Yazar "Demir, Pelin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of workers' hand washing and knife disinfection practices on microbiological quality of small animal carcasses in slaughterhouse environment(Wiley, 2020) Durmusoglu, Halil; Incili, Gokhan Kursad; Demir, Pelin; Ilhak, Osman IrfanThe aim of this study conducted in two slaughterhouses was to reveal the effect of workers' hand washing and knife disinfection practices in reduction of microbial contamination on small animal carcasses. Hand washing and immersing blade into hot water (>= 82 degrees C for 5 s) practices resulted in significant reductions in microorganism counts of the workers' hands and knives and provided 0.1-0.7 log(10)and 0.5-1.0 log(10)/cm(2)decreases in TVC andEnterobacteriaceaecounts on the carcasses, respectively (p < .05). However, it was seen that still a high number of microorganisms remained on the workers' hand and blades after the hand washing and blade disinfecting practices. Although these practices are important and must be applied, it can be said that they are partly effective in reducing of microbial contamination of carcasses. Practical applications The EU approach favors the use of strict hygiene measures to lessen the microorganisms on the carcass surface, and refers that there is no need for carcass decontamination with chemicals when the hygienic measures are applied in slaughtering process. Also, there is an argument that decontamination procedures may mask poor hygiene during slaughtering. This study, provides knowledge about effect of hygiene practices on small animal carcasses microbiological quality in real slaughterhouse conditions.Öğe Elazığ yöresel ürünlerinden cevizli sucuğun (Orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi(Fırat Üniversitesi, 2023) Demir, Pelin; Güran, Hüsnü Şahan; İncili, Gökhan Kürşad; Patır, BahriBu çalışma, Elazığ’da satılan cevizli sucukların (orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalite parametrelerini saptamak amacıyla yapıldı. Araştırmada 35 adet orcik örneği incelendi. İncelenen örneklerdeki ortalama pH değeri 5.28±0.66, asidite (tartarik asit cinsinden) %0.03±0.01, aw değeri 0.65±0.07, kuru madde %82.30±4.18, kül %1.44±0.55 ve %10'luk HCl'de çözünmeyen kül ise %0.47±0.32 değerlerinde tespit edildi. İncelenen örneklerde ortalama olarak toplam mezofilik aerob bakteri (TMAB), koliform, Staphylococcus-Micrococcus ve maya-küf sayısı sırasıyla 3.44±1.24, 1.12±0.59, 1.64±1.00 ve 1.81±0.89 log10 kob/g değerlerinde tespit edildi. Örneklerin 7 tanesinde (%20) TMAB sayısının 5.0 log10 kob/g’dan fazla olduğu saptandı. Örneklerin 32’sinde (%91.4) koliform bakterilerin, 20’sinde (%57.1) Staphylococcus-Micrococcus’ların, 14’ünde (%40.0) ise maya ve küf mikroorganizmalarının <1.0 log10 kob/g’dan daha az oldukları gözlemlendi. Örneklerin hiç birinde Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Salmonella spp. bakterilerine rastlanmadı. Sonuç olarak, incelenen orcik örneklerinden elde edilen kimyasal ve mikrobiyolojik değerler göz önüne alındığında; standart bir üretimin olmadığı, üretiminde ya da satışa arz edilmesi sırasında yeterince hijyen kurallarına riayet edilmediği, dolayısıyla bazı parametreler açısından ilgili evsafına uygun olmadığı ortaya konuldu. Bu nedenle ürünün, standart kalitede ve güvenilir olması için, aile bazında yapımı yerine, modern işletmelerde, hijyenik şartlarda üretilerek, uygun ambalaj materyalleri içerisinde satışa sunulmasının sağlanması amacıyla alınacak tedbirler ve çalışmalar önem arz etmektedir.