Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Oduncu, Ferhat Mazlum" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Diyarbakır Sur ilçe'sinde ipek böceği yetiştiriciliği deneyimi: Uygulama ve bulgular
    (Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024) Oduncu, Ferhat Mazlum; Denli, Muzaffer
    Bu çalışmada Diyarbakır ili merkez Sur ilçesi iklim koşullarında ipek böceği (Bombyx mori),yetiştiriciliğinin gelişme evreleri incelenmiş ve verim özellikleri araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, 28.3 °C ortalama sıcaklık ve %60.7 ortalama nem koşullarının sağlandığı bir yetiştirme ünitesinde 10.000 ipek böceği larvası iki gruba ayrılmış ve 45 günlük yetiştirme süresi boyunca iki farklı tür dut yaprağı ile beslenmiştir. Deneme süresince, haftalık olarak larva boyları, ağırlıkları tükettikleri yaprak miktarı ve ölüm oranları belirlenmiştir. Yetiştirme evreleri sonunda üretilen yaş ve kuru koza miktarları saptanmıştır. Yetiştirme süreci boyunca ve sonunda farklı dut çeşitleriyle beslenen ipek böceklerinin larva boyları, ağırlıkları ve yaprak tüketim miktarları açısından benzer sonuçlar elde edilmiştir. Yetiştirme sonunda, ters dut yaprağı ve beyaz dut yaprağı ile beslenen larvaların boyları sırasıyla 775 mm ve 770 mm, ağırlıkları ise 48±0.3 mg ve 44±0.4 mg olarak ölçülmüştür. En yüksek ölüm oranı, %76 ile ters dut yaprağı ile beslenen grupta görülmüş, beyaz dut yaprağı ile beslenen grupta ise ölüm oranı %64 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, beyaz dut yaprağı ile beslenen grupta 1.800 adet yaş koza üretilirken, ters dut yaprağı ile beslenen grupta bu sayı 1.200 adet olarak gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, Diyarbakır ili Sur ilçesinin iklim koşullarında, ipek böceği yetiştiriciliğinde kullanılan beyaz dut yapraklarının, larvaların yaşama oranı ve yaş koza verimi üzerinde daha olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Bu nedenle, beyaz dut yapraklarının ipek böceği yetiştiriciliğinde tercih edilebileceği sonucuna varılmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    Supplementing Broiler Quail Diets with Dried Egg Yolk under Heat Stress Conditions
    (2024) Irmak, Mehmet; Denli, Muzaffer; Kayri, Veysi; İpçak, Hasan Hüseyin; Oduncu, Ferhat Mazlum; Aldemir, Ezgi
    This study was conducted to investigate the impact of incorporating dried egg yolk into the diet on the growth performance, carcass quality characteristics, and thigh-breast malondialdehyde value of quails (Coturnix coturnix japonica) subjected to heat stress. A total of 160 quails, 10 days old, were divided into four groups, each comprising 10 replicates with four chicks in each group. Throughout the experiment, the quails were provided with isonitrogenic and isocaloric feeds. The experimental groups were as follows: 1) Basic ration without temperature application (Control); 2) Basic ration with 1% added egg yolk, without temperature application; 3) Basic ration with temperature treatment (30 °C for 8 hours per day); and 4) Basic ration with 1% added egg yolk, along with temperature treatment (30 °C for 8 hours per day). At the end of the experiment, the highest body weight gain occurred in male and female quails which fed the diets incorporated with dried egg yolk and not exposed to heat (P<0.05). The males and females that were exposed to heat and fed with the basic ration showed the lowest feed intake, and this difference was statistically significant (P<0.05). There was no significant difference observed in the malondialdehyde (MDA) values of thigh meat on days 3 and 9, as well as in breast meat on days 3, 6, and 9 (P>0.05). However, a significant change in thigh malondialdehyde value was detected on day 6 (P<0.05). In conclusion, the addition of dried egg yolk to the diets of quails exposed to heat stress diminished the negative effects of heat stress on growth performance.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim