Yazar "Tekin, Fethullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı kekik yağlarının Tribolium confusum Duv (Coleoptera: Tenebrionidae) ‘a karşı etkilerinin araştırılması(2021) Akça, İzzet; Bayhan, Erol; Bayhan, Selime; Tekin, Fethullah; Aşkın, Ali Kaan; Budak, Eda; Yiğit, ŞeymaÖnemli depolanmış ürün zararlılarından un biti Tribolium confusum (Jacquelin du val) (Coleoptera: Tenebrionidae) depolanmış tahıl, tahıl ürünleri ve diğer gıda maddelerinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Zararlılarla mücadelede kimyasalların olumsuz etkilerinden dolayı alternatif mücadele yöntemleri son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Zararlı mücadelesinde alternatif yöntemler içerisinde bitkisel yağlar önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada 3 farklı kekik yağının 3 farklı dozunun Tribolium confusum üzerine etkileri belirlenmiştir. Bu çalışma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüne ait laboratuvarda kontrollü koşullarda (25 ± 50C sıcaklık ve %65 ± 5 orantılı nem) 2021 yılında yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan uçucu yağların farklı dozları (%0.1; %0.5 ve %1.0) içerisine erginler yerleştirilmiş plastik kaplara 2 ml gelecek şekilde erginler üzerine püskürtme yapılmıştır. İkinci metot olarak ise T. confusum’un besleneceği besin üzerine püskürtme yapılmıştır. Çalışmada kullanılan farklı kekik yağlarının ergine püskürtülerek yapılan uygulamada 4. gün sonundaki LD90 değeri incelendiğinde T. spicata var. spicata’nın değeri 1.75, O. majarona’nın değeri 0.11 ve O. saccatum’nın değeri 0.98 olarak bulunmuştur. LT90 değerlerine bakıldığında T. spicata var. spicata, O. majarona ve O. saccatum yağlarının %0.1 dozundaLT90 değerleri sırasıyla 8.36; 4.81; 8.99 olarak bulunurken, %1 dozunda sırasıyla 6.82; 1.90; 4.33 olarak bulunmuştur. Besine püskürtme şeklinde yapılan uygulamanın sonuçları da ergine püskürtme uygulamasına benzer şekilde bulunmuştur. Ancak ergin üzerine püskürtme uygulaması, T. confusum besinine püskürtme uygulamasına oranla daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bazı kekik yağlarının T. confusum üzerinde laboratuvar koşullarında etkili olduğu belirlenmiştir.Öğe Bazı uçucu yağların çam kese böceğine [Thaumetopoea sp.) (Lepidoptera: Notodontidae )] karşı toksik etkilerinin araştırılması(2020) Bayhan, Erol; Yiğit, Şeyma; Akça, İzzet; Saruhan, İslam; Tekin, Fethullah; Bayhan, SelimeOrman ağaçlarında zarar yapan türlerin büyük bir bölümü ağaçlarınvejetatif kısımlarında zarar nedenolmakta ve dolayısıyla kayba nedenolmaktadır. Thaumetopoea sp. (Lepidoptera: Notodontidae) bu türlerden birisi olup özellikle çam ağaçlarında ciddi zarara neden olmaktadır. Bu zararlı ile sadece mekanik, biyolojik ve kimyasal mücadeleyapılmaktadır. Fakat kimyasal mücadelenin ekosistem ve hedef dışıbir çok canlıya olan zararlı etkilerinden dolayı alternatif mücadeleyöntemlerinin kullanılması kaçınılmazdır. Bu çalışmada Rosmarinusofficinalis, Teocrium polium ve Sideritis libanotica bitkilerinden eldeedilen uçucu yağların üç farklı dozu (%0,1; %0,5 ve %1,0) çam keseböceği larvalarına uygulanmıştır. Denemeler laboratuvar şartlarında(%65 ± 5 nem ve 25 ± 50C sıcaklık) yürütülmüştür. Uygulamadan 5gün sonra ölen larvalar sayılarak yağların zararlıya karşı toksik etkileri belirlenmiştir. Çalışmada uçucu yağların en yüksek doz olan%1 dozunda Sideritis libanotica, Rosmarinus officinalis ve Teocriumpolium’da ölüm oranları sırasıyla %70, %60 ve %50 olarak bulunmuştur. Her üç yağda LC90 değerleri ise sırasıyla 1,462; 1,702 ve 1,912olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, çalışmada kullanılan üç yağarasından Sideritis libanotica çam kese larvalarının mücadelesindeümitvar olarak görülmektedir.Öğe Determining the Toxicity of Some Thyme Essential Oils Against the Pine Processionary [Thaumetopoea pityocampa (Lepidoptera: Notodontidae)](2019) Bayhan, Selime; Yiğit, Şeyma; Akça, İzzet; Saruhan, İslam; Tekin, Fethullah; Bayhan, ErolOne of the major forest pests in Turkey, Thaumetopoea pityocampa (Lepidoptera: Notodontidae), causes seriousdamage in pine trees. Mechanical and chemical control tactics are applied for management of this pest in forest areas where thechemical control is mostly preferred. However, due to its adverse effects of chemicals on the environment and human health,alternative control methods have gained importance. In this study, three different doses (0,1%, 0,5% and 1%) of each of fivedifferent thyme essential oils (Origanum majorona, O. multiflorum, O. saccatum, Thymus cilicus, T. spicata) were applied to thelarvae of the pine processionary in four replications. When the 1% dose of all oils were assessed, the highest mortality rate wasobserved in T. cilicus with 95%, followed by O. saccatum (90%), T. spicata and O. multiflorum (80%) and O. majorona (75%).As a result of the study, it was seen that the application of essential oils is effective even at low doses, and the effect increasesalong with the respective doses. This study revealed that thyme oil could be used as a bio insecticide in the control of T.pityocampa in forests.Öğe A potential species for cosmetic and pharmaceutical industries: Insight to chemical and biological investigation of naturally grown and cultivated Salvia multicaulis Vahl(Elsevier, 2021) Akdeniz, Mehmet; Yener, Ismail; Yilmaz, Mustafa Abdullah; Kandemir, Sevgi Irtegun; Tekin, Fethullah; Ertas, AbdulselamThe importance of Salvia L. species, being used as traditional medicine, in the scientific world is increasing day by day. The relationship between health and traditional-modern life, promotes the creation of new value added food products. Within this context, in this study, it was aimed to biologically and chemically investigate the essential oil and ethanol extracts of the Salvia multicaulis Vahl. Chemical and biological study results of naturally grown and cultivated (uninvestigated in the literature) samples of S. multicaulis were compared. The essential oil, aroma and terpenoid-steroid contents of the species were determined by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) and phenolic content by liquid chromatography-mass spectrometry/mass spectrometry (LC-MS/MS). In addition, the bioactivities of the extracts were screened for antioxidant, cytotoxic, antialzheimer, antiurease, antityrosinase, antielastase and anticollagenase activities. It was found that the enzyme activities of the essential oil and the antioxidant activities of all ethanol extracts of the species were quite high. It was determined that especially essential oil and the ethanol extracts of the leaf parts exhibited high cytotoxic effect in cancer cell lines (PDF (Healthy primary dermal fibroblast cell line), HT-29 (colon cancer cell line), MCF-7 (breast cancer cell line), Caco-2 (colon cancer cell line) and Skov-3 (ovary cancer cell line)). According to the GC-MS results, in the natural specimen 1,8-cineole (33.05 %) and D-limonene (21.18 %), in the cultivated sample 1,8-cineole (42.35 %) and alpha-pinene (15.74 %) were detected to be as the major components of the essential oil and aroma, respectively. It was observed that both natural and cultivated samples were rich in beta-Sitosterol. Moreover, the root extract of natural samples was found to be richer than the other extracts in terms of abieatane diterpene (ferruginol, cryptanol, sugiol, and inuroyleanone) compounds. According to the LC-MS/MS results, it is seen that both natural and cultivated samples are very rich in rosmarinic acid. Especially, the flower part of the natural sample (98.10 mg analyte/g extract) was found to contain more rosmarinic acid than the other parts. Due to the high total phenolic and rosmarinic acid content, cytotoxic, anti-aging, and antioxidant potential of the ethanol extract of the leaf parts of the species, it has the potential to be used as a food supplement, food preservative and in the pharmaceutical industry.