Yazar "Esgici, Reşat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 10 / 10
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of the friction force and energy for Karacadağ local rice cultivars for different surfaces(Gültekin Özdemir, 2019) Esgici, ReşatThe friction properties of grain products are one of the important parameters that are considered in the design of transport, transmission and storage structures and equipment. In addition, the friction force and coefficients on different surfaces are important in the selection of the power supply required for such design of structures and in the calculation of their actual dimensions. These are the common materials used for handling and processing of grains and construction of storage and drying bins. In this study, the static friction force and static friction energy were measured on 4 different material surfaces (rubber, chrome, galvanized sheet and PVC) and 3 different moisture contents (9.30%, 18.50% and 29.00%) for Karacadağ Beyaz and Karacadağ Karakılçık local rice varieties. The pulling of the grain box on the surface and the friction forces and energy were measured at a constant speed of 20 mms-1 with Llyod tester having a capacity of 2500 N. There was no significant difference between the varieties in terms of frictional force and friction energy (p> 0.05). However, the effect of surface material and grain moisture content was found to be very important (p <0.01). As the moisture content of the grain increased, the static friction force and friction energy values increased. The highest values were obtained in PVC and rubber material with a moisture content of 29.00%, the lowest value was obtained in chromium material and 9.30% moisture content.Öğe Diyarbakır kuru şartlarında fırat 93 makarnalık buğday çeşisdinde (Triticum durum l.) farklı azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisi(Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998) Esgici, Reşat; Atalay, Durmuş AliBu araştırma, 1996/1997 yetiştirme döneminde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yağışa dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın amacı 6 farklı azot dozunun (0,3,6,9,12 ve 15 kg/da) Fırat 93 makarnalık buğday çeşidinin verim ve verim unsurlarına olan etkisini incelemektir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, farklı azot dozları arasınd a veri m v e veri m unsurlar ı yönü nden öneml i farklılıklar bulunmuştur. Tane verimi 416.2 - 360.5 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi 416.2 kg/da ile 12 kg/da azot dozundan elde edilmiştir. Ancak tane verimi 6-15 kg'da arasında azot dozlarından önemli derecede etkilenmiştir.Öğe Diyarbakır Pamuk Çırçır Endüstrisinde Gürültü ve Toz Seviyelerinin İşçi Sağlığı ve Çevresel Yönden Olası Etkilerinin Belirlenmesi(Tarım Makinaları Derneği, 2023) Esgici, Reşat; Pekitkan, Fatih Göksel; Sessiz, AbdullahGürültü ve hava kirliliğinin, çalışanın vücuduna, sağlığına, farklı iş güvenliği ve çevresel risk faktörlerine olumsuz etkileri vardır. Makinaların çalışması sırasında oluşan gürültü ve hava kirliliği, çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bu çalışmada Diyarbakır ilindeki çırçır fabrikalarının işçi sağlığı ve çevre üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çırçır işletmelerinde gürültü ve toz seviyeleri ölçülmüştür. Çalışma, 2019 yılı Kasım ve Aralık aylarında Diyarbakır ilinde bulunan çırçır fabrikalarında gerçekleştirilmiştir. Çırçır makinalarının ortalama gürültü seviyeleri Mastech MS6300 çevre ölçüm cihazı ile, toz seviyeleri ise DT-9880 partikül sayıcı cihaz ile ölçülmüştür. Ölçümler zeminden veya çalışma platformundan yaklaşık 1.5 m yükseklikte ve duvarlardan en az 1 m mesafede yapılmıştır. Çırçır fabrikaları, makina sayıları ve makinaların yerleşimleri açısından bazı farklılıklara sahiptir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) standartlarına göre geçici ve kalıcı işitme kaybı uyarı limiti 85 dBA ve tehlike limiti 90 dBA'dir. Yapılan testlerin sonuçları, tüm gürültü ölçümlerinin izin verilen sınırın (90 dBA) üzerinde olduğunu göstermiştir. Çırçır fabrikalarının hepsinde maksimum gürültü seviyesi 95 dBA’in üzerinde bulunmuştur. Ölçülen değerler ışığında, söz konusu değerler işçinin sağlığı ve iş güvenliğine olumsuz etkileri bakımından tehlike sınırı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle gürültü seviyelerinin 85 dBA’in altına düşürülebilmesi için araştırmalar yapılması gerekmektedir. Ayrıca tüm fabrikalarda ölçülen ortalama toz konsantrasyonları sınır konsantrasyon seviyesinden daha yüksek bulunmuştur. Toz partikül boyutları 0.3 ile 10 µm arasında değişmiştir. Ölçülen toz partikül sayısı bakımından tüm işletmeler riskli olan kırmızı grupta yer almaktadır.Öğe The effect of rice milling time and feed rate on head rice yield and color properties(Gültekin Özdemir, 2022) Eliçin, Ahmet Konuralp; Esgici, Reşat; Sessiz, AbdullahThis study has been carried out to evaluate the head rice yield, kernel broken and the chance of color depend on milling time and feed rate. In this study, threshed rice kernels by combine-harvester at different cylinder speeds, rice harvesting season in 2018, were used for experiment test. According to results, head rice yield decreased slightly as the cylinder speed increased, with yields varying between 71.40 % and 70.28 %. Processing time was found to have a highly significant effect (p<0.01) on the quantities of unbroken kernel, broken kernel, bran, yield and husk. The highest rate of broken kernel was obtained at a processing time of 25 seconds, and the lowest values were obtained at a processing time of 10 seconds. With a processing time of 10 seconds, the quantities of unbroken kernel, broken kernel, bran, yield and husk were 70.74, 3.260, 0.810, 74.37 and 24.82 %, respectively. When the processing time was 25 seconds, the quantity of broken kernel decreased from 70.74 percent to 62.86 percent, and yield decreased from 74.37 % to 67.58 %. The broken kernel ratio increased from 3.26 percent to 4.633 percent and bran ratio increased from 0.8642 percent to 1.822 percent. Husk ratio, on the other hand, increased from 24.82 % to 30.60 %. In other words, as the processing time increased, so did the bran ratio and husk ratio. The highest whiteness value of 70.92 was obtained at a processing time of 25 seconds; while the lowest whiteness value of 63.81 was obtained at a processing time of 10 seconds. There were declines in a and b values as processing time increased, although the differences were not statistically significant. The highest a and b values were obtained at a processing time of 10 seconds, with -0.690 and 15.01, respectively. In conclusion, when processing paddy to rice, processing time needs to be increased to obtain a whiter rice; to have fewer broken kernels and a higher head rice yield, on the other hand, the processing time needs to be short.Öğe Effects of blades types on shear force and energy requirement of paddy stem(2020) Pekitkan, F. Göksel; Sessiz, Abdullah; Esgici, ReşatThis study was aimed to determine of the shearing force and shearing energy of paddy stem as a function of bladetype, blade-edge angle and cutting speed. The Karacadag white paddy variety was used as plant materials. Shearingproperties were measured by a universal testing machine. Depend on measured shear force and cross-section area ofpaddy stem, energy values were calculated by measuring the surface area under the cutting force-deformation curvefor each test separately. The tests were conducted at five blade angles, five loading speed with various three differenttype blades. The tests results showed that the shearing force, shearing strength, shearing energy, specific shearingenergy and extension at maximum load were affected significant (p<0.01) by blade type, cutting angle and cuttingspeed. While the lowest values were determined at serrated 2 blade types, followed by the serrated 1 and flat-edgeblade. The paddy stalk shearing force and energy values has increased with decrease in the blade edge angle from 90°to 50°. The highest force and energy values were measured at 90° cutting edge of blade as 25.47 N and 5.8 N cm. Theeffect of loading speed on the cutting forces, cutting strength, cutting energy and specific cutting energy were foundsignificant (p<0.01). The shearing and energy has slightly decreased with an increase of blade cutting speed. Whilethe highest values were found at 2 m s-1 loading speeds, the lowest values were found at 6 mm s-1 cutting speed.Öğe Evaluation of Cylinder Rotational Speed for Rice Grain Losses and Broken Grain Ratio(Tarım Makinaları Derneği, 2020) Esgici, Reşat; Pekitkan, Fatih Göksel; Sessiz, AbdullahThe aim of this study was to determine of the mechanical losses that occurred during threshing and after threshing the processing from the paddy to rice depend on threshed at different cylinder speeds by the combine harvester. Another purpose is to determine the effect of the cylinder rotational speed on grain losses and broken germination. According to results, the effect of cylinder rotational speed of combine harvester has been found significant on the amount of broken grain and germination rate (p<0.01). The broken grain has increased with increase of cylinder rotational speed, the germination rate decreased. While the lowest broken grain rate was 0.912% at 650 rpm, the highest broken grain was obtained at 1050 rpm as 4.100%. However, there has been a gradual decrease in germination rates. While the rate of germination rate at 650 rpm was 95.4%, this ration dropped to 85% at 950 rpm and 78% at 1050 rpm. The cylinder rotational speed selected for threshing significantly affected the head rice yield parameters. The lowest broken grain rate was obtained as 6.876% at 650 rpm, while the highest rate was obtained at 950 rpm as 9.072%. The other side, the highest unbroken rate was achieved as 62.955% at 650 rpm, this rate decreased due to the increase in the number of revolutions. The lowest unbroken ratio of grain was obtained at 1050 rpm as 9.168%. The bran ratio increased from 0.846 percent to 1.774%. The lowest brain rate was achieved as 0.846% at 650 rpm, while the highest rate was achieved at 1.774% at 1050 rpm. Head rice yield decreased slightly as the cylinder speed increased. While this rate was 70.67% at 650 rpm, it was 68.87% at 1050 rpm. A similar situation has been achieved in the amount of husk. While the rate of grains at 650 rpm, which is the lowest, is 29.324%, this ratio has increased slightly. Husk ratio, on the other hand, were changed between 29.32% and 31.30%.Öğe Karacadağ yöresi yerel çeltik çeşitlerinin fiziksel ve sürtünme özelliklerinin karşılaştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Sessiz, Abdullah; Pekitkan, F. Göksel; Esgici, ReşatÜlkemizde çeltik üretiminin yapıldığı illerden birisi Diyarbakır ilidir. Diyarbakır ilinde sadeceKaracadağ Beyaz ve Karacadağ Karakılçık yerel çeltik çeşitleri yetiştirilmektedir. Her iki çeşit, hasat zamanındaaynı makinayla hasat edilmekte ve hasat sonrası aynı işlemlere tabi tutulmaktadır. Bu yüzden hasat sonrasıaşamalarda ürün özellikleri farklılık gösterdiğinden ürün kayıpları da farklı olmaktadır. Bu çalışmanın amacıBeyaz ve Karakılçık çeltik çeşitlerinin fiziksel ve sürtünme özelliklerini farklı nem ve yüzey malzemelerindebelirlemek ve birbiriyle karşılaştırmaktır. Çeltik materyali, Diyarbakır ili Çınar ilçesinde bir üreticiye ait çeltiküretim alanlarından 2018 yılı hasat sezonunda temin edilmiştir. Çalışmada çeltik tanelerinin; tane uzunluğu(mm), genişliği (mm), kalınlığı (mm), tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), aritmetik ortalama (mm), geometrikortalama çap (mm), yüzey alanı (mm²), küresellik (%), yığılma açıları (°), porozite (%), renk ölçümleri ve farklıyüzeylerde statik ve dinamik sürtünme katsayıları ölçülmüştür. Statik ve kinetik sürtünme kuvvetlerininbelirlenmesinde 4 farklı malzeme (Galvanizli sac, PVC, Krom ve Kauçuk) kullanılmıştır. Kullanılan hermalzeme için sürtünme deneyleri 3 farklı nem içeriğinde ve 20 mm s-1 sabit hızda yürütülmüştür. Tanelerinyüzeyler üzerinde çekilme işlemi ve sürtünme kuvvetlerinin ölçümü çeki-basıya çalışan 2500 N kapasiteye sahipLlyod marka test cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Renk özelliklerini belirlemek için CM11P dijital renk ölçerkullanılmıştır. Yapılan karşılaştırmada her iki çeşit, boyut özellikleri bakımından benzer özellikler göstermiştir.Ancak sürtünme kuvveti değerleri nemden ve yüzey malzemesinden etkilenmiştir. En yüksek statik ve dinamiksürtünme katsayısı değerleri kauçuk ve PVC malzemede ve %29 nem içeriğinde sırasıyla 1.044 ve 1.079 olarakelde edilmiştir. En düşük değerler ise krom malzemede %9.30 nem içeriğinde 0.402 olarak elde edilmiştir.Öğe Karacadağ yöresinde biçerdöverle çeltik hasadında dane kayıplarının belirlenmesi(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019) Esgici, Reşat; Özcan, Mehmet TunçDiyarbakır ili, Karacadağ yöresi ülkemizin için önemli çeltik üretim bölgelerinden birisidir. Bölgedeçeltik tarımında mekanizasyon uygulamaları oldukça yenidir. Bu yüzden biçerdöverle yapılan hasattaürün kayıpları yüksektir. Çalışmanın temel amacı Karacadağ yöresinde biçerdöverle yapılan çeltikhasat-harmanında kullanılan tahıl biçerdöverinin neden olduğu dane kayıpları, nedenleri ve azaltmayollarını ortaya koymaktır. Denemeler bir üreticiye ait Karacadağ beyaz çeltik çeşidinin ekili olduğutarlada üç farklı dönemde; üç farklı tane nem içeriğinde ( % 22.10, 24.81 ve 28.81 ürün nem içeriğinde),üç farklı biçerdöver ilerleme hızında (1.6 km h-1, 3.2 km h-1ve 4.8 km h-1) ve dört farklı batör devrinde(600, 700, 800 ve 900 min-1) yürütülmüştür. Denemelerde NEW HOLLAND TC 56 marka biçerdöverkullanılmıştır. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre seçilen bağımsız parametrelerin tanekayıplarına etkisinin önemli olduğu bulunmuştur (p<0.01). Denemeler sonucunda elde edilen verileregöre dane nem içeriği ve batör devrinin artması; toplam hasat kayıplarını azaltırken, buna karşınbiçerdöver ilerleme hızının artışı ise toplam hasat kayıplarını artırmıştır. Toplam hasat kayıpları üzerinebiçerdöver ilerleme hızının (besleme miktarının artışı) etkisi ise artırıcı yönde olmuştur. Batör devirsayısının artışına bağlı olarak kırık tane arttığından toplam hasat kayıplarında önemli oranda düşüşmeydana gelmiştir. Toplam hasat kayıpları için tüm deneme kombinasyonları etkisi ayrı ayrıdeğerlendirildiğinde en düşük hasat kaybı değeri %28.85 nem, 4.8 m s-1ilerleme hızında ve 900 min1’lık batör devrinde % 4.00 olarak, en yüksek değer ise %24.81 ürün nem içeriğinde 3.2 km h-1biçerdöver ilerleme hızında ve 600 min-1’lık batör devrinde %16.97 olarak gerçekleşmiştir.Öğe Parçalama makinelerinin tasarımında kullanılmak üzere farklı budama artıklarının bazı kesme özelliklerinin belirlenmesi(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022) Pekitkan, Fatih Göksel; Çanakcı, Murad; Sessiz, Abdullah; Esgici, ReşatBağ ve bahçelerde budama, bakım ve hasat işlemleri sonucu büyük miktarlarda ortaya çıkan budama artıkları üreticiler için sorun haline gelmektedir. Bu sorunu gidermek amacıyla budama artıklarının parçalanarak toprağa karıştırılması, böylece erozyonun engellenmesi, toprak organik madde içeriğinin arttırılması, buna bağlı olarak tarımsal verimin arttırılarak daha çevreci ve sürdürülebilir çözüm yöntemleri giderek önem kazanmaktadır. Parçalama işlemi, bu amaç için geliştirilmiş dal parçalama/öğütme makinalarıyla gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla söz konusu makinaların daha etkin ve verimli bir şekilde parçalama işlemini yapabilmesi için parçalanacak artıkların kesme özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Bu amaçla yapılan çalışma kapsamında, budama artıklarının parçalanması için kullanılacak bir makinanın tasarımında dikkate alınması gereken kesme kuvveti ve enerji değerleri 7 farklı bitki türü için (Andız, Ateşdikeni, Çalı, Çam, İğde, Şeftali ve Zakkum), 2 farklı nem düzeyinde ve kesme ekseninde, çap değerleri de göz önüne alınarak kesme kuvveti, gerilme, enerji ve özgül enerji tüketimine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak kesme ekseninin değiştirilmesi tüm çeşitlerde kesme kuvveti, gerilme, enerji ve özgül enerji tüketimi değerlerini önemli oranda etkilemiş olup, yatay eksen için bulunan değerler, dikey eksen için bulunan değerlere göre oldukça yüksek olmuştur. Örneklere ait nem ve çap durumlarındaki değişimler ve etkileri incelenecek olursa, Çalı, Çam, İğde ve Şeftali çeşitlerine ait nem oranları sırasıyla % 34.5, % 30.1, % 28.6 ve % 35.6 oranları arasında düşürülmüş olsalar bile, bu nem oranlarının kesme kuvveti, gerilme, enerji ve özgül enerji tüketimine istatistiksel açıdan önemli bir etkisi olmamıştır. Andız, Ateşdikeni ve Zakkum çeşitlerinde ise diğer çeşitlerin aksine nem durumlarının değişimi ele alınan parametreler üzerinde önemli derecede etkili olmuştur. Çalışmada elde edilen bu sonuçlardan, denemeye alınan çeşitlerin budama artıklarının etkin ve verimli şekilde parçalanması için geliştirilecek bir makinanın tasarımında yararlanılabilir.Öğe Siirt Fıstık (Pistachio vera L.) Çeşidinin Yük Altındaki Davranışının Belirlenmesi(Tarım Makinaları Derneği, 2022) Pekitkan, Fatih Göksel; Esgici, ReşatTürkiye, fıstık (Pistachiovera L.) üretimi bakımından İran ve Amerika’dan sonra dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Üretim miktarının % 91’i Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sağlanmaktadır. Fıstık, bölge ekonomisi için büyük bir öneme sahiptir. Bölgede fıstık üretimi yoğun olarak Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Siirt illerinde yapılmaktadır. Siirt ilinde kendi ismiyle anılan Siirt fıstığının son yıllarda artan fiyatlara paralel olarak üretim alanlarında ve üretim miktarlarında büyük artışlar meydana gelmiştir. 2002 yılında 45.000 dekarlık alanda üretim yapılırken, 2018 yılında yaklaşık 7 kat artarak 300.000 dekara ve 2021 yılında ise 334.950 dekarlık alana çıkmıştır. Fıstık tarımında en önemli sorunların başında hasat işlemi gelmektedir. Hasat işlemi tamamen insan iş gücüne dayalı olarak elle yapılmaktadır. Hasat işlemi yaklaşık olarak bir ay sürmektedir. Bu da üretim maliyetlerini artırmaktadır. Bölgede mekanik hasat uygulamaları son derece sınırlıdır. Bu çalışmada Siirt fıstık çeşidinin mekanik hasadı için temel bazı parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda faklı olgunluk dönemlerinde meyvenin daldan kopma kuvveti ile meyve ağırlıkları arasındaki değişimler incelenmiştir. Ayrıca, hasat döneminde olgunlaşmış tanelerin yük altında farklı pozisyonlarda kırılma kuvvetleri ve kırılma enerjisi değerleri ölçülmüştür. Kopma kuvveti için çeki basıya çalışan bir kuvvet ölçer kullanılırken (Model FG-20, LutronInstrument), kırılma kuvvetleri için Llyod LRX marka biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Sonuç olarak en düşük kopma kuvveti değerleri, hasat döneminde, 2.2-14.5 N arasında elde edilmiştir. Farklı yükleme pozisyonlarda yapılan yüklemelerde kırılma kuvvet değerleri bakımından önemli bir farklılık meydana gelmemiştir (p<0.05). En düşük kırılma enerjisi 41.80 Ncm olarak uzunlamasına yapılan yüklemede elde edilmiştir.