Yazar "Kuru, İbrahim Selçuk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı çeltik (Oryza sativa L.) çeşitlerinde kuraklığa tolerans cevaplarının araştırılması(2017) Kuru, İbrahim Selçuk; Işıkalan, ÇiğdemÇeltiğin (Oryza sativa L.) önemi ve kuraklığın bitkiler üzerindeki olumsuz etkisi göz önünde bulundurularak yapılan bu çalışmada 3, 6, 9 ve 12 günlük süre ile kuraklık stres uygulamalarına maruz bırakılan çeltik çeşitlerinde (Osmancık-97, Beşer, Paşalı, Gönen, Halilbey, Kızıltan, Karacadağ, Hazro) uygulama sonrası ortaya çıkan bazı morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal yanıtlar incelenmiştir. Kuraklık stres faktörüne karşı verdikleri yanıtlara göre, çeşitlerin kuraklığa tolerans ve hassasiyet dereceleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Bu amaçla ilk aşamada, kuraklık uygulamaları (3, 6, 9 ve 12. gün) sonunda çeşitlerin kök-sürgün boyu, taze-kuru ağırlık, 0-5 görsel skala değerlendirmesi, bağıl su içeriği, pigment içeriği, ozmotik potansiyel ile lipit peroksidasyonunun son ürünü olan malondialdehit (MDA) miktarları için ölçüm ve analizler yapılarak kendi kontrol gruplarına göre meydana gelen % değişimler hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sürgün boyu ve kuru ağırlık değerleri, çeşitlere göre değişkenlik gösterirken taze ağırlık, bağıl su içeriği, ozmotik potansiyel ve klorofil-a içeriğinin tüm çeşitlerde azaldığı belirlenmiştir. Buna karşın tüm çeşitlerde; kök boyu artışının yanı sıra klorofil b, karotenoid ve MDA miktarları artmıştır. Tüm parametreler genel olarak değerlendirildiğinde, kuraklık stres faktörüne karşı farklı yanıtlar veren Osmancık-97 ve Beşer çeşitleri tolerant, Halilbey ve Karacadağ çeşitleri ise hassas olarak seçilmiştir. İkinci aşamada ise tolerant ve hassas çeltik çeşitlerinde, prolin, toplam çözünebilir karbohidrat, hidrojen peroksit (H2O2), toplam çözünebilir protein, absisik asit (ABA), indol asetik asit (IAA), zeatin ribozid (ZR) içeriği ve katalaz (CAT), askorbat peroksidaz (APX), glutatyon redüktaz (GR), süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktiviteleri incelenmiştir. Toplam çözünebilir protein miktarı, CAT, APX, GR enzim aktiviteleri çeşitlere ve stres uygulama süresine göre değişkenlik göstermiştir. Sonuç olarak, Osmancık-97 ve Beşer (toleranslı) çeşitlerinde prolin, toplam çözünebilir karbohidrat, H2O2 miktarının Gönen ve Karacadağ (hassas) çeşitlerine göre daha düşük; ancak antioksidan enzim aktiviteleri ve ABA miktarının daha yüksek bulunması bu çeşitlerin kuraklığa karşı daha toleranslı olmalarını desteklemektedir. Bu çalışmayla, ülkemizde yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinin kuraklıktan etkilenme dereceleriyle ilgili temel bilgi açığının kapatılması ve stres koşullarına dayanıklı çeltik çeşitlerinin üretiminin yapılması konusunda önemli veriler elde edilmiştir. Ayrıca ileride yapılacak araştırmalar için temel oluşturacağı ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilme potansiyeline sahiptir. Anahtar Kelimeler: Çeltik, Kuraklık stresi, Lipit peroksidasyonu, Prolin, Antioksidan enzim, Absisik asit.Öğe The effect of saline and different growth conditions on seed germination of almond grown in vitro and in vivo(International Society for Horticultural Science, 2014) Işıkalan, Çiǧdem; Akbaş, Filiz; Karakuş, Pınar; Kuru, İbrahim SelçukThe study aims to evaluate the role of germination conditions for almond [Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb] seeds. For the experiments in vitro germination, sterile almond seeds were cultured on 1/4 MS+100 mM NaCl, 1/4 MS (Murashige and Skoog) medium and for the control group on agar medium (agar and water only). The media used in the experiments was supplemented with 30 g/L sucrose and with 7 g/L agar. Data on the shoot number and the length of seedlings, the root number and the length were recorded after three weeks. The results indicated that the highest germination percentage was achieved on the agar-water medium (100%) or on 1/4 MS medium (92%). It was also found that the seed germination percentage was negatively affected by salinity (100 mM NaCl). A continious yellowing and necrosis on germinated seedling were observed too. The same conditions (1/4 MS+100 mM NaCl, 1/4 MS and tap water) was applied to the experiments in vivo. For this purpose seeds were planted on a mixture of peat and sand (2:1 w/w). The germination percentage of the seeds was found to be very slow and weak in all tested groups.Öğe Physiological and biochemical responses of rice (Oryza Sativa L.) varieties against drought stress(Bangladesh Botanical Society, 2021) Kuru, İbrahim Selçuk; Işıkalan, Çiğdem; Akbaş, FilizPhysiological and biochemical responses of six different rice (Oryza sativa L.) varieties cultivated in Turkey and two local varieties, namely Karacadag and Hazro to the drought were investigated. After 12 days of drought treatment, the highest and lowest OP values were observed in Osmancik-97 (-1.14 MPa) and Karacadag (-1.55 MPa) varieties, respectively. In the same treatment, it was observed that the amount of proline increased 19.9-fold in Karacadag and 3.6-fold in Osmancik-97. When the data obtained from all parameters were correlated with drought stress tolerance, Osmancik-97 and Beser varieties were considered to be tolerant, while Gonen and Karacadag varieties are considered to be more sensitive.Öğe The Evaluation of Total Phenolic, Flavonoid, Sugar Contents and Antioxidant Activity of Tayfi Grape in Turkey(Batman Üniversitesi, 2017) Kuru, İbrahim Selçuk; Orcan, Pınar Karakuş; Akbaş, Filiz; Işıkalan, Çiğdem; Namlı, SüreyyaTayfi (Vitis vinifera L.) only grown in the Southeastern Anatolia Region provides a major contribution on the economy of the region people. But, the research related to nutritional content of this species was not found. This study was carried out to determine the total phenolic, flavonoids, sugar content and antioxidant activity of different organe (mature/young seed and leaf ) ‘Tayfi’ grape. The highest amount of total phenolic (380,94 µg GAE/mg extract) was found to be in the young seeds. The high amount of total flavonoid content (107,21 µg QEs/mg extract) was obtained from young leaves. Higher antioxidant activity was observed in young seeds (91,32%) as expected from high contents of total phenolics. In general, as the total phenolics in seed increased, the antioxidant activities also increased. Also, changes in sugar content (glucose, fructose, sucrose and maltose) were determined in leaf from seed (young and mature) of Tayfi grape by HPLC. The highest concentration of sucrose was descripted in mature seed (9,29 mg/g).