Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karaaslan, Merve Gökşin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Tunceli Dağ Sarımsağının ( Allium tuncelianum ) rat kalp dokusu antioksidan enzim düzeylerine etkisi ve fenolik bileşenlerinin karakterizasyonu
    (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2018) Kutlu, Türkan; Takım, Kasım; Karaaslan, Merve Gökşin; Yılmaz, Mustafa Abdullah
    Bu çalışmada, Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, fenolikbileşikleri LC-MS/MS ve HPLC ile belirlenmiştir. Antioksidan enzimdüzeylerine etkisini belirlemek için Wistar albino tipi dişi sıçanlarkullanılmıştır. Her grupta 8 adet (n= 8) hayvan içeren 5 grupoluşturuldu.Birincigrupkontrol,ikincigrup7,12Dimethylbenz[a]anthracene (DMBA) , üçüncü ve dördüncü grupDMBA + 250 ve 500 mg/kg/gün A.tuncelianum, beşinci grup DMBA +200 mg/kg E vitamini (haftada iki kez) verilmiştir. Deney hayvanlarıbir ay süresince beslenmiş ve dekapite edilerek kalp dokusualınmıştır. Allium tuncelianum'un su ekstraktının kalp dokusuüzerine antioksidan ve oksidatif stres markırı olan; katalaz (CAT) vesüpeoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve total glutatyon(GSH) parametreleri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda Alliumtuncelianum'un su ekstraktının fenolik bileşik çeşitliliği açısındanfakir ancak diğer bazı bileşenler (pirokatekol, kainik asit, fumarik asitve malik asit) açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğubulunmuştur. Kalp dokusunda antioksidan enzim (CAT, SOD)düzeylerinin oksidatif stres oluşturulan gruplarda, kontrol gruplarınagöre anlamlı bir şekilde (p<0.05) azaldığı belirlenmiştir. Alliumtuncelianum ekstreleri verilen gruplarda; CAT enzim aktivitesindeistatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma, SOD enzim aktivitesinde7,12-DMBA verilen gruba göre istatiksel olarak anlamlı (p<0.05)artma gözlenmiştir. Ayrıca 7,12-DMBA verilen gruba göre MDAdüzeylerinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma görülmüştür.Bu sonuçlar; Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, SOD enzimaktivitesini artırarak ve MDA düzeyini azaltarak oksidatif stresiönleyebileceğini göstermektedir.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim