Browsing by Author "Akıncı, Cuma"
Now showing items 1-20 of 52
-
Arpada tane verimi ve kalite özellikleri üzerine genotip ve çevrenin etkileşimi
Kızılgeçi, Ferhat; Yıldırım, Mehmet; Akıncı, Cuma; Albayrak, Önder (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, bazı arpa genotiplerinin tane verimi ve kalite özellikleriüzerine çeşit ve çevrenin etkilerini belirlemek amacıyla, 2011-2012yılında Diyarbakır ve Mardin koşullarında yürütülmüştür.Araştırmada, 2 adet ticari ... -
Bazı arpa genotiplerinin Diyarbakır ve Mardin koşullarında verim ve kalite parametrelerinin incelenmesi
Kızılgeçi, Ferhat; Yıldırım, Mehmet; Albayrak, Önder; Akıncı, Cuma (Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu çalışmada bazı arpa genotiplerinin farklı lokasyonlarda verim ve verim bileşenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Diyarbakır lokasyonunda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında ve Mardin lokasyonunda ... -
Bazı Arpa Genotiplerinin Diyarbakır ve Şanlıurfa Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri Açısından İncelenmesi
Başdemir, Fatma; Biçer, Behiye Tuba; Albayrak, Önder; Yıldırım, Mehmet; Kızılgeçi, Ferhat; Akıncı, Cuma (2016)Bu çalışmada, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen arpa genotiplerinin standart çeşitlerkarşısında verim ve kalite özellikleri bakımından farklılıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, ... -
Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşit veHatlarında SPAD Metre ve NDVI Ölçümlerinin KaliteÖzellikleriyle İlişkilerinin Biplot Analiz Yöntemi ileDeğerlendirilmesi
Parçalanan ve azalan tarım alanlarından elde edilen üretimle günümüzde hızla artan nüfusun, yeterli ve dengelibeslenmesi imkânı her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenle artan besin ihtiyaçlarının karşılanmasındadeğişen ... -
Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin fizyolojik ve morfolojik özelliklerinin araştırılması
Karaman, Mehmet (2016)Bu çalışma; 10 adet ekmeklik buğday çeşidinde bazı fizyolojik ve morfolojik özelliklerdeki değişimlerin verim ile ilişkilerinin araştırılması amacıyla, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi deneme alanında ... -
Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin sırta ekim sisteminde morfolojik, fizyolojik, verim ve kalite yönünden incelenmesi
Yorulmaz, Levent (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)2019 yılından itibaren bütün dünyada görülen Covid-19 virüs salgını, insan beslenmesinde birçok bitkinin üretimi gibi buğday üretiminin de ne denli önemli olduğunu açıkça göstermiştir. Bu süreçte ülkelerin kendi vatandaşlarına ... -
Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) melezlerinin heterosis analizi ile test edilmesi
Bayhan, Merve; Özkan, Remzi; Akıncı, Cuma; Yıldırım, Mehmet (Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada farklı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinden elde edilen F1 melezlerinin kontrollü koşullarda değerlendirilmesi ve melez gücü değerleri bakımından üstün performans gösteren genotiplerin ... -
Bazı makarnalık buğday genotiplerinde (Triticum durum L.) artan su stresinde morfolojik ve fizyolojik tepkilerin incelenmesi
Bayhan, Merve; Akıncı, Cuma; Akın, Büşra; Özkan, Remzi (2021)Kuraklık, bitkisel üretimi ve verimi sınırlayan en önemli faktörlerden biridir. Bitkiler, kuraklık stresiyle mücadele etmek için çeşitli morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler tepkiler gösterirler. Çalışmada, ... -
Bazı tritikale hat ve F1 melezlerinin sera koşullarında tarımsal özelliklerinin belirlenmesi
Albayrak, Önder; Özkan, Remzi; Bayhan, Merve; Akıncı, Cuma (Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2021)Amaç: Yüksek adaptasyon kabiliyeti ve diğer tahıl türlerine göre marjinal alanlarda daha yüksek verim vermesi sebebi ile öne çıkan bir serin iklim tahılı olan tritikale, özellikle yem bitkisi olarak kuru ot ve tane ürün ... -
Bazı yerel mısır populasyonlarının kurağa tepkilerinin belirlenmesi
Albayrak, Önder (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Dünyada ılıman ve tropik bölgelerde yetiştirilen mısır, insan ve hayvan beslenmesinde ve sanayi ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde mısır tarımı genellikle sulamaya dayalı olarak yapılmaktadır. Tarım yapılan ... -
Bitki örtüsü serinliği ve klorofil miktarının makarnalık buğday ıslahında kullanım olanakları
Buğdayda seleksiyon unsuru olarak kullanılan fizyolojik özellikler verim yönünden genetik ilerlemeyi artırmada önemli bir etkiye sahip olup, buğday ıslahında tamamlayıcı unsur olarak görevleri ve etki mekanizmaları yoğun ... -
Critical threshold temperatures and rainfall in declining grain yield of durum wheat (Triticum durum Desf.) during crop development stages
Çetin, Öner; Yıldırım, Mehmet; Akıncı, Cuma; Yarosh, Anna (National Agricultural Research & Development Institute, 2022)The effects of maximum temperature, rainfall and growing degree day on grain yield of durum wheat (Triticum durum Desf.) were studied during the period of available years (2005-2017) in the study sites. A polynomial ... -
Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) genotiplerinin adaptasyon özelliklerinin belirlenmesi
Ertem, Tülay (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu araştırma, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında 2018 bahar yetiştirme sezonunda bazı nohut genotiplerinin adaptasyon özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme ... -
Diyarbakır koşullarında makarnalık buğdayın (Triticum turgidum L. var. durum) optimum ekim tarihinin belirlenmesi
Tanrıverdi, Yusuf (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma, Diyarbakır ekolojik şartlarında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yağışa dayalı (kuru) şartlarda 2017-2018 üretim sezonunda yürütülmüştür. Deneme 3 tekerrürlü olarak bölünmüş parseller deneme ... -
Diyarbakır sulu koşullarında bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalitelerini araştırma projesi
Alp, Aydın; Sönmez, Nafiz; Akıncı, Cuma (2003)Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden toplanan ve bazı kalite karakterleri yönünden (protein oranı, camsıhk oranı, irmik oranı, 1000 tane ağırlığı, kepek oranı) üstün özellikler gösteren yerel buğday çeşitleri ile ... -
Diyarbakır sulu koşullarında farklı ekim zamanının bazı makarnalık buğday çeşitlerin verim ve verim unsurlarına etkisi üzerinde bir araştırma
Çölkesen, Mustafa; Akıncı, Cuma (1998)Bu araştırma, 1995-96 yılı kış sezonunda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında sulu koşullarda yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, 8 farklı ekim zamanının (3 ve 18 Ekim, 3 ve 20 Kasım, 4 ve 19 Aralık, 6 ve ... -
Diyarbakır sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile karakterler arası ilişkilerin saptanması
Gül, İsmail; Baytekin, Harun; Akıncı, Cuma (1998)Bu araştırma; Diyarbakır koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen 14 mısır çeşidinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile karakterler arası ilişkilerin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, tane verimleri ... -
Diyarbakır yerüstü kaynakları 1 : Tarım & Hayvancılık
Haspolat, Yusuf Kenan; Akıncı, Cuma; Kavak, Orhan; Hamidi, Nizamettin; Demirel, Ramazan; Akaydın, Ahmet; Tomar, Murat (Dicle Üniversitesi, 2013)Kulp ilçesinde tarım ve hayvancılık : Kulp ilçemizde aslında o kadar çok çeşit bitki-meyve ve sebze çeşitleri var ki; bunun için o dağları gezmek gerekir. Ama bu mümkün değildir. Kısaca en çok yapılan işlemleri yazayım. ... -
Diyarbakır'da ekmeklik ve makarnalık buğday ıslahı
Akıncı, Cuma; Gül, İsmail; Şakar, Doğan (2001)Bu araştırmada, 6 ekmeklik ve 6 makarnalık buğday ebeveyni ve bunların yarım diallel melezinden oluşan 15 melez "populasyonda; başaklanma süresi, 1000 tane ağırlığı ve bitki verimine ilişkin heterosis oranları ile kombinasyon ...