Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Oktay, Asuman" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Diyarbakır koşullarında yetiştirilen sürme çeşidi karpuza uygulanan amonyum nitrat gübresinin farklı dozlarının verim ve meyve iriliği üzerine etkileri
    (2016) Oktay, Asuman; Doran, İlhan
    Bu çalışma, Diyarbakır koşullarında 2000-2001 yıllarında yetiştirilen Sürme çeşidi karpuzda amonyum nitrat dozlarının verim, meyve iriliği ve suda çözünebilir kuru madde miktarı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada incelenen özelliklerden elde edilen bulgular şöyledir: 1. Verim (kg) Pazarlanabilir verim üzerine amonyum nitrat dozları ve yılların etkileri istatistiksel olarak önemsiz olmasına rağmen 75 g AN/ocak dozunda sağlanan pazarlanabilir toplam verim diğer dozlardan daha yüksek olarak belirlenmiştir. En düşük pazarlanabilir toplam verim 2000 yılında 238 kg ile kontrolde, en yüksek değer ise 373 kg ile 75 g amonyum nitrat dozunda saptanmıştır. Pazarlanamayan verim üzerine istatistiksel olarak amonyum nitrat dozlarının etkileri önemsiz, yılların etkileri önemli bulunmuştur. Bu arada pazarlanamayan meyve sayısının 2001 yılında daha yüksek olarak belirlenmesi, anılan yılda 2000 yılından daha fazla görülen meyvelerde çatlama ve çiçek bumu çürüklüğüne, beslenme ve sulama dengesizlikleri ile iklimsel faktörlerin neden olduğu söylenebilir. 2. Suda Çözünebilir Kuru Madde Suda çözünebilir kuru madde miktarı denemenin yalnız 2000 yılında ölçülmüş ve amonyum nitrat dozlarının kuru madde miktarı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. SÇKM miktarı en yüksek % 6.85 değeriyle kontrolde belirlenmiştir. 3. Meyve iriliği (kg/adet) Meyve iriliği üzerine amonyum nitrat dozlarının etkileri %5 seviyede, yılların etkileri ise %1 seviyede önemli bulunmuş ve artan amonyum nitrat dozlarına paralel olarak meyve iriliğinin arttığı saptanmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    Türkiye' nin iri karpuzu sürme çeşidinin meyve verim ve kalitesi üzerine azotlu gübrelemenin etkileri
    (2005) Oktay, Asuman; Doran, İlhan
    Sürme çeşidi karpuz Ülkemizin ve Dünyanın en iri karpuzu olup, simgesel özelliğiyle Diyarbakır'a kültürel, folklorik ve ekonomik katkılarda bulunmaktadır. Amonyum nitratın artan dozlarının (0, 75, 150, 225 ve 300 kg $ha^{-1}$) Sürme çeşidinin verimi, meyve iriliği ve suda çözünebilir kuru madde içeriği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmada, gübre dozlarının pazarlanabilir verim üzerine etkileri önemli bulunmuş ve amonyum nitratın 225 kg $ha^{-1}$ dozundan elde edilen pazarlanabilir verimin (70,4 kg $ocak^{-1}$ ); 75 kg $ha^{-1}$ dozunun veriminden %34 (46,6 kg $ocak^{-1}$), 150 kg $ha^{-1}$ dozundan %21 (55,8 kg $ocak^{-1}$ ) ve 300 kg $ha^{-1}$ dozundan %7 (65,6 kg $ocak^{-1}$ ) oranında daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu arada amonyum nitrat dozlarının meyve iriliği üzerine etkileri de önemli bulunmuş ve 300 kg A.N. $ha^{-1}$ dozunda en iri karpuz elde edilmiştir (34 kg).

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim