Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Polat, Gamze" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Dentin hipersensitivitesi: Etiyoloji, tanı ve tedavi: Bir literatür derlemesi
    (Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2020) Çitaker, Özgün Kokoz; Polat, Gamze; Bakır, Elif Pınar
    Diş hekimliğinde, dentin aşırı duyarlılığı, örneğin, buz gibi soğuk bir içecek gibi diyet faktörleri, soğuk bir kış gününde alınan nefese maruz kalma gibi çevresel hususlara bile çeşitli uyaranlara yanıt olarak açığa çıkan dentinden kaynaklanan keskin ağrı karakterli, sık gözlemlenen bir durumdur. Hipersensitif dentin, esas olarak pulpa duvarındaki dentin ağrı liflerinin, yani A liflerinin aktivasyonunun bir sonucu gibi görünmektedir. Bu sinirleri harekete geçiren uyaranlar, öncelikle dentin tübüllerinden sıvıyı uzaklaştıran ve kılcal kuvvetleri harekete geçirerek hızlı bir dışa akışa neden olan uyaranlardır. Soğuk bir uyarının uygulanması, sıvının büzülmesine neden olarak, tübüllerin pulpa bölgesinde benzer bir hızlı dışa doğru akışa neden olur. Yapılan çalışmalar, aşırı duyarlı servikal ve oklüzal yüzeylerin gelişimi, ağız ortamından kaynaklanan mekanik ve asidik etkiler, diş fırçası aşınması, diyetteki aşındırıcı bileşenler, plak ve dentinin bakteri istilası gibi nedenlerden kaynaklandığını göstermektedir. Bazen restoratif tedavi ile dentin açığa çıkar ve bazen eksantrik oklüzal yükler aşırı duyarlılığa katkıda bulunabilir. Açığa çıkan tübüler açıklıklar kapatılmadığı sürece hassasiyet devam edecektir.
  • [ X ]
    Öğe
    Effect of different tea brands on color change of flowable resin composite
    (2023) Özata, Merve Yeniçeri; Bakır, Elif Pınar; Ünal, Samican; Polat, Gamze; Akleyin, Ebru
    Aims: This study aimed to evaluate the color change of a low-viscosity fluid resin composite (FRC) aged in 2 different brands of black tea and a Ceylon tea for three different periods (24 hours, 7 days, and 28 days). Methods: Twenty-eight Filtek Ultimate FRC samples with a diameter of 10 mm and a thickness of 2 mm were prepared and polymerized using polytetrafluoroethylene molds. All samples were numbered and polished, and initial color measurements were made. Samples were divided into three experimental groups and a control group (Distilled water) (n=7). All samples were kept in solutions for 24 hours, 7 days, and 28 days, and at the end of these periods, color measurements were made with a spectrophotometer. Data were recorded according to the CIE Lab system. ΔE was calculated by dividing the sum of squares of the difference of the last and first color measurement values by two. One-way ANOVA and Tukey test were used in the analysis of the data. Results: The Yellow Label black tea group caused significantly more color change in 24 hours than the Ceylon tea (p<0.05). Significantly more color changes were observed in the Altınbaş black tea group at 28 days compared to 24 hours (p<0.05). More color changes were observed in the experimental groups at 7 and 28 days compared to the control group (p<0.05). Conclusion: All the tea solutions made coloration on the FRC. The color change increased as the exposure time to the solution.
  • [ X ]
    Öğe
    Effect of different tea brands on color change of flowable resin composite
    (MediHealth Academy Yayıncılık, 2023) Özata, Merve Yeniçeri; Bakır, Elif Pınar; Ünal, Samican; Polat, Gamze; Akleyin, Ebru
    Aims: This study aimed to evaluate the color change of a low-viscosity fluid resin composite (FRC) aged in 2 different brands of black tea and a Ceylon tea for three different periods (24 hours, 7 days, and 28 days). Methods: Twenty-eight Filtek Ultimate FRC samples with a diameter of 10 mm and a thickness of 2 mm were prepared and polymerized using polytetrafluoroethylene molds. All samples were numbered and polished, and initial color measurements were made. Samples were divided into three experimental groups and a control group (Distilled water) (n=7). All samples were kept in solutions for 24 hours, 7 days, and 28 days, and at the end of these periods, color measurements were made with a spectrophotometer. Data were recorded according to the CIE Lab system. ?E was calculated by dividing the sum of squares of the difference of the last and first color measurement values by two. One-way ANOVA and Tukey test were used in the analysis of the data. Results: The Yellow Label black tea group caused significantly more color change in 24 hours than the Ceylon tea (p
  • [ X ]
    Öğe
    Effect of single serve sachet powder drinks on color stability of a nano-hybrid composite resin
    (MediHealth Academy Yayıncılık, 2023) Akleyin, Ebru; Bakır, Elif Pınar; Ünal, Samican; Polat, Gamze; Özata, Merve Yeniçeri
    Aim: Nano-filled composite resin materials used for aesthetic purposes have better mechanical, polish ability, and color stability properties compared to other composite resin types. The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of 5 different single serve sachet powder drinks popular among adolescents in recent years on the color change of Nano hybrid composite resin material. Material and Method: In this study, Nano hybrid composite resin (Filtek Z550) and five different types of sachet drinks (cherry flavored powdered drink [Cherry-dp], instant sachet Turkish coffee [IS-Turkish-c], instant sachet filter coffee [IS-Filter-c], instant tea [I-tea], 3-in-1 granulated coffee [3-in-1 Granulated-c] and distilled water [DW]) were used. A total of 42 2×10 mm disc-shaped samples were prepared. The prepared samples were kept in DW in an oven at 37°C for 24 hours and the initial color measurements were made with a spectrophotometer (Vita Easy Shade Advance 4.0., Germany). The samples were divided into 6 groups (n=7) to be kept in 5 colorant solutions and DW (control group). Composite samples were kept in an oven at 37°C and the solutions were changed once a week. Color change was measured before and after 1, 7, and 28 days of immersion. Shapiro Wilk test was used to check whether the data conformed to normal distribution. The variables were analyzed with one-way analysis of variance ANOVA and post-hoc Tukey test (p<0.05). Results: After 28 days of immersion, IS-Turkish-c, IS-Filter-c, and I-tea led to statistically significant discoloration in composite resin (p<0.05). In contrast, no statistically significant difference in discoloration was observed after 24 hours and 7 days of immersion (p>0.05). Conclusion: The results obtained in the present study showed that the Nano hybrid composite material is sensitive to discoloration by long-term use of IS-Turkish-c, IS-Filter-c, and I-tea. It was thought that Nano hybrid composite should not be preferred especially in young people with high coffee and tea consumption or necessary warnings should be given if it is to be used.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Gıda taklidi yapan likidlerin farklı estetik restorasyonların yüzey sertliği ve renk değişimine etkisi
    (Dicle Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, 2023) Polat, Gamze; Bakır, Şeyhmus
    Amaç: Çalışmamızın amacı; estetik restoratif materyallerin ağız içerisinde maruz kaldıkları gıdalar nedeniyle meydana gelen yüzey sertliği ve renk değişimlerini gıda taklidi likitler kullanarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, mikrohibrit esaslı Filtek?? Z250, nanohibrit esaslı Clerfil Majesty Eshtetic ve nanofil esaslı Filtek Ultimate estetik restoratif materyalleri kullanıldı. Çalışmanın başlangıcında, 8mm çap ve 2mm kalınlığa sahip plastik kalıplar kullanılarak her bir materyalden 40 adet olacak şekilde toplam 120 adet örnek hazırlandı. Örneklerin yüzey sertlik değerlerinin ölçümünde Vickers sertlik ölçüm cihazı, renk değişiminin ölçümünde ise spektrofotometre cihazı kullanıldı. Başlangıç ölçümlerinin ardından gıda taklidi yapan dört farklı likitte (heptan, etanol, sitrik asit ve distile su) bir hafta süreyle bekletilen örnekler üzerinde yüzey sertliği ve renk ölçümleri ikinci kez tekrarlandı. Örneklerin yüzey sertliği ve renk değişim değerleri, ISO 4049:2009 spesifikasyonuna göre hesaplandı. Bulgular: Gıdaları taklit eden likitlerde bekletilme sonrasında restoratif materyaller arasında yüzey sertliğinde en az değişim yaşanan ve renk stabilitesi en yüksek olan materyalin nanohibrit esaslı Clearfil Majesty Esthetic kompozit rezin olduğu belirlendi. Yüzey sertliğinde en çok azalma nanofil esaslı Filtek Ultimate kompozit rezinde görülürken, en fazla renk değişikliği sergileyen materyalin mikrohibrit doldurucu içeriğine sahip Filtek Z250 kompozit rezin olduğu bulgusuna ulaşıldı. Sonuç: Ağız içi ortamda çiğneme sırasında oluşan kuvvetlere, sıcaklık değişimlerine ve gıdaların içeriğindeki kimyasal maddelere maruz kalan restoratif materyallerin zaman içerisinde yüzey sertliği ve çözünürlük değerlerinde değişim meydana gelebilmektedir. Çalışmamızın sonucunda; kullanılan restoratif materyallerin farklı gıda taklidi likitlerden yüzey sertliği ve çözünürlük değerleri açısından değişik miktarda etkilendiği görüldü.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim