Yazar "Oğuz, Zelal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Sigara içen bireylerde kefir tüketiminin bazı hematolojik ve immünolojik parametrelere etkisi(2015) Oğuz, ZelalÖnemli bir oksidatif stres kaynağı olan sigara dumanının çeşitli organ ve sistem fonksiyonları ile kanın bileşenlerini olumsuz yönde etkilediği, ölümcül hastalıklara ve erken ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Bu tez çalışması, bir fermente süt probiyotiği olan kefirin sigara içen bireylerde bazı hematolojik ve immünolojik parametrelere etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Prospektif, öz-kontrollü (self-controlled) olarak planlanan bu çalışmaya; yaş aralığı 25-55 olan, 15’i en az beş yıldır günde 30 adet ve üzeri sigara içen ve 15’i de sigara içmeyen toplam 30 sağlıklı erkek gönüllü birey dahil edilmiştir. Çalışmaya başlanmadan önce sigara içen ve içmeyen tüm katılımcıların bazı biyometrik ve vital özellikleri kaydedildikten sonra başlangıç değerler için açlık venöz kan örnekleri (10 ml) alınarak test edilmiştir. Bu aşamadan itibaren her bireyin altı hafta süresince öğlen öğünüyle birlikte içmek üzere günde 200 ml (bir su bardağı) kefir tüketmesi sağlanmıştır. Altı haftalık kefir tüketim süresinin bitiminde tüm bireylerden açlık venöz kan örnekleri tekrar alınarak (10 ml) hedeflenen bazı hematolojik ve immünolojik parametreler Dicle Üniversitesi Merkez Laboratuarı, Hematoloji Laboratuarı ve Fizyoloji Anabilim Dalında analiz edilmiştir. Tüm katılımcılar çalışmayı sorunsuz tamamlamış ve herhangi bir şikayet bildirmemişlerdir. Sigara içen ve içmeyen grubunu oluşturan bireylerin kefir tüketimi sonrası değerleri, kefir tüketimi öncesi değerleriyle (öz-kontrol veya başlangıç değerleri) karşılaştırması yapılarak sonuca gidilmiştir. Sigara içenlerde kefir, kalp atım sayısını içmeyenlerde ise vücut ağırlığını anlamlı ölçüde arttırmış (p<0.01), fakat sistolik ve diyastolik kan basıncı değerlerini etkilememiştir (p>0.05). Sigara içenlerde kefir uygulaması; eritrosit sayı (RBC) ve indekslerini (MCV, MCH, MCHC), trombosit sayısını, total lökosit sayısı (WBC) ve lökosit çeşitlerinin % miktarlarını, hemoglobin, hematokrit ve sedimantasyon değerlerini istatistiksel değerlendirme sonucuna göre önemli bir şekilde etkilememiş (p>0.05) ve başlangıç düzeyleri korunmuştur. Ancak, eritrosit hacim dağılımının varyasyon katsayısı olarak bilinen RDW (Red Cell Distribution Width) indeksi kefir kullanımıyla birlikte azalmış ve bu fark önemli bulunmuştur (p<0.01). Kefir tüketimi, sigara içmeyenlerde nötrofil ve eozinofil sayısını azaltmış (p<0.05), lenfosit sayısını ise arttırmıştır (p<0.05). Kefir, sigara içenlerde CD4+ ve CD25+ hücrelerinde önemli bir artışa (p<0.01) neden olurken CD3+, CD8+ CD19+, CD56+ hücre populasyonlarında anlamlı değişiklikler oluşturmamıştır. Sigara içmeyenlerde kefir uygulaması lenfosit alt gruplarının hiçbirini anlamlı bir şekilde etkilememiştir. İstatistiksel değerlendirmeler sonucuna göre kefir, hem sigara içen hem de içmeyenlerin serum total immünglobulin G (IgG) düzeylerinde önemli azalmalara neden olurken, kompleman C3 ve C4 protein düzeylerini etkilememiştir (p>0.05). Kefir; sigara içenlerde önemli derecede serum Total Kolesterol ve LDL- Kolesterol değerlerini azaltmış (p<0.05), HDL-K düzeyini ise arttırmıştır (p<0.05). Sigara içmeyenlerde de kefir tüketimi serum lipit profilini etkilemiş, fakat HDL-K’dek i artış ve Total Kolesterol ile LDL-K’ deki azalmalar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). Kefir uygulaması her iki grupta da VLDL-K, trigliserid, kan şekeri ve plazma proteinlerinde önemli değişiklik yaratmamıştır (p>0.05). Kefir tüketimi, hem sigara içen hem de içmeyenlerde eritrositlerin osmotik direncini anlamlı bulunmasa da hafifçe arttırmış ve sigara içen bireylere ait eritrositlerin içmeyenlerinkine göre osmotik hemolize daha yatkın oldukları saptanmıştır. Çalışmamızın bulguları dikkate alındığında; sigara içen bireylerde belirtilen dozda kefir kullanımının eritrositlerle ilişkili parametreleri önemli derecede etkilemediği, serum total ve LDL-Kolesterolünü önemli derecede azalttığı, HDL-Kolesterolü ise arttırdığı, edinsel immüniteye ait birtakım göstergeleri pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmış ve geleceği parlak gibi görünen kefirin sigara içen bireylerin sağlığının korunmasında fonksiyonel gıdalar arasında düşünülebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kefir, Sigara, Osmotik Frajilite, Tam Kan Sayımı, Serum Lipitleri, Lenfosit Alt Grupları, Kompleman C3 ve C4 Proteinleri, Total Ig G, Glikoz, Plazma Proteinleri