Yazar "Saylak, Sevgi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ecology and genomics of an important crop wild relative as a prelude to agricultural innovation(Nature Publishing Group, 2018) Von Wettberg, Eric J.B.; Chang, Peter L.; Başdemir, Fatma; Carrasquila-Garcia, Noelia; Korbu, Lijalem Balcha; Moenga, Susan M.; Bedada, Gashaw; Greenlon, Alex; Moriuchi, Ken S.; Singh, Vasantika; Cordeiro, Matilde A.; Noujdina, Nina V.; Dinegde, Kassaye Negash; Shah Sani, Syed Gul Abbas; Getahun, Tsegaye; Vance, Lisa; Bergmann, Emily; Lindsay, Donna; Mamo, Bullo Erena; Warschefsky, Emily J.; Dacosta-Calheiros, Emmanuel; Marques, Edward; Yılmaz, Mustafa Abdullah; Çakmak, Ahmet; Rose, Janna; Migneault, Andrew; Krieg, Christopher P.; Saylak, Sevgi; Temel, Hamdi; Friesen, Maren L.; Siler, Eleanor; Akhmetov, Zhaslan; Özçelik, Hüseyin; Kholova, Jana; Can, Canan; Gaur, Pooran; Yıldırım, Mehmet; Sharma, Hari; Vadez, Vincent; Tesfaye, Kassahun; Woldemedhin, Asnake Fikre; Tar'An, Bunyamin; Aydoğan, Abdulkadir; Bükün, Bekir; Penmetsa, R. Varma; Berger, Jens; Kahraman, Abdullah; Nuzhdin, Sergey V.; Cook, Douglas R.Domesticated species are impacted in unintended ways during domestication and breeding. Changes in the nature and intensity of selection impart genetic drift, reduce diversity, and increase the frequency of deleterious alleles. Such outcomes constrain our ability to expand the cultivation of crops into environments that differ from those under which domestication occurred. We address this need in chickpea, an important pulse legume, by harnessing the diversity of wild crop relatives. We document an extreme domestication-related genetic bottleneck and decipher the genetic history of wild populations. We provide evidence of ancestral adaptations for seed coat color crypsis, estimate the impact of environment on genetic structure and trait values, and demonstrate variation between wild and cultivated accessions for agronomic properties. A resource of genotyped, association mapping progeny functionally links the wild and cultivated gene pools and is an essential resource chickpea for improvement, while our methods inform collection of other wild crop progenitor species.Öğe Gübre uygulamalarının baklanın (Vicia faba L.) bitkisel özelliklerine etkisi(Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2022) Beşdemir, Fatma; Saylak, Sevgi; İpekeşen, Sibel; Tunç, Murat; Eliş, Seval; Biçer, BehiyeAmaç: Bu araştırmada organik, inorganik ve biyo gübrelerin yerel baklanın toprakaltı ve toprak üstü aksamları üzerindeki etkisinin belirlemesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ait sera koşullarında yürütülmüş olup, tesadüf parsellerinde bölünmüş parseller deneme desenine göre ve üç tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma materyali olarak Nutri-umix 660 (organik gübre), Fosil (organik gübre), DAP (inorganik gübre), Rhizobium leguminoserum (biyogübre) kullanılmıştır. Araştırmada yaş bitki ağırlığı, yaş sap+yaprak ağırlığı, yaş kök ağırlığı, bitki boyu, kök uzunluğu, yaprakçık sayısı, yaprak ağırlığı, nodül sayısı, yaş nodül ağırlığı, kuru sap ağırlığı, kuru kök ağırlığı, kuru yaprak ağırlığı, kuru nodül ağırlığı ve yaprak alanı özellikleri çiçeklenme öncesi, çiçeklenme dönemi ve çiçeklenme sonrası dönem olmak üzere üç ayrı dönemde incelenmiştir. Ayrıca toplam bitki yaş ve kuru ağırlıklarından faydalanarak bazı eşitlikler ile uygulamaların oransal kök ağırlığı, oransal sap ağırlığı ve oransal yaprak ağırlığına etkisi araştırılmıştır. Araştırma Bulguları: Araştırma sonucunda çiçeklenme öncesi dönemde yapılan uygulamaların incelenen özellikler üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı, çiçeklenme döneminde ise organik gübrelerin diğer gübrelere oranla daha fazla etki ettiği saptanmıştır. Çiçeklenme sonrası dönemde yaprakçık sayısı, yaprak ağırlığı, kuru sap ağırlığı, kuru kök ağırlığı ve yaprak alanına kontrol uygulaması, nodül sayısı ve yaş nodül ağırlığına azotlu gübreler, kuru yaprak ağırlığına Nutri-umix ve kuru nodül ağırlığına ise Fosil uygulaması en fazla etkide bulunmuştur. Sonuç: Bu araştırma ile bakla yetiştiriciliğinde inorganik gübre kullanımının çok önemli bir etkisinin olmadığı, ancak organik gübrelerin bitkisel özellikleri artırdığı saptanmıştır. Bakla yetiştiriciliğinde bu gübrelerin kullanılmasının toprak verimliliğinin sürdürülmesine de katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.Öğe Nohut (Cicer arietinum L.), bakla (Vicia faba L.) ve bezelye (Pisum sativum L.)'de besin elementlerinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi(Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Saylak, Sevgi; Biçer, Behiye TubaBu araştırma 2018 yılında Diyarbakır'da, organik ve inorganik bitki besin elementlerinin bezelye, bakla ve nohutta verim ve verim unsurlarına etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, bakla, bezelye ve nohutta diamonyum fosfat (DAP), bakteri (Rhizobium leguminoserum, R. pisi, R. ciceri) ve iki farklı organik gübre kullanılmıştır. Deneme faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Ekim işlemi Şubat 2018 tarihinde elle yapılmıştır. Çalışmada, çiçeklenme öncesi ve sonrası dönemlerde; bitki boyu, kök boyu, gövde, kök, yaprak, nodül yaş ve kuru ağırlıkları ölçümleri yapılmıştır. Olgunlaşma sonrası döneminde bitki boyu, bakla sayısı, tane sayısı, bitkide tane ağırlığı, bitkide bakla ağırlığı, biyolojik verim, tane verimi, 100 tane ağırlığı ve hasat indeksi ölçümleri yapılmıştır. Varyans analiz sonuçlarına göre çiçeklenme dönemlerinde gübre uygulamalarının bitki boyu, kök boyu, gövde, kök, yaprak, nodül yaş ve kuru ağırlıklarına etkisi önemli bulunmuştur. Olgunlaşma sonrası dönemde gübre uygulamalarının, tane sayısı, bitkide tane ağırlığı, biyolojik verim, tane verimi, 100 tane ağırlığı ve hasat indeksine etkisi önemi bulunmuştur. Bitkide nodul sayısı çiçeklenme sonrası dönemde en yüksek değeri vermiş ve en yüksek değer her üç dönemde de nohut bitkisinde belirlenmiştir. Nodul sayısı bakımından tür x gübre uygulaması önemli bulunmuştur. Tane verimi bezelyede 121.4 kg/da, nohutta 177.4 kg/da ve baklada 244.4 kg/da arasında değişmiştir. Gübre uygulamaları arasında en düşük değer 166.3 kg/da ile Organik 2 uygulamasında, en yüksek değer 194.5 kg/da ile bakteri uygulamasında belirlenmiştir.