Yazar "Gülsoy, Ersin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A RESEARCH ON FRUIT PRODUCTION POTANTIAL OF MARDIN PROVINCE(Bilal GÜMÜŞ, 2017) Gülsoy, Ersin; Şimşek, MikdatMardin province is one of the oldest and rarest settlements with a number of religious cultural heritage where agricultural production emerged first. According to 2016 year statistics, it has a share of 0.11% in Turkey’s total fruit production which indicates that it is not a considerable fruit producer. Whereas, in this province, a number of fruit species can commercially be grown and cherry, pomegranate, pistachio, almond, olive and figs production is more prominent. Mardin has a terrestrial climate with considerably hot and dry summers, and cold winters. According to 2016 statistics total fruit production was realized to be 16.229 tons in Mardin. Considering the 2016 year total fruit production of Mardin districts, Kiziltepe, Omerli and Artuklu rank first, second and third with 3.424, 2.903 and 2.467 tons of fruit productions respectively as Mazidagi is the last with a production of 207 tons. Again, regarding the fruit production by species, 2.965 tons of pomegranate, 2.946 tons of cherry, 1.921 tons of pistachio, 1.888 tons of almond and 1.741 tons of olive were produced in Mardin in 2016. In this study, through presenting the existing status of the fruit production potential of the Mardin province, it was aimed to increase the awareness and set light to decision makers in future plans for making use of the existing fruit potential of Turkey.Öğe Ceviz ve içerdiği yağ asitlerinin insan sağlığı açısından önemi üzerine yapılan bazı çalışmalar(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016) Şimşek, Mikdat; Gülsoy, ErsinSert kabuklu meyveler içinde yer alan ceviz (Juglans regia L.), içerdiği besin değeri ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı günümüzde önemi giderek artan önemli bir meyve türüdür. Uzun yıllar süren bilimsel çalışmalar, cevizin insan vücudunu pozitif olarak etkileyen besin içerikleri ile yüklenmiş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ceviz içeriğinde bulunan zengin omega-3 esasinyel yağ asitlerinin sağlık açısından birçok faydaları tespit edilmiş ve bu yüzden, ceviz meyvesinin içerdiği yağ ve yağ asitleri konusunda pek çok araştırma yapılmıştır. Bu makale ceviz tüketiminin ve içerdiği yağ asitlerinin insan sağlığına faydaları konusunda yapılan bilimsel çalışma sonuçlarının derlenmesini amaçlamaktadır.Öğe Çitlembik bitkisinin kimyasal bileşimi ve insan sağlığı üzerine etkileri(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) İkinci, Ali; Şimşek, Mikdat; Gülsoy, ErsinDünyada ılıman, subtropik ve tropik iklim bölgelerinde yetişen ve Celtis cinsi içerisinde yer alan çitlembiğinbazı türlerinin adaptasyon kabiliyetleri oldukça yüksektir. Ülkemiz, Celtis cinsi içerisinde yer alan türler açısındanoldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Ülkemizde yetişen Celtis (Çitlembik) cinsi türlerinin birçoğuna özellikleyağışın az olduğu, kurak ve kıraç alanlarda rastlanılmaktadır. Farklı yörelerde birçok değişik isimle anılançitlembiklerin meyve, çekirdek ve yaprakları, o yöre insanları tarafından halk hekimliği alanında birçok farklıhastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizin birçok bölgesinde yetişen, ancak çok fazlatanınmayan çitlembik (dağdağan) bitkisinin tanınırlığının artırılması amaçlanmıştır. . Çalışma, çitlembik bitkisininyetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması çitlembik meyvelerinin kimyasal, biokimyasal (antioxidant) içeriklerinin vehalk hekimliğinde kullanımının belirlendiği bilimsel çalışmalardan yararlanılarak derlenmiştir.Öğe Determination Phenological and Pomological Characteristics of Domestic Black Plum Genotypes (Prunus domestica L.) Grown in Iğdır(Barış EREN, 2022) Yaşar, Özüm; Gülsoy, Ersin; Aslantaş, Rafet; Şimşek, MikdatThis study was carried out in Iğdır province between 2017-2018. In the research, 54 black plum genotypes grown in the province were investigated phenologically, morphologically, pomologically and 15 genotypes were selected as promising between them according to weighted ratings method. In selected black plum genotypes, bud bursting, first flowering and full flowering date was ranged from 7-18 March, 14-23 March, 20-28 March respectively and genotypes were harvested between 30 July and 10 August. Fruit weight, fruit width, fruit lenght, fruit height, seed weight, fruit flesh seed ratio-1, fruit volume, fruit density, fruit hardness, titratable acidity, total soluble solid and pH in the 15 genotypes which were selected as promising according to weighted rating method were 56.69-80.31 g, 44.28-50.40 mm, 40.37-48.41 mm, 47.13-53.19 mm, 0.58-1.14 g, 60.87-99.87 52-82 cm3, 0.88-1.38 g cm-3, 3.32-5.66 kg cm-2, 0.83-1.44%, 11.90-15.60% and 3.02-3.27 respectively. In the study, data that can compete with standard varieties were obtained, especially in terms of fruit weight and fruit pulp/seed ratio. As a result, it has been determined that these genotypes, which are widely grown in Iğdır province, are an important gene source for breeding studies.Öğe Güneydoğu Anadolu Bölgesinin badem (Prunus amygdalus L.) potansiyeline genel bir bakış(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017) Şimşek, Mikdat; Gülsoy, Ersin2015 yılı istatistiklerine göre Türkiye 80.000 ton badem üretimine sahiptir. Ülkemizin toplam badem üretimi dikkate alındığında Akdeniz ve Ege Bölgeleri 234.609 ve 146.080 tonluk üretimleri ile ilk iki sırayı paylaşmakta olup Güneydoğu Anadolu Bölgesi 15.370 tonluk üretim miktarı ile üçüncü sırada yer almaktadır. Bu bölgedeki iller dikkate alındığında toplam 3.881 ve 3.249 tonluk badem üretimleri ile Gaziantep ve Şanlıurfa illeri ilk iki sırada bulunmakta, Şırnak ili ise 102 tonluk üretimi ile son sırada yer almaktadır. Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mevcut badem üretim potansiyeli ortaya konularak bu konudaki farkındalığı artırmak ve mevcut potansiyelin değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi ile ilgili olarak ileriye dönük üretim planlamalarında karar vericilere ışık tutmak hedeflenmiştir.Öğe Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Nar (Punica granatum L.) potansiyeli konusunda bir araştırma(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017) Şimşek, Mikdat; Gülsoy, ErsinGen merkezi Ön Asya olan nar ağacı, kültüre alınan en eski zirai ürünlerdendir. 2015 yılı istatistiklerine göre Türkiye 445.750 ton nar üretimine sahiptir. Ülkemizin toplam nar üretimi dikkate alındığında 234.609 ve 146.080 ton ile Akdeniz ve Ege Bölgeleri ilk iki sırayı almakta olup Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ise 13 ton üretim ile son sırada gelmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı, sert ve soğuk geçen bir iklime sahiptir. Turunçgiller ve muz gibi soğuğa dayanıksız olan meyveler hariç birçok meyve türünün ticari olarak yetiştiriciliğinin mümkün olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (Türkiye'nin nar üretimi bakımından üçüncü büyük bölge) 2015 yılı toplam nar üretimi 51.790 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu bölgedeki iller dikkate alındığında toplam 8.133 ve 4.096 ton nar üretimleri ile Kilis ve Gaziantep ilk iki sırayı almakta olup Batman ili 439 ton üretim ile son sırada yer almıştır. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinin mevcut nar üretim potansiyeli ortaya konarak bu konudaki farkındalığı artırmak ve mevcut potansiyelin değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi ile ilgili olarak ileriye dönük üretim planlamalarında karar vericilere ışık tutmak hedeflenmiştir.Öğe Heavy Metal Levels and Risk Assessment of Walnut Genotypes (Juglans regia L.) Grown in Aras Basin of Türkiye(Hohere Bundeslehranstalt und Bundesamt fur Wein- und Obstbau Klosterneuburg, 2024) Gülsoy, Ersin; Pehluvan, Mücahit; Şimşek, Uğur; Şanda, Murad Aydın; Şimşek, MiktatWalnuts are among of the most popular nuts worldwide due to their health-promoting compounds, and their consumption is on the rise. This increase in walnut consumption may lead to an increase in the intake of heavy metals in the body. In this study, the levels of the heavy metals Cr, Ni, Pb and Cd were determined in a total of twenty walnut genotypes grown in four different locations in the Aras Basin, and the distribution of these heavy metals according to location was analyzed. While highly significant differences (P<0.001) were found among the walnut genotypes in terms of heavy metal contents, the distribution of these metals among the sites showed differences (P≤0.05). The average amounts of Cr, Ni, Cd and Pb in the walnuts were 476.00 µg kg-1, 202.83 µg kg-1, 2.06 µg kg-1 and 30.64 µg kg-1, respectively. All heavy metals analyzed according to location showed the highest values in Tuzluca. As a result, since the hazard quotient (HQ) which derived from the daily intake rate (DIR) of each trace element analyzed was less than 1 (HQ<1), it was found that the investigated walnut genotypes were not risky for human health. © 2024, Hohere Bundeslehranstalt und Bundesamt fur Wein- und Obstbau Klosterneuburg. All rights reserved.Öğe Iğdır ilinden seçilen ceviz (Juglans regia L.) genotiplerinin bazı pomolojik ve kimyasal özellikleri(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2016) Gülsoy, Ersin; Kaya, Tuncay; Pehluvan, Mücahit; Şimşek, MikdatBu çalışma 2013 ve 2014 yıllarında Iğdır ilinde tohumdan yetişmiş 16 adet ceviz genotipin pomolojik özellikleri, kimyasal ve mineral içeriklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Selekte edilen ceviz genotiplerinin pomolojik özelliklerinden kabuklu meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve iç oranı sırasıyla 10.80- 15.77 g, 5.15-7.46 g ile %42.87-58.35 arasında değişmiştir. Seçilen genotiplerin yağ, protein, kül ve nem içerikleri ise sırasıyla %50.03-64.98, %10.23-22.14, %0.97-3.96 ve %3.05-4.48 arasında değişmiştir. Ayrıca, bu genotiplerin mineral madde içerikleri ortalama olarak %2.11 N, 314.69 mg 100g-1 P, 432.58 mg 100g-1 K, 288.25 mg 100g-1 Ca, 225.51 mg 100g-1 Mg, 2.91 mg 100g-1 Cu, 2.97 mg 100g-1 Zn, 16.10 mg 100g-1 Fe, 4.18 mg 100g-1 Mn ve 11.45 mg 100g-1 Na olarak belirlenmiştir. Ümitvar genotiplerde azot (N) içeriği diğer minerallere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Bunu sırasıyla Potasyum (K), Fosfor (P), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Demir (Fe), Sodyum (Na), Mangan (Mn), Çinko (Zn) ve Bakır (Cu) takip etmiştir.Öğe Iğdır ilinin meyvecilik potansiyeli ve il ekonomisine katkısı(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Şimşek, Mikdat; Gülsoy, Ersin; Karadaş, KöksalMikroklima özelliği ve toprak yapısı sayesinde birçok tarım ürününün yetiştirilmesine olanak sağlayan vebu nedenle de “Doğu’nun Çukurovası” olarak anılan Iğdır’da tropik ve subtropik türler hariç birçok meyve türününticari olarak yetiştiriciliği mümkündür. Iğdır ilinin özellikle elma, kayısı ve şeftali üretimi diğer meyve türlerinegöre daha fazla öne çıkmaktadır. Iğdır’da 2017 yılı toplam meyve üretimi 82.163 ton olarak gerçekleşmiş, buüretim miktarının toplam değeri 37.964.493 $’dır. İlçelere göre 2017 yılı toplam meyve üretimi dikkate alındığında24.189 ton üretim ile Tuzluca ilçesi ilk sırada gelmektedir. Yine 2017 yılı toplam meyve üretiminin meyve türlerinegöre dağılımı dikkate alındığında Iğdır ilinde 44.246 ton elma, 31.416 ton kayısı ve 3.828 ton şeftali üretimiyapılmıştır. Bu çalışmada Iğdır ilinin mevcut meyvecilik potansiyelinin ortaya konulmasi amaçlanmaktadır. Ayrıcabu potansiyelin değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi ile ilgili olarak ileriye dönük üretim planlamalarında kararvericilere ışık tutmak hedeflenmiştir.Öğe Iğdır yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyonu(Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016) Gülsoy, Ersin; Kaya, Tuncay; Şimşek, Mikdat; Pehluvan, MücahitBu çalışma 2013 ve 2015 yıllarında Iğdır merkez ilçesi ve bağlı köylerinde üstün ceviz genotiplerini belirlemek için yürütülmüştür. Çalışmada 102 ceviz ağacından meyve örneği alınmış ve tartılı derecelendirme yöntemine göre bunların 21'i ümitvar ceviz genotipi olarak seçilmiştir. Ümitvar genotiplerin ortalama meyve ağırlıkları 10.04-15.77 g, iç ağırlıkları 5.57-7.46 g, iç oranları % 42.87-%59.62 ve kabuk kalınlıkları 1.25-3.10 mm arasında değişmiştir. Ayrıca, seçilen genotiplerden 1'i homogamy, 9'u protogeny ve 11'i protandry çiçeklenme özelliği göstermiştir.Öğe Ordu ilinin farklı rakım ve lokasyonlarında yetiştirilen bazı fındık çeşitlerinin meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi(Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2019) Gülsoy, Ersin; Şimşek, Mikdat; Çevik, CumhurAnavatanları arasında Anadolu’nun da olduğu bilinen fındık, asırlardır ülkemizdeyetiştirilmektedir. Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen fındık çeşitleri Çakıldak ve Yağlı olmakla birliktediğer çeşitlerle de yetiştiricilik yapılmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye toplam fındık üretiminin %31.64’nüve Karadeniz Bölgesi üretiminin %36.34’nü karşılayan Ordu ilinde yetiştirilen fındık çeşitlerinin(Çakıldak, Kara, Palaz, Sivri ve Yağlı) meyve özellikleri üzerine rakım ve lokasyon farkının etkisiincelenmiştir. Bu amaçla rakımları düşük (100 m = Turnasuyu), orta (350 m =Yemişli) ve yüksek (800 m=Yeşilyurt) olan bahçelerde yetiştirilen bu beş fındık çeşidinden iki yıl süreyle (2016-2017) meyveörnekleri alınmış, çeşitli ölçüm ve tartımlar yapılmıştır. Farklı lokasyonlarda yetiştirilen fındık çeşitlerindeortalama kabuklu meyve ağırlığı 1.52 g (Çakıldak çeşidi-350 m) ve 2.92 g (Kara çeşidi-350 m) arasında,iç ağırlığı 0.80 g (Sivri çeşidi -350 m)-1.47 g (Kara çeşidi -350 m) arasında, iç oranı %46.88 (Sivri çeşidi -350 m)-55.52 (Çakıldak çeşidi -350 m) arasında, kabuk kalınlığı 0.94 mm (Yağlı çeşidi -350 m)-1.29 mm(Kara çeşidi -800 m) arasında, meyve iriliği 14.27 mm (Sivri çeşidi -350 m)-18.67 mm (Kara çeşidi -350m) arasında ve beyazlaşma oranı da %0.00 (Sivri- çeşidi 350 ve 800 m)- %87.58 (Palaz çeşidi-800 m)arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Ordu ilinin farklı rakımlarında yetiştirilen fındıkçeşitlerinde bazı meyve kalite özelliklerinin değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır.Öğe A research on the chemical, mineral and fatty acid compositions of two almond cultivars grown as organic and conventional in southeastern Turkey(CSIC Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, 2022) Gülsoy, Ersin; Tarhan, Abbas; İzol, Ebubekir; Çokran, Berna Doğru; Şimşek, MikdatOrganic farming is a human and environment friendly production system that is based on soil fertility and food safety without using chemical fertilizers and pesticides in production, aiming to re-establish the deteriorated ecological balance as a result of harmful production practices. Organic products attract the interest of consumers as they are strongly perceived as healthier products compared to conventional food. This study aimed to determine the differences in chemical, mineral, and fatty acid characteristics between conventionally and organically cultivated Ferragnes and Ferraduel almond cultivars. When conventional and organic almonds were evaluated in terms of fatty acids, proximate compositions, and minerals, crude oil and Mg were statistically insignificant, while Cu was significant (P < 0.05) and all others were quite significant (P < 0.001). Total sugar was higher in organic samples compared to conventional samples in both cultivars. The crude oil and linoleic acid (12.93% for Ferragnes and 14.99% for Ferraduel) were higher in conventional samples but oleic acid (78.9% for Ferragnes and 81.08% for Ferraduel) was higher in organic samples. In addition, organic samples contained higher Mg and Fe but lower P, K, Ca, Na, Zn, Mn and Cu when compared with conventional samples. The results indicate that conventionally cultivated almonds present higher mineral content and lower fatty acid value compared to organically cultivated almonds.Öğe A Review on Organic Pistachio Growth and Development Opportunities in Turkey(2018) Gülsoy, Ersin; Şimşek, MikdatProduction of organic plants started the 1980s in Turkey, and organic fruits such as pistachio, almond, walnut, olive, and pomegranate have a short history in Anatolia. Many regions in our country have suitable ecological conditions for organic production of many fruit cultivars. Although organic agricultural production was realized to be 1.164.202 tons in Turkey in 2015, organic pistachio production was 1.141 tons. Turkey is not at the desired level when considering its potential and there is a need for maximizing to its potential. Therefore, organic pistachio production should be increased. Lack of knowledge of farmers on organic pistachio production, lack of research works and high costs production are the main problems in the organic production. The aim of this paper is to raise awareness of the organic pistachio potential and to encourage farmers on organic orcharding in our country.Öğe Türkiye lokal badem (Prunus amygdalus L.) seleksiyon çalışmaları(Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2016) Gülsoy, Ersin; Ertürk, Yakup Erdal; Şimşek, MikdatÖzet: Badem (Prunus amygdalus L.) Türkiye’de, üzerinde en çok seleksiyon çalışması yapılan meyve türlerinden biridir. Badem genetik varyasyonu konusunda ülkemizin zenginliği, kısa bir süre içinde ıslah çalışmalarında başarı için olanak sağlamıştır. Türkiye’nin birçok bölgesinde badem yetiştirildiği için yörelere uygun çeşitlerin geliştirilmesi son derece önemlidir. Bu yüzden, ülkemizin farklı bölgelerinde, bugüne kadar yapılan seleksiyon çalışmaları esnasında elde edilen Dokuzoğuz-II (120-1) ve Gülcan I (101-23) gibi üstün nitelikli badem genotiplerin birkaçı çeşit olarak tescil edilmiştir. Bu derlemenin amacı, ülkemizin farklı bölgelerinde seçilmiş bazı badem genotiplerin önemli özelliklerini karşılaştırmak ve gelecekte bunlardan yararlanmaktır.