Yazar "Pirinççioğlu, Hamşi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Dargeçit ve Güçlükonak sıcak su kaynaklarından termofilik bakteri izolasyonu ve tanımlanması(2015) Pirinççioğlu, HamşiMardin ili Dargeçit ve Sırnak ili Güçlükonak ilçeleri sıcak su kaynaklarından su ve çamur örnekleri alınarak bakteri izolasyonu yapıldı. Bu bakterilerin morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal özellikleri, lipit analizi ve 16S rRNA dizi analizi yapılarak tanımlanması yapıldı. Hısta (Güçlükonak) sıcak su kaynagından izole edilen iki tane izolat GE1 ve GE2 olarak adlandırıldı. Bu izolatlar çubuk seklinde, gram-pozitif, aerobik, hareketli ve spor olusturan termofil karekterde oldukları belirlendi. GE1'in basilleri genellikle ikili halde GE2'nin ise tekli halde bulunmaktadır. Üreme sıcaklık aralıgı GE1 için 30-65 ºC (optimum 60ºC), GE2 içinde 35-65 ºC (optimum 60ºC) olarak bulundu. Optimum üreme pH'sı GE1'in 9.0, GE2'nin 9.5 olarak bulundu. GE1 ve GE2'nin büyüme grafigi çizildi ve sırası ile 15. ve 12. saatlerde en yüksek oranda üredikleri görüldü. GE1 ve GE2'nin nisasta, katalaz, üreaz, fosfataz testleri pozitif tespit edildi. zolatların %1'lik NaCI'e tolerans gösterdikleri saptandı. GE1'in karbon kaynagı olarak galaktoz, sakkaroz, maltoz ve laktozu kullandıgı; glukoz, fruktoz ve gliserolü de zayıf bir sekilde kullandıgı saptandı. GE2'nin maltozu karbon kaynagı olarak kullandıgı, glikoz ve sakkaroz da zayıf olarak kullandıgı tespit edildi. Ilısu (Dargeçit) kaplıcasından izole edilen, AH1 ve AH2 olarak adlandırılan izolatlar çubuk sekilli, gram-pozitif, spor olusturan, aerobik, hareketli termofilik özellikte bakterilerdir. Hücreleri genellikle ikili halde bulunmaktadır. AH1'in üreme sıcaklık aralıgı 30-65 ºC (optimumu 60 ºC) olarak bulundu. AH2'nin üreme sıcaklık aralıgı ise 30-65 ºC (optimum 65 ºC) olarak bulundu. AH1'in pH üreme aralıgı 5.5- 10.0 (optimum 7.5) bulundu. AH2'nin pH üreme aralıgı 6.0-11.0 (optimum 7.5) olarak bulundu. AH1 ve AH2' nin büyüme grafigi incelendiginde, çogalmanın sırasıyla 24. saat ve 15. saat oldugu saptandı. zolatların nisasta hidrolizi, katalaz, kazein, lipaz ve fosfataz testleri pozitif olarak tespit edildi. Her iki izolatın da lizozim duyarlılıgı ve sodyum azid duyarlılıgı pozitif görüldü. Ayrıca izolatların %2'lik NaCI'e toleranslı oldukları görüldü. AH1'in karbon kaynagı olarak galaktoz ve gliserolü zayıf olarak kullandıgı tespit edildi. AH2'nin ise sakkaroz, laktoz ve gliserolü zayıf bir sekilde kullandıgı tespit edildi. GE1, GE2, AH1'in lipit analizleri Alicyclobacillus acidocaldarius subsp. rittmannii ve Geobacillus toebii standartları ile yapılan karsılastırmalarda izolatların fosfolipitleri, glikolipitleri ve aminolipitlerinin Geobacillus standatlarına benzerlik gösterdigi görüldü. GE1'in 16S rRNA gen dizisinin veri tabanındaki diger türlerle karsılastırılması soncunda Geobacillus cinsine ait türle yakınlık gösterdigi görüldü. Geobacillus cinsinin yeni bir türü olabilecegi düsünülmektedir. GE2'nin 16S rRNA gen dizi analizi sonuçları diger türlerle karsılastırıldıgında Geobacillus kaue'a yakınlık gösterdigi görüldü. AH1 ve AH2'nin 16S rRNA gen dizi analizi veri tabanındaki mevcut türlerle karsılastırıldıgında Anoxybacillus flavithermus'a % 99 oranında yakınlık gösterdigi bulunmustur. Anahtar Kelimeler: Bakteri tanımlanması, termofilik bakteri, 16S rRNA, Sıcak su kaynagı