Yazar "Pekitkan, F. Göksel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Destekleme Programları Kapsamında Kurulan Bazı Süt Sağım Tesislerinin Özelliklerı·(Tarım Makinaları Derneği, 2019) Pekitkan, F. Göksel; Turgut, M. Murat; Eliçin, A. KonuralpBu çalışmanın amacı 2012-2017 yılları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından %50 hibe desteği kapsamında desteklenen ve Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü tarafından deney raporu verilen süt sağım makinaları ve tesislerinin bazı yapısal özelliklerini belirlemektir. Çalışmada, destek kapsamında tercih edilen tesislerin özellikleri ve nedenleri belirlenmiştir. 2012-2017 yılları arasında bölümümüz tarafından 14 yerli ve 3 yabancı olmak üzere toplam 17 farklı firmanın kurduğu 25 ile dağılmış¸ toplam 129 adet tesise verilen deney raporu verileri incelenmiştir. Değerlendirmelerde, sağım sistem tipi, sağım yeri, sağım durak sistemleri, pulsatör tipi ve süt akış ölçer sayısı gibi özellikler dikkate alınmıştır. Deney raporu düzenlenen sağım tipleri incelendiğinde, %94.6'sı ahırın yanında bulunan sağım odalarında %5.4'lük kısmı ise ahır içerisinde yemlikte sağım sistemiyle sağım yapmaktadır. Tesislerin %84.3 gibi büyük bir kısmı balıkkılçığı durak tipi şeklinde kurulmuştur. Ayrıca tesislerin %62.8'i alttan, %37.20'si üstten süt hatlıdır. Tesislerin sadece %18.5’inde elektronik süt ölçer bulunmaktadır. Tesislerde kullanılan nabız aygıtlarının %67.44'ü elektronik, %32.56'sı pnömatik (mekanik) tiptedir. Tesislerin ünite sayıları en az tek hatlı 5, en fazla çift hatlı 48 ünite arasında değişim göstermektedir. Tesis büyüklüğünün bir ifadesi olan bu değerler incelendiğinde, %27.91 ile 2x5 (10) üniteli, %12.40 ile 2x10 (20) üniteli ve %9.30 ile 2x12 (24) üniteli tesislerin yapıldığı görülmektedir. Çift hatlı sistemlerin en büyük avantajı sürekliliğin hızlı olması ve sağım sürelerinin kısalması olarak ortaya çıkmaktadır. AnahtarÖğe Effects of blades types on shear force and energy requirement of paddy stem(2020) Pekitkan, F. Göksel; Sessiz, Abdullah; Esgici, ReşatThis study was aimed to determine of the shearing force and shearing energy of paddy stem as a function of bladetype, blade-edge angle and cutting speed. The Karacadag white paddy variety was used as plant materials. Shearingproperties were measured by a universal testing machine. Depend on measured shear force and cross-section area ofpaddy stem, energy values were calculated by measuring the surface area under the cutting force-deformation curvefor each test separately. The tests were conducted at five blade angles, five loading speed with various three differenttype blades. The tests results showed that the shearing force, shearing strength, shearing energy, specific shearingenergy and extension at maximum load were affected significant (p<0.01) by blade type, cutting angle and cuttingspeed. While the lowest values were determined at serrated 2 blade types, followed by the serrated 1 and flat-edgeblade. The paddy stalk shearing force and energy values has increased with decrease in the blade edge angle from 90°to 50°. The highest force and energy values were measured at 90° cutting edge of blade as 25.47 N and 5.8 N cm. Theeffect of loading speed on the cutting forces, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy were foundsignificant (p<0.01). The shearing and energy has slightly decreased with an increase of blade cutting speed. Whilethe highest values were found at 2 m s-1 loading speeds, the lowest values were found at 6 mm s-1 cutting speed.Öğe Karacadağ yöresi yerel çeltik çeşitlerinin fiziksel ve sürtünme özelliklerinin karşılaştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Sessiz, Abdullah; Pekitkan, F. Göksel; Esgici, ReşatÜlkemizde çeltik üretiminin yapıldığı illerden birisi Diyarbakır ilidir. Diyarbakır ilinde sadeceKaracadağ Beyaz ve Karacadağ Karakılçık yerel çeltik çeşitleri yetiştirilmektedir. Her iki çeşit, hasat zamanındaaynı makinayla hasat edilmekte ve hasat sonrası aynı işlemlere tabi tutulmaktadır. Bu yüzden hasat sonrasıaşamalarda ürün özellikleri farklılık gösterdiğinden ürün kayıpları da farklı olmaktadır. Bu çalışmanın amacıBeyaz ve Karakılçık çeltik çeşitlerinin fiziksel ve sürtünme özelliklerini farklı nem ve yüzey malzemelerindebelirlemek ve birbiriyle karşılaştırmaktır. Çeltik materyali, Diyarbakır ili Çınar ilçesinde bir üreticiye ait çeltiküretim alanlarından 2018 yılı hasat sezonunda temin edilmiştir. Çalışmada çeltik tanelerinin; tane uzunluğu(mm), genişliği (mm), kalınlığı (mm), tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), aritmetik ortalama (mm), geometrikortalama çap (mm), yüzey alanı (mm²), küresellik (%), yığılma açıları (°), porozite (%), renk ölçümleri ve farklıyüzeylerde statik ve dinamik sürtünme katsayıları ölçülmüştür. Statik ve kinetik sürtünme kuvvetlerininbelirlenmesinde 4 farklı malzeme (Galvanizli sac, PVC, Krom ve Kauçuk) kullanılmıştır. Kullanılan hermalzeme için sürtünme deneyleri 3 farklı nem içeriğinde ve 20 mm s-1 sabit hızda yürütülmüştür. Tanelerinyüzeyler üzerinde çekilme işlemi ve sürtünme kuvvetlerinin ölçümü çeki-basıya çalışan 2500 N kapasiteye sahipLlyod marka test cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Renk özelliklerini belirlemek için CM11P dijital renk ölçerkullanılmıştır. Yapılan karşılaştırmada her iki çeşit, boyut özellikleri bakımından benzer özellikler göstermiştir.Ancak sürtünme kuvveti değerleri nemden ve yüzey malzemesinden etkilenmiştir. En yüksek statik ve dinamiksürtünme katsayısı değerleri kauçuk ve PVC malzemede ve %29 nem içeriğinde sırasıyla 1.044 ve 1.079 olarakelde edilmiştir. En düşük değerler ise krom malzemede %9.30 nem içeriğinde 0.402 olarak elde edilmiştir.