Yazar "Pekitkan, Fatih Göksel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Yerli Tip Üzüm (Vitis Vinifera L.) Çeşitlerinin Budama Sürgünlerinin Kesme Özelliklerinin Belirlenmesi(2020) Pekitkan, Fatih Göksel; Eliçin, Ahmet Konuralp; Sessiz, AbdullahBağcılıkta budama ve hasat işlemleri işgücü temini, zamanın etkin kullanımı, ürün kayıpları, kalite veüretim maliyetleri açısından en kritik olanlardır. Bağ budama işlerinde kullanılacak mekanik araçlar veyabudama makaslarının tasarımı ve enerjinin etkin kullanımı için budaması yapılacak asma çeşidinin sürgün kesmekuvveti, kesme gerilmesi ve kesme enerjisi gibi özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Bu çalışmada, bağçubuklarının kesme işlerinde kullanılabilecek bir makinanın tasarımında veya bir budama makasının, kesmedetemel parametreler olan kesme kuvveti, kesme gerilmesi ve enerji gereksiniminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buamaç doğrultusunda başta Diyarbakır ili ve çevresi olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilenŞire, Öküzgözü ve Boğazkere üzüm çeşitlerinin bıçak tipi, kesme açısı ve kesme hızına bağlı olarak asmalarınsürgün kesme özellikleri incelenmiştir. Deneylerde kullanılan asmaların sürgünleri Diyarbakır ilindeki şaraplıküzüm üreten üreticilere ait bağlardan temin edilmiştir. Sürgünlerin kesme özelliklerinin belirlenmesinde LlyodLRX plus, 2500 N kapasiteli biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, her üç çeşitiçin kesme özellikleri, bıçak tipi, kesme açısı ve yükleme durumuna göre değişikliklikler göstermiştir. Kesmekuvveti ve enerji gereksinimi her çeşit ve bıçak tipi için ayrı olmuştur. Genel olarak tırtıklı ağza sahip bıçaklardakesme kuvveti ve enerji değeri düz-ince ağza sahip olan bıçak tipinde daha yüksek olmuştur. Bıçak kesme açısıarttıkça kesme kuvveti ve kesme enerjisi azalmıştır. En yüksek kesme kuvveti ve enerji değerleri 0º düşey yöndeyapılan kesmede gerçekleşmiştir. Kesme hızlarının artışı kesme kuvveti, kesme gerilmesi, kesme enerjisi vespesifik kesme enejisini hafif bir şekilde arttırmıştır. Tüm çeşitlerde en düşük değerler 2 mm s-1’lik yüklemehızlarında elde edilmiştir.Öğe Diyarbakır Pamuk Çırçır Endüstrisinde Gürültü ve Toz Seviyelerinin İşçi Sağlığı ve Çevresel Yönden Olası Etkilerinin Belirlenmesi(Tarım Makinaları Derneği, 2023) Esgici, Reşat; Pekitkan, Fatih Göksel; Sessiz, AbdullahGürültü ve hava kirliliğinin, çalışanın vücuduna, sağlığına, farklı iş güvenliği ve çevresel risk faktörlerine olumsuz etkileri vardır. Makinaların çalışması sırasında oluşan gürültü ve hava kirliliği, çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bu çalışmada Diyarbakır ilindeki çırçır fabrikalarının işçi sağlığı ve çevre üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çırçır işletmelerinde gürültü ve toz seviyeleri ölçülmüştür. Çalışma, 2019 yılı Kasım ve Aralık aylarında Diyarbakır ilinde bulunan çırçır fabrikalarında gerçekleştirilmiştir. Çırçır makinalarının ortalama gürültü seviyeleri Mastech MS6300 çevre ölçüm cihazı ile, toz seviyeleri ise DT-9880 partikül sayıcı cihaz ile ölçülmüştür. Ölçümler zeminden veya çalışma platformundan yaklaşık 1.5 m yükseklikte ve duvarlardan en az 1 m mesafede yapılmıştır. Çırçır fabrikaları, makina sayıları ve makinaların yerleşimleri açısından bazı farklılıklara sahiptir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) standartlarına göre geçici ve kalıcı işitme kaybı uyarı limiti 85 dBA ve tehlike limiti 90 dBA'dir. Yapılan testlerin sonuçları, tüm gürültü ölçümlerinin izin verilen sınırın (90 dBA) üzerinde olduğunu göstermiştir. Çırçır fabrikalarının hepsinde maksimum gürültü seviyesi 95 dBA’in üzerinde bulunmuştur. Ölçülen değerler ışığında, söz konusu değerler işçinin sağlığı ve iş güvenliğine olumsuz etkileri bakımından tehlike sınırı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle gürültü seviyelerinin 85 dBA’in altına düşürülebilmesi için araştırmalar yapılması gerekmektedir. Ayrıca tüm fabrikalarda ölçülen ortalama toz konsantrasyonları sınır konsantrasyon seviyesinden daha yüksek bulunmuştur. Toz partikül boyutları 0.3 ile 10 µm arasında değişmiştir. Ölçülen toz partikül sayısı bakımından tüm işletmeler riskli olan kırmızı grupta yer almaktadır.Öğe Effect of various knife type, cutting angle and speed on cutting force and energy of grape cane(Osman SAĞDIÇ, 2019) Eliçin, Ahmet Konuralp; Sessiz, Abdullah; Pekitkan, Fatih GökselIn this study, some cutting and energy properties of canes of local grapes varieties Okuzgozu (Vitis vinifera L. cv.) were determineddepend on knife type, cutting angle and cutting speed during the spring pruning in 2018. The canes of grapes were obtained from acommercial farm in the Diyarbakir province. Cutting properties were measured by a material testing machine. According to test results,the significant differences were found between the knives types at 1 % probability level. The best results were determined at the flatknife knife type, followed by serrated 2 and serrated 1, respectively. While the lowest cutting force and cutting strength values wereobtained at flat type (knife edge flat) as 234.50 N, 8.299 MPa, 1.783 J and 0.06307 J mm−2respectively, the highest values cutting forces,cutting strength, cutting energy and specific cutting energy were obtained at serrated type 1 (knife edge thin) knife as 303.8 N, 10.75MPa, 2.136 J and 0.075610 J mm−2respectively. The cutting force and energy values decreased with increasing knife-cutting angle from0° to 40°. The maximum cutting force, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy were observed at 0° cutting angle as319.3 N, 11.30 MPa, 2.393 N and 0.08464 J mm−2respectively. The effect of the knife loading speed on the cutting forces, cuttingstrength, cutting energy and specific cutting energy were found significant statistically (p<0.01). The lowest cutting force, cuttingstrength, cutting energy and specific cutting energy were obtained at the 1 m s−1 as 246.1 N, 8.705 MPa, 1.273 J and 0.04502 J mm−1,respectively.Öğe Evaluation of Cylinder Rotational Speed for Rice Grain Losses and Broken Grain Ratio(Tarım Makinaları Derneği, 2020) Esgici, Reşat; Pekitkan, Fatih Göksel; Sessiz, AbdullahThe aim of this study was to determine of the mechanical losses that occurred during threshing and after threshing the processing from the paddy to rice depend on threshed at different cylinder speeds by the combine harvester. Another purpose is to determine the effect of the cylinder rotational speed on grain losses and broken germination. According to results, the effect of cylinder rotational speed of combine harvester has been found significant on the amount of broken grain and germination rate (p<0.01). The broken grain has increased with increase of cylinder rotational speed, the germination rate decreased. While the lowest broken grain rate was 0.912% at 650 rpm, the highest broken grain was obtained at 1050 rpm as 4.100%. However, there has been a gradual decrease in germination rates. While the rate of germination rate at 650 rpm was 95.4%, this ration dropped to 85% at 950 rpm and 78% at 1050 rpm. The cylinder rotational speed selected for threshing significantly affected the head rice yield parameters. The lowest broken grain rate was obtained as 6.876% at 650 rpm, while the highest rate was obtained at 950 rpm as 9.072%. The other side, the highest unbroken rate was achieved as 62.955% at 650 rpm, this rate decreased due to the increase in the number of revolutions. The lowest unbroken ratio of grain was obtained at 1050 rpm as 9.168%. The bran ratio increased from 0.846 percent to 1.774%. The lowest brain rate was achieved as 0.846% at 650 rpm, while the highest rate was achieved at 1.774% at 1050 rpm. Head rice yield decreased slightly as the cylinder speed increased. While this rate was 70.67% at 650 rpm, it was 68.87% at 1050 rpm. A similar situation has been achieved in the amount of husk. While the rate of grains at 650 rpm, which is the lowest, is 29.324%, this ratio has increased slightly. Husk ratio, on the other hand, were changed between 29.32% and 31.30%.Öğe Force and Energy Requirement for Cutting of Corn Stalk and Cob(Gültekin ÖZDEMİR, 2021) Sessiz, Abdullah; Pekitkan, Fatih Göksel; Güzel, EminIn this study, the cutting force and energy requirement of corn (Zea mays L.) stalk at different internodes (diameter), from the bottom to the top internode positions for Pionner 2105, Pioner 1570, KWS and MAY 75 varieties, were determined. The mean diameter of internodes varied between 11.28-19.00 mm from top to bottom. Also, cob breakout force and energy requirements were determined for these varieties. According to test results, the cutting force requirement of the varieties were found statistically different. While the highest cutting force requirement was found in MAY75 variaty as 504.79 N and Pioneer 2105 as 537.80 N, the lowest values were obtained in the KWS variety as 409.50 N. Similar results were found for cutting energy values. While, there were no found difference between MAY 75 and Pioneer 2105 varieties, cutting energy requirements were found statistically different (p<0.01) among the other varieties. The highest cutting energy requirements has been found in Pioneer 2105 and MAY75 varieties, followed by Pioneer 1570 and KWS variaty, respectively. The lowest value was obtained in the KWS variety as 3.83 J. The difference between internodes was found statistically significant. The cutting force values varied between 806.00 N and 203.00 N, the cutting energy varied between 7.91 Joules and 1.56 Joules depend on internodes. The highest cutting force and cutting energy values were obtained at the first node as 806.00 N and 7.91 Joules, these values decreased as the diameter decreased from the bottom to the top. Tukey test results showed that there were no significant differences among the varieties in terms of both breakout force and breakout energy. However, the highest values were obtained as 382.7 N and 15.50 J in Pioneer1570 variety, while the lowest values were obtained as 319.0 N and 9.830 J in Pionner 2105 variety.Öğe Mechanical properties of Okuzgozu (Vitis vinifera L. cv.) grapevine canes(Elsevier B.V., 2024) Pekitkan, Fatih GökselBackground: The mechanical properties of Okuzgozu grapevine canes influence pruning and harvesting techniques, grape quality, and the feasibility of using mechanical harvesters. Methods: This study determined the optimal cutting qualities for the native Okuzgozu grape variety (Vitis vinifera L.) over a range of phenological stages and cane diameters. The cutting tests of canes were performed at different growth periods (veraison, 15 days after veraison and harvesting time). A universal material testing equipment was used to investigate the cutting characteristics of the material. Results: The results indicate that both phenological stages and diameter significantly impacted measured cutting characteristics of grapevine canes. Cutting strength, cutting force, cutting energy and upper bio-yield force gradually decreased with phenological stages. All average maximum values were obtained during the veraison stage. At this stage, the highest values for cutting strength, cutting force, cutting energy, and upper yield were measured at 13.16 MPa, 774.55 N, 5.94 J, and 631.60 N, respectively. The lowest values were recorded at 9.63 MPa, 568.42 N, 3.33 J, and 513.13 N. A close relationship was observed between cane diameter and cutting energy. The energy requirement decreased linearly with decreasing cane diameter. Conclusion: The maximum cutting energy and force values were calculated at an internode 5 (IN5) as 7.34 J and 995.49 N respectively, the minimum cutting energy and force values were calculated at internode 1 (IN1) as 1.85 J and 385.52 N, respectively.Öğe Parçalama makinelerinin tasarımında kullanılmak üzere farklı budama artıklarının bazı kesme özelliklerinin belirlenmesi(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022) Pekitkan, Fatih Göksel; Çanakcı, Murad; Sessiz, Abdullah; Esgici, ReşatBağ ve bahçelerde budama, bakım ve hasat işlemleri sonucu büyük miktarlarda ortaya çıkan budama artıkları üreticiler için sorun haline gelmektedir. Bu sorunu gidermek amacıyla budama artıklarının parçalanarak toprağa karıştırılması, böylece erozyonun engellenmesi, toprak organik madde içeriğinin arttırılması, buna bağlı olarak tarımsal verimin arttırılarak daha çevreci ve sürdürülebilir çözüm yöntemleri giderek önem kazanmaktadır. Parçalama işlemi, bu amaç için geliştirilmiş dal parçalama/öğütme makinalarıyla gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla söz konusu makinaların daha etkin ve verimli bir şekilde parçalama işlemini yapabilmesi için parçalanacak artıkların kesme özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Bu amaçla yapılan çalışma kapsamında, budama artıklarının parçalanması için kullanılacak bir makinanın tasarımında dikkate alınması gereken kesme kuvveti ve enerji değerleri 7 farklı bitki türü için (Andız, Ateşdikeni, Çalı, Çam, İğde, Şeftali ve Zakkum), 2 farklı nem düzeyinde ve kesme ekseninde, çap değerleri de göz önüne alınarak kesme kuvveti, gerilme, enerji ve özgül enerji tüketimine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak kesme ekseninin değiştirilmesi tüm çeşitlerde kesme kuvveti, gerilme, enerji ve özgül enerji tüketimi değerlerini önemli oranda etkilemiş olup, yatay eksen için bulunan değerler, dikey eksen için bulunan değerlere göre oldukça yüksek olmuştur. Örneklere ait nem ve çap durumlarındaki değişimler ve etkileri incelenecek olursa, Çalı, Çam, İğde ve Şeftali çeşitlerine ait nem oranları sırasıyla % 34.5, % 30.1, % 28.6 ve % 35.6 oranları arasında düşürülmüş olsalar bile, bu nem oranlarının kesme kuvveti, gerilme, enerji ve özgül enerji tüketimine istatistiksel açıdan önemli bir etkisi olmamıştır. Andız, Ateşdikeni ve Zakkum çeşitlerinde ise diğer çeşitlerin aksine nem durumlarının değişimi ele alınan parametreler üzerinde önemli derecede etkili olmuştur. Çalışmada elde edilen bu sonuçlardan, denemeye alınan çeşitlerin budama artıklarının etkin ve verimli şekilde parçalanması için geliştirilecek bir makinanın tasarımında yararlanılabilir.Öğe Siirt Fıstık (Pistachio vera L.) Çeşidinin Yük Altındaki Davranışının Belirlenmesi(Tarım Makinaları Derneği, 2022) Pekitkan, Fatih Göksel; Esgici, ReşatTürkiye, fıstık (Pistachiovera L.) üretimi bakımından İran ve Amerika’dan sonra dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Üretim miktarının % 91’i Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sağlanmaktadır. Fıstık, bölge ekonomisi için büyük bir öneme sahiptir. Bölgede fıstık üretimi yoğun olarak Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Siirt illerinde yapılmaktadır. Siirt ilinde kendi ismiyle anılan Siirt fıstığının son yıllarda artan fiyatlara paralel olarak üretim alanlarında ve üretim miktarlarında büyük artışlar meydana gelmiştir. 2002 yılında 45.000 dekarlık alanda üretim yapılırken, 2018 yılında yaklaşık 7 kat artarak 300.000 dekara ve 2021 yılında ise 334.950 dekarlık alana çıkmıştır. Fıstık tarımında en önemli sorunların başında hasat işlemi gelmektedir. Hasat işlemi tamamen insan iş gücüne dayalı olarak elle yapılmaktadır. Hasat işlemi yaklaşık olarak bir ay sürmektedir. Bu da üretim maliyetlerini artırmaktadır. Bölgede mekanik hasat uygulamaları son derece sınırlıdır. Bu çalışmada Siirt fıstık çeşidinin mekanik hasadı için temel bazı parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda faklı olgunluk dönemlerinde meyvenin daldan kopma kuvveti ile meyve ağırlıkları arasındaki değişimler incelenmiştir. Ayrıca, hasat döneminde olgunlaşmış tanelerin yük altında farklı pozisyonlarda kırılma kuvvetleri ve kırılma enerjisi değerleri ölçülmüştür. Kopma kuvveti için çeki basıya çalışan bir kuvvet ölçer kullanılırken (Model FG-20, LutronInstrument), kırılma kuvvetleri için Llyod LRX marka biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Sonuç olarak en düşük kopma kuvveti değerleri, hasat döneminde, 2.2-14.5 N arasında elde edilmiştir. Farklı yükleme pozisyonlarda yapılan yüklemelerde kırılma kuvvet değerleri bakımından önemli bir farklılık meydana gelmemiştir (p<0.05). En düşük kırılma enerjisi 41.80 Ncm olarak uzunlamasına yapılan yüklemede elde edilmiştir.