Yazar "Yakut, Zeki" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı azot uygulama zaman ve oranlarının sırta ekim sisteminde ekmeklik (Triticum aestivum L.) ve makarnalık (Triticum durum) buğdayda verim ve bazı verim unsurları üzerine etkilerinin belirlenmesi(2016) Yakut, Zeki; Yıldırım, MehmetSürdürülebilir bir tarım için etkili toprak gübrelemesi ve su yönetimi her toprakta en önemli araç olup, azotlu gübreleme ve sulama, bitkisel üretimi doğrudan etkileyen girdilerden birisidir. Buğdayda sırta ekim tarımsal faaliyetleri kolaylaştırmakta, girdileri azaltmakta ve verimde düşüş yaşanmadan tohumlukta % 90'a kadar tasarruf sağlamaktadır. Bu araştırma; sırta ekimde sulu koşullarda farklı gelişme dönemlerine bölünerek verilen azotlu gübrenin ekmeklik ve makarnalık buğdayda tane verimi ve verim özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Diyarbakır koşullarında bir yıl süreyle yürütülmüştür. Azot dekara 14 kg olacak şekilde beş farklı gelişim döneminden (ekim, ilk yaprak çıkışı, birinci kardeş çıkışı, ilk boğum oluşumu ve karınlanma başlangıcı ), herhangi 1, 2 veya 3'ünde, azot verilmeyen kontrol uygulaması ile birlikte toplam 13 farklı şekilde toprağa verilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre makarnalık buğday genotipleri için en iyi azot verilme zaman ve oranlarının (AVZO) `%50 ekim + %50 ilk kardeş' ve `%66 ekim + %33 ilk kardeş' uygulaması olduğu belirlenmiştir. Azot verilme zaman ve oranlarına (AVZO) tepki olarak makarnalık buğdaylarda incelenen özelliklerden ``çiçeklenme süresi, başaklanma dönemi ve erken hamur olum döneminde ölçülen SPAD değerleri, metre karedeki bitki sayısı, 1000 tane ağırlığı, tane dolum süresi, tane dolum hızı, tanedeki azot miktarı, biyolojik verim, tane verimi, hasat indeksi, azot verimi, tane verimi azot kullanım etkinliği, azot verimi için azot kullanım etkinliği'' istatistiki açıdan önemli çıkmıştır. Ekmeklik buğdaylar için en iyi azot verilme zaman ve oranlarının ise makarnalık buğdaylara benzer olarak `%66 ekim + %33 ilk kardeş' uygulaması ile `tamamı ekimle' uygulaması olduğu belirlenmiş ve incelenen özelliklerden `'başaklanma tarihi, çiçeklenme tarihi, metre karedeki bitki sayısı, tane dolum süresi, tane verimi azot kullanım etkinliği, azot verimi kullanım etkinliği'' istatistiki açıdan önemli çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik ve Makarnalık Buğday, Azot, Gübreleme Zamanı, Tane Verimi, Kalite, Sırta EkimÖğe Nitrogen Rate and Timing Implementation on Durum Wheat in a Bed Planting System(Univ Kebangsaan Malaysia, 2016) Yildirim, Mehmet; Yakut, Zeki; Akinci, Cuma; Kurt, Firat; Kizilgeci, FerhatThe effects of nitrogen (N) fertilization at different growth stages were investigated on durum wheat (Triticum durum L.) grain yield and yield components (with irrigated bed planting) in Diyarbakir, Turkey. N was applied at a rate of 140 kg ha(-1) and distributed to one, two and three applications at various combinations with five different growth stages (i.e. sowing, seedling growth, early tillering, stem elongation and booting). This study included 13 treatments, including the control (zero nitrogen). The N application timings (NAT) of the 50% sowing + 50% early tillering and 66% sowing + 33% early tillering treatments were most suitable for durum wheat. The results showed that NAT had significant effect on flowering time, SPAD readings of the early milky ripe stage, plant density, thousand kernel weights, grain filling duration, grain filling rate, grain N content, grain yield, harvest index and grain N yield. In summary, the highest values of parameters studied were obtained from the 50% sowing + 50% first tillering and 66% sowing + 33% early tillering treatments. N fertilization application rate and time of durum wheat genotypes should consist of applying 50-60% of the total N fertilizer at sowing and 40-50% at the early tillering stage under irrigated conditions and with bed planting.