Yazar "Müderriszade, Alsev" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Topraktan izole edilen bacillus MB.I’in çeşitli mikrobiyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin saptanarak bakteriden saflaştırılan subtilizin enziminin özelliklerinin belirlenmesi(2018) Müderriszade, Alsev; Ensari, YavuzBu çalışmada Diyarbakır, Dicle Üniversitesi kampus alanından yaz koşullarında izole edilen alkalofilik Bacillus MB.1 mikrobiyolojik ve biyokimyasal testlerle tanımlanmaya çalışıldı. Başta tekstil, deri ve deterjan sanayi olmak üzere büyük endüstriyel önemi olan bakterinin salgıladığı subtilizin enzimi birkaç basamakta sataştırılarak biyokimyasal özellikleri, bakterinin üreme ve subtilizin enzimi üretme koşulları belirlendi. İzole edilen mikroorganizma değişik besi ortamlarında üretilerek en iyi enzim üretim ortamı tesbit edilmeye çalışıldı. Mısır nişastası ve soya unu içeren alkali besi ortamının bakteri için ve salgıladığı enzim için en uygun besiyeri olduğu gözlendi. Bu besi ortamında enzim üretimi ve aktivitesinin de yüksek olduğu saptandı. Saflaştırılan enzimin optimum sıcaklığının kalsiyumlu ortamda 62°C kalsiyumsuz ortamda ise 50°C olduğu, optimum pH'sının 11.5 olduğu, Km değerinin 1 x10"3 M olduğu, 3.5 mM PMSF ile tamamıyle inhibe olduğu ayrıca çeşitli maddelerin enzim aktivitesine etkileri incelendi. Ayrıca Triton x-100, Tween 80 ve SDS'nin enzim üzerine etkileri araştırıldı. Triton x-100, Tween 80'in enzimi hiç etkilemediği, %1 oranındaki SDS'nin ise %44 oranında inhibe ettiği saptandı. PAGE ile enzim molekül ağırlığı ~ 27.000 dalton olarak belirlendi.