Yazar "Turgut, M. Murat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Destekleme Programları Kapsamında Kurulan Bazı Süt Sağım Tesislerinin Özelliklerı·(Tarım Makinaları Derneği, 2019) Pekitkan, F. Göksel; Turgut, M. Murat; Eliçin, A. KonuralpBu çalışmanın amacı 2012-2017 yılları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından %50 hibe desteği kapsamında desteklenen ve Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü tarafından deney raporu verilen süt sağım makinaları ve tesislerinin bazı yapısal özelliklerini belirlemektir. Çalışmada, destek kapsamında tercih edilen tesislerin özellikleri ve nedenleri belirlenmiştir. 2012-2017 yılları arasında bölümümüz tarafından 14 yerli ve 3 yabancı olmak üzere toplam 17 farklı firmanın kurduğu 25 ile dağılmış¸ toplam 129 adet tesise verilen deney raporu verileri incelenmiştir. Değerlendirmelerde, sağım sistem tipi, sağım yeri, sağım durak sistemleri, pulsatör tipi ve süt akış ölçer sayısı gibi özellikler dikkate alınmıştır. Deney raporu düzenlenen sağım tipleri incelendiğinde, %94.6'sı ahırın yanında bulunan sağım odalarında %5.4'lük kısmı ise ahır içerisinde yemlikte sağım sistemiyle sağım yapmaktadır. Tesislerin %84.3 gibi büyük bir kısmı balıkkılçığı durak tipi şeklinde kurulmuştur. Ayrıca tesislerin %62.8'i alttan, %37.20'si üstten süt hatlıdır. Tesislerin sadece %18.5’inde elektronik süt ölçer bulunmaktadır. Tesislerde kullanılan nabız aygıtlarının %67.44'ü elektronik, %32.56'sı pnömatik (mekanik) tiptedir. Tesislerin ünite sayıları en az tek hatlı 5, en fazla çift hatlı 48 ünite arasında değişim göstermektedir. Tesis büyüklüğünün bir ifadesi olan bu değerler incelendiğinde, %27.91 ile 2x5 (10) üniteli, %12.40 ile 2x10 (20) üniteli ve %9.30 ile 2x12 (24) üniteli tesislerin yapıldığı görülmektedir. Çift hatlı sistemlerin en büyük avantajı sürekliliğin hızlı olması ve sağım sürelerinin kısalması olarak ortaya çıkmaktadır. AnahtarÖğe THE EFFECT OF DIFFERENT TILLAGE PRACTICES ON THE SOIL BACTERIA MICROFLORA IN WINTER WHEAT CULTIVATION(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2018) Bayman, Serkan; Turgut, M. MuratSoil microorganisms play an important role in the sustainability of soil vitality and productivity. In agricultural production, nutrients needed by plants are converted into useful form for plants by microorganisms. Intensive agricultural activities on agricultural soils are a serious threat to soil microorganisms and threaten the sustainability of agriculture in the long run. Soil treatment practices are known to be effective on soil microbial flora. This study was carried out in vertisol soil in Diyarbakir to investigate the effectiveness of conventional tillage, reduced tillage and direct seeding practices on soil microbial flora in the 2016-2017 winter wheat sowing period. Soil samples were taken from the rhizosphere of the wheat plant during the sowing time and flag leaf phenological period. Dilution technique was applied to the samples to determine live bacteria quantities. As a result of the study, it was determined that different tillage practices have a significant effect on soil bacterial count. It was determined that direct seeding (NT) application was significantly increased the number of soil bacteria compared to conventional tillage (CT) and reduced tillage (RT) treatments (p<0.001).Öğe EVALUATION OF TILLAGE SYSYEMS ON SOIL FUNGUS MICROFLORA UNDER WINTER WHEAT CULTIVATION(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2018) Bayman, Serkan; Turgut, M. MuratSoil fungus microflora promotes aggregation and has an important role in the transformation of relatively variable plant nutrient sources such as nitrogen, phosphorus, and sulfur and in making them useful for the plant. The effect of soil tillage treatments on soil fungus microflora is not fully known. This study was carried out in semi-arid climatic conditions in Diyarbakir in order to investigate the effectiveness of conventional tillage, reduced tillage and direct seeding practices on soil fungus microflora in the 2016-2017 winter wheat cultivation period. Soil samples taken from the rhizosphere of the wheat plant were transferred to nutrient agar and potato dextrose agar medium after dilution in order to determine the changes in the number of soil fungi in detail during the sowing time and flag leaf phenological period. As a result of the study, it was determined that different tillage practices do not make a statistical difference on the soil fungus microflora. However, unlike the soil samples taken in sowing period, it was determined that the number of fungi increased significantly in the parcels subjected to direct seeding during the flag leaf phenological period.Öğe GAP Bölgesinde ikinci ürün mısır tarımında azaltılmış ve doğrudan ekim uygulamalarının verime etkileri(2010) Turgut, M. Murat; Akıncı, Cuma; Sessiz, AbdullahGAP Bölgesinde sulu tarımla birlikte ikinci ürün mısır tarımının önemi artmaya başlamıştır. Bu araştırmada, GAP bölgesinde buğday hasadından sonra anızlı ve anızı yakılmış alanlarda geleneksel toprak işleme, azaltılmış toprak işleme, sırta ekim ve doğrudan ekim uygulamalarının ikinci ürün mısırın agronomik özellikleri ve verim üzerine etkisi araştırılmıştır. Dicle Üniversitesi Araştırma uygulama alanlarında 2007 ve 2008 bitki yetiştirme sezonunda yürütülen çalışmada 4 farklı toprak işleme ve ekim yöntemi uygulanmıştır. Bitki sap ve koçan özellikleri bakımından en düşük değerler geleneksel toprak işleme yönteminde elde edilmiştir. En yüksek tane verimi değeri sırta ekim yönteminde 8088 kg/ha olarak elde edilirken, bu yöntemi doğrudan ekim yöntemi izlemiştir. En düşük verim geleneksel toprak işleme yönteminde 6550 kg/ha olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre azaltılmış, sırta ekim ve doğrudan ekim uygulamalarında verim bakımından geleneksel yönteme göre önemli avantajlar sağladığını ifade edebiliriz.Öğe SOIL CO2 EMISSIONS UNDER CONVENTIONAL AND CONSERVATIONAL TILLAGE METHODS IN SOYBEAN CULTIVATION IN CUKUROVA PLAIN OF TURKEY(Univ Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Bucharest, 2016) Akbolat, Davut; Barut, Zeliha B.; Turgut, M. Murat; Celik, IsmailIn this study, the carbon dioxide (CO2) emissions for soybean cultivated in Adana province according to conventional tillage practices for chisel tillage with stubble burning (CT), and conservational tillage practices with stubble for disc tillage (DT), rotary tillage (RT) and direct seeding (DS) were determined. Soil carbon dioxide (CO2) emission measurements were started after tillage using a portable CO2 measurement system and were carried out at various intervals over a period of 55 days. According to the obtained results, CO2 emissions in CT, DT, RT and DS treatments were determined as 0.028, 0.036, 0.029, and 0.025 g CO2 m(-2) h(-1), respectively. It was determined that the CO2 emission level in the DS treatment was lower in comparison with those of the other three treatments. The soil evaporation (H2O) amounts were determined for CT, DT, RT and DS treatments as 4.37, 4.38, 4.21 and 3.50 g H2O m(-2) h(-1), respectively. Soil temperature was measured on average for CT, DT, RT and DS treatments as 28.7, 28.8, 28.7 and 28.9 degrees C, respectively. The average soil evaporation of DS treatment was found to be lower than the other three treatments. The difference between the soil moisture depending on treatment was not significant.