Yazar "Doğan, Cengiz" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yonca (Medicago sativa L.) silajına farklı oranlarda ilave edilen limon ve elma posalarının silaj kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi(Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Doğan, Cengiz; Saruhan, VeyselBu çalışmada, yonca silajına karbonhidrat kaynağı olarak farklı oranlarda ilave edilen elma ve limon katkılarının silaj kalitesi ve mineral madde içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır. Silaj materyali olarak limon, elma katkısı ve yonca kullanılmıştır. Elma ve limon katkıları farklı oranlarda (%100 yonca,%95 yonca+%5 elma, %90 yonca+%10 elma, %85 yonca+%15 elma, %100 yonca, %95 yonca+%5 limon, %90 yonca+%10 limon,%85 yonca+%15 limon) 3 tekerrürlü olarak kullanılmıştır. Yonca çiçeklenme döneminde hasat edilmiş 6 saat soldurma işleminden sonra 3-4cm ebadında yaprak ve saplar parçalanmış ve 2.5kg 24 adet plastik kapaklı havası alınmış kaplara sıkıştırılarak yerleştirilmiştir. Materyal 48 gün süre ile güneş görmeyen serin bir ortamda bekletilmiştir. Bu süre sonunda materyale ait fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışma sonucu elde ettiğimiz verilere göre; silajlardaki limon katkısındaki artış K, Na,Ca, Mg içeriğinde artışa neden olurken, ham protein oranı, ADF, NDF, Ham kül ve pH değerlerini düşürmüştür. Silajlardaki elma katkısındaki artışlarda da yine K, Na, Ca, Mg içeriklerinde artışa neden olurken, ham protein oranı, ADF, Ham kül ve pH değerlerini azaltmıştır. Yonca silajı içerisine ilave edilen elma ve limon katkıları silaj kalitesini ve özellikle besin elementi miktarlarını artırmıştır. Bu artış ilave edilen posaların katkı oranlarının artmasıyla doğru orantılı olmuştur. En kaliteli silaj değerleri % 15 oranında ilave edilen uygulamalardan elde edilmiştir.