Yazar "Kuşvuran, Alpaslan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitleri ve genotiplerinin verim performanslarının belirlenmesi(2011) Saruhan, Veysel; Kuşvuran, AlpaslanBu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarına uygun bazı yonca 'çeşitleri ve genotiplerini saptamak amacıyla, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Alam'nda (37n54'N, 40°14'E, yükseklik yaklaşık 660 m), 2004 ve 2005 yıllarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada 4 yonca çeşidi (Kayseri, Elçi, Yerel Genotip, Bİlensoy) ve bir hattında (SYN-1) bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve ham protein oranı değerleri incelenmiş ve verim performansları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda yıllık ortalama verilere göre, çeşitler içinde en fazla toplam yeşil ot (4896 kg/da) ve kuru ot veriminin (1266 kg/da) Elçi çeşidinden, en yüksek ortalama ham protein oranının ise (% 22.67] Bilensoy çeşidinden elde edildiği saptanmıştır. Bunun yanı sıra Yerel Genotip'e ait veriler, bu genotipin bölgede başarıyla yetiştirilebileceğini göstermiştir.Öğe Orta Kızılırmak Havzası ekolojik koşullarında bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silajlık olarak yetiştirilme olanaklarının belirlenmesi(Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2015) Kuşvuran, Alpaslan; Kaplan, Mahmut; Nazlı, Recep İrfan; Saruhan, Veysel; Karadağ, YaşarBu çalışma, silajlık olarak kullanılan 20 farklı mısır çeşidi (Ada-523, Kompozit Arifiye, Sakarya, NK Gigantic, NK Arma, NK Famoso, RX-9292, Colonia, Sum 1186, Sancia, Larigal, Cadiz, Carella, Donana, Borja, OSSK 644, Pasha, PG 1610, PG 1661 ve Otello) ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Kızılırmak Meslek Yüksekokulu Araştırma ve Uygulama Alanında (40°20′N, 33°58′E, rakım 550 m), 2012 ve 2013 yılları mısır yetiştirme sezonlarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada incelenen bütün özellikler yönünden çeşitler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. En yüksek koçan sayısı (1.9 adet/bitki) NK Arma çeşidinden, en yüksek koçan oranı NK Famoso (%50.1) ve Sakarya (%49.5) çeşitlerinden elde edilirken, en yüksek hasıl verimi Carella (13190 kg da-1 ), Kompozit Arifiye (12830 kg da-1 ), Cadiz (12660 kg da-1 ) ve Larigal (12360 kg da-1 ) çeşitlerinde tespit edilmiştir. Kuru madde verimi bakımından en yüksek değerler Donana (4163 kg da-1 ), Larigal (4145 kg da-1 ) ve Cadiz (4098 kg da-1 ) çeşitlerinde tespit edilirken, en yüksek ham protein verimi değerleri ise NK Arma (2575 kg da-1 ), Larigal (2523 kg da-1 ) ve Cadiz (2495 kg da-1 ) çeşitlerinde belirlenmiştir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre, Orta Kızılırmak Havzası ve benzer ekolojik koşullarda Carella, Larigal, Cadiz, Kompozit Arifiye ve NK Arma çeşitlerinin, diğer çeşitlere kıyasla biraz daha ön plana çıktığı ve öncelikli olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır.