Yazar "Ortakaya, Veysi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ?-AMYLASE FROM BACILLUS SIMPLEX- PRODUCTION, CHARACTERIZATION AND PARTIAL PURIFICATION(Parlar Scientific Publications (P S P), 2017) Ortakaya, Veysi; Fincan, Sema Aguloglu; Enez, BarisIn this study, some bacteria were isolated from the soil obtained from Ergani Makam Mountain. The isolated bacteria were defined as Bacillus simplex with the biochemical tests and 16S rRNA analysis. The optimum conditions for bacterial growth were determined as the 32th hour, 37 degrees C and pH 7.0. While the maximum amylase activity was observed of the 72nd hour, the optimum temperature and pH of the enzyme were determined to be 37 degrees C and 7.0 reciprocally. It was observed that the enzyme production increased with ammonium sulfate and ammonium nitrate from nitrogen sources and decreased with the addition of carbon sources. Amylase was partially purified with 70% ammonium sulfate precipitations and dialysis. When the effect of detergents was examined on the partially purified enzyme it was determined that SDS considerably inhibited and the other detergents increased the enzyme activity. It was also determined that while CaCl2 increased the activity whereas FeCl2, CuCl2, ZnCl2 and HgCl2 considerably inhibited the enzyme activity.Öğe Amylase Production of Bacillus subtilis Isolated from Soil by SmF Method(2019) Ortakaya, Veysi; Fincan, Sema AgüloğluIn our study, the isolation, identification and optimization of Bacillus subtilis from soil samples were performedand the ability to produce ?-amylase of industrial importance was investigated. Bacteria identified as B. subtilis by 16SrRNA analysis, morphological and biochemical tests. Maximum growth was determined at 32 hour, 37°C and pH 7.0.Enzyme optimization was performed after determination of bacterial amylase in starchy medium. Optimum conditionsfor amylase production were determined as 37°C, pH 7.0 and 48 h. When the effect of metals on enzyme activity wasexamined, it was determined that Cu2+ increased enzyme activity, Zn2+, Hg2+ and Fe2+ were partially inhibited theenzyme activity, and Ca2+ was showed close activity to the control. It was observed that carbon sources had inhibitoryeffect on bacterial growth and enzyme production.Öğe Smf (submerged fermentatıon) yöntemi ile topraktan izole edilerek tanımlanan Bacillus subtilis'ten α-amilaz üretimi, saflaştırılması ve karakterizasyonu(Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Ortakaya, Veysi; Fincan, SemaÇalışmamızda kullanılmak üzere Ergani'de bulunan Makam Dağı'ndan toprak örneği alınmıştır. Alınan toprak örneğinden bakteri izolasyonu gerçekleştirilmiştir.İzole edilmiş mikroorganizma üzerinde bazı biyokimyasal analizleri uygulanmış ve 16S rRNA tanımlanması yapılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda, izole edilmiş olan bakterinin Bacillus subtilis olduğu belirlenmiştir. SmF tekniği ile üretilen Bacillus subtilis izolatına ait ?-amilaz üretimi üzerine çeşitli parametrelerin etkisi araştırılarak optimum koşulları belirlenmiştir. Bakteri çoğalmasına ait optimum koşulların süre bakımından 32. saat, sıcaklık bakımından 37°C ve pH bakımından da pH 7.0 olduğu belirlenmiştir. Enzimin maksimum düzeyde üretildiği süre olarak belirlenen 48. saatte bakteri çoğaltma işlemi gerçekleştirilmiştir. Kültüre edilmiş olan bakteriden üst sıvı alınarak ?-amilaz aktivite çalışması yapılmıştır. Enzimin aktivite gösterdiği optimum pH'sı 7.0 ve optimum sıcaklık da 37°C olarak belirlenmiştir. Bakteri tarafından kullanılacak azot ve karbon kaynaklarının enzim üretimindeki etkisi incelenmiştir. Elde edilen verilere göre azot kaynaklarını kullanan bakteriden kontrole kıyaslandığında daha düşük amilaz aktivitesi belirlenmiştir. Azot kaynakları arasında amonyum nitrat ve amonyum sulfat eklenmesiyle en yüksek spesifik aktivite gözlenmiştir. Enzim üretimi üzerine karbon kaynaklarının etkisine bakıldığında ise galaktoz değerinin kontrole yakın bir değer gösterdiği ve diğer karbon kaynaklarında ise enzim üretiminin azaldığı görülmüştür. Enzimin optimum koşulları belirlendikten sonra saflaştırma işlemine geçildi. Saflaştırılan amilazın molekül ağırlığı SDS-PAGE ile ~73 kDa olarak tespit edildi. Deterjanların bazılarının, saflaştırılan enzim aktivitesi üzerine etkisini saptamak için 0.005'lik Tween-40, SDS, TritonX-100, Tween-8 ve brij kullanılmıştır. Kullanılan deterjanlardan SDS'nin önemli ölçüde amilaz enzimini inhibe ettiği görüldü. Bazı metallerin, saflaştırılan enzim aktivitesi üzerindeki etkisi incelendiğinde CaCl2'nin aktiviteyi arttırdığı, MnCl2 ve MgCl2 metallerinin eklenmesi sonucunda herhangi bir değişiklik gözlenmediği, FeCl2, CuCl2, ZnCl2 ve HgCl2 metallerinin eklenmesiyle de enzim aktivitesinin önemli ölçüde inhibe edildiği belirlenmiştir.