Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Durmuşoğlu, Halil" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Assessment of microbiological load of small ruminant carcasses, livers, some lymph nodes, tools and knife samples in slaughterhouse
    (University of Ljubljana - Veterinary Faculty, 2020) Durmuşoğlu, Halil; İnci̇li̇, Gökhan Kürşad; Güngören, Alper; İlhak, Osman İrfan
    The aim of this study was to determine the microbiological loads of small animal carcasses, carcass lymph nodes, whole liver surface, liver lymph nodes and some tools contacting with carcass and offal. Total 630 samples taken from small animal carcasses, livers, hepatic lymph nodes, subiliac and prescapular lymph nodes, staff knives and slaughterhouse tools samples (stainless steel table, plastic crates, offal carts) were investigated for mesophilic aerobic bacteria, Enterobacteriaceae, Escherichia coli counts and Salmonella spp. The mean total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), Enterobacteriaceae and E. coli numbers of the carcasses were 3.6, 0.6, and 0.1 log10 CFU/cm2, respectively, and the most contaminated region among the carcass sampling points was flank. The mean TAMB, Enterobacteriaceae and E. coli counts of the liver surfaces were 6.0, 3.7, 2.9 log10 CFU/liver, respectively. The average TAMB, Enterobacteriaceaeand E. colinumbers of the knives were found as 6.3, 2.9 and 2.1 log10 CFU/blade, and the average TAMB, Enterobacteriaceaeand E. coli counts of the slaughterhouse surfaces were 5.1, 1.6, 0.5 log10 CFU/cm2. Salmonellaspp. was detected in 4% of the liver samples and 10% of the knives samples. Consequently, the presence of Salmonella on the surface of livers and blades, and high number of E. coli on the livers, blades and tools show that a public health risk may arise at any time, and staff should pay extra attention to the “Good Hygiene Practices” and Food Safety Management Systems (such as HACCP) applied in slaughterhouses.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effect of biopreservative cultures on the shelf life of modified atmosphere packaged chicken cocktail sausage
    (Scientific Technical Research Council Turkey-TUBITAK, 2021) Ataş, Sevgi; İncili, Gökhan Kürşad; Durmuşoğlu, Halil; Çalıcıoğlu, Mehmet
    Abstract: The present study was undertaken to extend the shelf life of modified atmosphere packaged chicken cocktail sausages by using biopreservative cultures (Lactobacillus sakei (B-2) and Lactobacillus curvatus (B-LC-48)). According to the results, cocktail sausages in control group stored either at 4 °C or 10 °C were spoiled as of day 28 due to a decrease in average flavor score and general acceptance score and increases in mesophilic and psychrotrophic colony counts (p < 0.05). In bioprotective cultures treated groups, no spoilage was detected throughout the 60-day storage at 4 °C, whereas those products stored at 10 °C spoiled as of day 42. Results of this study indicated that the bioprotective cultures tested were able to control the spoilage bacteria by establishing bacterial predominance starting from the first day of the shelf life (p < 0.05). It was concluded that these cultures can be useful in chicken cocktail sausages production, especially when a proper cold chain cannot be guaranteed during transportation and at retail.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Elazığ ilinde satışa sunulan konvansiyonel (kafes tipi) ve köy yumurtalarının mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması
    (Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2019) İncili, Gökhan Kürşad; Durmuşoğlu, Halil; Güngören, Alper; İlhak, Osman İrfan
    Bu çalışmada Elazığ piyasasında satılan konvansiyonel (ticari çiftlik) ve köy yumurtalarının mikrobiyolojik kalitesi, yıl boyunca incelenmiştir. Elazığ ilinde yumurtaların satışa sunulduğu halk pazarlarından, bakkal ve marketlerden her ay 12’şer adet olmak üzere bir yılda toplam 144 market ve 144 köy yumurtası toplanmıştır. Konvansiyonel ve köy yumurtalarının kabuk ve içlerindeki Toplam Mezofilik Aerofilik Bakteri (TMAB), Enterobacteriaceae sayısı ve Salmonella spp. varlığı incelenmiştir. Yıl boyunca incelenen 144 konvansiyonel yumurtanın kabuğunda ortalama TMAB sayısı 4,47 log10/kabuk, köy yumurtası kabuğunda ise 5,15 log10/kabuk bulunmuştur. Yumurta içlerinde ise TMAB sayısı sırasıyla 1,29 log10 kob/ml ve 1,14 log10 kob/ml bulunmuştur. Enterobacteriaceae sayıları konvansiyonel yumurta kabuğunda 1,23 log10/kabuk iken köy yumurtası kabuğunda 1,30 log10/kabuk bulunmuş, yumurta içeriklerinde ise sırasıyla 0,71 ve 0,70 log10 kob/ml olarak tespit edilmiştir. Tüm yıl bulgularında konvansiyonel ve köy yumurtalarında TMAB ortalaması kabuklar için anlamlı farklı bulunmuştur (p<0,05). Enterobacteriaceae sayıları bakımından konvansiyonel ve köy yumurtaları arasında fark bulunmamıştır (p>0,05). Salmonella spp. prevalansı konvansiyonel yumurta kabuğunda %0,69, köy yumurtası kabuklarında %1,39’unda, köy yumurtası içeriklerinde ise %0,69 olarak tespit edilmiştir. Konvansiyonel yumurta içeriklerinde Salmonella spp. bulunmamıştır. Köy yumurtalarında Salmonella spp. prevalansı konvansiyonel yumurtalara göre daha fazla bulunmuştur. Sonuç olarak, konvansiyonel yumurtaların ve yumurta kabuklarının mikrobiyolojik kalite açısından köy yumurtalarına kıyasla daha iyi olduğu ve Salmonella riskinin konvansiyonel yumurtalarda daha az olduğu görülmüştür.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Microbiological investigation of honey collected from Şırnak province of Turkey
    (Hellenic Veterinary Medical Society, 2015) Erkan, Mehmet Emin; Vural, Aydın; Güran, Hüsnü Şahan; Durmuşoğlu, Halil
    In this study, 50 randomly selected honey samples purchased from different retail markets in Şi{dotless}rnak, Turkey, were investigated for microbiological quality and probable public health risks. The honey samples were tested for the presence and enumeration of vegetative and spore forms of total mesophilic aerobic bacteria, total mesophilic anaerobic bacteria, sulfite reducing anaerobic bacteria, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens and Bacillus cereus according to standard techniques. C. botulinum, C. perfringens and sulfite reducing anaerobic bacteria spores were not detected in the analyzed honey samples. The contamination rate of vegetative form of B. cereus, sulfite reducing anaerobic bacteria, total mesophilic aerobic bacteria and total mesophilic anaerobic bacteria were found to be 4%, 4%, 86% and 44%, respectively. The spore form of B. cereus, total mesophilic aerobic bacteria and total mesophilic anaerobic bacteria contamination rate were detected as 2%, 84% and 42%, respectively. It is concluded that, during the production, storage, and sales, honey samples may be contaminated with some microorganisms from different sources, causing important public health risks.
  • [ X ]
    Öğe
    Tıbbi Amaçla Kullanılabilen Bitki Çaylarında Hijyenik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması
    (Dicle Üniversitesi, 2020) Vural, Aydın; Güran, Hüsnü Şahan; Durmuşoğlu, Halil; Uçar, Uğur
    Bitki çayları (tıbbi bitki çayları olarak da adlandırılmaktadır), sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı her yaş grubu tarafından tüketilmektedir. Bu çalışmada tüketici seviyesinde ambalajlı ve/veya ambalajsız olarak satışa sunulan farklı bitki çaylarının (kekik, nane, rezene, adaçayı, ıhlamur, hatmi, sinameki, defne, civanperçemi ve anason) hijyenik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Analiz edilen 120 örneğin %95, %90, %77.5, %74.16, %42.5, %14.17, %3.3 ve %2.5’inin sırasıyla toplam mezofilik aerobik bakteriler (TMAB), küf-maya, Enterobacteriaceae, koliform, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli ve Salmonella spp. ile kontamine olduğu belirlendi. Ancak örneklerin hiçbirinde Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus tespit edilmedi. En yüksek ortalama TMAB (5.03 log10 kob/g) ve küf-maya sayısı (4.78 log10 kob/g) nane örneklerinde, Enterobacteriaceae (4.19 log10 kob/g) ve koliform sayısı ise hatmi (3.87 log10 kob/g) örneklerinde bulundu. Kapalı ambalajlarda satışa sunulan örneklerdeki ortalama Enterobacteriaceae ve koliform bakteri sayıları açıkta satışa sunulan örneklerden önemli derecede daha düşük bulundu (p
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Tıbbi bitki çaylarında mikrobiyolojik kalitenin ve bazı patojenlerin araştırılması
    (Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2020) Vural, Aydın; Güran, Hüsnü Şahan; Durmuşoğlu, Halil; Uçar, Uğur
    Tıbbi bitki çayları sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı her yaş grubu tarafından tüketilmektedir. Bu çalışmada ambalajlı ve ambalajsız olarak perakende satışa sunulan farklı tıbbi bitki çaylarının (kekik, nane, rezene, adaçayı, ıhlamur, hatmi, sinameki, defne, civanperçemi ve anason) mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Analiz edilen 120 örneğin %95, %90, %77.5, %74.16, %42.5, %14.17, %3.33 ve %2.5’inin sırasıyla toplam mezofilik aerobik bakteriler (TMAB), küf-maya, Enterobacteriaceae, koliform, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli ve Salmonella spp. ile kontamine olduğu belirlendi. Ancak örneklerin hiçbirinde Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus tespit edilmedi. En yüksek ortalama TMAB (5.03 log10 kob/g) sayısı nane örneklerinde; Enterobacteriaceae (4.19 log10 kob/g), koliform (3.87 log10 kob/g) ve küf-maya sayısı (4.92 log10 kob/g) ise hatmi örneklerinde bulundu. Kapalı ambalajlarda satışa sunulan örneklerdeki ortalama Enterobacteriaceae ve koliform bakteri sayıları açıkta satışa sunulan örneklerden önemli derecede daha düşük bulundu (P<0.05). Bu çalışma sonuçları tıbbi bitki çaylarının mikrobiyolojik kalitesinin yetersiz olduğunu; E. coli ve Salmonella spp. gibi patojenlerle kontamine olabileceğini göstermektedir.

| Dicle Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim