Browsing by Author "Elmastaş, Ayhan"
Now showing items 1-6 of 6
-
Determination of hydroxymethylfurfural in Turkish honeys, pekmez (grape molasses), and jam samples by high-performance liquid chromatography with diode array detection
Elmastaş, Ayhan; Aydın, Fırat; Umaz, Adil; Kılınç, Ersin; Arslan, Yasin; Aydın, Işıl (Wiley, 2022)Hydroxymethylfurfural (HMF) is a chemical contaminant that is not naturally present in carbohydrate-containing food samples. The HMF amounts were changed between 4.8 and 214.1 mg/kg in honey; between 7.8 and 204.0 mg/kg ... -
Diyarbakır'da satışa sunulan bazı gıda ürünlerinde hidroksimetilfurfural miktarının HPLC ile tayini
Elmastaş, Ayhan (2015)Bu çalışmada, gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasında oluşan Hidroksimetilfurfural (HMF) miktar tayini araştırılmış, sonuçlar Türk Gıda Kodeksi ve TSE standartlarına göre değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında 10 ... -
An investigation and comparison of concentration change in simulated body fluid medium conditions of the calcium element in 27 different salvia species
Umaz, Adil; Aydın, Fırat; Fırat, Mehmet; Yener, İsmail; Ertaş, Abdülselam; Elmastaş, Ayhan (Istanbul University, 2023)Background and Aims: In this study, calcium (Ca) element concentration changes of Salvia species in simulated body fluid (SBF) medium conditions were investigated and the results in these medium conditions were compared ... -
Investigation of changes against time in the artificial gastric liquid medium of pesticide active substances
Elmastaş, Ayhan; Umaz, Adil; Aydın, Fırat (Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)In this study, grown tomato samples were examined changes of pesticide active substances by two different methods in the artificial gastric liquid (AGL) medium prepared. In the first method, Trifloxystrobin and Imidacloprid ... -
Quantitative determination and removal of pesticide residues in fresh vegetables and fruit products by LC–MS/ MS and GC–MS/MS
Elmastaş, Ayhan; Umaz, Adil; Pirinç, Vedat; Aydın, Fırat (Springer Science and Business Media, 2023)Pesticides are the potent agrochemicals used to successfully manage, repel, or stop pests and weeds in agricultural production. This study analyzed 222 pesticide active substances in 90 samples of seven different vegetables ... -
Yaş meyve sebze ürünlerinin çeşitli koşullarda pestisit kalıntılarının LC-MS/MS ve GC-MS/MS ile analizlerinin kantitatif tayini
Elmastaş, Ayhan (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma, yaş meyve sebze ürünlerin çeşitli koşullarda pestisit kalıntılarının kantitatif analizlerini kapsamaktadır. Tez dört kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri ...