Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Korkmaz, Veli" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The protective effect of Aspalathus linearis against the experimental gastric ulcer induced by ethanol in rats
    (Universidad del Zulia, Facultad de Ciencias Veterinarias, 2023) Oruç, İdris; Karakoç, Zelal; Ketani, Muzaffer Aydın; Akduman, Filiz; Baksi, Nazan; Korkmaz, Veli; Oruç, Zeynep
    This study aimed to investigate the effect of Aspalathus linearis on the expression levels of major histocompatibility complex (MHC) molecules and their ability to present antigens to CD8, CD68, and T cells in an experimental rat model of gastritis. Furthermore, changes in tumor necrosis factor–alpha (TNF–α), myeloperoxidase, superoxide dismutase, and malondialdehyde levels due to the antioxidant properties of the plant were evaluated. The study included 24 female Wistar albino rats (Rattus norvegicus). A. linearis was administered to the treatment groups of an ethanol–induced gastritis rat model via oral gavage for 5 days the blood and stomach tissues were sampled for analysis. Biochemical evaluation revealed that TNF–α and myeloperoxidase levels decreased and superoxide dismutase activity increased in the A. linearis–treated groups compared with the ethanol–treated group. Histochemical evaluation revealed that the severity of inflammation decreased in the rats with gastritis treated with A. linearis. In addition, the number of cells expressing CD8 and CD68 decreased. The number of MHC–II immunopositive cells was higher in the A. linearis–treated group compared with the control and other treatment groups. A. linearis exhibits a protective effect on gastric mucosa by reducing the severity of oxidative stress owing to its antioxidant, anti–inflammatory, and antiapopitotic properties.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim