunluğu (mm), genişliği(mm), kalınlığı (mm), tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), aritmetrik ortalama (mm), geometrik ortalama(mm), yüzey alanı (mm²), küresellik (%), olgunluk indisi (%), asitlik (%), SÇKM (%), pH, toplam fenolikmadde (μg GAE/mg) ve toplam flavonoid madde miktarı (μg QUE/mg) belirlenmiştir. Araştırmasonucunda Öküzgözü, Boğazkere ve Şire üzüm çeşitlerine ait tanelerin üzüm çeşitlerine ve üzümlerinolgunluk dönemlerine göre incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.Olgunluk ilerledikçe incelenen özelliklerde artışlar meydana gelmiştir.Öğe Pozantı yöresinde yetiştirilen bazı siyah üzüm çeşitlerinin kırmızı şarap üretimine uygunlukları üzerine bir araştırma(2007) Tangolar, Semih; Bozdoğan, Adnan; Ünal, M. Ümit; İncesesli, İlker; Canbaş, Ahmet; Cabaroğlu, Turgut; Özdemir, GültekinBu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZMER) Deneme Bağında yetiştirilen siyah çeşitlerden Kalecik karası, Syrah ve Carignan üzümlerinin şarap üretimine elverişlilik durumları araştırılmıştır. Kimyasal ve duyusal analiz sonuçlarına göre, yöre koşullarında Syrah üzümünün bileşim olarak Kalecik karası ve Carignan'a göre şarap üretimine daha elverişli bir çeşit olduğu, özellikle renk bakımından daha zengin olduğu ve duyusal açıdan diğerlerine göre daha gövdeli, dengeli ve aromatik şaraplar verdiği ve karakteristik Syrah şarabının duyusal özelliklerini yansıttığı belirlenmiştir. Syrah çeşidinin kaliteli kırmızı şarap üretimine uygun bir çeşit olduğu ve bu çeşidin yörede yaygınlaştırılmasının çok yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.Öğe Pozantı'da yetiştirilen bazı beyaz üzüm çeşitlerinin şarap üretimine uygunlukları üzerinde bir araştırma(2007) Tangolar, Semih; Bozdoğan, Adnan; Canbaş, Ahmet; Cabaroğlu, Turgut; Erten, Hüseyin; Özdemir, Gültekin; Ünal, M. ÜmitBu çalışmada Çukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZMER)'in Deneme Bağında yetiştirilen beyaz çeşitlerden Kabarcık, Semillon ve Chardonnay üzümlerinin şarap üretimine uygunlukları araştırılmıştır. Şarapların kimyasal bileşimleri normal sınırlar içerisinde bulunmuştur. Şarapların toplam asit miktarları kalite şaraplar için belirtilen sınırlar içerisindedir. Duyusal analiz sonuçlarına göre Chardonnay çeşidinden elde edilen şarap her iki yılda da en yüksek toplam puanı almıştır. Bu çalışmada ele alınan Pozantı bölgesinde yetiştirilen üzümlerden kalite şarap üretilebileceği belirlenmiştir.Öğe Shear tests of grapevine (Vitis vinifera L.) canes(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2024) Sessiz, Abdullah; Özdemir, Gültekin; Eliçin, Ahmet Konuralp; 0000-0002-3883-0793; 0000-0002-4450-0811; 0000-0003-3240-4547In this study, shearing force, energy, strength and specific shearing energy values of the pruned branches of three local grape (Vitis vinifera L.) varieties (Öküzgözü, Boğazkere and Şire) were determined and compared. The aim of the study is to obtain appropriate data for the design of a machine that can be used in shredding vineyard pruning residues. In accordance with this purpose, the shear tests were carried out with three different knife shapes, two of them are serrated type (serrated 1 -knife-edge thick, serrated 2 -knife-edge thin) and flat (knife-edge flat) with five knife edge angles (50°, 60°, 70°, 80° and 90°). The shear tests were made by Instron Universal Materials Testing Machine, Lloyd LRX Plus. According to test results, maximum shearing force, strength and energy values were obtained at knife of serrated 1 (knife-edge thick) type, the lowest average value was observed at serrated 2 type knife as 382.77 N. The shearing force slowly decreased with increasing knife-cutting angle from 0° to 40°. The maximum shearing force was observed at 0° knife cutting angle as 426.90 N. The lowest values were obtained at 30° and 40° cutting angle. However, when all interaction of Duncan test results is considered, maximum shearing force was observed at serrated 1 knife, 10° shearing angle, and the cane of Öküzgözü grape variety as 669 N, the lowest value of cutting force was observed at Flat-edge knife type, 40° cutting angle and the Şire grape variety as 205.50 N.Öğe Uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak Diyarbakır kenti civarında Dicle Nehri Vadisinde (Hevsel Bahçeleri) arazi örtüsündeki değişimin incelenmesi(T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2014) Şenyiğit, Sülem; Yücelen, Aziz Mahmut; Kavak, Mehmet Tahir; Özdemir, Gültekin; Karadoğan, SabriDiyarbakır kentinin kuruluş yerinde etkili olan en önemli unsurlardan biri Dicle Nehri’dir. Dicle Nehri Diyarbakır kenti civarında gömük menderesli akarsu özelliği gösterir. Nehir yer yer örgülü ve çizgisel akış karakteri göstermekle birlikte vadi tabanında çoğunlukla menderes kuşakları oluşturmakta ve taşkın yataklarına (Feyezan ovası) özgü jeomorfolojik aşınım ve birikim yapıları ortaya çıkmaktadır. Kentin güneyinde nehrin en geniş menderesli akışını yaptığı kesimde killi depoların daha kolay ve çabuk aşındırılmasından dolayı vadi oldukça genişlemiş ve Hevsel bahçeleri adı verilen genç alüvyal dolgu malzemeli menderes yeniği taraçalarının oluşumuna neden olmuştur. Kentten deşarj edilen atık suyun ve bazalt akiferden boşalan sularla sulanan bu bahçelerin hem kentli nüfusun uzun yıllar sebze ve meyve ihtiyacının karşılanmasındaki önemi hem de görsel ve rekreatif açıdan bir doğal peyzaj alanı olarak rolü büyüktür. Ancak Dicle vadisindeki, özellikle Hevsel bahçelerindeki Hassas ve dinamik jeomorfolojik koşullar aynı zamanda hassas olan ekosistemini bünyesinde barındırmaktadır. Zira akarsuların çok sık fluviyal ve topoğrafik rejim değişikliği gösterdiği bu gibi alanlar, üstelik yanı başında yoğun bir kentli nüfusu barındırıyorsa jeomorfolojikekolojik ve hem de arazi kullanımı ilkeleri açısından oldukça hassas bölgeler oldukları unutulmamalıdır. Bu nedenle arazi kullanım biçimi ve doğal bir parametre olarak arazi örtüsü gelişimi dikkatle izlenmelidir. Nitekim söz konusu alan değişik çevrelerce farklı kullanım amaçları doğrultusunda sıkça gündeme gelmekte ve ciddi değişikliklere uğramaktadır. Bu çalışmada son yıllarda arazi örtüsü üzerindeki değişimleri incelemek amacıyla sıklıkla kullanılan uzaktan algılama yöntemleri ve 2000, 2005, 2010, 2014 yılına ait Landsat ait uydu görüntüleri kullanılarak Diyarbakır kenti civarında Dicle vadisinde, özellikle Hevsel bahçelerindeki değişim tespit edilmiştir. Bu amaçla Landsat uydu görüntüleri üzerine çeşitli değişim teknikleri uygulanmış ve sonuçlar haritalanarak özellikle yeşil alan kaybı belirlenmeye çalışılmıştır.Öğe Uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak Diyarbakır ilinin 20 yıl için bitki örtüsündeki değişimin incelenmesi(GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Dicle Üniversitesi, 2015) Kavak, Mehmet Tahir; Özdemir, Gültekin; Karadoğan, Sabri; Yılmaz, AzizThe Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) is a numerical indicator that uses the visible and near-infrared bands of the electromagnetic spectrum, and is adopted to analyze remote sensing measurements and assess whether the target being observed contains live green province. The results was generally as expected, accept 2005 and 2010 which need to be investigated separately.