Yazar "Çelik, Romedi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Certain meat quality characteristics of Awassi and Turkish Merino × Awassi ($F _1$) lambs(2010) Çelik, Romedi; Yılmaz, AlperAraştırma, Türk Merinosu (Karacabey Merinosu) koçların baba hattı olarak İvesi koyunlarla birleştirilmesi yoluyla elde edilen ikili melez kuzuların et kalitesi ile ilgili özelliklerinin saf yetiştirilen İvesi kuzularla karşılaştırmalı olarak belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Her genotipten tek doğmuş sekiz erkek ve sekiz dişi kuzu (dört grup ve 32 kuzu) kullanılmıştır. İvesi ve Türk Merinosu × İvesi ($F _1$) kuzuların 24. saatteki pH değerleri 5,84 ve 5,80; damlama kaybı % 2,35 ve % 2,69; pişirme kaybı % 31,41 ve % 30,94; Warner-Bratzler pik kesme kuvveti 3,42 kg ve 2,63 kg; aşırı doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı (A/D) 0,14 ve 0,16; omega 6 yağ asitlerinin omega 3 yağ asitlerine oranı (n-6/n- 3) 3,70 ve 4,66 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, farklılıklar pazar düzeyinde etkili olmaya yeterli olacak kadar önemli olmamakla beraber, Türk Merinosu × İvesi ($F _1$) kuzuların etlerinin İvesi kuzulara göre daha yumuşak ancak daha az sağlıklı olduğu belirlenmiştir.Öğe İvesi koyunlarda doğum öncesi ve sonrası dönemdeki bazı biyokimyasal parametreler ve mineral madde düzeylerinin araştırılması(Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2007) Özyurtlu, Nihat; Gürgöze, Sema Y.; Bademkıran, Servet; Şimşek, Aynur; Çelik, RomediBu çalışmada, İvesi koyunlarında doğum öncesi ve sonrası dönemde bazı biyokimyasal parametrelerin ve mineral madde düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Materyal olarak 30 adet 3–5 yaşlarında gebe İvesi ırkı koyun kullanıldı. Biyokimyasal analizler için kan örnekleri V. Jugularisten alındı. Kan serum örneklerinde alkalen fosfataz (ALP), aspartat aminotransferaz (AST), albümin (ALB), direkt ve total bilirubin, total protein (T.Protein), glukoz (Glu), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), fosfor (P) ve demir (Fe) düzeyleri otoanalizörde saptandı. İvesi koyunlarında doğum öncesi ve sonrası ortalama biyokimyasal değerler sırasıyla; ALP (76,13±6,41; 150,97±14,09 IU/L), AST (72,07±3,60; 91,07±2,81 IU/L), albumin (2,54±0,09; 2,47±0,08 g/dl), total protein (5,85±0,16; 6,13±0,09 g/dl), glukoz (44,50±2,13; 42,43±1,86 mg/dl), direk bilirubin (0,13±0,01; 0,15±0,01 mg/dl), total bilirubin (0,16±0,01; 0,17±0,01 mg/dl), Ca (7,92±0,26; 8,66±0,31 mg/dl), P (2,56±0,15; 3,27±0,19 mg/dl), Fe (70,83±4,65; 100,53±5,69 mcg/dl) ve Mg (2,82±0,70; 4,36±1,41mg/dl) olarak belirlendi. İvesi ırkı koyunlarda doğum öncesi ve sonrası dönemlerde ALP (p<0.001), AST (p<0.01), Fe (p<0.01) ve P (p<0.001) düzeyleri istatistiki olarak farklı bulunurken, diğer parametrelerde istatistiki bir fark tespit edilmedi. Sonuç olarak; Biyokimyasal parametrelerin ve mineral madde düzeylerinin doğru bir biçimde yorumlanabilmesi için hayvanın doğum öncesi ve sonrası döneminin göz önünde bulundurulması gerektiği kanaatine varıldı.Öğe Kompost yekpare yataklı ahırlar(Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2019) Çelik, Romedi; Kanay, Berna Ersöz; Koçhan, AkınKompost yekpare yataklı ahırlar (Compost-bedded pack barns; CBPB), süt sığırları için mükemmel bir konfor seviyesi sunan alternatif gevşek yataklı bir ahır sistemidir. Bu sistemde, sığırlarda laminitis ve topallık vakalarının serbest gezinmeli ahırlarda barındırılan sığırlara oranla daha az görüldüğü, sığırların doğal yatma davranışları ile sosyal etkileşimlerinin daha kolay gerçekleşebileceği bildirilmektedir. CBPB barınaklarında, hayvanların dinlendikleri sınırlı bireysel duraklar yerine geniş yataklı bir alan, duraklar ve komposta kaplanan yataklık söz konusudur. Compost yekpare yatak, ineklerin ürettiği dışkı ile idrar karışımını ve organik tabakalaşmayı ifade eden bir yataktır. Kompostlaştırma, aerobik bir işlemdir. Organik maddeyi parçalayarak karbondioksit, su ve ısı üretmek için aerobik mikroorganizmalar işlev görür. İdeal olarak, kompostlama için C: N (Karbon:Azot) oranı 25: 1 ile 30: 1 arasında olması gerekir. Başarılı olmak için oksijen, azot ve nem kontrolünün yapılması ve yeni yatak (altlık) malzemesinin sürekli eklenmesi gerekmektedir.