Yazar "Hakimoğlu, Fidan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hypericum Iysimachioides bitkisinin etanol ekstraktının yüksek kolesterollü tavşanlarda serum lipid düzeyi ve lipid peroksidasyonuna etkisi(2017) Hakimoğlu, Fidan; Kızıl, GökselKolesterol, insan vücudunda önemli fonksiyonlara sahiptir. Buna karşın, kanda yüksek düzeyde kolesterol bulunmasının (hiperkolesterolemi) zararlı etkileri bulunmaktadır. Kanda total kolesterol, LDL ve HDL kolesterol seviyeleri ile koroner arter hastalığı arasında bir ilişki olduğu bilinmektedir. Birçok bitkisel ürünün vücutta lipit ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve aynı zamanda güvenilirliği rapor edilmiştir. Bu çalışmanın amacı Hypericum lysimachioides bitkisinin etanol ekstraktının yüksek kolesterollü tavşanlarda serum lipid düzeyi ve serum lipid peroksidasyonuna olan etkisini araştırmaktır. Materyal olarak canlı ağırlıkları ortalama 3000 g olan 20 adet yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanlar dört gruba ayrıldı ve standart yem ile beslenen (I. Grup), standart yem ve H. lysimachioides bitkisinin etanol ekstraktı (50mg/kg vücut ağırlığı) (Grup II), standart yem, H. lysimachioides bitkisinin etanol ekstraktı (50mg/kg vücut ağırlığı) ve kolesterol (100mg/kg vücut ağırlığı) (Grup III) ve son olarak standart yem ve kolesterol (100mg/kg vücut ağırlığı) (Grup IV) içeren yemler 5 hafta süreyle verildi. Kan örnekleri çalışmanın başlangıcında ve 5 haftanın sonunda grupları oluşturan tavşanların marjinal kulak venasından toplandı. Serum kolesterol ve trigliserid Linear Chemicals’dan, HDL kolesterol BioSystems’den temin edilen kit ile, LDL kolesterol Friedewald Formülü kullanılarak ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizi tek yönlü varyans analizi ile yapıldı.(ANOVA) IV grupta kolesterol alımı, serum kolesterol ve LDL kolesterol seviyesini I. grup, II. grup ve III. gruba göre belirgin oranda arttırdı. Trigliserid seviyesi, karşılaştırılan tüm gruplarda benzer bulundu. Serum total kolesterol seviyeleri Dicle Üniversitesi, Tıp Fakültesi Merkez Laboratuarında otoanalizör ile de ölçüldü. IV. grup diğer gruplara göre istatistiksel anlamda farklı bulundu. Kolesterolce zengin diyet tüketimi aterosklerozun başlangıç aşaması olan lipid peroksidasyonunu arttırır. Bu çalışmada, 5. haftanın sonunda serum lipid peroksidasyonu TBARS metoduyla ölçüldü. Bu metodun temeli bir molekül malondialdehitin iki molekül TBA ile kırmızı malondialdehit-TBA kompleksi oluşturmasıdır. IV. grupta yüksek kolesterol diyeti ile beslenen tavşanlardaki TBARS seviyesi karşılaştırılan diğer gruplara göre anlamlı bir şekilde yükseldi. Kolesterol ile H. lysimachioides bitkisinin etanol ekstraktını alan III. Grup tavşan serumları örneklerinde, IV. Grup tavşan serum örnekleri ile karşılaştırıldığında, TBARS seviyesinin belirgin oranda azaldığı görüldü. Histopatolojik olarak, bitkinin aorta torakaliste arteriosklerotik ve karaciğerde hidropik dejenerasyon ve yağlı değişim lezyonlarının gelişim derecelerini azalttığı görüldü. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, H. lysimachioides bitkisinin etanol ekstraktının yüksek kolesterollü tavşanlarda total kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerini kontrol edebileceğini, ayrıca antioksidant ve hipolipidemik bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Anahtar kelimeler: Hypericum, hiperkolesterol, lipid peroksidasyonu, tavşan